torsdag 28 februari 2013

Speltoppen vecka 8

Det är snabba förändringar på speltoppen i takt med nya releaser. Crysis 3 krossar konkurrensen och nya Metal Gear Rising: Revengeance till PlayStation 3 placerar sig som fjärde bäst säljande spel. Aliens: Colonial Marines, som placerade sig bra förra veckan, synes icke till längre.

Multiformat
01. Crysis 3 (PC)
02. Crysis 3 (360)
03. Crysis 3 (PS3)
04. Metal Gear Rising: Revengeance (PS3)
05. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
06. FIFA 13 (PS3)
07. Skylanders Giants (Wii)
08. Call of Duty: Black Ops II (360)
09. Just Dance 4 (Wii)
10. FIFA 13 (360)
11. The Sims 3 (PC)
12. Metal Gear Rising: Revengeance (360)
13. Call of Duty: Black Ops II (PC)
14. Far Cry 3 (PS3)
15. Skylanders Giants (PS3)
16. New Super Mario Bros. 2 (3DS)
17. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC)
 
18. Far Cry 3 (360)
19. NHL 13 (PS3)
20. Battlefield 3 (PC)

PS3: 7
360: 5 
PC: 5
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen

onsdag 27 februari 2013

Nyhetssvep

Det sägs att...

... nästa Xbox visas på Xbox Event den 26 april. Microsoft kommer då, olikt Sony, att visa upp själva konsolen.

... Microsoft har träffat en uppgörelse med Electronic Arts om någon sorts exklusivitet till nästa Xbox. Det skulle kunna röra sig om Battlefield 4. Troligast är att det handlar om tidsexklusiviteter, just sådana som Microsoft köpt sig även till Xbox 360. EA kommer nämligen att släppa spel även till PlayStation 4, det vet vi med säkerhet.

... PlayStation 4 kanske inte kommer att stödja alla begagnade spel ändå. Förvirringen ökade ytterligare när Sonys Michael Denny nyligen sade att Sony tycker att frågan är viktig och att "rätt beslut" kommer att fattas, men att han inte kunde ge något besked ännu. Tidigare har Shuhei Yoshida sagt att PlayStation 4 inte kommer att blockera begagnade spel, medan andra källor inom Sony hävdat att det är helt upp till utvecklarna. Fortsättning lär följa...

För övrigt är det nu klart att Nintendo släpper Wii Mini utanför Kanada. Konsolen har strippats på det mesta. Den stöder inte 480p, har ingen utgång för komponentkabel, stöder inte Wi-Fi och går över huvud taget inte att koppla upp. Den spelar heller inte Gamecubespel. Wii Mini släpps i Sverige den 15 mars och kommer att kosta runt tusenlappen. Vem som ska köpa den är mer osäkert.


Kanske borde Nintendo fokusera på Wii U i stället...

tisdag 26 februari 2013

Samsung visar Galaxy S4 i mars

Samsungs flaggskepp Galaxy S3 fortsätter att sälja bra. Under min vistelse i Kina och Hongkong blev det tydligt att det är Samsung och inte Apple som står för den mest populära telefonen. Det vore intressant att få en siffra på exakt hur många telefoner som Samsung har krängt på den kinesiska marknaden. Antingen Galaxy Note eller Galaxy S3 fanns i var och varannan hand.

Tiden går dock fort. Det är inte ens ett år sedan Galaxy S3 släpptes och redan är Samsung på gång med uppföljaren, S4. Den 14 mars kommer den att visas upp offentligt. I januari tros Samsung ha visat den för sina partners.

Hur den kommer att se ut vet vi ännu inte. Förutom en påstått läckt bild och uppgifter om en 5-tumsskärm har det varit överraskande tyst. Samsung verkar ha skruvat åt tumskruvarna för att förhindra läckor. Vilket gör avtäckningen den 14 mars mer intressant, förstås.

lördag 23 februari 2013

Microsoft visar nästa Xbox i april?


Sony har utannonserat PlayStation 4. Nu väntar vi på Microsofts drag. De har registrerat domänen Xboxevent.com, vilket tyder på att något är i görningen.

Rykten hävdar att Microsoft kommer göra detta i april. Det skulle betyda att de inte kommer att säga något, eller väldigt lite, under Game Developers Conference i mars. Därefter lär Microsoft visa upp mer av konsolen och framför allt spelen under E3 i juni.

Det kan alltså vara fråga om bara sex veckor innan vi får se nästa Xbox. Microsoft har en hel del att bevisa. Frånsett de initiala RROD-problemen, som de trots allt tacklade relativt väl, gjorde Microsoft det mesta rätt med Xbox 360. Rykten som surrar runt nästa generations Xbox har dock varit oroväckande. Det har pratats om sämre prestanda än i PlayStation 4, blockering av begagnade spel och krav på internetuppkoppling för att kunna spela.

Microsoft har kort sagt många tvivlare att tysta.

fredag 22 februari 2013

Speltoppen vecka 7

Aliens: Colonial Marines har sågats vid fotknälarna av världens spelrecensenter. Men spelarna läser inte alltid recensioner innan de köper spel, det är förra veckans spelförsäljning ett bevis för. Aliens kniper två av topplatserna. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch till PlayStation 3 rasar till en femtondeplats och Dead Space 3 går direkt från topp till botten.

Multiformat
01. Aliens: Colonial Marines (360)
02. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
03. Aliens: Colonial Marines (PC)
04. Call of Duty: Black Ops II (360)
05. Skylanders Giants (Wii)
06. FIFA 13 (PS3)
07. Just Dance 4 (Wii)
08. FIFA 13 (360)
09. Aliens: Colonial Marines (PS3)
10. The Sims 3 (PC)
11. World of Warcraft: Battlechest (PC) 
12. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC) 
13. New Super Mario Bros. 2 (3DS)
14. Call of Duty: Black Ops II (PC)
15. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (PS3)
16. Dead Space 3 (PS3)
17. Dead Space 3 (360)
18. Far Cry 3 (360)
19. Far Cry 3 (PS3)
20. Gran Turismo 5 (PS3)

PS3: 7
360: 5 
PC: 5
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

Intryck av PlayStation 4

Sony lyfte inte på skynket till någon ny konsol, men de gjorde den officiella utannonseringen: PlayStation 4 kommer i år (om det även gäller Europa återstår att se).

Överlag är mitt intryck positivt. Sony satsar åter igen på råstyrka - 8 GB internminne är precis vad vi önskade men inte riktigt vågade hoppas på. I en intervju har en öppenhjärtlig Shuhei Yoshida sagt att Sony inte tänker blockera begagnade spel. Maskinen ska heller inte kräva någon internetuppkoppling för att fungera (apropå de rykten som nu omgärdar nästa Xbox). Sony verkar således inte utmana spelarnas tålamod med korkade begränsningar. Men Yoshida påpekade samtidigt att antalet exklusiva titlar lär bli ännu färre i nästa generation. De kostar helt enkelt för mycket.

Det negativa var mest sådant vi inte fick se. Men vissa är säkert besvikna över att PlayStation 4 inte blir bakåtkompatibel med PlayStation 3-spel. Utifrån samtliga läckor om konsolens innanmäte är det inte förvånande. PlayStation 4 kommer att bli mycket mer lik en PC.

Var showen bättre eller sämre än när PlayStation 3 visades upp på E3 2005? Det går inte riktigt att jämföra eftersom Sony då även visade upp konsolen (och banankontrollen!). Men Sonys PS3-visning för åtta år sedan var med alla jämförelser storartad. Riktigt den känslan förmedlades inte den här gången. Ett flertal intressanta spel visades upp - däribland Watch Dogs, som ser väldigt intressant ut - men inget av dem fick oss att ramla ur stolen.

Sony gillar teknik. De älskar att prata siffror. Att de inte lyckades golva publiken med grafiskt superimponerande spel var därför en aning förvånande. Eller så är det helt enkelt så att nästa generation inte kommer att bjuda på samma grafiska lyft som vi fick när vi bytte ut PlayStation 2 och Xbox mot PlayStation 3 och Xbox 360. I så fall har vi inte några underverk att vänta från Microsoft heller.

PlayStation 2 lanserades med det nya DVD-formatet, PlayStation 3 kunde skryta med en inbyggd Blu-ray-spelare. Överlag känns PS4 mindre visionär än sin föregångare PS3. Men jag tror att det kan vara något bra. Det kan vara positivt för Sony att hålla sig på mattan och fokusera på det som är viktigt: en konsol som ligger rätt i pris, inte är överdrivet svårarbetad och mer lättillgänglig för oss konsumenter.

PlayStation 3 kändes aldrig så. Det var från början en lyxprodukt som kostade 600 dollar (6 000 kr i Sverige) och som var betydligt mer komplicerad att jobba med än huvudkonkurrenten Xbox 360. Det prestandaövertag som Sonys konsol egentligen hade, syntes ytterst sällan i de färdiga spelen.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att PlayStation 4 absolut inte är någon Wii U. Det är de facto en riktigt kapabel maskin. Risken finns att det kommer att synas på prislappen. Ryktet om 429 dollar, vilket skulle betyda strax under 4 500 kronor i Sverige, känns högst rimligt.

För mig känns ändå PlayStation 4 mer intressant än sin föregångare. Priset kommer att bli en deal breaker, men givet hur många negativa rykten som surrar runt Microsofts nästa Xbox har Sony definitivt gjort fler rätt än fel hittills. Ett gäng bra spel vid release och det kan absolut bli ett köp för min del.

Plus och minus:


8 GB internminne
Mer lättarbetad
Spelar begagnade spel
Nya spel
Sparfunktion vid avstängning

-
Ingen konsol uppvisad
DualShock - igen
Ingen hint om priset
Spelar inte PS3-spel
Inget teknikmonster?

torsdag 21 februari 2013

Sony utannonserar PlayStation 4

Så har Sony officiellt utannonserat PlayStation 4. Själv befinner jag mig i Hongkong och har inte möjlighet att skriva så mycket om saken just nu.

Sony visade den nya DualShock-kontrollen (ja, de läckta bilderna var äkta) och en ny PS Eye, men vi fick inte se själva konsolen. Överlag låter det förstås väldigt mycket som när PlayStation 3 eller PlayStation 2 utannonserades. Utvecklare ska göra "magiska saker" med den nya konsolen.

Vi fick heller inte något pris eller releasedatum. Sony kommer säkert följa upp detta på sommarens E3. Innan jul ska dock PlayStation 4 finnas i butik.

tisdag 19 februari 2013

PS4 för 350 euro?


"Läckta uppgifter" hävdar att Sony kommer att sätta ett attraktivt pris på sin kommande PlayStation 4. Det pratas om ett pris på 300 pund, eller 350 euro. Det skulle i så fall betyda att konsolen lär få ett rekommenderat pris på 3 500 kronor i Sverige - vilket är lika mycket som Wii U kostade vid release.

Om detta är sant väljer Sony en helt annan väg än när de lanserade PlayStation 3. Den kostade 599 dollar vid release , vilket bidrog till den svaga försäljningen under konsolens första år. Att sätta ett attraktivt pris är helt rätt strategi, även om det betyder att Sony tar en initial förlust. Och det kommer att tvinga Nintendo att sänka priset på Wii U i sommar eller senast i höst.

I morgon kommer Sony att visa upp PlayStation 4. Om vi får något pris och lanseringsdatum återstår att se.

lördag 16 februari 2013

Är Wii U redan död?


Nintendos katastrofsiffror från Nordamerika börjar sjunka in. Siffran 55 000 sålda enheter under en fem veckors mätperiod i USA ska enligt insiderkällor vara "väldigt nära" det exakta resultatet. Någonstans där landade alltså Wii U (bäst säljande Xbox 360 sålde fem gånger mer).

Läget tycks ytterst besvärligt även i resten av världen. Uppskattningar visar att Wii U globalt kan ha sålt ungefär 35 000 enheter i veckan, varav 11 000 i USA. Kanske hamnar vi på runt 10 000/vecka i hela Europa. Detta går att beräkna utifrån hur spelen har sålt (och de har sålt uselt). Det kan rimligen inte säljas fler exemplar av ett spel än det har sålts konsoler, och utifrån detta kan informativa uppskattningar göras.

Hur kan detta hända? Nintendo befann sig i en stark position när de visade upp Wii U på E3 i juni 2011. Wii hade blivit ett fenomen, nu visade de upp efterföljaren. Och de kunde arbeta i lugn och ro. Sony och Microsoft hade ingenting att säga om nästa generations hårdvara, de ville inte ens antyda att det var något i görningen. Detta gav Nintendo all möjlighet att göra konsolen känd hos en bredare allmänhet, att marknadsföra dess styrkor, att övertyga tredjepartsutvecklare att satsa på den, att färdigställa egna spel. Kort sagt att kratta manegen för en framgångsrik lansering. Det var upplagt för Nintendo ännu en gång.

Ändå misslyckades de med allt detta. Presentationen på E3 var så förvirrande att Nintendo efteråt tvangs förtydliga att jo, Wii U med Gamepaden var en ny konsol, inte bara ett nytt tillbehör till Wii. Men bilden av Gamepad som ett Wii-tillbehör har fått fäste och Nintendos oförmåga att marknadsföra den har gjort att den breda massan inte ens känner till konsolens existens. Och de som gör det, bryr sig inte.

Går då detta inte att vända? Wii U är trots allt en väldigt ny konsol och Nintendo lyckades ju få fart på 3DS med både en prissänkning och lansering av spel som Super Mario 3D Land. Jag skulle vilja hävda att läget för Wii U är allvarligare än det var för 3DS. Det som talar emot en snabb vändning är dels att Nintendo saknar stora releaser de kommande månaderna, då de behövs som allra mest, dels att Sony och Microsofts nya konsoler kommer att stjäla allt medieutrymme.

Nintendo riskerar att helt hamna i medieskugga under resten av året. När de väl hamnat där, är frågan om ens ett nytt Mario eller Zelda kan ta dem ur den. Hamnar man i en förlorarspiral är det hemskans svårt att ta sig ur den. Utvecklare drar öronen åt sig. Ingen vill utveckla spel till en konsol som ingen köper. Och ingen vill köpa en konsol som det saknas intressanta spel till.

Återstår Nintendos egna stortitlar. De kommer att komma, men några datum finns inte än. Wii U:s 55 000 sålda enheter under fem veckor är historiskt lågt. Inte ens Gamecube nådde så lågt förrän efter tre år på marknaden. Wii U riskerar att bli en ny Gamecube - eller i värsta fall en Dreamcast.

Några förklaringar till den uppkomna situationen:

Marknadsföring
Nintendo tycks ha skapat en produkt som de inte vet hur de ska marknadsföra. Det krävdes bara några sekunder för alla att förstå hur Wii fungerade. Den var lättillgänglig och lättbegriplig även för spelovana, vilket var huvudorsaken till att den appellerade till så många olika kundgrupper.

När Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime sade att syftet med Wii U är att locka ännu fler grupper än Wii gjorde, undrar jag hur genomtänkt detta projekt egentligen var. Wii U har inte alls samma tillgänglighetsappeal som Wii. Den liknar snarare en hardcorekonsol. Framför allt saknas reklam över huvud taget. Nintendo har misslyckats med att sätta Wii U på kartan. Det Nintendo behöver göra nu är att pumpa igång maskineriet och förklara för människor 1) att Wii U är en ny konsol, inget tillbehör och 2) vilka Gamepadens styrkor är.

Prissättning
Wii lanserades för 250 dollar. Wii U ligger 100 dollar över det priset. Även om det i dag går att få tag i en Wii U Premium för en bit under 3 000 kronor i Sverige har priset sannolikt skrämt iväg många kunder. Den kostar inte 6 000 kronor som PlayStation 3 gjorde i början, men givet vad den erbjuder är priset sannolikt lite i överkant. Priset är ett problem, men det är inte konsolens största bekymmer.

Spel
Bristen på spel är Nintendos största huvudvärk. De valde att lansera Wii U utan någon killer app. New Super Mario Bros. U är inte tillräckligt. Nintendoland är ingen systemsäljare. Wii U hade behövt ett nytt Super Mario Galaxy, ett nytt Zelda eller ett nytt Mario Kart direkt vid release. Problemet är att vi ännu inte har några datum för dessa spel. Pikmin 3 är på väg, men inte heller det är något som får kunder att flockas runt spelbutikerna. De kommande månaderna ser tämligen ödsliga ut. Då är det svårt att övertyga folk att lägga ut 3 000 kronor på en Wii U.

En förändrad marknad
Kanske såg idén med en TV-integrerad spelplatta bra ut i Nintendos laboratorier. Men samtidigt har verkligheten trängt sig på. Alltfler spelar på sina surfplattor och smarttelefoner. Dessa kan i stort sett göra det Gamepaden kan. Jämfört med Ipad eller Galaxy Tab är Gamepad en plastig tingest som doftar gammal leksak snarare än ny teknik. Nintendo konkurrerar i lika hög grad med Samsung och Apple som med Microsoft och Sony.

För sen lansering?
Att lansera en konsol som tekniskt är likställd med den förra generationens fungerade bra 2006. Wii var, som konstaterat ovan, en konsol som det tog några ögonblick att begripa. Den var lätt att ta till sig. Framför allt erbjöd den ett nytt sätt att spela på. Det kan hävdas att även Wii U gör detta, men redan när reklamen för ett nytt Dance Central till Wii U visades på E3 anade jag oråd. Menade Nintendo verkligen att vi skulle stå och sjunga hållandes i en Gamepad? Kanske borde Nintendo ha lanserat Wii U redan i november 2011. Innan Wii dog. Då hade konsolen kanske känts mer aktuell och spännande.

Slutsats:
Jag är inte beredd att räkna ut Nintendo än. De är veteraner i denna bransch och har gått igenom tuffa perioder tidigare. De kan vända detta. Emellertid har Nintendo satt sig själva i en ytterst knepig sits som det kommer att krävas tuffa åtgärder för att komma ur. En prissänkning blir troligen nödvändig, trots att Nintendo själva avfärdat sådana planer efter att frågan aktualiserats då siffrorna för december blev offentliga. Därefter behöver Nintendo utannonsera och visa upp nya spel - om så bara en logga eller någon enstaka screenshot - för att försäkra sina kunder om att det är mycket i görningen. Sist men inte minst behöver Nintendo köra igång en reklamkampanj för att göra folk medvetna om sin konsols styrkor. Om försäljningen fortsätter att vara lika låg som hittills, kan Nintendo helt enkelt behöva göra en nylansering av konsolen.

Det är inte alls säkert att detta räcker. Men något måste Nintendo göra och det snart. Inom kort kommer vi ha fått se både PlayStation 4 och nästa Xbox. Då trummar Sony och Microsoft igång sitt respektive maskineri. Nintendos smekmånad är då definitivt över och de har tvärtemot sina förväntningar inte lyckats skapa en bred kundbas för sin konsol utan tvärtom grävt en grop åt sig själva. De kommande månaderna kan komma att avgöra vilken plats i historieböckerna Wii U får.

Är detta handkontrollen till PS4?


Det är bara dagar kvar tills Sony visar upp PlayStation 4 på sitt PlayStation Meeting. För ovanlighetens skull har vi ännu inte fått några läckta bilder av själva konsolen, även om uppgifter om innanmätet har spritts livligt.

Uppgifter om handkontrollen som en omarbetad DualShock-kontroll med touchyta stämmer väl överens med en prototyp som har spritts på nätet. Själv är jag inte alls såld på DualShock och hade hoppats på en helt omarbetad handkontroll.

Det återstår att se hur den färdiga kontrollen blir - Sony kan omarbeta den in i det sista - men allt tyder på att designen inte kommer att bli helt ny utan snarast en vidareutveckling av den handkontroll som följt med de tre senaste generationerna.

via Destructoid

fredag 15 februari 2013

PS Vita och Wii U har det tungt i USA

NPD Group har sammanställt utgivarnas försäljningssiffror för den amerikanska spel- och konsolförsäljningen i januari.

Xbox 360 sålde i 281 000 exemplar, vilket ligger i paritet med försäljningen för ett år sedan. Som vanligt är Microsofts konsol överlägset störst i USA.

För Wii U var januari en svart månad. Den ser ut att ha landat på 55 000 exemplar. PS Vita gick ännu tyngre: 35 000. Oroväckande för Nintendo är också den dåliga spelförsäljningen. Multiformatsspel som FIFA 13 sålde rent av bättre till PS Vita än till Wii U.

De dåliga försäljningssiffrorna är inte jätteförvånande givet att januari och februari är i princip helt speltomma månader för Wii U. Det finns ingen anledning att räkna ut Wii U på grund av en långsam start - Nintendo 3DS började likadant men tog rejäl fart när spelen kom och Nintendo sänkte priset.

Men risken för Nintendo är att utvecklare redan nu börjar dra öronen åt sig och hoppa över formatet för sina multiformatsspel - särskilt när dessa säljer så dåligt. Det kan leda till en negativ spiral. Och inte lär senaste Nintendo Direct ha lockat många nya köpare heller.

Några siffror för övriga format finns inte tillgängliga i skrivande stund. Vill man följa det detektivarbete som sker för att plocka ihop siffrorna kan man göra det hos NeoGAF här.

Speltoppen vecka 6

Dead Space 3 är nykomling och krossar motståndet på topplistan. Allra bäst säljer versionen till Xbox 360. I övrigt små förändringar.

Multiformat
01. Dead Space 3 (360)
02. Dead Space 3 (PS3)
03. Dead Space 3 (PC) 
04. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (PS3)
05. Just Dance 4 (Wii)
06. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC) 
07. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
08. FIFA 13 (PS3)
09. Call of Duty: Black Ops II (360)
10. Skylanders Giants (Wii)
11. World of Warcraft: Battlechest (PC) 
12. FIFA 13 (360)
13. New Super Mario Bros. 2 (3DS)
14. The Sims 3 (PC)
15. Call of Duty: Black Ops II (PC)
16. Far Cry 3 (PS3)17. NHL 13 (PS3)
18. Battlefield 3 (PC)
19. NHL 13 (360)
20. Skylanders Giants (PS3)

PS3: 7
PC: 6
360: 4
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen (när den nu uppdateras).

torsdag 14 februari 2013

Dags att pensionera John McClane

Den femte Die Hard-filmen, A Good Day To Die Hard, får inget högt betyg av MovieZine (som annars brukar slänga ut 4/5 till tämligen medelmåttiga filmer). De ger den 2/5.

Det är egentligen inte så förvånande. Ingen av uppföljarna har riktigt kommit i närheten av den första filmen från 1988 (som än i dag är en riktigt bra och solid actionfilm). Och sämst hittills har Die Hard 4.0 varit.

Bruce Willis närmar sig 60-strecket. Att han ska springa runt världen och leka superhjälte känns en aning fånigt. Och att dra in hans barn i det hela, vilket gjordes redan i den fjärde filmen, gör det direkt löjeväckande.

Det som utmärkte Die Hard var kombinationen av action, humor, sköna karaktärer och story. Alla andra filmer har brustit i någon del, även om Die Hard: Hämningslöst helt klart har sin charm tack vare Jeremy Irons och Samuel Jackson. Den kändes också som en Die Hard-film.

Det gjorde inte den fjärde filmen, då John McClane förvandlades till Stålmannen. Att döma av den femte har han nu avancerat till att bli Terminator. Då tappar åtminstone jag intresset. A Good Day To Die Hard ser ut som påkostad dussinaction. Die Hard var så mycket mer än så.

Trailern kan du se här.

Far och son rumlar runt i Moskva.

tisdag 12 februari 2013

Utvecklare dissar Wii U

Ubisoft är en av få tredjepartsutvecklare som har stöttat Wii U direkt från starten. Deras Zombi U har fått väldigt blandad kritik, men var ett av de bättre releasespelen och en välkommen titel. Många såg därför fram emot Ubisofts Rayman Legends, som skulle släppas exklusivt till Wii U. Nu blir det inte så.

Ubisoft har nämligen, till fansens förtvivlan, berättat att spelet inte bara blir ett multiformatsspel. Det blir dessutom försenat med ett halvår. Rayman Legends släpps inte förrän i september till Wii U, PlayStation 3 och Xbox 360. Detta trots att Wii U-versionen redan är klar att skickas till butik. Föga förvånande har många Wii U-ägare gått i taket. Inte heller Nintendo lär vara nöjda med Ubisofts agerande.

Som plåster på såren erbjuder Ubisoft en demo exklusiv för Wii U. Men det är en klen tröst för alla som trånar efter nya spel under den nuvarande speltorkan. Och det kommer knappast att locka någon att köpa konsolen.

Beslutet att försena ett spel som redan är klart för lansering är lite besynnerligt. Det kan argumenteras att Ubisoft vill slippa två marknadsföringskampanjer. Men å andra sidan missar de möjligheten att sälja kanske en miljon exemplar av spelet till runt tre miljoner spelhungriga Wii U-ägare där ute som inte har så mycket annat att välja bland. Därefter hade de kunnat släppa det till Xbox 360 och PlayStation 3 i alla fall och förbättra försäljningen ytterligare.

Att Electronic Arts beslutat att inte släppa Tiger Woods PGA Tour 2014 till Wii U är bara ytterligare salt i såren. Även Madden NFL 25 uteblir, vilket ger en indikation på att EA inte prioriterar Nintendos konsol. Såväl FIFA som NHL kommer dock att släppas som vanligt, vilket gör att den europeiska marknaden i alla fall inte blir lidande på samma sätt.

Dreamfall får en avslutning


Dreamfall: The Longest Journey får en fortsättning. Det kan vi nog konstatera nu.

Utvecklarna Red Thread Games startade i fredags en Kickstarter-kampanj för att få medel att göra spelet. De behöver 850 000 dollar för att utvecklingskostnaderna ska täckas. Redan nu har de samlat in 600 000 dollar. Smått fantastiskt. Det säger en del om hur trogna fans serien har. Folk har skänkt ända upp till 10 000 dollar.

Som tidigare konstaterat gillade jag Dreamfall. Väldigt mycket. Det var en moget berättad historia med trovärdiga karaktärer. Framför allt gillade jag huvudkaraktären Zoë. Hon återvänder i det tredje spelet, som enligt utvecklarna ska ta vid direkt där Dreamfall slutade.

Hur Zoë, som lyckades rädda världen men inte sig själv i det senaste spelet, ska återkomma får vi helt enkelt se. Hon blir i alla fall definitivt en viktig del av Dreamfall Chapters: The Longest Journey.

Än så länge är spelet bara bekräftat till PC och Mac. Förhoppningsvis letar det sig även till konsol.

söndag 10 februari 2013

Speltoppen vecka 5

Små förändringar noteras på den svenska speltoppen. Nya Ni No Kuni kniper förstaplatsen och Halo 4 faller ur topp 20.


Multiformat
01. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (PS3)
02. FIFA 13 (PS3)
03. Just Dance 4 (Wii)
04. FIFA 13 (360)
05. Far Cry 3 (PS3)
06. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
07. NHL 13 (PS3)
08. Call of Duty: Black Ops II (360)
09. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC) 
10. Far Cry 3 (360)
11. NHL 13 (360)
12. Skylanders Giants (Wii)
13. Assassin's Creed III (PS3)
14. New Super Mario Bros. 2 (3DS)
15. FIFA 13 (PC)
16. Call of Duty: Black Ops II (PC)
17. The Sims 3: Årstider (PC)
18. The Sims 3 (PC)
19. Assassin's Creed III (360)
20. Battlefield 3 (PC)

PS3: 6
PC: 6
360: 5
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen

lördag 9 februari 2013

Nästa Xbox blockerar gamla spel?


Om knappt två veckor vet vi mer om PlayStation 4. När Microsoft tänker visa nästa Xbox vet vi ännu inte, men redan nu börjar ryktesfloden kristalliseras i ett antal punkter som tycks värda att tas på allvar.

- Den kommer att ha en Blu-ray-spelare med 50GB-skivor

- Den kommer att kräva ständig uppkoppling

- Den kommer att blockera begagnade spel

- Nästa generations Kinect kommer att ingå

Av ovanstående hänger punkt två och tre ihop. Eftersom konsolen kräver uppkoppling kommer spelen att godkännas via en server för att kunna spelas. Om detta även innebär att Xbox 360-spel inte kan spelas på konsolen är oklart.

Punkt tre har föga förvånande rört upp känslor. Om Microsoft bestämmer sig för att göra nästa Xbox inkompatibel med alla begagnade spel, skulle det riskera att döda hela andrahandsmarknaden (som butiker som Game och GameStop lever av). Det skulle göra det omöjligt att byta spel med andra entusiaster, att sälja gamla spel för att få råd med nya. Det är alltigenom en korkad strategi från Microsofts sida.

Märk väl att allt detta är obekräftade uppgifter. Men de har cirkulerat en tid och mig veterligen har ingen utvecklare anonymt valt att dementera dem. Mer och mer tyder därför på att uppgifterna faktiskt stämmer. Microsoft har således gått utvecklare och utgivare till mötes och följt exemplet Steam och App Store: en nedladdning, en profil, en användare. Genom ett sådant system skulle Microsoft få total kontroll. Det skulle kanske accepteras om priserna blev väldigt förmånliga, men det är ganska osannolikt.

Skillnaden mellan ett spel på Steam/App Store och till en spelkonsol som Xbox är förstås att det sistnämnda är mycket dyrare. Det är större investering för köparen. Problemet är att vi inte äger denna investering om vi inte kan sälja den vidare eller ens låna ut den. Tänk dig detsamma med en bok.

Microsoft är antingen modiga eller dumdristiga. Särskilt med Sonys affärsplan för PlayStation 4 i åtanke. Sony ryktas inte omöjliggöra andrahandsspel på sin konsol och PS4 sägs dessutom vara mer lättarbetad än Microsofts dito. Från att ha erbjudit utvecklarna en konsol som är lätt att utveckla till och som erbjuder den klart bästa onlinetjänsten kan Microsoft alltså komma att ta två långa steg tillbaka.    Jag kan inte se detta på något annat sätt än att Microsoft genom detta bjuder in Sony i leken igen.

GameStop har redan varnat för att deras kunder kan komma att nobba Microsofts konsol om blockering av begagnade spel blir verklighet. Det är knappast någon överdrift. Om uppgifterna stämmer kommer jag, som köpte Xbox på releasedagen 2002 och sedan har hållit mig troget till Xbox 360, att fundera både en och två gånger innan jag köper nästa Xbox. Det kan mycket väl vara så att Sony har den bästa produkten nästa gång.

Microsoft riskerar att förlora trogna kunder. De tar därmed en enorm risk - helt i onödan.

tisdag 5 februari 2013

"Wii U tillhör inte nästa generation"


Wii U tillhör inte nästa generation. Detta konstaterar Digital Foundry efter att ha kollat på innanmätet på detaljnivå.

Det är inte så överraskande. Tidigare kommentarer från utvecklare har antytt att kraften i Wii U liknar den i Xbox 360 och PlayStation 3, även om konsolen har mer arbetsminne. Men när det nu blivit känt vad konsolen består av, vet vi varför portningar som den av Call of Duty: Black Ops II inte ser bättre ut. Vi kommer troligen inte att få se särskilt avancerade spel i 1080p.

Samtidigt konstateras att Sonys och Microsofts kommande konsoler "definitivt spelar i en annan liga". Betyder det att Wii U egentligen inte tillhör nästa generation? Det beror på hur man räknar. Å ena sida tillhör den absolut nästa generation eftersom det är Nintendos bidrag till den nya generationen. Å den andra kommer den att bli den överlägset svagaste maskinen. Men det var även Wii när den släpptes (och i princip var en upphottad Gamecube).

Nintendo har gjort sitt val.

lördag 2 februari 2013

Så blir PlayStation 4


Sonys teaser har fått många att hoppas på att det är PlayStation 4 som ska visas den 20 februari. Allt tyder också på det. Det enda som är lite förvånande är att vi inte fått se några läckta bilder på själva konsolen ännu. Men det kanske hinner komma.

Utvecklare har oberoende av varandra viskat om samma sak. PlayStation 4 (som förhoppningsvis får ett annat namn) blir något kraftfullare än nästa Xbox (även om Microsoft proppar in mer RAM-minne). Totalt sett kommer konsolerna dock att vara jämförbara som Xbox 360 och PlayStation 3. Sonys konsoler kommer att vara baserad på PC-komponenter från AMD och betydligt lättare att arbeta med än PlayStation 2 och 3. Här har Sony alltså lärt sig något.

Handkontrollen kommer att likna DualShock men sakna "start", "select" och PS-knappar till förmån för en tryckkänslig yta liknande den på PS Vita. Sony kommer också att släppa en ny version av PlayStation Eye, månne med Microsofts Kinect i åtanke (som lär bli en viktig del av nästa Xbox-upplevelse). Om Sony planerar att integrera PS Vita med PS4 återstår att se.

Lanseringen sägs ske mot slutet av året i USA och Japan medan Europa får vänta till i början av 2014. Det finns en logik i detta. Microsoft lanserade Xbox 360 samtidigt i de tre stora regionerna 2005, vilket de i efterhand beskrev som en logistisk mardröm. Vi ska minnas att USA och Japan fick PlayStation 3 i  november 2006 medan Europa fick vänta till mars året därpå.

Om bara några veckor lär vi få se Sonys nästa PlayStation. Microsoft väntas visa upp sin nya Xbox på ett eget event någon gång under våren.

fredag 1 februari 2013

PlayStation 4 visas den 20 februari?

Nu jäklar närmar det sig. Sony kommer att hålla ett PlayStation-relaterat event den 20 februari. PlayStation Meeting 2013 kommer att handla om "framtiden för PlayStation". Och det kommer att livestreamas, en indikation på att det inte bara är någon smärre nyhet som kommer att presenteras.

Detta kommer tidigare än jag hade vågat hoppas på, men å andra sidan är det helt logiskt. Sony vill inte vara sist ute ännu en gång. Det skadade dem denna generation (även om de begränsade framgångarna för PlayStation 3 även hade många andra orsaker).

Dessutom är det viktigt att stjäla uppmärksamhet från Nintendo, som kunnat prata om sin Wii U i princip ostört ända sedan sommaren 2011 då konsolen först visades upp i Los Angeles.

Vid midnatt, svensk tid, den 20 februari får vi veta mer.