onsdag 29 januari 2014

Nintendo gör förlust, sänker lönerna

Mot bakgrund av de svaga resultaten i sin senaste kvartalsrapport sänker Nintendos VD Satoru Iwata lönen för sig själv och styrelsen. Rejält. Iwata sänker sin egen lön med 50 procent. Övriga i styrelsen får ta sänkningar med mellan 20 och 30 procent. I alla fall fram till juni. Senast Nintendos ledning sänkte sina löner var när 3DS sålde svagt.

I kvartalsrapporten som avser försäljningen under perioden 1 oktober-31 december framgår att Nintendo har sålt 7,76 miljoner 3DS och 1,95 miljoner Wii U i hela världen. Utifrån dessa siffror kan vi lista ut att Nintendo under perioden 1 april-31 december sålde 2,41 miljoner Wii U. Det är färre än vad som såldes under konsolens sju första veckor på marknaden vid lanseringen 2012.

För att nå det reviderade målet på 2,8 miljoner t.o.m. 31 mars behöver de sälja runt 400 000 enheter under årets första tre månader innan räkenskapsåret summeras. Vilket är ganska precis vad Wii U sålde under samma tid förra året, och då utan några spel. Det bör därmed inte vara alltför svårt att nå detta mål (men vi ska minnas att det ursprungliga säljmålet var 9 miljoner, inte 2,8).

Totalt har Nintendo sålt 5,86 miljoner Wii U-konsoler sedan den lanserades i november 2012. Men till skillnad från de siffror som Sony och Microsoft har redovisat för sina nya konsoler avser Nintendos sålda till butik, inte slutkund. Eftersom Wii U aldrig har varit slutsåld under denna period är det oklart hur många maskiner som faktiskt sålts av återförsäljarna och hur många som fortfarande väntar på en ägare.

Inkomsterna faller för Nintendo jämfört med året före. Detta trots att Nintendo under större delen av 2012 hade en död Wii och en ännu inte lanserad Wii U. Enda ljuspunkten är egentligen spelförsäljningen. Såväl Super Mario 3D World som The Legend of Zelda: Wind Waker HD och Wii Party U har sålts i över en miljon exemplar. Det är inte alls pjåkigt, i synnerhet för en titel som Wii Party U.

Trots goda marginaler på spelförsäljningen är den svaga försäljningen för Wii U ett fortsatt sänke för Nintendo, som därför gör en rörelseförlust på 1,5 miljarder yen.

I morgon ska vi får veta lite mer om vad Nintendo har för planer för att vända detta.