fredag 28 juni 2013

Google utvecklar Androidkonsol?

Enligt Wall Street Journal utvecklar nätjätten Google en Androidbaserad spelkonsol tillsammans med ett armbandsur som också kör Android. Uppgifter om lanseringsdatum saknas, och egentligen vet vi ingenting om själva plattformen ännu. Det vi vet är däremot att Google har både ekonomin och kunnandet för att förmodligen driva ett sådant projekt i hamn.
Det verkar vara hetare än någonsin att ge sig in på konsolmarknaden. Kickstarterfinansierade minikonsolen Ouya har nyss lanserats (även om den sågats av recensenter innan release). Nvidias bärbara Shield (även den med Android) skulle lanseras i går men har fått lanseringsdatumet framskjutet till någon gång i juli. En tröst är möjligen att priset sänkts från 349 till 299 dollar.

De traditionella spelplattformarna från Sony, Microsoft och Nintendo kommer att få enormt hård konkurrens om spelarnas uppmärksamhet framöver. Många casualspelare har redan övergett dessa för spel via Facebook, på smarttelefonen eller surfplattan. Nintendo har inte lyckats följa upp casualundret Wii med sin Wii U. Det ska bli intressant att se vilka utmaningar som Xbox One och PlayStation 4 ställs inför.

Jag tror emellertid att intresset för riktiga tungviktsspel, såväl som enklare upplevelser, kommer att finnas även i framtiden. Det enda sättet att få allt i en enda tjänst är att köpa en ny Xbox eller PlayStation. Och på den bärbara sidan är det svårt att se Nvidias Shield som ett seriöst hot mot Nintendo 3DS eller PS Vita.