onsdag 29 oktober 2014

Nintendo vänder till vinst igen

Nintendo har redovisat sina siffror för det senaste kvartalet (juli-september). Bolaget visade en nätt vinst på 233 miljoner dollar. Efter en rad kvartalsrapporter med röda siffror måste det kännas skönt för Nintendo att äntligen klättra på rätt sida strecket igen.

Under dessa tre månader skeppade Nintendo 610 000 Wii U-konsoler, en knapp ökning från 510 000 under föregående kvartal och en fördubbling jämfört med det ytterst svaga 300 000 året före. Det betyder att företaget hittills har skeppat 7,29 miljoner Wii U till butik. Hur många som har nått kunder vet vi inte, men Wii U är i alla fall inte slutsåld någonstans.

Nintendos mål är att sälja 3,6 miljoner under detta räkenskapsår (som slutar den 31 mars). Hittills har de sålt 1,2, men det kommande kvartalet är årets största. I fjol såldes 1,95 miljoner Wii U under oktober-december, så det ser definitivt ut som att Nintendo kommer nå försäljningsmålet denna gång. Vilket förstås beror på att det var lågt satt: målet 3,6 miljoner innebär endast 300 000 skeppade konsoler per månad i hela världen.

Försäljningen av Wii har helt avtagit, vilket är naturligt. Hittills under detta räkenskapsår (fr.o.m. 1 april) har det skeppats 170 000 Wii-konsoler världen över.

Nintendo skeppade även 1,27 miljoner 3DS (alla modeller inräknade), vilket nästan är en halvering jämfört med samma period året före (2,49 miljoner). Och då har ändå Super Smash Bros. lanserats. Detta har varit en trend under hela året. Målet att sälja 12 miljoner 3DS-konsoler t.o.m. den 31 mars ser därmed rätt överambitiöst ut. Hittills har Nintendo skeppat drygt 2 miljoner, och även om julhandeln blir galet bra lär det knappast räcka.

Nintendo lanserade nyligen New 3DS. Den säljer hyggligt i Japan, men det återstår att se om den kan bidra till ett trendbrott. Min gissning är att den kommer att öka försäljningen något men inte tillräckligt för att kalla det en trendbrott. Nintendo snickrar antagligen på uppföljaren just nu.

Nintendo gjorde galna vinster 2007-2009.