fredag 17 januari 2014

Nintendo slaktar sina försäljningsmål


Nintendo hade som mål att sälja 9 miljoner Wii U under detta räkenskapsår (1 april 2013 - 31 mars 2014). Försäljningen tog emellertid aldrig fart och efter en julhandel som inte vittnade om någon mirakelvändning för Wii U på den amerikanska marknaden, slaktar Nintendo sina försäljningsmål för konsolen. Sannolikt för att undvika ett skarpt kursfall på börsen.

Det nya målet sätts till 2,8 miljoner konsoler. Det är en anmärkningsvärd minskning, och vittnar givetvis om hur pass orealistiskt det ursprungliga försäljningsmålet var hela tiden. Redan för ett år sedan fick Nintendo börja tänka om. De 5,5 miljoner konsolerna som de skulle ha sålt t.o.m. 31 mars blev till 4. Slutresultatet blev emellertid bara 3,45.

Som en följd av de sänkta målen för antalet sålda oknsoler sänker Nintendo även sina mål beträffande spelförsäljningen - från 38 till 19 miljoner Wii U-spel. Ljuspunkten under året som gick var Nintendo 3DS. Men även här tvingas företaget kapa i försäljningsmålen - från 19 till 13,5 miljoner sålda enheter.

Nintendo förutspådde en vinst på 55 miljarder yen till den 31 mars. Denna förhoppning ändras nu till en väntad förlust på 25 miljarder yen (336 miljoner dollar, alltså ungefär 2,2 miljarder kr). Satoru Iwata pratade tidigade om vinster på 100 miljarder yen, vilket framstår som helt huvudlöst i dag.

Att få stryk av Sony och Microsoft i antalet sålda enheter kan Nintendo leva med. Att göra förluster är desto värre. Det gillar inte investerare. Nintendo är inget företag som är känt för att göra drastiska förändringar. Bli därför inte förvånad om Iwata sitter kvar efter den 31 mars, de katastrofala resultaten till trots.

En analys av Nintendos läge på marknaden kommer inom kort. Det finns en hel del att säga. Tills dess kan man som vanligt läsa mer hos NeoGAF.