torsdag 2 januari 2014

"PS4 passerar Wii U till våren"


Wedbush-analytikern Michael Pachter fortsätter att titta i sin inte alltid så träffsäkra spåkula.

Denna gång hävdar Pachter att Sonys PlayStation 4 kommer att passera Wii U i total försäljning i april eller maj. Sony har som mål att sälja 5 miljoner PS4 till och med den 31 mars. Om bara produktionen går som planerat bör de inte ha några större svårigheter med att överstiga det målet. PS4 har troligen redan sålt i runt 3,5 miljoner enheter världen över. Och då har den inte ens lanserats i Japan än (lanseringen där sker den 22 februari).

Nintendo har å sin sida ännu inte reviderat sitt mål att sälja 9 miljoner Wii U till samma datum (de hade lyckats sälja knappt en halv miljon av dessa så sent som i september). Vi får invänta Nintendos kvartalsrapport för oktober-december. Men totalt bör Wii U ligga någonstans runt 4,8 miljoner nu, mycket tack vare en relativt stark decembermånad i Japan (i fallet Wii U är allt relativt).

Så visst kommer PS4 går förbi Wii U i april eller maj. Frågan är om det spelar någon roll för hur Nintendo ser på sin konsol och framtiden för den. De är säkerligen medvetna om dess begränsade möjligheter att någonsin bli en särskilt framgångsrik konsol. De lär därför inte hamna i panik-läge och dumpa priset.

I stället kommer vi förmodligen få se ett Nintendo som håller priset uppe och cashar in på varje såld enhet tack vare fallande produktionsskostnader. Deras marknadsandel blir givetvis avsevärt lägre än under förra generationen, men medan Microsoft kan tvingas sänka priset på Xbox One med hundra dollar för att konkurrera med PS4 och därmed förlora mycket på varje såld enhet, kan Nintendo faktiskt komma att tjäna pengar på Wii U. Detta delvis tack vare hög attach rate av sina spel men också för att konsolen blir billigare att tillverka.

En detalj värd att ta med i sammanhanget...