tisdag 28 januari 2014

Är detta Nintendos plan för mobiler?


Som en följd av kraftigt reducerade försäljningsmål utlovade Nintendos Satoru Iwata i början av året ett strategimöte med investare den 30 januari. Nintendo tittar på en ny affärsstrategi, enligt Iwata.

Det har spekulerats mycket om att Nintendo ska börja utveckla spel och/eller tjänster till mobila plattformar. Den japanska tidningen Nikkei skriver att Nintendo vill öka sin användarbas genom att sprida information och demos via smarttelefoner och läsplattor. Enligt Nikkei planerar Nintendo även att börja utveckla gratis minispel till dessa plattformar.

Tanken med detta är att introducera nya grupper för Nintendos värld. Det skulle alltså inte handla om någon fullskalig spelutveckling till smarttelefoner och surfplattor.

Om detta stämmer är det som väntat en försiktig approach av Nintendo. Att lansera en Nintendo-app, demos och gratis minispel är visserligen ett steg bort från en föråldrad affärsmodell.

Men det kommer inte att räcka för vitalisera företaget på kort sikt. Ej heller kommer det på något sätt att rädda Wii U. Men det är kanske inte meningen heller.

Sannolikt är detta ett första steg för Nintendo, som inte är känt för snabba förändringar, att på sikt öka intäktsmöjligheterna genom att dra nytta av mobila plattformar.

Snart får vi veta mer av Nintendo själva.