fredag 24 oktober 2014

Miljardregn över Microsoft

Microsoft har redovisat den senaste kvartalsrapporten. Som vanligt visar företaget enorma vinster.

Under räkenskapsårets första kvartal (juli-september) hade Microsoft intäkter på 23,2 miljarder dollar, en ökning med 25 procent. Vinsten var 5,84 miljarder dollar. Den division som Xbox ingår i, Devices and Consumer, växte med 47 procent hade intäkter på 11 miljarder dollar.

Under perioden april-juni skeppade Microsoft 1,1 miljoner Xbox-konsoler. De siffrorna inkluderar både Xbox 360 och Xbox One eftersom Microsoft inte redovisar dem separat. Under de senaste kvartalet skeppades 2,4 miljoner Xbox-konsoler. Denna period inkluderar en lansering av Xbox One på en rad nya marknader, däribland i Japan, Kina, Brasilien och Sverige. Den inkluderar också en prissänkning i Storbritannien, som gav en skjuts uppåt i försäljningen.

Även om vi inte får några siffror får vi utgå från att merparten av de skeppade konsolerna avser Xbox One. En rimlig gissning är att ungefär 7 miljoner Xbox One skeppats till butik. Hur många som har sålts till kund är däremot en öppen fråga och föga förvånande inget som Microsoft går in närmare på.