lördag 4 januari 2014

Kan Valve utmana Sony och Microsoft?


Under 2013 släpptes flera nya konsoler. Och då talar vi inte bara om PlayStation 4 och Xbox One  vi fick även se flera nya mindre enheter, som Ouya och GameStick.

Ingen av dem har lyckats göra något större avtryck på marknaden. Ouya drog in fantastiska 8,6 miljoner dollar på Kickstarter. Många kärnspelare verkade peppade inför lanseringen. Men när betakonsolerna skickades ut dog snart intresset. Ouya visade sig vara en långsam och dåligt byggd konsol med en handkontroll som såg ut att vara såld på Rusta.

GameStick har över huvud taget inte hörts av sedan lanseringen. Priset är enligt hemsidan 80 dollar, och den marknadsförs som "billig och familjevänlig" spelunderhållning. Se unboxingen här. Men det är inte helt lätt att begripa varför en barnfamilj skulle attraheras av denna maskin när barnen i stället kan spela på den smarttelefon eller surfplatta de redan äger.

I dagens uppkopplade smarttelefon- och surfplattevärld är det således begripligt att få tycker att Ouya och GameStick är intressanta alternativ. Inte ens Sonys PS Vita säljer ju, och Nintendos 3DS är sin popularitet till trots inte i närheten av att sälja lika bra som DS gjorde. Att lyckas med en spelkonsol i dag, stationär eller bärbar, är svårare än någonsin.


Ett annat företag som vill göra ett seriöst försök är Valve. Steam Machine kan bli den första seriösa utmanaren på många år. Valve har redan arkitekturen för en snabb och bra onlinetjänst klar i sitt Steam. Vi pratar om tretusen titlar här. Det kan varken Xbox Live eller PlayStation Network komma i närheten av.

Priset på spelen är en annan viktig pusselbit. De flesta tycks ense om att fysiska utgåvor kommer att försvinna över tid. Men att köpa nya spel digitalt via Microsofts och Sonys tjänster i dag är svindyrt. Steam erbjuder redan i dag PC-priser, vilka är avsevärt lägre, och Valve kan komma att sätta priset betydligt lägre än så till Steam Machine.

Valves konsol behöver inte ens vara lika kraftfull som Xbox One och PlayStation 4, även om skillnaden inte får bli alltför stor. Om Valve bara lyckas sätta ett attraktivt pris på själva lådan kan Sony och Microsoft ha all anledning att se på sin nya konkurrent med viss fruktan.

Om Valve bara ger sin Steam Machine ett humant pris
kan det lukta succé lång väg om den.
Men gör guds skull, gör något åt handkontrollen!