onsdag 12 juni 2013

E3-intryck

Sony, Microsoft och Nintendo har visat upp drösvis med spel på årets E3, och Sony har nu även slutligen avtäckt PlayStation 4. Vi vet nu vad Xbox One och PS4 kommer att kosta och ungefär när de släpps i Europa och USA (november). Vi vet även vad Nintendo förväntar sig ska rädda Wii U i höst och vinter. Det är dags att samla intrycken.

Årets E3 hade egentligen två separata vinnare. Microsoft gjorde en stark comeback efter sitt 21 maj-debacle och radade upp spel på sin 90 minuter långa visning. Tittar man bara på spelen är det ingen tvekan om att Microsoft gjorde rent hus i år.

Sony visade dock upp en mer attraktiv konsol till ett lägre pris och levererade även de svar om DRM som alla bett om. Störst spontant jubel såg vi därför på Sonys konferens. Frågetecken finns emellertid för spelen - vilket är en aning omvänt mot hur det brukar se ut. Är det något Sony alltid har haft till sina konsoler, är det spel. Massor av spel. Missförstå mig inte - PS4 kommer utan tvekan få sin beskärda del av spel. Men hur många blir exklusiva?


Walk over-seger för Sony?
Efter all negativ publicitet som Microsoft dragit på sig ända sedan de först avtäckte Xbox One, och det stora antalet Xbox 360-ägare som säger att de ska köpa PlayStation 4, var det öppet mål för Sony på E3. De tog chansen. Budskapet finns överallt i spelmedierna och på YouTube och Facebook.

Men. Detta betyder ingalunda att Sony enkelt kommer att ro hem den kommande generationen. Microsoft är ett avsevärt större företag än Sony och de har resurser därefter. Bara det faktum att de startat upp fem nya speldivisioner säger en del om ambitionsnivån. Därutöver har Microsoft råd att köpa exklusiviteter, om det så bara handlar om lite extra nedladdningsbart material eller en veckas tidigare release till just Xbox One. Flera av de spel som Sony visat upp, som Final Fantasy XV och Kingdom Hearts 3, visade sig senare även komma till Microsofts konsol. Och att efterlängtade The Last Guardian har lagts på is är illavarslande.

Dessutom: all dålig publicitet läses inte av majoriteten av konsumenterna. De flesta känner inte till vad DRM (digital rights management) är och på vilket sätt Microsoft försöker strypa våra rättigheter som konsumenter. Vi som följt E3 tillhör en högljudd men begränsad kärna av entusiaster. Vi avgör inte om en konsol blir framgångsrik eller ej. Därför har jag svårt att se att Xbox One skulle floppa. I USA kommer den förmodligen att bli marknadsledande. I Japan kommer den förstås inte att sälja alls. I Europa tror jag att det är en knapp fördel för Sony - PlayStation 3 är starkare här än Xbox 360 och Sony lär inte ha skrämt bort många kunder med PS4.

När de stora titlarna har anlänt under 2014 kommer Xbox One bli svår att ignorera. Även för den som i grunden är väldigt kritisk till Microsofts inställning till begagnade spel och krav på uppkoppling och Kinect.

Och Wii U...?
Nintendo hamnar alltid vid sidan om i mina sammanfattningar, men det tycks vara precis där de vill befinna sig. De valde att inte ha någon stor konferens i år. I stället körde de ett Nintendo Direct och bjöd sedan in pressen till en mer privat visning av ett gäng spel. För Nintendo var E3 den tillställning som skulle tysta kritikerna. Jag hade väntat mig en vild visning av massor av spel som kommer till Wii U i år och nästa år, spel som både tilltalar de mest trogna fansen och folk som gärna vill köpa en Wii U men inte riktigt funnit några argument för det ännu.

Det vi fick se visar emellertid ett Nintendo som blickar inåt, mot sin kärna av trogna fans. De stänger ute resten av världen och gör sin grej. Fansen kommer säkert att bli nöjda med att få spela Mario Party 8 och en remake av Gamecube-spelet Wind Waker, men det räcker inte för att locka spelare utanför den redan hängivna kärnan. Nintendo kanske kommer att tjäna pengar på Wii U i slutändan, men den kommer att ses som ett misslyckande efter de sanslösa framgångarna med Wii.

Nintendo är som bäst när de vågar ta språnget ut i det okända, när de vågar satsa på innovation. Med Wii U blev de för bekväma. Visserligen erbjuder Gamepaden ett "nytt" sätt att spela, men Wii U revolutionerar inte spelandet på samma sätt som Wii gjorde. Allt Nintendo har nu är en föråldrad konsol som känns passé. Hur den ska kunna konkurrera mot Xbox One och PS4 efter att ha fått storstryk av Xbox 360 och PS3 världen över är i sanning svårt att begripa.

Wii U kommer att bli en entusiastkonsol och jämföras med Gamecube när vi summerar denna generation. Kampen står mellan Sony och Microsoft. Där är utgången desto mer oklar.

Sådana här bilder kan bli ovanliga i framtiden
om Microsoft blir mycket framgångsrika med Xbox One.