fredag 2 oktober 2015

Shield Android TV är här

Nvidia har gjort en rad försök att lansera sin Shield som bärbar spelplattform. Den har inte lyckats slå igenom. Men skam den som ger sig. Nu släpps Shield Android TV - en ny Android-box för spel och underhållning direkt i din TV. Och den verkar faktiskt snäppet vassare än det mesta vi sett hittills.

Det saknas inte direkt streamingboxar. Apple har sin Apple TV, Amazon har Fire TV. Utöver dessa finns en uppsjö av små plastlådor som erbjuder ungefär samma sak, och oftast hellre än bra.

Nu släpps Nvidia Shield Android TV i Europa. Den är snygg, har en handkontroll som kan konkurrera med handkontrollerna till konsol, har en smart fjärrkontroll och erbjuder bild i 4K.

Om du redan äger en PlayStation 4 och/eller Xbox One finns det förmodligen inte så stor mening med att köpa Android TV - även om dess innehåll och formspråk onekligen lockar även en obotlig konsolnörd som undertecknad.

Streamingtjänsten Geforce now, som beskrivs som ett "Netflix för spel", kostar en hundralapp i månaden.

Personligen tror jag att Android TV är en försmak av framtiden. Konsolernas existens har länge varit ifrågasatt, men de lär inte försvinna. Snarare utvecklas i riktning mot just den sortens produkter som Android TV representerar. Detta vet förstås Sony och Microsoft mycket väl.

Android TV kostar 199 dollar för 16gb-modellen och 299 dollar för 500gb. Den kan köpas här. När den kommer till Sverige är däremot högst oklart.