torsdag 30 januari 2014

Sony släpper slimmad PS Vita i Europa


Den har redan funnits i Japan ett tag. I februari är det dags för oss européer att bekanta oss med den mindre och lättare PS Vita.

Det är alltså en slimmad modell av Sonys bärbara spelenhet. Den är tunnare vilket gör den 20 procent lättare. PS Vita 2000 har emellertid inte en OLED-skärm som den första utgåvan har, vilket bekymrat vissa. Enligt Sony är LCD-skärmen ingen försämring, men jag skulle råda den som sätter stort värde på en superb skärm att köpa den första modellen innan den försvinner.

I en intervju säger Sonys Fergal Gara att Sony insett att PS Vita inte kommer att sälja lika bra som PSP. Marknaden för bärbara spelenheter har ändrats, och förändrades redan under utvecklingen av PS Vita. Han menar ändå att maskinen har en roll att spela och att den är oerhört uppskattad av alla som äger den.

Det sistnämnda verkar verkligen stämma. Jag köpte min PS Vita på nyår och har spelat en hel del på den sedan dess och köpt nio spel. Skärmen är underbar, styrspakarna fantastiska. Den är rapp, smidig och välbyggd. Hela enheten andas kvalitet.

Kritiken mot PS Vita gäller ofta spelutbudet (och priset på minneskorten!), men det beror lite på vilka sorts spel man uppskattar. För den som gillar japanska rollspel finns det ett brett utbud att välja bland. Det är lite sämre ställt med antalet plattformsspel och sportspel.

PS Vita 2000 släpps den 7 februari i Europa. Till en början finns den enbart i svart.