torsdag 31 december 2015
Årets flopp och topp
Vi skriver snart 2016. Det är hög tid att blicka bakåt och sammanfatta året som gick. 2015 var ett år med både toppar och dalar. Och givetvis förseningar.
Årets spel: Tearaway Unfolded
Årets minst omtalade release blev årets viktigaste för min del. Jag har skrivit om det här och recenserat det här. Tearaway Unfolded, remastern av PS Vita-spelet i lyxförpackning (i betydelsen större och snyggare) är årets spel. Det kan verka märkligt att utnämna en remaster till årets spel, men eftersom detta skiljer sig så pass mycket från originalet tycker jag att det går bra. Den som inte charmas av detta har inget hjärta.
Årets film: Mission: Impossible - Rouge Nation
Det ska erkännas att jag inte har sett allt som har producerats under året. Men Interstellar var långtråkig, och eftersom Star Wars inte är min grej spelade det inte så stor roll att jag skippade den nya filmen. Jurassic World var visserligen inte fullt så usel som jag hade väntat mig. Dock faller valet för bästa film på Tom Cruises senaste M:I-film. Och ja, han gjorde givetvis alla stunts själv.
Årets snyggaste: Ori and the Blind Forest
Rent tekniskt råder det föga tvekan om vilket konsolspel som var det allra snyggaste 2015. The Order: 1886 skåpade ut all konkurrens. Rent estetiskt kom det dock ännu snyggare spel. Moon Studios lilla fantastiska Ori and the Blind Forest, som släpptes digitalt till Xbox One och PC under våren, visade oss en förtrollad skog, full av faror och magi och med färger varmare än kokt knäck. Få spel vill få en att ta skärmdumpar i parti och minut och hänga som tavlor i vardagsrummet.
Årets flopp: SquareEnix deal med Microsoft
Microsofts stora spel inför julhandeln var förutom Halo 5 även Rise of the Tomb Raider. SquareEnix gjorde en deal med Microsoft som gjorde spelet tidsexklusivt på Xbox One och Xbox 360. Detta kom dock inte att vare sig öka försäljningen för Xbox One eller ge Rise of the Tomb Raider goda försäljningssiffror. Trots att det är ett väldigt bra spel. Redan i januari släpps det till PC medan PS4-ägare får vänta till nästa jul. Denna deal måste sägas vara årets flopp.
Årets utannonsering: Shenmue III
E3 i juni var galet. Microsoft bjöd på en riktigt bra show med massor av nya spel till Xbox One. Sedan kom Sony och levererade tre enorma bomber: The Last Guardian ska släppas 2016, en remake av Final Fantasy VII är på gång och... Yu Suzuki startar en Kickstarter för att göra Shenmue III till PS4 och PC.
Som Gametrailers sa under livesändningen: "All dreams have come true." Efter 14 års väntan utannonserades äntligen Shenmue III. Nu när året är till ända har Suzuki fått in över 6,5 miljoner dollar för att färdigställa det.
Årets lansering: Call of Duty: Black Ops III
Hur länge kan Call of Duty behålla tätposition i FPS-djungeln? Frågan kvarstår efter att Call of Duty: Black Ops III visat att varumärket står sig starkare än någonsin. Black Ops III fick den bästa starten i serien någonsin och blev det bäst sålda novemberspelet sedan GTA V 2013. En inte alltför vild gissning är att det kommer befolka topplistorna ända tills det är dags för nästa CoD i november nästa år.
Årets överraskning: Bakåtkompatibilitet
Microsoft chockade oss genom att utannonsera det ingen trodde var tekniskt möjligt: bakåtkompatibilitet med Xbox 360. Sedan några veckor tillbaka fungerar över ett hundratal 360-spel på Xbox One. Oavsett om du köpt dem digitalt eller på skiva. Fler titlar kommer att läggas till allt eftersom.
Årets försening: Zelda
Spel försenas alltid, det sker varje år. I år hade dock Nintendo behövt nya Zelda för att kunna konkurrera i julhandeln. När Wii U-spelet sköts fram till ett okänt datum 2016 stod Nintendo i princip tomhänta. Även Uncharted 4 försenades, och har försenats en gång till sedan dess, men PS4 hade tillräckligt med tredjepartsspel för att ändå vinna julhandeln ändå i år.
Årets besvikelse: The Order: 1886
Varje år har sin beskärda del av besvikelser. Det brukar vara spel som hypats lite för mycket för sitt eget bästa eller titlar som hade en potential som utvecklarna aldrig lyckades utnyttja. Ready at Dawn hade något riktigt lovande på gång i The Order: 1886. De första bilderna visade ett mörkt och oerhört atmosfäriskt spel förlagt till det viktorianska London. Många av oss såg fram emot strider i spännande miljöer och med tidstypiska vapen.
Det vi fick var visserligen det snyggaste PS4-spelet hittills men dessvärre ett självspelande piano som kändes mer som en film med vissa interaktiva inslag än som ett spel. Oerhört tråkigt, för Ready at Dawn hade alla förutsättningar att skapa en ny framgångsrik serie av detta. De visade att de behärska grafik, kontroll och dramaturgi. Men The Order föll på själva spelmomenten. Nu blir det nog inga fler spel med den buttre Galahad i huvudrollen.
Årets trender: Remakes och remasters
Om vi tyckte att vi fick lite väl många remakes av gamla spel under 2014 var det inget som stannade av under 2015. Tvärtom. Det har varit HD remasters, remakes, ultimate editions, special editions. Gamespot har hela listan.
Detta behöver inte vara något negativt i sig. Att låta fler få tillgång till en bättre version av ett redan bra spel är aldrig fel. Men under 2016 hoppas jag att vi får se fler nya varumärken i stället.
Årets telefon: Samsung Galaxy S6
2015 blev året då Samsung tog tillbaka platsen på Androidtronen från Sony. Efter ett mellanår med Galaxy S5 slog koreanerna till med en riktig prakttelefon.
Genom att leverera en bättre skärm och kamera än Iphone 6S visade Samsung åter musklerna som mobiltillverkare. För första gången fick premiumserien Galaxy S dessutom en modell utan avtagbart bakstycke. Samsung tog därmed efter både Sony och Apple och levererade en telefon i glas och aluminium.
Förutom nya S6 lanserade Samsung även S6 Edge, en likadan telefon men med skärmen böjd runt kanterna. Efterfrågan på Edge-modellen översteg Samsungs förväntningar, vilket ledde till brist i flera månader. Samsung Galaxy S6 erbjöd fantastisk prestanda, en otroligt vass kamera, skärm att dö för och var dessutom företagets snyggaste premiumtelefon hittills. Det enda jag saknade var att den inte var vattentät.
Årets dödskyss: Wii U
Det börjar kanske låta som en trasig skiva att dela ut tistlar till Nintendos stackars Wii U. Men 2015 blev året då Nintendo delade ut dödskyssen till sin stationära konsol, bara två och ett halvt år in i dess liv. De hade ynka två nya spel att visa upp på E3, ett tennisspel och ett Amiibofokuserat spel ingen brydde sig om. Detta var Nintendos bidrag i julhandeln.
Fokus ligger helt uppenbart på nästa konsol, som vi ska få höra mer om och förhoppningsvis även se och spela på under 2016. Det återstår nu bara att släppa ett antal strötitlar och nya Zelda innan Wii U skickas i tidig pension.
tisdag 29 december 2015
Bekämpa hunger och kyla i Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider släpptes i november till Xbox One och Xbox 360. Nu kommer det första paketet av DLC: Endurance Mode.
Du spelar förstås som Lara. Det går ut på överlevnad. Leta reliker och tillverka saker för att överleva mot det tuffa vädret och hoten från djur och människor om natten.
Det är ännu oklart om detta DLC kommer inkluderas i den PC-version av Rise of the Tomb Raider som ska släppas redan i januari.
Endurance Mode kan köpas nu och kostar 129 kr.
Läs min recension av Rise of the Tomb Raider här.
måndag 28 december 2015
Den tråkigaste generationen hittills?
Den förra konsolgenerationen, den sjunde, blev inte bara den längsta i modern tid utan bjöd också på en teknikutveckling som vi inte sett sedan det tredimensionella perspektivet introducerades i mitten av 90-talet.
Den generation vi nu upplever, med PlayStation 4 och Xbox One, har när vi snart går in på dess tredje år ännu inte riktigt kommit i närheten vad teknikutveckling beträffar. Microsoft gjorde ett försök att spinna vidare på sina framgångar med Kinect, men möttes av kalla handen av oss traditionella spelare. Nintendo ville ta sin idé med två skärmar även till sin stationära konsol men misslyckades med att nå mass appeal.
Med Kinect ute ur bilden, med PlayStation Camera som ett frivilligt komplement som används på ett meningsfullt sätt i ytterst få spel och med Wii U på fullständig dekis är frågan vad de nya konsolerna egentligen erbjuder som vi inte redan har sett förut.
Vad har vi egentligen fått hittills? Snyggare grafik och större världar, javisst. Det får vi ju alltid vid varje generationsväxling. Men i övrigt då? När jag sitter hemma i mitt vardagsrum och ser min Xbox One och PS4 i TV-bänken kan jag inte låta bli att tycka att det är två konsoler som lika gärna hade kunnat heta Xbox 360 och PS3.
Det är faktiskt inget ont i detta. Jag gillar båda konsolerna skarpt, det är därför jag inte har kunnat välja den ena framför den andra. Egentligen är jag rätt nöjd med två tämligen traditionella konsoler som erbjuder maffiga AAA-spel och en hel drös indiespel, som är de första riktigt bra multimediakonsolerna och som båda har bra handkontroller (även om battertiden i DualShock 4 är ett skämt). Jag klagar verkligen inte över att få spela Rise of the Tomb Raider, Tearaway Unfolded, Ori and the Blind Forest och Halo 5 under ett och samma år.
Ändå kan jag känna: "Jaha, blev det inte mer än så här?" Mycket vill ha mer. Jag ogillade hoppa-och-spela-vågen som startades av Wii och togs till sin spets med Kinect. Men så här i efterhand, på behörigt avstånd, kan jag se att det åtminstone var ett sätt att utveckla spelandet lite. Även om det gick för långt.
Det är lite tidigt att döma denna generation än. Vi ska minnas att Kinect och Move släpptes först fem år in i den förra generationen. Men de var direkta reaktioner på Wii. Om Sony och Microsoft får bestämma kommer de inte behöva kontra Nintendo den här gången.
NX är annars ett angenämt frågetecken just nu. Om Nintendo lanserar nästa stationära konsol under 2016, om den erbjuder något som känns helt nytt och om den blir en stor framgång som stjäl kunder från Xbox och PlayStation, lär Sony och Microsoft behöva komma med ett motdrag. Då kan det bli intressant igen.
Oförutsägbarheten är både Nintendos styrka och svaghet. Att vi aldrig riktigt vet vad vi har att vänta gör att vi blir mer nyfikna – men också oroade. Det kan gå som med Wii. Men det kan också gå som med Wii U. Bära eller brista. Fågel eller fisk. (Och ja, vad som är vad är upp till var och en att avgöra.)
Min gissning är att Nintendo kommer att slåss om en delvis annan publik nästa gång och att Sony och Microsoft därför inte behöver bekymra sig särskilt mycket om vad som händer i Kyoto för tillfället.
Därför är min största fundering just nu inte vad Nintendo har i pipelinen utan hur det kommer att gå för VR. Under 2016 ska Sony lansera PlayStation VR (hittade de inget tråkigare namn?). Hjälmen ska kosta "som en konsol", vilket betyder över 3 000 kr. Det är mycket pengar för alla utom entusiasterna. Är tekniken tillräckligt bra för ett kommersiellt genombrott? Tveksamt. Om den är det, riskerar priset att bli ett hinder för mass appeal.
Microsoft har ännu inte annonserat något motdrag till PlayStation VR. Vi ska väl inte helt utesluta att HoloLens kan komma att bli ett tillbehör till Xbox One i framtiden, men det förefaller föga troligt för tillfället. Ett partnerskap med Oculus verkar rimligare.
Att påstå att denna generation är tråkig vore orättvist. Men nog vore det kul med en generation som precis likt den förra fick en andra halvlek där konsolerna ömsar skinn och lever i ytterligare några år innan de pensioneras. Jag får nämligen lite magknip av tanken på att det ska börja pratas PlayStation 5 redan inom två år.
För bövelen, låt mig spela i fred ett tag nu. Jag är inte tonåring längre.
Etiketter:
Microsoft,
Nintendo,
PlayStation 4,
Sony,
spelkonsoler,
Wii U,
Xbox One
lördag 26 december 2015
Spelåret 2015
Det år vi snart lägger bakom oss har varit fantastiskt. Spelåret 2015 har varit någorlunda intensivt med mina mått mätt.
Det började dock ganska illa med The Order: 1886 till PlayStation 4. Ready at Dawns nya varumärke var det förmodligen vackraste spel jag spelat rent visuellt, men uddlöst och snarare mer interaktiv film än spel. En klar besvikelse, även om recensionerna i förväg varnat för detta.
Sony måste ha lagt ned massor på att marknadsföra spelet men försäljningen uteblev och det är osannolikt att vi någonsin får se en uppföljare.
Under våren var det det lilla men ändå så stora äventyret Ori and the Blind Forest som charmade mig. En 2D-plattformare med grafik att dö för. Och dog, det gjorde jag ofta. Ori är nämligen ett av de mer utmanande plattformsspelen på senare tid.
Under sommaren slog jag till på en Xbox One och spelade genast Sunset Overdrive och Forza Motorsport 5. Det första skoj i små portioner, det andra välgjort men aldrig så beroendeframkallande som Project Gotham Racing var när det begav sig.
Ori and the Blind Forest var en klart lysande stjärna under 2015.
Sedan kom augusti och bjöd på zombieskoj i det till PC, PlayStation 4 och Xbox One nyutgivna Wii U-spelet utan U, Zombi. Ett spel fullt av brister och frustrerande moment och med ett utseende bara en mor kan älska, men Zombi hade samtidigt en stämning som fick det att svettas i handflatorna.
I september var det dags för Tearaway Unfolded, en större och delvis omarbetad version av PS Vita-spelet. Det var inte lika överraskande som originalet men fortfarande ett fantastiskt spel som jag inte släppt sedan dess.
I oktober släpptes Uncharted: The Nathan Drake Collection till PS4. Samlingen innehöll remastrade versioner av alla tre Uncharted-spel. En strålande samling som dels visade att det första spelet åldrats, dels att uppföljaren fortfarande håller. Och givetvis en perfekt uppvärmning inför del 4 som släpps i slutet av april nästa år.
Årets stora spel till Xbox One landade i slutet av oktober. Halo 5: Guardians var ett bra spel, men ändå något av en besvikelse. Åter igen visade det sig att marknadsföringen lurat oss alla. Någon duell mellan Master Chief och Locke blev det aldrig. Av försäljningen att döma är dessutom Halos storhetstid förbi.
Halo 5 var bra. Men också en besvikelse.
Sedan var det dags för Rise of the Tomb Raider, som hade oturen att släppas samtidigt som Fallout 4. Men även om Crystal Dynamics gravplundrare hamnade i skugga ska Lara Crofts äventyr inte underskattas. Det är i mitt tycke årets bästa spel till Xbox One, kort sagt ett riktigt bra spel som fler borde utforska. Själv har jag massor kvar att upptäcka.
Jag hoppade över Fallout 4. Dels för att öppna världar-RPG inte är min grej. Men om det fanns en tvekan där någonstans försvann den efter att jag sett recensionerna om hur buggigt spelet är. Det och den PS3-liknande grafiken.
Årets spelupplevelse för min del kommer därför någon helt annanstans ifrån. Från ett spel i vilket jag har ridit på en gris, delat ett hav, flugit på ett pappersflygplan, räddat min rapande hund undan fångenskap och skapat de mest avskyvärda kreationer i spelets ritprogram.
Årets spel är faktiskt... Tearaway Unfolded till PS4.
Oväntat, men så är det. Detta fantastiska lilla äventyr är det enda spelet som fått mig att skrika i soffan av förtjusning under 2015. Ni vet ett sådant där spel som ger upphov till utrop av typen "åh!", "aha!", "nämen!" och "titta!". Som gör att man vill dra in partnern eller kompisarna i vardagsrummet bara för att visa dem. Det har inte hänt sedan Rayman Legends.
Mina topp 5 2015
1. Tearaway Unfolded
2. Rise of the Tomb Raider
3. Uncharted: The Nathan Drake Collection
4. Ori and the Blind Forest
5. Halo 5: Guardians
Tearaway Unfolded är årets spel. Om du frågar mig.
torsdag 24 december 2015
God speljul!
Så var julen här igen. Nu ska det ätas och mysas men också spelas och öppnas klappar.
Eftersom jag inte firar hemma har jag varken min PS4 eller Xbox One tillgänglig under julhelgen. Förr om åren var konsolerna så små att de gick att släpa med. Det är otänkbart nu.
Visst är det lite surt. Däremot fick jag med mig min PS Vita, så lite tröstspelande blir det i alla fall.
God Jul!
onsdag 23 december 2015
Uncharted 4 försenas igen
Tanken var att Sonys stora spel till PlayStation 4 inför julhelgen i år skulle vara Uncharted 4. Men Naughty Dog behövde mer tid. Därför sköts det fram till den 18 mars.
Nu är det dags igen. Naughty Dog har meddelat att Uncharted 4: A Thief's End släpps först den 27 april.
Skälet till förseningen är det vanliga: utvecklarna behöver mer tid. Förhoppningsvis betyder detta att vi har ett ännu bättre spel att se fram emot.
Personligen har jag inget emot förseningen då jag har en hel drös med spel jag vill hinna spela innan det blir Nathan Drakes tur.
tisdag 22 december 2015
Remedy önskar God Jul
Remedy önskar God Jul med lite fanservice. Eller rätt mycket fanservice.
Utvecklingen av Quantum Break, som släpps den 4 april, är snart avslutad, berättar Sam Lake. Nu återstår bara finslipning.
För den som har spelat Alan Wake är nedanstående film en väldigt kittlande teaser. Retas de med oss fans? Eller ska vi tolka detta som något mer än så?
Utvecklingen av Quantum Break, som släpps den 4 april, är snart avslutad, berättar Sam Lake. Nu återstår bara finslipning.
För den som har spelat Alan Wake är nedanstående film en väldigt kittlande teaser. Retas de med oss fans? Eller ska vi tolka detta som något mer än så?
söndag 20 december 2015
Det spelar ingen roll vad Microsoft gör nu
När försäljningssiffrorna för november i Nordamerika presenterades kunde vi konstatera två saker: Dels att Sony slutligt kan utnämnas till segrare i det så kallade konsolkriget, dels att exklusiva spel inte räcker att för att konsumenter ska välja Xbox One framför PlayStation 4. Det sistnämnda är rimligen en slutsats som även Microsoft har hunnit dra vid det här laget.
2015 skulle bli Xbox Ones år. Efter att konsekvent ha fått stryk av PlayStation 4 sedan lanseringen lyckades Xbox One faktiskt vinna den nordamerikanska julhandeln 2014. Detta var ett positivt tecken som Microsoft bar med sig in i det år de skulle komma att kalla det största i Xbox historia.
Xbox One ökade ganska markant månad för månad, det såg därför positivt ut inför julhandeln då Gears of War Ultimate Edition, Halo 5: Guardians och Rise of the Tomb Raider skulle locka köpare.
Sony kontrade med en prissänkning och framför allt bundlingar. Massor av bundlingar. Halo 5 släpptes den 27 oktober och jag kan inte minnas att Microsoft någonsin har varit så här tysta efter en stor Halo-release. Tystnaden är förstås talande. 343 Industries andra Halo-spel är visserligen på flera sätt bättre än deras första, men marknaden svarade inte med entusiasm den här gången. Halo hjälpte Xbox One att vinna oktober med knapp marginal, men spelet hade en mycket svagare lansering än de tidigare delarna i serien. Med bred marginal, dessutom.
Det finns flera spekulationer om varför lanseringen blev så svag. En går ut på att Xbox One i sig är en så pass impopulär plattform jämfört med PS4 att det knappt spelar någon roll vilka spel som släpps till den – de får ändå inget stort genomslag. Tänk Wii U. En annan hävdar att det snarare är så att Halo har sina bästa dagar bakom sig, att marknaden helt enkelt är mättad på nya Halo-spel.
Jag tror att sanningen är en kombination av dessa förklaringar. Om Xbox One hade haft samma framgångar som PS4 hade Halo 5 sannolikt sålt mycket bättre. Det är inte så svårt att räkna ut. Men förklaring nummer 2, att vi helt enkelt är mätta på nya Halo-spel, är desto mer oroande för Microsoft. Det är för Nintendo som om folk skulle ledsna på Mario.
Ända sedan den första Xbox lanserades 2001 har Master Chief varit Microsofts triumfkort. Men precis som jag skrev i min recension har Halo upphört att vara något mer än andra FPS. I dag är det ett i mängden, och då får det se sig slaget av både Call of Duty och andra titlar.
Två veckor efter Halo 5 släpptes Rise of the Tomb Raider, ett tidsexklusivt spel som skulle tävla med Uncharted 4 men som när Naughty Dogs stora titel sköts fram till våren hamnade i en otacksam sits när det lanserades samma dag som tokhypade Fallout 4 och fick slåss om spelarnas gunst med Call of Duty: Black Ops III (som dessutom råkade blir det bäst sålda spelet i november sedan GTA V). Lara Croft hade aldrig en chans.
2015 var ett väldigt bra år för Xbox One. Men nu har Microsoft bränt sitt krut. Om hösten var ett bevis för någonting var det att det inte spelar någon roll vad Microsoft gör från och med nu. De kommer aldrig kunna matcha PS4.
Ty det var under hösten och julhandeln 2015 som vi skulle få beviset för att exklusiva spel faktiskt spelar roll. Sony kontrade med en prissänkning och bundlingar av multiformatstitlar som även fanns till Xbox One. Det räckte.
Under 2016 kommer Sony äntligen ha ett starkare utbud av exklusiva spel än konkurrensen. Det finns i nuläget inget som kan besegra dem. Microsoft kommer få finna sig i att vara en god tvåa från och med nu.
Microsoft försökte verkligen. Men det räckte inte.
Etiketter:
försäljning,
konsolkrig,
Microsoft,
PlayStation 4,
Sony,
Xbox One
onsdag 16 december 2015
Hideo Kojima gör PS4-exklusivt spel
Mannen bakom Metal Gear Solid, Hideo Kojima, och Konami har officiellt brutit med varandra. Även om Konami så sent som för några veckor sedan hävdade att Kojima bara var "på semester".
Kojima start nu upp en egen spelstudio. Sony har avslöjat att denna studio kommer utveckla ett helt nytt spel exklusivt till PlayStation 4.
Se filmen nedan där Andrew House och Hideo Kojima själva berättar mer.
Kojima start nu upp en egen spelstudio. Sony har avslöjat att denna studio kommer utveckla ett helt nytt spel exklusivt till PlayStation 4.
Se filmen nedan där Andrew House och Hideo Kojima själva berättar mer.
måndag 14 december 2015
Unravel får släppdatum
Det bedårande svenskutvecklade Unravel, som vi först fick se på E3 i juni, har fått en ny trailer och ett releasedatum.
Unravel släpps till Xbox One, PlayStation 4 och PC den 9 februari. Av de trailrar som släppts hittills att döma har vi att se fram emot en härlig upplevelse. Spelet ska kosta 16 pund.
Unravel släpps till Xbox One, PlayStation 4 och PC den 9 februari. Av de trailrar som släppts hittills att döma har vi att se fram emot en härlig upplevelse. Spelet ska kosta 16 pund.
fredag 11 december 2015
NPD: Rekordmånad i spelbranschen
November blev den mest framgångsrika månaden i spelbranschen någonsin i Nordamerika när försäljningen toppade det tidigare rekordet från december 2014 med hela 34 procent. Det såldes över 3 miljoner exemplar av den nya generationens konsoler (PS4, Xbox One och Wii U) och även försäljningen av spel ökade.
Den stora vinnaren blev föga förvånande Sony, vars PlayStation 4 uppges ha stått för mer än hälften av försäljningen. Även Microsoft kan vara hyfsat nöjda eftersom Xbox One hade sin bästa novembermånad hittills (vilket betyder över 1,23 miljoner). Om dessa siffror stämmer, betyder det att Wii U landade på under 200 000 enheter.
Däremot är det säkert en besvikelse att Xbox One, trots att Halo 5 nu finns ute sedan sex veckor och att Rise of the Tomb Raider lanserades i november, faktiskt inte lyckades upprepa bedriften från i fjol och vinna november. Med detta sagt har Xbox One tagit bestämda steg i rätt riktning i Nordamerika under hela 2015 med tydliga ökningar månad för månad. Problemet är att det inte räcker för att rå på PS4.
Konsolförsäljning i USA i november 2015
1. PlayStation 4 - 1 550 000
2. Xbox One - 1 300 000
3. Wii U - ca 200 000?
På speltoppen hittar vi ett spel i en franchise som nästan alltid toppar försäljningen så här års. Call of Duty: Black Ops III har inte mottagits särskilt väl av spelpressen, men det verkar inte spela någon roll. Det blev trots detta det bäst säljande spelet i USA sedan 2013, då GTA V släpptes och sprängde alla vallar.
Att det säljer bäst till Xbox One var en överraskning. Trots ett mindre kundunderlag och trots att Sony arbetat med Activision för att få exklusivt DLC, säljer det alltså bättre till Microsofts konsol. Månne tar det ett tag att migrera Call of Duty-spelarna till en ny plattform. Detta tyder på att Xbox-spelarnas kärlek för varumärket är tämligen orubbat.
En tråkigare observation är att Rise of the Tomb Raider (recenserat här) saknas på topp 10. Detta var inte helt oväntat, även om jag nog hade gissat på att spelet skulle klämma sig in på någon av de sista platserna.
Det förefaller som att spelet inte ens nådde 200 000 ex i november. Nu har Rise of the Tomb Raider visserligen alla chanser att sälja bra över lite längre tid, i synnerhet som det lanseras till både PC och PS4 under 2016. Men för Microsofts del måste försäljningen vara en besvikelse. Paradoxalt nog kan det vara så att förseningen av Uncharted 4, och frånvaron av den duell som vi hade att vänta mellan Nathan Drake och Lara Croft, kan ha minskat intresset för Laras nya äventyr.
Noteras kan slutligen att Nintendo inte har ett enda spel på topp 10. Men även detta var väntat givet den svaga uppställning som företaget hade i år.
Spelförsäljning i USA i november 2015
01. Call of Duty: Black Ops III (XBO, PS4, 360, PS3, PC)
02. Fallout 4 (PS4, XBO, PC)
03. Star Wars Battlefront (PS4, XBO, PC)
04. Madden NFL 16 (PS4, XBO, 360, PS3)
05. NBA2K16 (PS4, XBO, 360, PS3)
06. FIFA 16 (PS4, XBO, 360, PS3)
07. Need for Speed (PS4, XBO)
08. Halo 5: Guardians (XBO)
09. Assassin's Creed Syndicate (PS4, XBO, PC)
10. Just Dance 2016 (WII, WIIU, 360, XBO, PS4, PS3)
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
Nintendo,
PlayStation 4,
Sony,
statistik,
USA,
Wii U,
Xbox One
Recension: Rise of the Tomb Raider
Tomb Raider erövrade världen i en tid när både 3D-grafiken och en kvinnlig superhjälte i huvudrollen var något tämligen nytt. Lara Croft blev den storbystade gravplundraren som en hel spelvärld tog till sina hjärtan. Nästan 20 år senare tar hon steget in i en ny generation. Men är hon lika relevant i dag som då?
Det har släppts en uppsjö av Tomb Raider-spel sedan originalet kom till PlayStation och Saturn 1996. Men det var först 2013 som serien fick en riktig omstart i rebooten från Crystal Dynamics.
Nu är hon tillbaka igen. Men denna gång är Lara inget offer för omständigheterna utan själv på jakt. Det hon söker är något som bara hennes far påstod fanns – botet mot ålderdom. Historien i sig, jakten på ett slags helig graal, känns varken ny eller särskilt spännande. Men det är resan, inte målet, som är behållningen här.
Rise of the Tomb Raider är ett riktigt vackert spel. Crystal Dynamics har arbetat hårt med ljuseffekter, vädereffekter och inte minst Laras rörelser och utseende. Hon rör sig oerhört naturligt, såväl genom djupsnö som uppför klippor. Små detaljer, som när Lara klämmer vatten ur sin hästsvans efter en simtur eller när hon skakar av kylan och håller om sig själv för att hålla värmen, imponerar och ger ett realistiskt intryck. Detta sätt att göra henne mer mänsklig gör att jag som spelare lider lite när jag ser hur mycket stryk hon får ta under spelets gång.
Rise of the Tomb Raider blandar friskt av Uncharted, Assassin's Creed och Indiana Jones men lånar också från sitt eget arv. För första gången på länge känns det faktiskt ungefär så där pirrande och spännande som när jag spelade det första spelet.
Det går att spela detta på flera sätt. Den som vill kan följa den linjära berättelsen från början till slut. Men det går också att utforska innan man hastar vidare. Spelet är nämligen byggt runt en hubbvärld i vilken man har sina läger att utgå från. Varje område har gravar, grottor och sidouppdrag att ta sig an. Vissa små och enkla, andra mer krävande. Här finns således en hel del att grotta ned sig i (!) för den som inte har bråttom. Denna aspekt av Rise of the Tomb Raider uppskattar jag, i synnerhet eftersom det går att återvända senare ifall man missat något.
Spelmässigt är detta väldigt likt rebooten från 2013. Man klättrar, samlar, jagar, löser pussel, uppgraderar sina vapen, hamnar i strider och hittar skatter. Ändå har jag så mycket roligare den här gången. Det är svårt att sätta fingret på exakt varför, ty Crystal Dynamics har inte revolutionerat någonting här. Det de har gjort är däremot att förfina och utveckla till den grad att det känns som en nästan helt ny spelupplevelse.
Längs banorna ligger radiologgar utspridda som ger lite mer inblick i bakgrund, motivation och historia. Berättelsen är inte fantastisk, men den är snäppet bättre än vad som brukar vara fallet i sådana här äventyr tack vare en något vassare dramaturgi.
Det finns mycket att gilla här. Rise of the Tomb Raider är årets bästa spel till Xbox One. Men det är också tydligt att det saknas lite för att Laras äventyr ska kunna ses som en riktig fullträff.
Crystal Dynamics har något på gång. De har tagit stora kliv i rätt riktning jämfört med förra spelet. Det får mig att tro att nästa Tomb Raider kan komma att bli den där fullträffen vi har sett fram emot.
+ Lara är äntligen en karaktär jag tycker om
+ Spelet ser fantastiskt ut
+ Spännande och vackra miljöer
+ Det har inte varit så här roligt att utforska gravar på nästan 20 år
- Stridsmomenten tillhör spelets sämre
- Ojämnt röstskådespeleri
- Mer utmaning hade inte skadat
Betyg: 8/10
Format: Xbox One (2016: PC, PS4)
Rise of the Tomb Raider erbjuder många ståtliga vyer som denna.
tisdag 8 december 2015
Sony hade sin bästa Black Friday någonsin
Häromdagen skröt Microsoft om att Xbox hade en drygt 20 procent bättre Black Friday i år jämfört med i fjol.
Men säg den glädje som varar för evigt. Nu har nämligen Sony lagt smolk i Xbox-bägaren genom att berätta att de hade sin bästa Black Friday i PlayStations historia.
Några siffror får vi inte (vi får vänta på NPD på fredag), men givet denna framgång får vi utgå från att Sony även vann hela november.
Sonys Andrew House säger att företaget nu har PlayStation 2 som riktmärke i sina prognoser. Vilket säger en del om hur oerhört framgångsrik PlayStation 4 blivit. Ingen tror att PS4 kommer sälja lika bra som PS2 i förlängningen gjorde, men House uppger att Sony tror att den kan slå PS2 under de första tre till fem åren.
PS2 var ett monster som till slut såldes i över 150 miljoner enheter. Efter tre år på marknaden hade den passerat 50 miljoner, så det är detta Sony uppger att de har som riktmärke nu. I oktober hade PS4 sålt 30 miljoner, och målet är närmare 40 i slutet av mars. Vilket lär nås eftersom Sony kan räkna in fantastisk försäljning i november-december.
Därefter lär det bli knepigare att hålla jämna steg med PS2, som även sålde som smör i hemlandet Japan. Där har PS4 det betydligt tuffare.
måndag 7 december 2015
Minecraft kommer till Wii U
I går fick vi veta att Nintendo skulle visa något "stort" i dag. Spekulationerna satte förstås genast igång.
Man kan tycka att Nintendo-fansen borde ha lärt sig av misstagen vid det här laget. Att det inte var troligt att Nintendo skulle utannonsera ett nytt Metroid. Kanske troligare att det skulle bli något sådär halvintressant.
Ändå märktes det på nätet att förhoppningarna ökade timme för timme. I dag kom så avslöjandet: Minecraft kommer till Wii U. Jaha. Ett spel, om än galet populärt, som redan finns på alla tänkbara plattformar hittar alltså till slut även till Nintendos Wii U.
Spelet släpps den 17 december. Rekommenderat pris är $29,99, vilket troligen betyder 300 kr i Sverige. För detta får man spelet och sex tillhörande DLC-paket. Och eftersom det är till Wii U går det utmärkt att spela på Gamepaden utan TV.
lördag 5 december 2015
Ny trailer från Uncharted 4
Naughty Dog lärde sig något under utvecklingen av The Last of Us som de tog med sig till arbetet med Uncharted 4. Denna gång kommer vi få lära känna Nathan Drake mer. Han ska kort sagt bli lite mer mänsklig och mångbottnad.
På den pågående PlayStation Experience-mässan har Sony visat upp en ny trailer som visar när Nathan träffar sin saknade bror Sam.
Uncharted 4: A Thief's End släpps till PlayStation 4 den 18 mars.
På den pågående PlayStation Experience-mässan har Sony visat upp en ny trailer som visar när Nathan träffar sin saknade bror Sam.
Uncharted 4: A Thief's End släpps till PlayStation 4 den 18 mars.
fredag 4 december 2015
Nintendo ska "fortsätta släppa spel till Wii U"
I sin första intervju med västerländsk press sedan han tog över jobbet som Nintendo-chef, berättar Tatsumi Kimishima att de vill öka möjligheterna för fans att komma i kontakt med Nintendos varumärken.
Polletten verkar äntligen ha trillat ned. Vi kan alltså räkna med att få se Nintendo-karaktärer i fler sammanhang framöver, inte bara som Amiibo-figurer.
När du har momentum, oavsett om det är hårdvara eller mjukvara, ökar försäljningen. I det här skedet i Wii U:s liv, ser vi att hårdvaran har sålts i 10 miljoner exemplar, vilket är ungefär en tiondel av vad vi sålde av Wii totalt.
Jag tror att vårt första jobb just nu är att se till att kunderna, de 10 miljoner som har en Wii U hemma, har något att spela. Vi behöver se till att de är nöjda med sitt köp och fortsätter spela på den här plattformen. Så vi kan intebara överge dem och säga 'Hej, det är dags att gå vidare till nästa sak.'Kimishima säger att Nintendo jobbar på NX men att deras främsta uppgift just nu är att se till att Wii U-ägarna har något att spela. Vissa har tolkat detta som att Nintendo rent av kommer fortsätta utveckla spel för Wii U när NX är släppt.
Det återstår att se hur länge de släpper spel till konsolen, men historiskt sett har Nintendo inte haft några problem med att släppa sina äldre plattformar ur siktet när en ny väl utannonserats. Det förefaller osannolikt att det kommer släppas några spel till Wii U efter Zelda. Detta är även en resursfråga, och vi vet i nuläget inte om NX är en plattform eller två.
Läs hela intervjun i Time här.
onsdag 2 december 2015
Xbox 360 – tio år senare
Xbox 360 lanserades den 22 november 2005 i Nordamerika. Vi i Europa fick vänta till den 2 december. Alltså i dag för exakt tio år sedan.
Microsoft verkar inte uppmärksamma detta nämnvärt. Förutom ovanstående bild på Facebook är det tyst. På Xbox.se handlar allt om Xbox One.
Men vi andra kan ju minnas. Xbox 360 var en fantastisk maskin. I mitt spelbibliotek finns många minnen från de senaste nio åren av mitt liv. Nedan är några få av dem.
5 favoriter
BioShock Infinite
BioShock var bra, men det tredje spelet i serien är ett mästerverk. Både vad gäller story, kontroll, art style, soundtrack – you name it.
Alan Wake
Remedys skräckis bjöd på en av den förra generationens allra mest stämningsfulla miljöer. En plågad författare som jagas av galningar i den nordamerikanska skogen var stekhett 2010. Alan Wake behöver få en uppföljare.
Halo 3
Det bästa Halo hittills. Det har jag insett nu. Kanske blir Halo aldrig bättre än när vi avslutade fajten 2007.
Project Gotham Racing 4
Serien som började som Metropolis Street Racer på Dreamcast blommade ut som Project Gotham Racing på Xbox. Det fjärde spelet innehöll även motorcyklar. Sällan har Shanghai varit så här vackert nattetid.
Sonic & All-Stars Racing Transformed
Sega-nostalgi och racingperfektion på samma skiva. Förmodligen det spel som de senaste åren snurrat allra mest i min Xbox 360. Ett mästerligt men utmanande spel vars hållbarhet egentligen är oändlig.
Det bästa spelåret någonsin?
Året närmar sig sitt slut. Själv sitter jag och njuter (njuter!) så mycket jag hinner av Rise of the Tomb Raider på kvällarna. Crystal Dynamics äventyrsepos har varit en positiv överraskning för mig på alla sätt.
När man tar en snabb titt på 2015 kan det framstå som ett av de bästa spelåren någonsin med releaser som Bloodborne, The Witcher III: Wild Hunt, Halo 5: Guardians, Fallout 4, en rad remasters av fantastiska spel, Just Cause 3, Forza Motorsport 6, Super Mario Maker, Splatoon, Star Wars Battlefront, nyss nämnda Rise of the Tomb Raider och givetvis en mängd uppföljare till de årliga spelserierna.
Jag har förstås inte spelat allt som släppts under året men kan glatt konstatera att det har varit ett bra spelår. Utan tvekan. Någon undrar om det rent av har varit ett av de bästa någonsin? Kanske ett av dem, ja. Men inte det bästa.
Minns 2007. Det var ett spelår som så här i efterhand framstår som närmast epokskapande. Då släpptes nämligen Mass Effect, Super Mario Galaxy, Halo 3, Half-Life: The Orange Box, BioShock, Uncharted: Drake's Fortune, Assassin's Creed, Colin McRae: Dirt och Crysis. Dessutom kom det första Call of Duty: Modern Warfare, som sedan dess etablerat en ny form av FPS i moderna miljöer efter åratal av andra världskriget som skådeplats.
Att så många nya varumärken, som dessutom etableras som mångåriga framgångar, släpps under ett och samma år är ovanligt. Halo 3 anses av många vara det bästa Halo-spelet någonsin. Jag instämmer i detta, även om det första Halo alltid kommer att vara speciellt för den nya mark det bröt där och då.
Super Mario Galaxy tog Nintendos största karaktär in i en ny era på Wii och lade grunden för Super Mario Galaxy 2, som av många anses som det bästa Mario-spelet någonsin.
Mass Effect var en början på en storslagen trilogi som kommer få en fortsättning på de nya konsolerna. Uncharted var en fantastisk frisk fläkt i ett i övrigt ganska dystopiskt spelutbud. Det fjärde (och sista) spelet i serien släpps nästa år. BioShock inledde en trilogi av fristående spel som nådde sitt crescendo i mästerliga BioShock Infinite 2013. Och Assassin's Creed blev så framgångsrikt att Ubisoft beslöt göra det till en årlig serie. Hittills har det släppts över 20 uppföljare och spin-offs.
Även om 2015 har varit ett bra spelår kommer det inte riktigt i närheten av 2007. Året då vi såg varumärken födas, varumärken som sedan blev till några av spelhistoriens mest framgångsrika spelserier.
Nates äventyr började 2007.
tisdag 1 december 2015
Rykte: "NX börjar tillverkas första kvartalet 2016"
Ryktena om Nintendos kommande spelkonsol blir alltmer intensiva. Det mesta tyder nu på en lansering under 2016.
Enligt uppgifter till Digitimes ska Nintendos NX börja massproduceras under första kvartalet 2016 och levereras under det andra kvartalet. Om detta stämmer siktar Nintendo troligen på en höstrelease (cirka september).
Uppgifterna att Nintendos har som mål att sälja 20 miljoner NX till butik, även om tillverkaren Foxconn uppges klara att producera endast ungefär hälften, kan tyda på att det inte är en traditionell spelkonsol de har i planerna utan möjligen något slags mobilhybrid. Annars är 20 miljoner sålda enheter under 2016 helt galna siffror.
Jag lutar åt att Nintendo inte har en traditionell spelkonsol i åtanke utan något lite annorlunda. Det kommer betyda att de inte ser Sony och Microsoft som direkt konkurrenter utan ännu en gång kör sitt eget race, spelar på sin egen planhalva. Chanserna att få ett lika brett tredjepartsstöd som konkurrenterna har Nintendo förmodligen gett upp vid det här laget.
Om Nintendo lanserar NX redan hösten 2016 kommer Wii U inte ens ha hunnit fira sin fjärde födelsedag innan den ges dödsstöten. Det kan vara så att Nintendo är ute efter att få oss att glömma Wii U så snabbt som möjligt. Lite som Sega tänkte med sin Saturn.
måndag 30 november 2015
Rise of the Tomb Raider är...
...fantastiskt.
Jag hade hela tiden tänkt köpa Rise of the Tomb Raider, men det var inget spel jag nödvändigtvis tänkte inhandla direkt vid releasen. Rebooten var bra men inte fantastisk. Det var välgjort på många sätt men jag hade helt enkelt inte särskilt kul med det.
Därför befarade jag att denna uppföljare skulle vara alltför lik Tomb Raider från 2013. Det visade sig vara fel. Jag har de senaste kvällarna utforskat gravar och hoppat mellan klippor som om det var 1996 igen.
Rise of the Tomb Raider är ett riktigt, riktigt bra spel. Och det är något så ovanligt som ett långt och matigt singleplayerspel. Ett spel för oss ensamvargar.
Året verkar få ett riktigt bra slut, trots allt.
lördag 28 november 2015
Räkna inte bort Xbox One
Jag gjorde i somras en ytlig genomgång av PlayStation 4 och Xbox One, del för del, för att försöka komma fram till något slags rekommendation av den ena före den andra. Det slutade med att jag rekommenderade PS4, men det var inte helt lätt att peka ut en vinnare.
Sedan dess har Xbox One dessutom fått både ett flertal nya exklusiva storspel och ett nytt gränssnitt ("New Xbox One Experience"), som jag behöver använda lite längre för att fälla ett omdöme om. Hittills har jag dock märkt att allt går lite snabbare än tidigare.
Julhandeln är igång så jag tänkte att det var dags för en kort uppföljning. Det kommer i vanlig ordning ligga många hårda paket under granen hos många familjer, och en hel del av dem lär innehålla en spelkonsol. Frågan är då vilken man bör köpa.
Det första jag kan konstatera är att PS4 och Xbox One i dag är två väldigt snarlika konsoler. Under förra generationen gick PS3 och Xbox 360 under benämningen "PS360" eller "tvillingkonsolerna" i betydelsen att spelutbudet var i stort sett identiskt.
Båda hade sina exklusiva titlar, förstås, men de flesta tenderar faktiskt att köpa multiformatsspelen. Det är GTA, FIFA, NHL, Call of Duty, Assassin's Creed, Battlefield, Need for Speed och så vidare. På senare år kan vi lägga till Minecraft också, som givetvis finns till både Xbox och PlayStation trots att Microsoft numera äger Mojang.
Sedan Microsoft plockade bort Kinect och ändrade fokus från TV-tjänster till spel-spel-spel, är det för den ytlige betraktaren svårt att se någon direkt skillnad mellan Xbox One och PS4. Spelutbudet är väldigt snarlikt, priset likaså, båda har onlinetjänster som kostar lika mycket att använda och så vidare. Nu under Black Friday-rean har båda dessutom gått att hitta väldigt billigt (Xbox One för så lågt pris som 2490 kr).
Därmed landar det i slutändan i en fråga om tycke och smak. Och kanske också vilken konsol dina vänner eller barns vänner har hemma. Här är sannolikheten större att de har en PS4.
När det gäller exklusiva spel har Xbox One ett försprång just nu. Bara sedan september har Forza Motorsport 6, Halo 5: Guardians och Rise of the Tomb Raider släppts. Halo 5 recenserade jag här och det jag kan säga om Lara Crofts nya äventyr så långt är att det är ett riktigt snyggt, balanserat och underhållande äventyr. Det kommer även till PS4, men inte förrän om ett år.
Många kommer köpa PS4 av ren slentrian. De hade kanske PS3 tidigare eller vet knappt att det finns något alternativ. Det är begripligt att PS4 blir förstahandsvalet för många, och jag måste medge att jag köpte den innan jag även inhandlade Xbox One.
Vissa spel, som Uncharted 4, kan du förstås bara spela på PS4 – men även Xbox One har exklusiva spel som gör den köpvärd. Dessutom har den i mitt tycke marknadens bästa handkontroll och är tyst som en mus, vilket underlättar om du vill använda den som multimediaenhet utan att behöva höra en frustande fläkt i bakgrunden.
Hade du en Xbox 360 hemma tidigare kan det vara värt att tänka till en gång innan du köper PS4. Microsoft har rullat igång tjänsten med bakåtkompatibilitet, vilket betyder att allt fler 360-spel kommer gå att spela på Xbox One.
Mitt tips är således att inte räkna bort Xbox One när du letar en ny konsol till vardagsrummet i julhandeln. Den står på egna ben och är i nuläget en stark konkurrent till PS4.
Rise of the Tomb Raider är definitivt ett argument
för att köpa Xbox One just nu.
onsdag 25 november 2015
PS4 passerar 30 miljoner
Det går bra nu. Sony har utannonserat att de har sålt 30,2 miljoner PlayStation 4 till kund (s.k. sold-through).
Detta gör PS4 till den snabbast säljande konsolen i PlayStations historia. Det tog 26 månader för PS2 att passera 30 miljoner. PS4 har gjort denna bedrift på bara 24 månader. Ingen tror nog att PS4 kommer passera de drygt 150 miljoner enheter som PS2 sålde under sin rekordlånga tid på marknaden. Men Sony räknar med att ha sålt 39,8 miljoner konsoler den 31 mars 2016.
Konkurrenterna syns nu med nöd och näppe i Sonys backspegel. Nintendo hade den 30 september sålt 10,7 miljoner Wii U (34 månader på marknaden) och Microsoft har slutat rapportera försäljningssiffror för Xbox One (den 30 juni stod den på runt 14 miljoner).
Konsolkriget är därmed vunnet igen. Precis som när PS2 dominerade världen över.
GameStop besvikna på försäljningen för flera storspel
GameStop är världens största spelåterförsäljare. De är oerhört viktiga för Sony, Nintendo och Microsoft. Nintendo hade möten med GameStop när försäljningen av Wii U kantrade under 2013, och Microsoft har kontinuerliga möten med GameStops återförsäljare.
Enligt GameStops vd Tony Bartel har ett flertal av årets största spelreleaser underpresterat. Det gäller Assassin's Creed: Syndicate, Halo 5: Guardians och Star Wars Battlefront. Förväntningarna på Star Wars Battlefront sjönk ju närmare lanseringen kom, hävdar Bartel, och ändå lyckades inte spelet slå de lägre ställda förväntningarna.
I fallet med Star Wars ska sägas att EA räknar med att sälja 13 miljoner ex fram till och med mars nästa år, vilket säger en del om proportionerna i förväntningarna. Spelet kan dessutom komma att få god draghjälp av den nya filmen som går upp på biograferna i december.
Då ser det värre ut för Halo 5 och Assassin's Creed: Syndicate som inte har den draghjälpen. Det är inte omöjligt att det har smugit sig in en mättnad för dessa varumärken. Det borde oroa Microsoft mer än Ubisoft eftersom Halo trots allt inte är en serie som ser årliga uppföljare.
Etiketter:
Assassin's Creed,
försäljning,
Gamestop,
Halo 5,
spel,
återförsäljare
tisdag 24 november 2015
9 minuter av Unravel
E3:s charmigaste spel var utan tvekan svenskutvecklade Unravel, som ges ut av Electronic Arts. I en lika bedårande som mysig trailer visades det lilla garnnustanet Yarnys väg genom den norrländska naturen.
Nu bjuds vi på lite mer av dennes resa. Det ser minst sagt supermysigt ut (och visst är det lite udda att se skyltar på svenska i ett spel). Min enda farhåga så långt är egentligen att detta ska bli lite för enformigt och händelsefattigt för att hålla.
Unravel ska släppas till PlayStation 4, Xbox och PC. Men när vet vi inte än.
Etiketter:
Electronic Arts,
PC,
PlayStation 4,
spelnyheter,
Xbox One
söndag 22 november 2015
Xbox 360 fyller 10
Den 22 november 2005 släpptes konsolen med det besynnerliga namnet, Xbox 360. Under en dryg veckas tid lanserades den på tre marknader. Så här tio år senare – vad har blivit dess arv?
Jag brukar säga att min favoritkonsol genom alla tider är Dreamcast. Och så är det tack vare mitt speciella förhållande till Segas sista konsol och det utbud av spel som släpptes under dess korta men väldigt intensiva liv. Men om jag tittar bredare på saken, måste svaret bli Xbox 360.
Xbox 360 introducerade oss till en ny generation av spelande, och med detta menas inte bara bättre grafik och större och mer avancerade spel. Microsoft var visserligen först ut med högupplöst grafik, men något som verkligen tog fart med den andra generationens Xbox var onlinespelandet. Xbox Live blev en styrka för Microsoft när Sony försökte visa på hur mycket mer avancerad PlayStation 3 var rent tekniskt.
Xbox Live blev ett vattenhål som avgjorde valet av konsol för många. Om mina vänner finns där har jag inget annat val än att köpa en Xbox. Detta förblev en styrka för Microsoft under hela generationen när Sony spelade catch up med sin egen onlineservice.
Någon kanske minns Red Light of Death: överhettningsproblemet som de första modellerna av Xbox 360 led av. Problemet drabbade i stort sett alla konsoler förr eller senare och Microsofts ingenjörer slet för att förstå dess orsaker. Under tiden måste kunderna ersättas. I ett möte, som en av de dåvarande Xbox-cheferna Peter Moore berättat om i denna fantastiska podcast (51 min in), fastslogs att det skulle kosta 1,15 miljarder dollar att åtgärda problemet. En kvarts miljard var rena FedEx-kostnader. Steve Ballmer sa "do it".
Xbox saga hade kunnat vara all där och då. Men otroligt nog verkade kundernas förtroende för Microsoft inte ha tagit särskilt mycket skada. Antagligen tack vare att problemet åtgärdades så pass smidigt, garantin förlängdes och att det fortsatte att komma så pass många bra spel.
Visionen för Xbox 360 var att det skulle vara en underhållningsmaskin "driven av mänsklig energi". I slutändan kom konsolen att bli hågkommen för spelen och onlineservicen, inte så mycket för att den även spelade DVD-filmer och särskilt inte för att den faktiskt fick en HD DVD-drive som tillbehör. Streamingtjänster som Netflix kom förstås långt senare.
Microsoft gjorde mycket rätt. De lanserade konsolen vid rätt tidpunkt, prissatte den precis rätt, satsade på västerländska utvecklare, vidareutvecklade onlineservicen och köpte extramaterial som gjorde att multiformatsspelen ofta hade något extra till just Xbox 360. I så måtto påminner den en hel del om PS4 i dag.
Om det är något som definierar Xbox 360 när jag tittar tillbaka på de tio år som har gått, är det framför allt bredden. Microsoft strävade efter att den skulle bli något annat än en "shooters' box", och det lyckades de med. Sett till antalet exklusiva titlar som bara måste spelas vinner PS3. Men Xbox 360 lyckades bli framgångsrik tack vare bredden i tredjepartsstödet, som alltså inte sällan var lite bättre på Xbox än PlayStation.
En normal livscykel för en spelkonsol är runt fem år. Xbox 360 har funnits på marknaden i tio. Efter fem år var situationen för Microsofts konsol stabil men långt ifrån så bra som det funnits förhoppningar om. Wii dominerade i hela världen och PS3 knappade stadigt in tack vare att den sålde så pass mycket bättre i Japan och Europa. Då lanserades Kinect. Den gav Xbox 360 nytt liv, och Microsoft hade faktiskt sina bästa år efter 2010. Som en konsekvens av Kinect förlorade Microsoft dock fokus på det som gjort Xbox 360 till en så bra plattform under de första fem åren.
Tio år är en lång tid. Mycket hinner hända i ett liv under den tiden. Jobb hinner påbörjas och avslutas. Relationer uppstå och krascha. Barn födas och växa upp. När jag tittar i mitt bibliotek över Xbox 360-spel är det som att göra en tidsresa tillbaka till ett i hög grad helt annat liv än mitt nuvarande. Under denna tid har dock mitt spelintresse varit konstant, och Microsofts vita konsol har varit en del av mitt liv under hela denna tid.
Jag har bekämpat mörkret i Alan Wake, bränt gummi på Shanghais gator i Project Gotham Racing 4, räddat galaxen i Halo 3, blivit vettskrämd i Condemned, dansat loss i Dance Central 3, dykt ned i en randiansk dystopi i BioShock, mött en lika vacker som ond värld ovan molnen i BioShock Infinite, tagit Andy Murray till stora finaler i Virtua Tennis 4, blivit nostalgisk i Sonic Generations och lagt ned otaliga timmar i mästerliga Sonic & All-Stars Racing Transformed. För att nämna några.
Så sent som den 10 november släpptes ännu ett storspel till Xbox 360, Rise of the Tomb Raider. Konsolen må inte sälja så mycket längre. Men den lever fortfarande. Hemma hos mig står den fortfarande inkopplad, alltid redo att brumma igång.
Grattis på tioårsdagen, Xbox 360.
Läs även:
Gamespot: Hur Xbox 360 dominated a decade
Den vita lanseringsmodellen har under åren
ersatts av mindre och tystare versioner.
torsdag 19 november 2015
Så många spel, så lite tid...
Har ni någon gång haft den där känslan när verkligheten tränger sig på, när jobb och allt annat tar mer tid än vad ni skulle önska? När traven av olästa böcker som ni köpt i ett naivt hopp om att kunna grotta ned er i timmar utan att någon stör bara växer på höjden? När ni helst av allt skulle vilja åka till en solig plats med väskan full av böcker och bara läsa?
Så känner jag just nu när jag ser min spelhylla och listan över spel som kommit ut bara de senaste månaderna. Jisses. Jag behöver en spelsemester.
Det har varit ett ganska intensivt spelår. PlayStation 4 har fått sällskap av Xbox One här hemma. Med två konsoler hemmavid, plus PS Vita och en rad konsoler från förra generationen – båda med backlog – har huvudproblemet för min egen del varit att hitta tid att spela de spel jag vill.
Här uppstår ett bekymmer med spel som GTA V, Fallout 4, The Witcher III: Wild Hunt och en rad andra AAA-produktioner. Spelen är helt enkelt för stora. De tar för mycket tid i anspråk.
Det jag sedan något år tillbaka har märkt passar min situation bäst är vad Nintendo brukar kalla "pick up and play"-upplevelser. Alltså spel som är lika tillgängliga och roliga i 50 minuter som i 5 timmar.
Arkadkonverterade spel, som var Segas signum vid 90-talets andra hälft, hade den här fördelen. Det gick snabbt att hoppa in, jag kunde sladda runt lite i Sega Rally 2 och koppla av i en kvart eller en halvtimme och sedan stänga av.
Det är inte lika lätt längre. Men visst finns det fortfarande en del spel som är lätta att hoppa in i. Jag spelar Uncharted-samlingen just nu och kör både Uncharted och Uncharted 2 parallellt. Nathan Drakes äventyr är ganska perfekta i detta avseende. Spelet sparas ideligen vilket gör att jag aldrig behöver spela om långa passager.
Tearaway till PS Vita och Tearaway Unfolded till PlayStation 4 är andra exempel på spel som kan spelas under en kort stund och ändå ge väldigt mycket tillbaka.
Och så Rayman Legends. Underbara, fantastiska Rayman Legends. Ett av få spel som verkligen är precis lika roligt i 5 minuter som i 50 eller 5 timmar. Ubisofts charmtroll är en pärla som jag misstänker kommer rädda mig i vintermörkret när jag vill koppla av i några minuter och inte har vare sig tid, ork eller lust att ta mig an ett nytt storslaget äventyr.
måndag 16 november 2015
Video Game Awards nomineringar
Varje år nominerar Video Game Awards årets prestationer i spelvärlden. Allt från årets utvecklare till bästa multiplayer, bästa indiespel och givetvis årets spel alla kategorier.
Det är lite problematiskt att nomineringarna kommer i god tid innan året ens är slut. Detta gör att spel som Rise of the Tomb Raider, Star Wars Battlefront och Just Cause 3 inte ens är med. Det blir märkligt. Året har ju tolv månader, inte tio.
Nedan finner ni i alla fall de nominerade spelen i varje kategori. Personligen saknar jag Tearaway Unfolded både i kategorin "game of the year" och "best art direction". Men att Ori and the Blind Forest finns med i flera kategorier är åtminstone lite uppmuntrande.
Game of the Year
• Bloodborne
• Fallout 4
• Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
• Super Mario Maker
• The Witcher III: Wild Hunt
Developer of the Year
• Bethesda Game Studios
• CD Projekt Red
• From Software
• Kojima Productions
• Nintendo
Best Multiplayer
• Call of Duty: Black Ops III
• Destiny: The Taken King
• Halo 5: Guardians
• Rocket League
• Splatoon
Best Indie Game
• Axiom Verge
• Her Story
• Ori and the Blind Forest
• Rocket League
• Undertale
Best Narrative
• Her Story
• Life is Strange
• Tales from the Borderlands
• The Witcher III: Wild Hunt
• Until Dawn
Best Art Direction
• Batman: Arkham Knight
• Bloodborne
• Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
• Ori and the Blind Forest
• The Witcher III: Wild Hunt
Best Score or Soundtrack
• Fallout 4
• Halo 5: Guardians
• Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
• Ori and the Blind Forest
• The Witcher III: Wild Hunt
Best Performance
• Ashly Burch - Chloe Price (Life is Strange)
• Doug Cockle - Geralt (The Witcher III: Wild Hunt)
• Mark Hamill - The Joker (Batman: Arkham Knight)
• Camilla Luddington - Lara Croft (Rise of the Tomb Raider)
• Viva Seifert (Her Story)
lördag 14 november 2015
Microsoft pikar Sony för brist på bakåtkompatibilitet
När Microsoft på E3 i juni 2013 meddelade att det inte skulle gå att sälja och köpa alla begagnade spel till Xbox One och inte ens låna ut dem till en kompis, kontrade Sony med en film som beskrev hur det skulle fungera till PlayStation 4.
Denna korta filmsnutt sammanfattade det absurda i Microsofts policy och sedermera dumpades planerna. Under de snart två och ett halvt år som har gått har Xbox One blivit en alltmer attraktiv plattform. Mycket kan vi nog tacka Xbox-chefen Phil Spencer för, även om han själv varit noga med att påpeka att han faktiskt var en del av Xbox-teamet även under den tid då allt gick fel.
I dag har Microsoft faktiskt ett övertag på Sony vad beträffar service och tjänster. De möjliggör nämligen bakåtkompatibilitet med Xbox 360, till en början kommer drygt 100 spel fungera på Xbox One. Fler kommer att läggas till framöver.
Detta väljer Xbox UK att illustrera med glimten i ögat på följande sätt. Man kan förstå att det är skönt att ge igen lite grand.
Denna korta filmsnutt sammanfattade det absurda i Microsofts policy och sedermera dumpades planerna. Under de snart två och ett halvt år som har gått har Xbox One blivit en alltmer attraktiv plattform. Mycket kan vi nog tacka Xbox-chefen Phil Spencer för, även om han själv varit noga med att påpeka att han faktiskt var en del av Xbox-teamet även under den tid då allt gick fel.
I dag har Microsoft faktiskt ett övertag på Sony vad beträffar service och tjänster. De möjliggör nämligen bakåtkompatibilitet med Xbox 360, till en början kommer drygt 100 spel fungera på Xbox One. Fler kommer att läggas till framöver.
Detta väljer Xbox UK att illustrera med glimten i ögat på följande sätt. Man kan förstå att det är skönt att ge igen lite grand.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)