fredag 10 januari 2014

Är PlayStation Now framtiden för spel?


Sony presenterade många nyheter på CES-mässan i Las Vegas (bland annat en läcker 4K-videokamera). Men den största av dem alla, för oss spelintresserade, var tveklöst streamingtjänsten PlayStation Now.

PS Now är en vidareutveckling av Gaikai och kan bäst beskrivas som ett slags Netflix för spel. Tanken är att ett bibliotek av PlayStation-spel, från den första PlayStation till dagens PlayStation 4, ska finnas åtkomligt oavsett om du sitter med en PS3, PS Vita, en smarttelefon eller bara en TV. Sony berättade om strömning direkt till deras egen Bravia-TV.

Betatestningen drar igång nu i januari i USA, och Sony räknar med att tjänsten ska börja fungera till sommaren. Vissa förseningar är säkert att vänta. Men till oss i Europa hade Sony inget datum att ge. Det förefaller därför osannolikt att vi får PS Now innan 2015. Att vi européer ständigt nedprioriteras känns tråkigt. Vi får alltid betala mer för mindre.

Strax efter nyår fick vi veta att TV-tittandet hade minskat under 2013. Samtidigt gick försäljningen av surfplattor om datorförsäljningen. Orsaken till att människor tittar allt mindre på TV är dels att TV-kanalerna ser ut och fungerar ungefär som de alltid har gjort, dels tjänster som Netflix där vi själva väljer vad vi vill se och när. För en mindre kostnad.

Netflix kostar knappt 950 kr per år. TV-avgiften, för att se SVT:s kanaler och lyssna till Sveriges Radio, är på över 2 000 kr. Den är vi dessutom tvungna att betala, oavsett om vi nyttjar SVT och SR eller ej.

Är PS Now framtiden för spel? Mycket möjligt. Jag är egentligen mest förvånad över att ingen har gjort detta tidigare. Månne har Sony och Microsoft avvaktat att bredbandsutbyggnaden ska nå fler länder. Eller så inväntades den nya generationen.

Framgången för PS Now är beroende av tre faktorer: pris, utbud och kvalitet. Sony måste lägga sig på Netflixnivå (under hundralappen) för att få genomslag.

Utbudet blir förstås väldigt viktigt för att locka folk ombord. Tanken på att på sin surfplatta, dator och smarttelefon ha tillgång till spel ända från 1995 och fram till i dag är minst sagt lockande. Men det finns uppenbara rättighetsproblem som måste lösas givet alla utvecklare och utgivare som kommit och gått genom åren. I början lär vi därför främst se Sonys egna titlar på PS Now. Men förhoppningsvis är tillväxten av titlar betydligt snabbare än på Nintendos Eshop.

Slutligen kvaliteten: Bildkomprimering och lagg blir här två avgörande aspekter. Vi får följa betatestningen under våren och se vilka synpunkter som framkommer från de lyckliga amerikaner som får chansen att testa. På CES var PS3-spelet The Last of Us spelbart på PS Vita. Men då stod servern i samma lokal.

PS Now har enorm potential, och det känns givet att Microsoft kommer följa efter med en liknande tjänst. Här uppstår förstås ett lyxproblem - vi spelare kommer förmodligen tvingas ha flera likartade tjänster för att få tillgång till de spel vi älskar. Det betyder dubbla, eller på sikt tredubbla, abonnemangsavgifter. Lägg därtill kostnader för Xbox Live och/eller PS+ och det blir en hel del pengar som vi annars hade lagt på att köpa spel.

Framtiden ser ljus ut. Men också rätt dyr.