lördag 29 juni 2013

Xbox 360 på väg förbi Wii i USA


För tre år sedan hade Wii ett till synes ointagligt försprång gentemot Xbox 360 i USA: nio miljoner enheter. Men efter att ha sålt bättre månad för månad har nu Microsofts konsol minskat avståndet till två miljoner och har faktiskt chans att komma ikapp innan året är över.

Innan dess har förstås både Xbox One och PlayStation 4 lanserats och den pågående generationen i praktiken lagts till handlingarna. Betydelsen i händelsen kan därför ifrågasättas.

Xbox 360 fick förnyat liv tack vare Kinect. Samtidigt dog Wii sakta men säkert en långsam död när Nintendo i praktiken slutade släppa intressanta spel till den och nyhetens behag definitivt var över. Många Wii-ägare gick förmodligen över till Xbox 360 för att spela Kinect.

Även i Storbritannien ser vi samma utveckling, som synes på diagrammet nedan. Där ser det mer bergsäkert ut att Xbox 360 kommer att sluta som den bäst säljande konsolen under den gångna generationen.

Globalt är dock Wii den ohotade vinnaren. Huvudförklaringen är att Microsoft åter igen misslyckats kapitalt i Japan. Innan Xbox skulle de flesta säga att den som inte lyckas sälja i Japan, är dömd i hela världen. Microsoft har visat att det går utmärkt att göra fiasko i österlandet och samtidigt vara framgångsrik i väst.

Detta har säkerligen påverkat företagets inställning till den japanska marknaden. Xbox One väntas inte lanseras i Japan förrän mot slutet av 2014. Mycket tyder på att även Sony har skiftat fokus och börjat nedprioritera den krympande japanska marknaden.

Xbox 360 på väg ikapp Wii i USA och Storbritannien.
Men vinnaren totalt heter fortfarande Wii.