torsdag 30 januari 2014

Nintendo tänker inte förändras


Nintendo tänker inte förändras. Med de orden började VD:n Satoru Iwata presentationen för företagets investerare. Det satte tonen för fortsättningen.

Iwata bad om ursäkt för den allt annat än glimrande kvartalsrapport som levererades i går. Och han erkände att Wii U befinner sig i "en väldigt allvarlig situation". Nu när Nintendo visar en rörelseförlust är det inte läge att sänka priset på Wii U, förklarade Nintendos chef sedan snart 12 år.

Nintendo kommer framför allt att satsa på att utnyttja Gamepaden. De har, erkänner Iwata, misslyckats med att visa dess potential. Därför kommer Shigeru Miyamoto sätta ihop ett team som arbetar med spel med Gamepaden i åtanke.

Alltså: Alla som hoppats att Nintendo skulle ta bort Gamepaden ur paketet och göra den till ett tillval kan sluta göra det nu. Det kommer inte att ske, och det är av ganska goda orsaker. Dels skulle det, som jag argumenterat för tidigare, riskera att förvirra konsumenterna ytterligare. Om det är något Wii U inte behöver är det mer förvirring. Dels vore det förmodligen dyrt eftersom Nintendo sannolikt har en hel del osålda konsoler i lager som i så fall måste öppnas och paketeras om.

Nintendo ska även försöka utnyttja att Wii U har stöd för NFC (near-field communication), vilket de inte har gjort någonting alls av hittills. Därtill ska de (änligen) skapa ett konto som inte är knutet till hårdvaran, lägga till Nintendo DS till Virtual Console samt uppdatera OS:et i Wii U.

Utöver detta funderar Nintendo på ett skapa ett system med rabatter för den som köper många spel. Ett ganska sympatiskt sätt att belöna trogna kunder på som känns väldigt otypiskt för just Nintendo.

Han stängde inte helt dörren för att utveckla spel till smarttelefoner och surfplattor i framtiden, men var samtidigt noggrann med att påpeka att detta inte är en trolig väg för företaget. Nintendo ska fortsätt att satsa på att utveckla egna spelkonsoler, fastslog Iwata med eftertryck.

När Iwata pratade om företagets vision på lite längre sikt påtalade han behovet av en ny strategi för de kommande tio åren. Nintendo ska bli ett företag som förbättrar människors liv. Iwata pratade om QOL (Quality of Life) som ett nyckelbegrepp för framtiden. Fokus blir "hälsa".

Exakt hur Nintendo ska arbeta utifrån dessa begrepp är i dag oklart, men det förefaller handla om att knyta samman olika plattformar. Detta är något vi kommer att få se mer av från 2015 och framåt, då denna strategi ska komma på plats.

Den som hade hoppats på stora, omvälvande förändringar på kort sikt blev nog besviken. I mina ögon är det Iwata föreslår för Wii U endast plåster på ett stort blödande sår. Han erbjuder ingen lösning på Wii U:s bekymmersamma situation, ingen trovärdig väg framåt. Kanske inser Iwata att loppet ändå är kört, och att det enda Nintendo kan göra är att uthärda och försöka göra det bästa av de verktyg de har skapat.

På lite längre sikt blir Nintendos stora utmaning att expandera sin verksamhet och åter bli relevant i 2010-talet. Det är svårare än det låter.