fredag 30 oktober 2015

Nintendo visar upp sitt första mobilspel - aktien faller


Nintendo har utannonserat sitt första mobilspel. Den som hade hoppats på ett Super Mario, Pokémon eller Zelda lär dock bli besviken.

Det första mobilspelet heter Miitomo och bygger som namnet antyder på Nintendos Mii-karaktärer. Man skapar en avatar (sin Mii) som sedan kommer kommunicera med andra användare. Det är alltså fråga om ett slags chatprogram för människor som föredrar att inte prata direkt med andra.

Miitomo tycks därmed vara mer av en app än ett egentligt spel. Det ska vara gratis att ladda ned men innehålla mikrotransaktioner.

Nintendo lät i går meddela att mobilsatsningen skjuts fram till 2016. Detta fick aktien att under två dagar rasa med hela 16 procent. Bloomberg tolkar Nintendos beslut att börja sin mobilsatsning med en chat-app i stället för ett spel från företagets digra kassakista av starka titlar som ett tecken på att Nintendo själva är rädda för att vattna ur sina främsta varumärken.

Investerare gillar inte osäkerhet, och i detta tidiga skede har Nintendo fortfarande mycket kvar att bevisa när det gäller sin mobilsatsning.

Frågan är dock om inte förseningen hänger samman med lanseringen av ett nytt enhetligt konto, Nintendo Account, som nu skjuts fram till 2016. Månne är Miitomo ett sätt att kommunicera på mellan mobil, surfplatta, dator och konsol.

Mycket kommer att hända på Nintendofronten under 2016, det är ett som är säkert.