måndag 10 juni 2013

E3: Microsoft visade spel och tystade publiken med 499 dollar


Microsofts E3-konferens skulle fokusera på spelen. Och spel blev det. Microsoft skippade nästan Kinect helt och hållet (jag undrar om de hade tänkt göra det hela tiden eller anpassade sig efter den skarpa kritiken efter Xbox One-avtäckningen). Vi bjöds på en del förutsägbart men också en del överraskningar. Men när priset avslöjades blev det nästan tyst.

Microsoft passade först på att utannonsera en ny Xbox 360, designad för att se mer ut som Xbox One. Den är förstås både mindre och tystare och finns tillgänglig redan i dag (i USA, bör väl tilläggas). Dessutom visades ett antal nya spel upp, däribland World of Tanks: Xbox 360 Edition och Max: The Curse of Brotherhood, som såg rätt trevligt ut. Enligt Microsoft är 100 spel under utveckling till Xbox 360.

                                     Xbox 360 blev just ännu lite fulare. 

Rares hett efterlängtade Killer Instinct väckte jubel, den korta trailern till trots. Vi fick se mer av Remedys mystiska Quantum Break och  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain såg gudomligt vackert ut.

Men Project Spark var kanske det största utropstecknet. I det kan man skapa sin värld och förändra den i realtid på ett Populous-liknande sätt. Det såg rätt skojigt ut, men potentialen är det för tidigt att bedöma. Tanken är att spelet ska kunna spelas över Xbox One och Windows.


Smartglass kommer att vara en helt integrerad del av Xbox One, vilket lär göra att din läsplatta och smarttelefon blir en del av spelupplevelsen i många spel framöver. Twitch möjliggör för spelaren att sända ut det som händer på skärmen direkt, vilket påminner om det Sony har visat med sin share-strategi.

"Le! Om du köper Dead Rising 3 får du mig på köpet."

Insomniac (Ratchet & Clank) har tidigare aldrig släppt spel till en Xbox-konsol. Deras Sunset Overdrive var därför en överraskning. Ett lättsamt slaktarspel som inte såg sådär överdrivet intressant ut. Inte än i alla fall. Exklusiva Dead Rising 3 såg snyggt och roligt ut. Men inget i det kändes direkt nytt eller revolutionerande.


+ Killer Instinct 
Detta mötte störst jubel av alla spel. Det råder ingen tvekan om att det är en efterlängtad titel. Killer Instinct är ingen killer app, men Microsoft gladde åtminstone några core-spelare med att visa upp det.

+ Crimson Dragon
En överraskning! Tänk Panzer Dragoon. Inte heller detta kommer att sälja särskilt många konsoler men kanske locka en del core-gamers som tidigare svurit att inte köpa Xbox One.

+ Inget Kinect-fokus
Microsoft valde att inte tråka ut oss med nya Kinect-spel den här gången. Vilket överraskade mig. Men lugn, vi lär få se betydligt mer av den där kameran under kommande spelevent.

+ Nytt Halo
Efter Windows-baserade Halo:Spartan Assault och en utannonserad TV-serie kom äntligen en glimt av ett nytt, riktigt Halo till Xbox One. Det framkom inte om det är en regelrätt uppföljare eller en spin-off. Men det ska komma under 2014.

- Battlefield 4
Att visningen av spelet krånglade var väl en sak, men ingenting i Dices uppföljare imponerade. 60 fps i all ära, men det såg ut som ett hyggligt snyggt PC-spel och bjöd inte på något vi inte sett förut. Trist.

- Sunset Overdrive
Antiklimax. Att studion bakom PlayStation-exklusiva Ratchet & Clank, Insomniac, skulle kliva upp på scenen och presentera ett Xbox One-exklusivt spel var en stor överraskning. Tyvärr var det de visade långt ifrån spännande.

- Priset
När Phil Spencer mot slutet av showen avslöjade att Xbox One kommer att släppas i hela världen i november och kosta 499 dollar, 499 euro och 429 pund (vilket blir 4 999 kr i Sverige) var applåderna få. Microsoft satsar på samma pris som sin första Xbox - uppenbarligen övertygade om att det kommer att vara mer attraktivt den här gången. 2002 fick de nämligen sänka priset med 1 500 kr efter bara några veckor på marknaden. Visserligen ingår en Kinectkamera i paketet, men den får vi så att säga oavsett om vi vill ha den eller inte. Detta är ett vågspel - i synnerhet som Microsoft ännu inte bekräftat någon abonnemangsmodell.

? Quantum Break
Vad är egentligen Remedys nya spel Quantum Break? Det är fortfarande till stor del höljt i dunkel. Lita på att det dröjer ett tag innan det släpps. Remedy brukar ta tid på sig, och givet hur lite de har visat upp trots två tillfällen har de nog långt kvar.

Summa summarum
Var detta Microsoft revansch efter tre veckors härdsmälta? Både ja och nej. Det är inget tvivel om att de satsar mer på spel än någonsin tidigare. Microsoft har själva startat fem nya spelstudior. Inte många har råd med en sådan satsning. Men Insomniacs gästspel till trots är det samtidigt väldigt uppenbart att Xbox fortsätter att vara en FPS-plattform. Vi kommer framför allt att få se action och first person shooters samt racingspel till konsolen.

Det är också svårt att komma ifrån att Xbox One hittills inte visat sig erbjuda mycket annat än snyggare grafik. Ryse: Son of Rome ser snyggt ut, men verkar inte förändra något spelmässigt. Metal Gear Solid V såg också snyggt ut, men Snake har tydligen flyttat in i Assassin's Creeds värld (typ). Inte mycket nytt där heller, således. De revolutionerande spelen som visar att en ny generation är här och ger oss något vi inte sett förut saknades.

Microsoft gjorde vad de kunde, men de lyckades inte övertyga mig att lägga ut 5000 kronor på deras konsol. Efter alla hemska nyheter kring Microsofts syn på konsumenters rättigheter känns det nästan skönt.

I november smäller det. Men är 5000 kr för mycket?