tisdag 11 juni 2013

E3: Nintendo visade upp nya och nygamla spel


Nintendo beslöt att inte ha någon traditionell E3-konferens i år. Efter att ha sett företagets korta Nintendo Direct med den kufige Satoru Iwata kan man förstå varför.

Positivt
Först till de bitar som trots allt var bra. Nintendo visade upp Super Smash Bros. till Wii U, en efterlängtad titel som inte blev mindre intressant av att Mega Man kommer att vara med. Det såg riktigt kul ut. Vi fick även se en trailer för Monoliths nya spel X, som såg rätt spännande ut.


Ett nytt Super Mario i 3D väntade alla på att få se. Och det fick vi. Men lite överraskande bygger Nintendo vidare på det (oerhört populära) Super Mario 3D Land till Nintendo 3DS och släpper Super Mario 3D World. Det släpps till Wii U i december. Någonstans känns det logiskt, men efter banbrytande spel som Super Mario Galaxy hade många hoppats på mer.

Wind Waker HD - mysigt värre. 

Vi fick också se The Legend of Zelda: The Wind Waker HD. Cel-shading gör sig dock inte särskilt bra i HD. Det blir inget avsevärt lyft. Originalet släpptes till Gamecube 2002 och frågan är vad en remake av ett elva år gammalt spel kan göra för försäljningen. Det släpps hur som helst i oktober. Donkey Kong Country: Tropical Freeze stod ut. Men att det är Retro Studios som utvecklar det är en besvikelse för alla som hoppats på något helt nytt från dem i stället.

Monoliths X.

Nintendo utannonserade även Mario Kart 8, som ska ha "det bästa onlineläget" i den spelseriens historia. Detta släpps under våren 2014. En ny trailer för The Wonderful 101 visade också. Spelet släpps den 23 augusti.

De dåliga bitarna
Det är inte helt tomt på utgivningslistorna under hösten och vintern. Men Nintendo bekräftade flera förseningar. Wii Party U släpps först senare i år, Wii Fit U kommer någon gång i vinter. Och om Super Smash Bros. sade Nintendo bara "2014". Det är uselt att Nintendo släpper detta spel först tre år efter att de utannonserade Wii U. Och var var F-Zero? Starfox? Metroid?

Nintendo 3DS fortsätter att få en strid ström av spel. Nintendos utmaning är Wii U.

Är detta början på slutet för Wii U?
Man ska akta sig för att dödförklara spelkonsoler till höger och vänster, men om detta var vad Nintendo har att erbjuda i jul i konkurrens med nya Xbox One och PlayStation 4 (för att inte nämna Xbox 360 och PlayStation 3 som kommer att få GTA V i höst) tror jag att de är illa ute. Detta var inte vad Nintendo behövde visa för att locka kunder.

Deras Nintendo Direct har alltid mer liknat skol-TV än proffsiga presentationer. Men det är ett större bekymmer att de flesta spel som kan locka köpare till Wii U inte släpps förrän nästa år. Då kan det vara för sent. Just nu känns det som att Nintendo inte riktigt vet vad de ska göra med Wii U.