onsdag 5 juni 2013

Nintendo drar tillbaka basmodellen av Wii U

Återförsäljaren GameStop har fått ett meddelande från Nintendo om att returnera alla vita Wii U-konsoler från och med den 18 juni. Detta betyder att den billigare modellen med 8GB flashminne snart kommer att vara borta från marknaden.

Att Nintendo förr eller senare skulla dumpa basmodellen och enbart satsa på den svarta premiumkonsolen var väntat. Men jag hade trott att Nintendo skulle dra tillbaka den billigare modellen i samband med en prissänkning i höst. Nu sker det redan en vecka efter E3, bara sju månader efter lanseringen.

Vi kommer alltså inte få se någon utförsäljning av den vita Wii U-modellen. Alla konsoler ska skickas tillbaka till Nintendo. En trolig förklaring är att intresset för basmodellen har varit i det närmaste obefintligt.

Det ska påpekas att detta är obekräftade uppgifter än så länge. Men om de stämmer lär vi få se en prissänkning på premiummodellen, sannolikt en lansering av en vit premiumkonsol (som redan bekräftats i Japan) och en het bundle med ett Mario eller Sonic under hösten. Detta eftersom Nintendoland inte har lockat köpare.

Uppdatering: Nintendo i Storbritannien dementerar att basmodellen av Wii U skulle vara på väg bort. Vi får således vänta och se. Det är inte osannolikt att detta beslut ändå fattas vid ett senare tillfälle.