fredag 31 oktober 2014

Sony har skeppat 13,5 miljoner PS4


Så var det dags för Sony att visa upp resultatet för det senaste kvartalet. Bolaget gör ännu en tung förlust, denna gång på 1,2 miljarder dollar. Sony visade en svag vinst under det föregående kvartalet men räknar med en förlust för hela räkenskapsåret, så dessa siffror var ingen chock.

Det stora sorgebarnet var mobilverksamheten. Det finns dock delar av bolaget som går bra. PlayStation, exempelvis. Under kvartalet juli-september skeppade Sony 3,3 miljoner PlayStation 4. Det senaste vi hörde var att Sony hade sålt 10 miljoner till kund (s.k. sold through). Den nya kvartalssiffrorna visar att försäljningen fortsätter att vara stark och att Sony hittills har skeppat 13,5 miljoner av sin nya konsol.

Dessa siffror innebär att Sony har skeppat nästan dubbelt så många PS4 som Microsoft har skeppat Xbox One (över 7 miljoner) och Nintendo Wii U (7,29 miljoner). De innebär också att PS4 ligger knappt före Wii om vi ser till hur den sålde under samma tidsperiod på marknaden.

Under kvartalet skeppades även 800 000 enheter av den gamla trotjänaren PlayStation 3 samt 700 000 PS Vita (inklusive PS TV och PSP). De sistnämnda siffrorna bekräftar PS Vitas tragiska öde på marknaden.

Jämförelsen med Wii gör siffrorna för PS4 oerhört imponerande, särskilt med åtanke att Wii var ett fenomen i spelbranschen och att PS4 faktiskt inte har haft ett särskilt bra år spelmässigt. Det ska sägas att Wii sålde så snabbt att Nintendo inte hann möta efterfrågan och därför var hart när omöjlig att få tag i under en lång tid. Så jämförelsen haltar lite. Men ändå. PS4 slår försäljningsrekord trots att den saknar en riktig killer app och trots att den stationära konsolmarknaden i Japan närmast kollapsat.

Varför säljer PS4 så här bra? Lanseringslineupen var ljummen och det har sedan dess inte kommit särskilt många bra spel som visar vad konsolen går för. Kanske är jag själv en del av svaret på frågan. Jag äger tre spel till formatet - två multiformatstitlar (som även finns till Xbox One, Xbox 360 och PlayStation 3) och ett spel som släpptes till PS3 i fjol. Ändå äger jag alltså en PS4.

Jag tror att det är löften om framtida spel som lockar många att köpa PS4 nu. Priset är inget hinder och många spelar hellre nya FIFA, NHL och Destiny på en ny konsol än på sin gamla. 2015 kommer att bli ett jättebra år för PS4, även om vissa av de utlovade spelen skulle försenas.

Nu går vi in i årets mest hektiska period. Sony sålde över en halv miljoner PS4 i Nordamerika i september. De kommande tre månaderna kommer bli starkare, i synnerhet november-december. Jag kan se framför mig att Sony lyckas skeppa runt 18 miljoner PS4 innan nyårsklockorna ringer.

Med tanke på att Sony som bolag fortfarande går så tungt är varje inkommen dollar eller yen från PS4 hjärtligt välkommen.

I den orangea stapeln ingår PS4 (klicka för större bild).