Det är dyrt att leva i Sverige. I synnerhet om man gillar elektronik och spel.
Thanksgiving och Black Friday är årets stora shoppinghelg i USA. Den innebär de hetaste erbjudandena du kan tänka dig som ivrig konsument.
Men även om trenden har spridit sig på mikronivå i Sverige, är det löjeväckande vilka stora skillnader som finns mellan amerikanska och svenska priser och utbud.
Allt är mycket billigare i USA, men även i Europa går det att hitta bra erbjudanden. Vi kan ta Xbox One och återförsäljaren Game i Storbritannien som exempel.
Detta erbjuds brittiska kunder:
Detta får vi nöja oss med i Sverige:
Surt.
torsdag 27 november 2014
onsdag 26 november 2014
Pressat Sony fokuserar på PlayStation
Sony är ett bolag tyngt av förluster. Så har det varit under lång tid. Tusentals har fått gå från sina jobb, företaget har omstrukturerats och sjuka grenar kapats.
Nu meddelas att Sony kommer skära i sitt TV- och smarttelefonutbud. De satsar nu på att göra en vinst på dessa verksamheter, inte att öka i marknadsandelar. Vi kan således räkna med färre modeller, färre sålda exemplar men förhoppningsvis en vinst på varje såld produkt.
Sonys TV-apparater har länge varit ett sorgebarn. Att deras Xperia-telefoner säljer så pass dåligt som framgått i de senaste kvartalsrapporterna är dock lite förvånande givet hur pass bra Sony har lyckats utveckla dem modell för modell. De tillhör i dag marknadens absolut bästa, men uppenbarligen har det inte uppfattats så av konsumenterna som håller sig till Apple och Samsung.
En del av företaget som dock är hälsosam är divisionen som PlayStation ingår i. Här planerar Sony att satsa. PlayStation 4 har slagit säljrekord och drar in mycket pengar just nu (som dock försvinner i de svarta hål som skapas av andra förlusttyngda verksamheter i bolaget). Denna verksamhet ska växa med 25 procent under de kommande tre åren, hoppas Sony.
Sony tänker också satsa på "personlig TV" med tjänsten PlayStation Vue samt film- och musiktjänster. De är alltså ute efter de abonnemangsavgifter som många i dag betalar till Netflix, Viaplay och Spotify. Här finns ansenliga belopp att hämta.
Under nästa år väntas vi se en lansering av VR-hjälmen Project Morpheus. Om den blir en succé kan Sony tänkas räkna in en hel del pengar även därifrån, och månne knyta några av sina andra tjänster till den.
tisdag 25 november 2014
GTA V slår brittiskt säljrekord
Det enda som behövdes var en nyrelease. Grand Theft Auto V släpps pånytt till PlayStation 4 och Xbox One och klättrar därigenom upp på fyra miljoner sålda exemplar i Storbritannien.
Succé igen. Rekord genom alla tider. Call of Duty: Black Ops knuffas ned från tronen.
Man kan tycka att intresset för en uppiffad version av GTA V inte skulle vara så värst het. Spelet släpptes trots allt för över ett år sedan och med runt 34 miljoner sålda exemplar världen över borde efterfrågan ha mättats.
Men det verkar som att bättre upplösning, en del nyheter och chansen att uppleva spelet igen på de nya konsolerna räcker för att locka tillbaka många som redan spelet det till Xbox 360 eller PlayStation 3. Att det inte vimlar av nya storreleaser denna höst gör säkert sitt till också.
Etiketter:
försäljning,
GTA,
PlayStation 4,
spelnyheter,
Storbritannien,
Xbox One
söndag 23 november 2014
Därför ska du köpa... PlayStation 3
PlayStation 3
Lanserad: November 2006 i USA och Japan, mars 2007 i EU
Försäljning: Ca 85 miljoner
Mest sålda spel: GTA V, Gran Turismo 5, The Last of Us
Visste du att... Ken Kutaragi hävdade att folk skulle vilja skaffa sig ett extra jobb för att ha råd med en PS3?
PlayStation 3 kommer placeras under rubriken "stora bakslag" i spelbranschens historieböcker. Jämfört med de två första av Sonys konsoler var den också det. Orsakerna låg delvis i val av hårdvara. Cellprocessorn var kraftfull men oerhört komplicerad att arbeta med. Dessutom drev den upp priset på konsolen. Sony satte det till 599 dollar ( i Sverige kostade den otroliga 6500 kr).
Enligt hjärnan bakom PlayStation 4, Mark Cerny, påbörjades utvärderingen av PS3 kort efter lanseringen. Resultatet blev en helt annan produkt - PS4. Men trots alla missräkningar lyckades Sony komma ikapp Microsoft försäljningsmässigt. Några pengar tjänade de däremot aldrig på PS3.
När jag tittar tillbaka inser jag att PS3 hade en betydligt bättre tid på marknaden spelmässigt än jag uppfattade där och då. När det gäller spel levererade alltså Sony.
Här är tio spel/serier du inte får missa:
The Last of Us (2013)
Det har kallats världens bästa spel. Att det var 2013 års bästa råder i alla fall liten tvekan om. Naughty Dogs sinne för detaljer, dialog, miljöer och karaktärsutveckling gjorde att ett välskrivet manus om världen efter apokalypsen fick alla bitar att falla på plats. The Last of Us visar att det går att berätta historier som berör, och att både story och karaktärer spelar roll.
Alternativ: Injustice: Gods Among Us
Little Big Planet (2008)
Inga gör spel som Nintendo. Men Media Molecule kom ändå ganska nära med sitt übercharmiga Little Big Planet. Guida den glade säckpojken genom världar som vibrerar av glädje och fantasi. Det är inte riktigt lika charmigt som PS Vita-äventyret Tearaway, men ett fullgott alternativ.
Alternativ: Little Big Planet 3 (släpps 26/11)
God of War III (2010)
Våldsamt. Brutalt. Storslaget. Dessa tre ord beskriver God of War tämligen väl, och den tredje delen är inget undantag. God of War III är galet snyggt och stort och visade när det kom vad PS3 gick för. Slåss mot gudar i ett frenetiskt tempo i ett av de bästa PS3-spelen.
Alternativ: God of War Ascension
Heavy Rain (2010)
Det vimlar inte av smarta mordhistorier i spelvärlden. Konstigt nog. Men till PS3 kom ett lite annorlunda spel som både simulerar livet i sig och erbjuder en spännande mordberättelse. Heavy Rain har en historia att berätta, men sättet som den berättas på påverkas av dina val. Det gör varje resa personlig.
Alternativ: L.A. Noire
Uncharted 1-3 (2007, 2009, 2011)
Naughty Dogs tre matinédoftande äventyr med den klätterglade arkeologen Nathan Drake i huvudrollen är skoningslöst underhållande från första till sista minuten. Hisnande vyer, storslagna miljöer och väldigt underhållande fajter - allt spetsat med en befriande frånvaro av gravallvar. Inte konstigt att Uncharted ska bli film. Det går inte att välja ett - du måste spela alla tre.
Alternativ: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Red Dead Redemption (2010)
Rockstar utvecklade inte bara Grand Theft Auto IV och V under den förra generationen utan hann även med att skapa det största och bästa västernspelet hittills. Fantastiska miljöer, stor frihet och oklanderlig kontroll gör detta till en fullträff. I synnerhet om du gillar att leka i en öppen värld. Detta är GTA i västernmiljö, men det drar nytta av den historiska miljön på ett imponerande sätt.
Alternativ: Mafia II
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time (2009)
I Insomniacs nya Xbox-exklusiva Sunset Overdrive märks arvet från Ratchet & Clank-spelen. Det lekfulla och det färgglada. Om du gillar stora vapen och intensiva strider men föredrar det på ett mer lättsamt sätt, är detta rätt spel för dig. Insomniac vet vad de gör.
Alternativ: Ratchet & Clank: All 4 One
Gran Turismo 5 (2010)
OK, detta är egentligen inte min sorts bilspel. Men det går inte att bortse från att Gran Turismo 5 är bilsimulatorernas Rolls Royce på konsol. Det återanvänder en del från tidigare spel i serien och har en del problem. Men här finns något för både veteraner och noviser. Kom bara ihåg att ha en stort hink fylld med tålamod.
Alternativ: Motorstorm
Condemned 2: Bloodshot (2008)
Condemned var ett överraskande bra releasespel till Xbox 360. Tre år senare kom uppföljaren och den nådde även Sonys konsol. I Condemned 2 träffar vi åter igen Ethan Thomas. Denna gång som suput. CSI-delen har utvecklats, striderna blivit lite mer varierande genom att fler saker kan plockas upp och användas mot fienderna. Nämnde jag att detta spel inte är för de som har svårt för blod?
Alternativ: Silent Hill: Downpour
Tomb Raider (2013)
Lara Croft debuterade på PlayStation en gång i tiden. När hennes senaste äventyr släpptes var det en reboot av både Tomb Raider som varumärke och av henne som karaktär. Detta påminner i spelmekaniken en hel del om Uncharted. Nathan och Lara har ju även sitt antikvitetsintresse gemensamt. Men Tomb Raider är en mycket mörkare historia, och Laras dödsscener väckte exempelvis en del debatt.
Alternativ: Splinter Cell: Blacklist
Läs även: Därför ska du köpa Xbox 360
Det sägs att det första Ken Kutaragi bestämde
var hur PS3-loggan skulle se ut på konsolen.
Det blev Spiderman-typsnittet.
lördag 22 november 2014
Ori and the Blind Forest försenas
Ori and the Blind Forest var ett av de Xbox-spel som fick bäst mottagande på E3. Det skulle släppas i år, men nu bekräftar utvecklaren Moon Studios att spelet skjuts fram.
Ori and the Blind Forest ska släppas till Xbox One och PC "tidigt 2015". Det sägs ingenting om Xbox 360 nu. Har Microsoft månne tvingat utvecklaren att ignorera den gamla konsolen till förmån för den nya?
Förhoppningsvis betyder förseningen att spelet får den där lilla extra finslipningen.
onsdag 19 november 2014
Vem vinner julhandeln?
Vi befinner oss i mitten av november, den hetaste tiden på året för spel- och konsolutvecklare. Under november och december säljs det för mer pengar än under resten av året.
Detta är således en oerhört viktig period. Sonys PlayStation 4 har dominerat försäljningen i Nordamerika under årets tio första månader. Men enligt Electronic Arts Blake Jorgensen knappar Microsofts Xbox One in "snabbt". Skälet är ett lägre pris och förmånliga bundlingar med ett flertal spel för 349 dollar.
Men Sony är inte oroat. Enligt dem är förhållandet mellan de två konsolerna fortfarande 2:1. PS4 säljer alltså dubbelt så bra som Xbox One globalt. Även om Microsoft går framåt i USA har de fortfarande svårt att slå Sony i Europa (och Japan är som bekant en förlorad sak).
Det är dessutom inte bara Microsoft som har prisvärda bundlingar att erbjuda nu inför de stora helgerna. Sony kommer från och med Black Friday sälja PS4 med GTA V och The Last of Us Remastered för 400 dollar. Ett ruggigt bra erbjudande. Så trots att Sony kritiserats för att inte ha tillräckligt många exklusiva spel till PS4 under 2014 ser det bra ut inför julhandeln.
Om Xbox One vinner november i Nordamerika markerar det ett trendbrott. Senast Xbox One slog PS4 var i december 2013. Men då berodde det högst sannolikt på att PS4 faktiskt var slutsåld överallt.
Samtidigt hävdar Nintendo envist att Wii U är det mest prisvärda alternativet. Konsolen säljs för 300 dollar inklusive Super Mario 3D World och Nintendoland. Det är spel som är ett respektive två år gamla men som inte är sämre för det. Men varför inte bundla konsolen med Super Smash Bros. for Wii U?
Reggie Fils-Aime menar att Nintendo har spelen som gör Wii U oumbärlig. Men faktum är nog att den ligger för högt i pris nu när Xbox One blivit 150 dollar billigare utan Kinect och inklusive två eller fler spel och PS4 bara kostar 100 dollar mer.
Jag hade tippat på en seger för Microsoft i Nordamerika i november. Men nu när det är klart att Sony erbjuder en GTA V+The Last of Us Remastered-bundle tror jag att det blir svårt. Sony lär vinna sin elfte månad i rad, även om marginalen till Microsoft kan bli knapp. Och Nintendo får finna sig i att bli en väldigt avlägsen trea i år igen.
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
Nintendo,
PlayStation 4,
Sony,
Wii U,
Xbox One
Beat från Jet Set Radio till samlingen
First 4 Figures har en uppsättning av TV-spelskaraktärer som plastfigurer. Vi snackar inte små Happy Meal-leksaker utan stora, välgjorda och dyra samlarobjekt.
Nyaste tillskottet i samlingen är Beat från det underbara Dreamcast-spelet Jet Set Radio. Jag har ingen aning om vad jag skulle den till, men nog vattnas det lite i munnen av hantverket allena.
Figuren, som är 36 cm hög, tillverkas endast i 1250 exemplar och kostar 230 dollar. Du kan förboka på sajten nu.
Nyaste tillskottet i samlingen är Beat från det underbara Dreamcast-spelet Jet Set Radio. Jag har ingen aning om vad jag skulle den till, men nog vattnas det lite i munnen av hantverket allena.
Figuren, som är 36 cm hög, tillverkas endast i 1250 exemplar och kostar 230 dollar. Du kan förboka på sajten nu.
Läcker.
tisdag 18 november 2014
Zelda försenas till 2016?
När kommer nästa The Legend of Zelda? Svaret har hela tiden varit "2015". Men vi har knappt fått se någonting av spelet än. På årets E3-mässa visades en kort snutt som påstods vara gameplay.
Spelets producent Eiji Aonuma säger i en intervju med Famitsu att de kan ha mer material att visa på E3 2015. Förutsatt att det är korrekt översatt är det ett oväntat försiktigt uttalande som indikerar att spelet kommer vara långt ifrån klart då.
Frågan är om det ens blir någon lansering 2015 i så fall. Givet hur lite som har visats, att inga planer finns på att visa något mer innan nästa års E3 och att de inte verkar tro att de har så jättemycket att visa ens då, kan man börja ana att nästa Zelda nog inte kommer släppas förrän 2016.
Om så sker missar Nintendo en jätteviktig titel till julhandeln och måste ha något annat i dess ställe. Kanske ett nytt 3D-Mario?
måndag 17 november 2014
Om normkritisk märkning av spel
Dataspelsbranschen har fått pengar av Vinnova för att inleda en förstudie om förutsättningarna för en normkritisk märkning av TV- och datorspel i Sverige.
Detta kan ses som ett led i att ta ställning för mångfald och motarbeta hat och hot i branschen (något jag skrivit om här).
Men jag ser det också som ett symptom på något större i samhället, nämligen dels behovet av att sätta varningsetiketter på precis allting, dels en strävan efter en politiskt korrekt kultur. Det sistnämnda är en oroväckande utveckling.
Det finns redan en åldersmärkning samt en märkning som markerar om spelet innehåller fult språk, våld, sex, droger och så vidare. Det är lite oklart vilka effekterna har blivit. Min gissning är: inga alls. Förutom att det känns bra att "varna" för presumtivt "olämpligt" innehåll, och att vi tror oss skydda barnen på detta sätt (i grund och botten handlar det emellertid om att ta ett föräldraansvar, inte att titta på etiketter).
Till detta vill alltså somliga lägga en "normkritisk" märkning, vilket vi redan nu kan begripa kommer handla om hur kvinnor framställs och hur minoriteter behandlas i spel. Det är ännu oklart hur märkningen skulle kunna se ut - om alla spel i Sverige ska ges en märkning eller om utvecklare som skapar normkritiska och "korrekta" spel ska kunna använda en särskild logo i marknadsföringen.
Jag ifrågasätter behovet av en dylik märkning och oroas lite över de långsiktiga effekterna av den. Jag tror inte att spelutvecklare kommer att påverkas särskilt mycket - inte generellt. Det är fortfarande pengar som talar, och de spel som säljer bäst är faktiskt de allt annat än politiskt korrekta GTA och Call of Duty.
Däremot finns en risk för att bevakningen av branschen kommer att politiseras. Att genusperspektiven får ett allt större utrymme på bekostnad av mer relevant innehåll. Detta ser vi redan på vissa håll.
Allt är inte politik. Men allt kan bli politik om man vill. Tyvärr verkar alltfler vilja politisera spelbranschen och dess uttryck.
I framtiden?
Minecraft slår rekord på PS Vita
Det har inte funnits mycket positivt att skriva om PS Vita på väldigt länge. Sony har i praktiken övergett sin egen plattform och låter nu indieutvecklare och ett fåtal tredjepartsstudior ge formatet konstgjord andning. Några fler storspel från Sony blir det inte.
Men när den brittiska spelförsäljningen för vecka 46 presenteras hittar vi faktiskt ett PS Vita-spel på topplistan. Minecraft: PS Vita Edition tar sig in på 15:e plats. Det kan tyckas vara en axelryckning, men faktum är att PS Vita-debuten ökade försäljningen av Minecraft med hela 79 procent. Därmed har detta spel lyckats med den bästa lanseringen av ett Minecraft på Sonys konsoler.
Resten av listan är ganska förusägbar. I topp hittar vi Halo-samlingen. En gissning är dock att Halo: The Master Chief Collection inte kommer ligga i topp särsklilt länge. Det brukar inte remakes och samlingar göra. Strax bakom följer nya Assassin's Creed: Unity och Call of Duty: Advanced Warfare på en lång rad, och dessa kan vi förutsätta kommer hänga kvar länge på listan.
Noterbart är också att Destiny, som lanserades för drygt två månader sedan, med nöd och näppe klamrar sig kvar på topp 20.
Topplistan i Storbritannien vecka 46
1. Halo: The Master Chief Collection (XBO) NY
2. Assassin's Creed: Unity (PS4) NY
3. Assassin's Creed: Unity (XBO) NY
4. Call of Duty: Advanced Warfare (PS4) NY
5. Call of Duty: Advanced Warfare (XBO) NY
6. Call of Duty: Advanced Warfare (360) NY
7. Call of Duty: Advanced Warfare (PS3) NY
8. FIFA 15 (360)
9. Assassin's Creed: Rogue (360) NY
10. FIFA 15 (XBO)
11. World of Warcraft: Warlords of Draenor (PC) NY
12. Minecraft: Xbox 360 Edition (360)
13. Lego Batman 3: Beyond Gotham (360) NY
14. FIFA 15 (PS4)
15. Minecraft: PS Vita Edition (PSV) NY
16. Pro Evolution Soccer 2015 (PS4) NY
17. Football Manager 2015 (PC)
18. Assassin's Creed: Rogue (PS3) NY
19. FIFA 15 (PS3)
20. Destiny (PS4)
Etiketter:
försäljning,
Minecraft,
PlayStation Vita,
Sony,
spelnyheter,
Storbritannien
söndag 16 november 2014
Ett år med PlayStation 4
Ett år har gått sedan Sony lanserade den hett efterlängtade PlayStation 4 i Nordamerika. Lanseringen blev en succé, och PS4 var slutsåld i månad efter månad. Under 2014 har PS4 sålt bättre än Xbox One i USA tio månader i rad. Ingen konsol har nått 10 miljoner sålda enheter så snabbt.
Succé. Men som Eurogamer skriver har inte allt gått bra. Lanseringslineupen var allt annat än imponerande, spel har skjutits upp och när det efterlängtade Driveclub äntligen släpptes i oktober var det delvis trasigt. Därtill har Sony varit långsamma med att uppdatera sin konsol. Ett fåtal uppdateringar har skett under ett års tid - i jämförelse har Microsoft gjort månatliga uppdateringar av Xbox One.
Och så var det det där med kvaliteten på handkontrollen. Många spelare berättar om att gummit på den vänstra styrspaken slits ned och att vissa knappar fastnar. Sony har offentligt försökt spela ned hur allvarligt problemet är.
Men med ett Nintendo som inte kan hota och ett Microsoft som slåss med näbbar och klor för att vinna tillbaka spelarnas förtroende, har Sony ändå haft en tämligen lugn resa. PS4 har på kort tid etablerat sig som förstahandsvalet bland spelare i såväl Nordamerika som Europa. Japan är ett annat kapitel. Där kämpar alla just nu mot den växande mobilmarknaden.
Själv köpte jag PS4 först i september. Intrycket så långt är delat. Konsolen i sig är inbjudande. Den är relativt tyst, har ett lättnavigerat gränssnitt och börjar äntligen få stöd för de funktioner vi vant oss vid (som Netflix, YouTube, mp3 m.m.). Handkontrollen ett stort steg framåt från DualShock 3, men styrspakarna är de facto ett bekymmer. Gummit är ett vida känt problem, men jag har även synpunkter på styrspakarnas storlek och utformning. Tummarna glider helt enkelt av, särskilt när jag spelar NHL och FIFA.
Och så var det spelen... Själva anledningen till att jag väntade så länge med att köpa PS4. Jag vet inte om jag direkt ångrar mig, men det måste erkännas att det inte finns så mycket i spelväg som intresserar mig just nu.
Man brukar säga att spel säljer konsoler. Men PS4 har faktiskt visat på att det kan gå ändå. Visserligen har det kommit en hel del tredjepartsspel under året som gått, men det är spel som även släppts till PS3 och konkurrerande Xbox-konsoler.
Tittar man på försäljningen står det dock klart att spelarna i allt väsentligt har övergett den förra generationens konsoler. Alla nya multiformatsreleaser har sålt bäst på PS4.
Nu står PS4 inför den viktigaste tiden på året. Microsoft har redan meddelat att Xbox One sålde bäst under första halvan av november i USA. Sex superviktiga veckor återstår och Sony har förvånansvärt lite att erbjuda både gamla och nya kunder. Är det en nyversion av GTA V som ska locka? Eller kanske Little Big Planet 3? Som Eurogamer uttrycker saken: PS4 har haft ett fantastiskt år, men PS4-spelarna har det inte.
Men om året så långt är något att gå efter, kommer spelbristen inte spela någon roll. PS4 säljer ändå, och då främst på löften om en glimrande framtid. För visst ser 2015 helt fantastiskt ut.
The Order 1886 är ett av många lovande spel
till PS4 under 2015. Men det är då det.
fredag 14 november 2014
NPD: PS4 toppar för tionde månaden i rad
Försäljningslistorna över spelkonsoler i Nordamerika börjar likna ett eko av förra månaden. Och förra. PlayStation 4 var den bäst säljande plattformen även i oktober. Men Sony lämnar inte ut några siffror.
12 månader har nu passerat sedan PS4 och Xbox One lanserades och tillsammans har de sålt 70 procent bättre än sina respektive föregångare. Det är väldigt starkt. Helt uppenbart fanns det ett sug efter nya konsoler efter en lång generation.
Denna månad är det ovanligt svårt att få några konkreta försäljningssiffror. Tidigare har de läckts på NeoGAF, men de två mest meriterade läckorna har hoppat av vilket gör oktobers lista mer innehållslös än vanligt.
Kvalificerade beräkningar visar dock att Wii U landade strax under 70 000, vilket är en liten ökning jämfört med samma månad i fjol (55 000). Det är uppenbart att Mario Kart 8 inte gett Nintendos konsol en varaktig ökning.
Obekräftad konsolförsäljning i USA i oktober 2014
1. PlayStation 4 - 280-295 000
2. Xbox One - 170 000
2. Xbox One - 170 000
3. 3DS - 150 000
4. Wii U - 68 000
5. Xbox 360 - 65 000
6. PlayStation 3 - 35 000
7. Wii -
6. PlayStation 3 - 35 000
7. Wii -
På spelsidan ser det ut ungefär som väntat. Men inte riktigt. Flera tunga spel saknas, däribland det omdiskuterade racingspelet Driveclub till PS4. Eftersom diskussionen mest handlat om vilka problem spelet lider av (för ett onlinespel är det besvärande att onlinedelen fortfarande inte kommit igång), kan man utgå ifrån att många hållit i plånboken. Även det hyllade Alien: Isolation saknas.
Destiny halkar ned från första till femte plats. Nintendo meddelar att Super Smash Bros. for 3DS redan blivit en miljonsäljare. The Evil Within överraskar. Bayonetta 2 till Wii U saknas, vilket inte är så överraskande.
Xbox One-exklusiva Sunset Overdrive finns som synes inte med på listan, vilket inte är så chockerande. Spelet räknades i fyra dagar i oktober, och de ex som såldes med den vita konsolen räknas inte in i NPD-statistiken. Vi får helt enkelt vänta på att Microsoft säger något, vilket de lär göra om det har sålt anständigt.
Spelförsäljningen sjönk med 28 procent jämfört med samma månad i fjol. Men vi ska minnas att GTA V lanserades då, vilket förstås dopade försäljningssiffrorna något oerhört. Dessutom räknas inte digital försäljning in, i NPD:s statistik och den står för en allt större del av den totala spelförsäljningen.
Spelförsäljning i USA i oktober 2014
01. NBA 2K15 (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
02. Super Smash Bros. for 3DS (3DS)
03. The Evil Within (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
04. Borderlands: The Pre-Sequel (PS3, 360, PC)
05. Destiny (PS4, PS3, XBO, 360)
06. Skylanders Trap Team (multi)
07. FIFA 15 (multi)
08. Madden NFL 15 (PS4, PS3, XBO, 360)
09. Middle Earth: Shadow of Mordor (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
10. Minecraft (360, PS3)
Som vanligt kan hela diskussionen följas hos NeoGAF.
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
Nintendo,
Nintendo 3DS,
PlayStation 4,
Sony,
statistik,
USA,
Wii U,
Xbox One
torsdag 13 november 2014
PlayStation Vue en ny streamingtjänst
PlayStation Vue. Så heter den nya streamingtjänst som Sony hoppas ska ta upp kampen mot allt vad Netflix och HBO heter.
PlayStation Vue blandar livesändningar, kabel-TV och on demand. Hittills har ett halvdussin operatörer anmält intresse, däribland CBS, Fox, Discovery och Viacom. En begränsad lansering kommer att ske i utvalda amerikanska städer under första kvartalet 2015. Givetvis via PS3 och PS4. Månadskostnaden är ännu inte känd, annat än att den ska vara "konkurrenskraftig".
Jag är lite överraskad att Sony hann före Microsoft. Det förekom spekulationer inför lanseringen av Xbox One, då TV fortfarande var ett fokus, att Microsoft skulle sälja konsolen med TV-abonnemang, kanske med streamingtjänster, för att få ned priset. Ungefär som smarttelefoner och paddor säljs i dag.
Om detta är en framtida affärsmodell för Sony återstår att se. Men väl kan nog räkna med exklusiva filmer och serier på PlayStation Vue precis som på bland annat Netflix i dag. Men om denna tjänst hittar till våra breddgrader är mer tveksamt.
Framtiden för den som vill ha tillgång till allt är dyr.
Microsoft har snart sålt 10 miljoner Xbox One
Prissänkningen den 2 november och galet prisvärda bundles verkar ha haft effekt. Under de två senaste veckorna har Xbox One varit den bäst säljande plattformen i Nordamerika. Nu återstår att se vilken knuff Halo: The Master Chief Collection ger under de kommande veckorna. Två veckor är lite för kort tid för att säga så mycket om.
Yusuf Mehdi sparar inte på superlativen:
We have listened to your feedback and have worked hard to deliver hundreds of improvements to Xbox One, celebrated the launch of amazing new games, and sought ways to offer more value for you. As we reach this milestone, I remain awestruck by your passion for games and your support of Xbox One.
Detta är egentligen galet bra. Minns den förfärliga avtäckningen i maj 2013. Minns avklädningen under E3 en knapp månad senare. Tänk på alla vändor med DRM, always online, Kinecttvång och en fet prislapp som lade en tekniskt svagare konsol 100 dollar över den mer kraftfulla PS4.
Ovanstående besked betyder att Xbox One passerat Wii U (som hade sålts i 7,3 miljoner ex till butik t.o.m. september). Så sent som den 31 oktober hade Sony sålt 13,5 miljoner PS4.
Microsoft är definitivt med i matchen. Och snart kommer Black Friday.
tisdag 11 november 2014
Just Cause 3 bekräftat
Just Cause tillhör de mer lyckade sandlådeserierna vid sidan av Grand Theft Auto. Just Cause 2 är faktiskt våldsamt underhållande.
Många har skrikit efter en tredje del och vi har väl helt enkelt antagit att Avalanche Studios arbetat på en sådan efter framgångarna med de tidigare spelen.
Nu är en sådan bekräftad. Just Cause 3 utvecklas till PlayStation 4, Xbox One och PC och ska släppas under nästa år.
2015 ser verkligen ut att bli ett stekhett år.
Etiketter:
Just Cause,
PC,
PlayStation 4,
spelnyheter,
Xbox One
Nintendo och arrogansen
Enligt Nintendos Shigeru Miyamoto är andra spelföretag tråkiga. Han tycker att vad de sysslar med visserligen är vettigt ur ett ekonomiskt perspektiv, men att det inte leder utvecklingen framåt. Det gör å andra sidan Nintendo, förklarar Miyamoto i en intervju i The Telegraph.
Det kan tyckas lite märkligt att detta kommer från en toppföreträdare för ett företag som just släppt Mario Kart 8, snart släpper ännu ett Super Smash Bros. och för ett år sedan gav oss ännu ett Super Mario.
Nå, Nintendos ledning har aldrig gjort sig känd för sin ödmjukhet. Dåvarande Nintendo-bossen Hiroshi Yamauchi gjorde sig känd för många ökända citat. Inför Microsofts release av Xbox påstod han att "det finns många i industrin som inte vet någonting om spel, särskilt ett stort amerikanskt företag", en uppenbar passning till Microsoft.
I slutändan sålde Xbox något bättre än Nintendos egen Gamecube, drog igång onlinerevolutionen på konsol på allvar och levererade genredefinierande Halo.
2004 hävdade den nuvarande chefen Satoru Iwata att "kunderna vill inte ha onlinespel". Samma år påstod Yamauchi att "kunder är inte intresserade av stora spel med högupplöst grafik och episka historier". Givet vad som säljer bäst på topplistorna kan man säga att han hade fel.
Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime var kaxig inför lanseringen av Wii U. Han hade svårt att se hur någon spelare skulle kunna välja en annan plattform när både Nintendos exklusiva spel och de stora tredjepartsspelen skulle komma till Wii U. Det dröjde dock inte många månader innan tredjepartsstödet föll ihop fullständigt. Lanseringen av Watch Dogs nu i november kan bli den sista AAA-lanseringen till formatet.
Vi var många som häpnade när en anonym tredjepartsutvecklare berättade om hur deras feedback togs emot under utvecklingen av ett spel till Wii U. När samtalet kom till onlinestrukturen och utvecklaren ständigt hänvisade till Microsofts och Sonys lösningar blev svaret att de inte förstod vad utvecklaren menade. Ingen i Nintendos team hade använt Xbox Live eller PlayStation Network.
Miyamoto har för övrigt också uttryckt "obehag" över Virtual Reality och det var så sent som 2013 som han förklarade att Nintendo kunde börja satsa på online för nu hade de sett att många var uppkopplade.
Nintendo skiljer ut sig genom sin arrogans och genom en tonårings envishet att inte ta intryck av världen utanför. Medan Microsoft och Sony prisar varandra så fort de får chansen numera, står Nintendo vid sidan om med hakan i vädret. Som om det vore 1990.
I intervjun i The Telegraph förklarar Miyamoto att han aldrig sett spelmediet som en plattform för historieberättande. Det perspektivet har han förstås all rätt att ha, och det är klart att det måste finnas plats för alla sorters spel och upplevelser, men att påstå att resten av spelbranschen är "tråkig" bara för att den inte ser ut precis som Miyamoto och Nintendo önskar, är dumheter.
Har Miyamoto ens spelat The Last of Us? Eller BioShock Infinite? Spelbranschen har aldrig varit så bred och har aldrig satt kvalitetsribban så högt som just nu. Eftersom Nintendos ledning visade sig helt obekant med vad Xbox Live och PSN är, om vi får tro den anonyme utvecklaren, betvivlar jag att Miymoto ens spelat särskilt många spel på andra plattformar.
Det växer mossa på Nintendos kontor. Och, som det verkar, även på delar av dess ledning.
måndag 10 november 2014
Matt Damon gör Bourne igen
Den som sett The Bourne Legacy kanske märkte att en person fattades: Jason Bourne själv.
Matt Damon hade ställt som krav att Paul Greengrass skulle regissera, och när denna önskan inte uppfylldes hoppade han av och ersattes av Jeremy Renner.
Nu bekräftar dock Damon att han är klar för en fjärde Bourne-film. Denna gång är det Paul Greengrass som står för regin, precis som i The Bourne Supremacy och The Bourne Ultimatum. Att killen kan regissera vet vi. Senaste filmen från Greengrass var stabila Captain Phillips.
Så sent som för några månader sedan sades det att Matt Damon inte alls skulle återvända i rollen som Bourne. Fokus i den femte filmen skulle i stället ligga på Renners karaktär. Men nu är alltså den riktige Bourne tillbaka.
Inspelningen börjar nästa år och filmen kommer ha premiär 2016. Räkna med mycket spring och många biljakter.
fredag 7 november 2014
Recensenterna älskar The Master Chief Collection
Sunset Overdrive har fått ett fint mottagande. Men det är Halo: The Master Chief Collection som Microsoft sätter sitt hopp till i årets julhandel.
Det är en samling med fyra Halo-spel med Master Chief i huvudrollen (således ingår inte Halo: Reach, Halo 3: ODST eller Halo Wars). Det vi får är Halo 1-4. Särskilt mycket energi har lagts på Halo 2 Anniversary för att fira att spelet släpptes för tio år sedan. Övriga spel har fått smärre förbättringar i ljud, ljus och bilduppdatering.
Recensenterna är överraskande lyriska över resultatet och har strött ut 9:or i betyg. Spelsamlingar av detta slag brukar inte sälja galet bra, vilket Xbox-chefen Phil Spencer själv medgett. Men Microsoft hoppas förstås att Halo ska räcka för att få spelare att välja Xbox One framför PlayStation 4 i november och december.
Positiva recensioner är alltid bra att kunna skylta med, men frågan är hur het en samling gamla Halo-spel känns för flertalet. I synnerhet när konkurrenten heter Call of Duty: Advanced Warfare.
Halo: The Master Chief Collection släpps den 11 november.
Tandborstningen är ett helsike, ska du veta.
Etiketter:
343 Industries,
Halo,
Microsoft,
spelnyheter,
Xbox One
måndag 3 november 2014
Jobbar Microsoft på en Xbox One Slim?
Spelkonsoler brukar släppas i en rad olika modeller under en generation. Xbox 360 har förändrats till både utseende, hårddiskstorlek och annat en rad gånger. Den senaste modellen släpptes för ett år sedan.
Nu sägs Microsoft arbeta på en mindre, svalare och billigare Xbox One. Det vore väldigt välkommet. Medan Sony lyckades trycka in mer kraft i en mindre konsol denna gång (PS4 är betydligt mindre än PS3) gick Microsoft motsatt väg. Xbox One är verkligen gigantisk.
Orsaken är att Microsoft denna gång inte ville ta några som helst risker. Xbox 360 led som bekant av överhettning, vilket blev en väldigt konstsam affär. Ungefär halva Xbox One tas därför upp av en fläkt. Detta medför också att Xbox One är betydligt tystare än PS4, vilket i sig är positivt.
Det vore väntat att Microsoft, förutsatt att uppgifterna stämmer , arbetar på en mindre modell av Xbox One. Komponenter blir både mindre och billigare med tiden, vilket gör det attraktivt att kapa kostnader i produktionen. Det skulle möjliggöra för ett något lägre pris.
Jag tror att vi får se en Xbox One Slim nästa år. Kanske avtäckt på E3-mässan. Av en sådan kan vi vänta oss en 1TB hårddisk (jag tror dock inte att Microsoft bygger in strömförsörjningen den här gången heller) och kanske ett lägre pris.
För den som går och funderar på när det är dags att slå till på en Xbox One kan det därför vara läge att ha lite is i magen. Nästa år kan det blir betydligt mer förmånligt att köpa Microsofts konsol.
Med en ny processor finns en del utrymme att spara.
söndag 2 november 2014
Därför ska du köpa... Xbox 360
Jag tänkte inleda en liten serie om varför man ska köpa en rad olika spelkonsoler. I dag är allt fokus på PlayStation 4 och Xbox One, men en anledning till att många väntar med att öppna plånboken är att de äldre konsolerna har ett helt fantastiskt spelutbud.
För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute i minst ett år att inkluderas.
Först ut: Xbox 360.
Xbox 360
Lanserad: November-december 2005 i USA, Europa och Japan
Försäljning: Ca 85 miljoner (hösten 2014)
Mest sålda spel: Kinect Adventures, Halo 3, Minecraft, Call of Duty: Black Ops
Visste du att... konsolen drabbades av överhettning vilket gjorde att runt varannan konsol fick bytas ut innan problemet löstes? En förklaring till att Xbox One är så anskrämligt stor.
Sen till festen? Det gör inget. Det släpps fortfarande spel till Microsofts andra konsol. Här är några skäl till varför du bör köpa en innan den tas ur produktion eller börjar kännas alltför gammal.
För än så länge känns inte Xbox 360 passé. Det brukar annars gå ganska fort när nya konsoler väl har släppts och ögat vant sig vid en renare och snyggare grafik, ett mer modernt gränssnitt och nya funktioner.
Men nej, Xbox 360 känns i allra högsta grad relevant. Inte bara vad beträffar gränssnitt och tjänster utan också när det gäller spelen. För den som ännu inte spelat på Microsofts konsol finns en enorm backlog att bita i.
Det är svårt att bara plocka ut några. Många fantastiska spel saknas därför. Men här är tio spel/spelserier du inte får missa.
Halo 3 (2007)
Det tredje äventyret med Master Chief var dåtidens största lansering någonsin. Hypen var enorm, och i stort levererade Bungie. Halo 3 är fortfarande mångas favorit av de hittills släppta Halo-spelen, och jag kan föstå varför. Frånsett en riktigt tråkig bana mot slutet var detta en riktig smällkaramell rakt igenom. Finalen var nära nog magisk.
Alternativ: Call of Duty: Black Ops 2
Halo: Combat Evolved Anniversary (2011)
För att fira Halos tioårsjubileum släpptes en HD-utgåva av det klassiska första spelet. Har du inte spelat originalet bör du ta chansen att uppleva denna klassiker med bättre grafik och ljud. Har du redan spelat Halo, kan det vara dags att göra det igen.
Alternativ: Gears of War
Alan Wake (2010)
Remedys skräckis har lånat inspiration från såväl Stephen King som Twin Peaks. Skräckreferenserna är många. Du spelar som en plågad författare vars skräckhistorier blir till verklighet. Remedy lyckades skapa fantastiska miljöer och en historia om ljus och mörker som ställer frågan vad som är galenskap och vad som är verkligt. Glöm inte batterierna till ficklampan.
Alternativ: Silent Hill Homecoming
Mass Effect Trilogy (2012)
Jag är inte fullt lika lyrisk som många andra över BioWares rymdtrilogi. Men visst är det tre vackra spel och en välberättad historia. De storslagna miljöerna imponerar, liksom grafiken. För alla som älskar sci-fi är Mass Effect lika obligatoriskt som Star Wars.
Alternativ: Batman: Arkham Origins
BioShock Infinite (2013)
Årets bästa spel, tyckte jag då. Det kan diskuteras (då The Last of Us släpptes samma år), men BioShock Infinite är ett inihelsike bra spel. Det är snyggt, välskrivet, har fantastiska röstskådespelare och en estetik att dö för. Allt kryddat med tidsenlig ragtime. Framför allt tar Irrational spelaren på allvar genom att berätta en komplicerad historia med många bottnar. Det pratas fortfarande om vad spelet egentligen ville säga.
Alternativ: BioShock
Project Gotham Racing 4 (2007)
Tyvärr finns inte Bizarre Creations längre. Men de hann med att skapa en hel bunt riktigt bra och övertygande racingspel. Öppna världar, som numera är det nya svarta, var aldrig något som intresserade Bizarre. I stället fick vi ursnygga men tydligt avgränsade storstadsmiljöer. Det handlade om att rejsa snyggt och med stil.
Alternativ: Forza Horizon 2
Catherine (2011)
Vi vet alla hur hopplöst det är att springa ifrån någon när vi drömmer. Catherine är något så udda som en sorts mardrömssimulator. Kastad mellan natt och dag, mellan dröm och verklighet, måste du balansera förhållandet till kvinnorna Catherine och Katherine. En annorlunda resa, minst sagt. Och därför spännande.
Alternativ: Brothers: A Tale of Two Sons (digitalt)
Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012)
Det bästa racingspelet till Xbox 360? Ja, varför inte. Den sjukt underhållande Sonic-racingen är förmodligen det spel jag lagt ned flest timmar på under den förra generationen. Fantastisk Sega-nostalgi, underbar musik och härlig bandesign gör detta till sötma för gommen. Och med marknadens bästa handkontroll blir denna version strået vassare än de övriga.
Alternativ: Blur
Just Dance 3 (2011)
Om du har en Xbox 360 med Kinect finns det ett antal spel som du bör testa. Just Dance 3 är det första. Kinect är för oprecis för att fungera bra i traditionella spel, eller mer seriösa sportspel. Men som danstillbehör fungerar den utmärkt. Just Dance 3 är ett utmärkt partyspel.
Alternativ: Kinect Sports
Condemned: Criminal Origins (2005)
Den stora överraskningen vid lanseringen var Condemned. En mörk och tät mordhistoria i förstapersonsvy. Brutal, spännande. Och med en twist.
Alternativ: The Walking Dead
För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute i minst ett år att inkluderas.
Först ut: Xbox 360.
Xbox 360
Lanserad: November-december 2005 i USA, Europa och Japan
Försäljning: Ca 85 miljoner (hösten 2014)
Mest sålda spel: Kinect Adventures, Halo 3, Minecraft, Call of Duty: Black Ops
Visste du att... konsolen drabbades av överhettning vilket gjorde att runt varannan konsol fick bytas ut innan problemet löstes? En förklaring till att Xbox One är så anskrämligt stor.
Sen till festen? Det gör inget. Det släpps fortfarande spel till Microsofts andra konsol. Här är några skäl till varför du bör köpa en innan den tas ur produktion eller börjar kännas alltför gammal.
För än så länge känns inte Xbox 360 passé. Det brukar annars gå ganska fort när nya konsoler väl har släppts och ögat vant sig vid en renare och snyggare grafik, ett mer modernt gränssnitt och nya funktioner.
Men nej, Xbox 360 känns i allra högsta grad relevant. Inte bara vad beträffar gränssnitt och tjänster utan också när det gäller spelen. För den som ännu inte spelat på Microsofts konsol finns en enorm backlog att bita i.
Det är svårt att bara plocka ut några. Många fantastiska spel saknas därför. Men här är tio spel/spelserier du inte får missa.
Halo 3 (2007)
Det tredje äventyret med Master Chief var dåtidens största lansering någonsin. Hypen var enorm, och i stort levererade Bungie. Halo 3 är fortfarande mångas favorit av de hittills släppta Halo-spelen, och jag kan föstå varför. Frånsett en riktigt tråkig bana mot slutet var detta en riktig smällkaramell rakt igenom. Finalen var nära nog magisk.
Alternativ: Call of Duty: Black Ops 2
Halo: Combat Evolved Anniversary (2011)
För att fira Halos tioårsjubileum släpptes en HD-utgåva av det klassiska första spelet. Har du inte spelat originalet bör du ta chansen att uppleva denna klassiker med bättre grafik och ljud. Har du redan spelat Halo, kan det vara dags att göra det igen.
Alternativ: Gears of War
Alan Wake (2010)
Remedys skräckis har lånat inspiration från såväl Stephen King som Twin Peaks. Skräckreferenserna är många. Du spelar som en plågad författare vars skräckhistorier blir till verklighet. Remedy lyckades skapa fantastiska miljöer och en historia om ljus och mörker som ställer frågan vad som är galenskap och vad som är verkligt. Glöm inte batterierna till ficklampan.
Alternativ: Silent Hill Homecoming
Mass Effect Trilogy (2012)
Jag är inte fullt lika lyrisk som många andra över BioWares rymdtrilogi. Men visst är det tre vackra spel och en välberättad historia. De storslagna miljöerna imponerar, liksom grafiken. För alla som älskar sci-fi är Mass Effect lika obligatoriskt som Star Wars.
Alternativ: Batman: Arkham Origins
BioShock Infinite (2013)
Årets bästa spel, tyckte jag då. Det kan diskuteras (då The Last of Us släpptes samma år), men BioShock Infinite är ett inihelsike bra spel. Det är snyggt, välskrivet, har fantastiska röstskådespelare och en estetik att dö för. Allt kryddat med tidsenlig ragtime. Framför allt tar Irrational spelaren på allvar genom att berätta en komplicerad historia med många bottnar. Det pratas fortfarande om vad spelet egentligen ville säga.
Alternativ: BioShock
Project Gotham Racing 4 (2007)
Tyvärr finns inte Bizarre Creations längre. Men de hann med att skapa en hel bunt riktigt bra och övertygande racingspel. Öppna världar, som numera är det nya svarta, var aldrig något som intresserade Bizarre. I stället fick vi ursnygga men tydligt avgränsade storstadsmiljöer. Det handlade om att rejsa snyggt och med stil.
Alternativ: Forza Horizon 2
Catherine (2011)
Vi vet alla hur hopplöst det är att springa ifrån någon när vi drömmer. Catherine är något så udda som en sorts mardrömssimulator. Kastad mellan natt och dag, mellan dröm och verklighet, måste du balansera förhållandet till kvinnorna Catherine och Katherine. En annorlunda resa, minst sagt. Och därför spännande.
Alternativ: Brothers: A Tale of Two Sons (digitalt)
Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012)
Det bästa racingspelet till Xbox 360? Ja, varför inte. Den sjukt underhållande Sonic-racingen är förmodligen det spel jag lagt ned flest timmar på under den förra generationen. Fantastisk Sega-nostalgi, underbar musik och härlig bandesign gör detta till sötma för gommen. Och med marknadens bästa handkontroll blir denna version strået vassare än de övriga.
Alternativ: Blur
Just Dance 3 (2011)
Om du har en Xbox 360 med Kinect finns det ett antal spel som du bör testa. Just Dance 3 är det första. Kinect är för oprecis för att fungera bra i traditionella spel, eller mer seriösa sportspel. Men som danstillbehör fungerar den utmärkt. Just Dance 3 är ett utmärkt partyspel.
Alternativ: Kinect Sports
Condemned: Criminal Origins (2005)
Den stora överraskningen vid lanseringen var Condemned. En mörk och tät mordhistoria i förstapersonsvy. Brutal, spännande. Och med en twist.
Alternativ: The Walking Dead
Red Ring of Death - RROD - var ett stort bekymmer
för Xbox 360 i början. Men dagens modeller
lider inte av överhettning.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)