fredag 7 juni 2013

Microsoft reder ut frågetecken kring Xbox One

Förvirringen, oron och ilskan har varit stor bland core-spelarna sedan Microsoft visade Xbox One och strödde motsägande uppgifter kring sig om huruvida konsolen kräver konstant uppkoppling eller ej, om Kinect krävs för att konsolen ska fungera, om vi ens äger de spel vi köper och så vidare.

Nu, äntligen, tar Microsoft bladet från munnen. Men många av de svar som ges kommer inte att falla i god jord hos de spelare som redan blivit besvikna.

¤ Det går bara att spela offline i 24 timmar innan Xbox One behöver verifiera din status genom att logga in på internet
Detta är en bekräftelse av de farhågor som funnits. Det kommer alltså inte att gå att spela på konsolen efter dessa 24 timmar om den inte har tillgång till internet. Xbox One är således i praktiken en alltid online-maskin. Och vissa spel kan komma att kräva uppkoppling till molnet för att fungera.

Personligen har jag inget större problem med detta. Jag loggar in med min avatar på Xbox Live varje gång jag startar min Xbox 360. Men att det blir ett krav förutsätter förstås att man har en väldigt stabil uppkoppling hemma för att slippa se ständiga "You have been disconnected" i tid och otid.

¤ Alla spel installeras och är tillgängliga via din inloggning från vilken Xbox One som helst
Detta är en logisk följd av att Microsoft nu på allvar tar steget in i molnets värld. Xbox One kommer visserligen stödja vanliga Blu-ray-skivor, men det är inget snack om att Microsoft vill att vi utnyttjar molnet så mycket det går. Att kunna nå sitt spel (och sina sparfiler) oavsett vilken Xbox One-konsol man spelar på i hela världen (får vi anta) är en bra service.

¤ Kinect måste vara inkopplad. Men den går att pausa
Att Kinect måste vara inkopplad för att Xbox One ska fungera har varit känt ända sedan Microsoft avtäckte konsolen. Däremot har det varit lite oklart hur detta kommer att påverka den personliga integriteten. Vissa har inte varit helt bekväma med att ha en kamera i vardagsrummet som hela tiden lyssnar och ser en. Microsoft säger nu att Kinect går att pausa.

Vad detta innebär i praktiken återstår att se. Kinect behövs fortfarande för att använda själva konsolen. Om man inte vill att Kinect blänger på en i vardagsrummet, är väl det enklaste att bara dra ur strömkontakten.

¤ Upp till tio "familjemedlemmar" kan spela dina spel från vilken konsol som helst
Hur detta fungerar är också något vi får avvakta för att kunna avgöra. Det är exempelvis oklart huruvida du och en eller flera vänner kommer kunna spel samma spel från ditt konto samtidigt.

¤ Ge bort spel till dina vänner
Denna funktion är lite kul. Vi kommer kunna ge bort spel till personer som varit våra vänner i minst 30 dagar. Varje spel kan dock bara ges bort till en person en gång, och funktionen kommer inte fungera direkt vid lanseringen.

¤ Byt in dina spel - kanske
Spel kan också bytas in - men bara till återförsäljare som är med i det program som Microsoft kommer att skapa. Och bara om spelets utgivare godkänner det. Vi kan alltså få en situation där enbart vissa spel går att byta in hos vissa återförsäljare. Allt hänger på hur många utgivare och återförsäljare som vill hoppa vara med (vilket i sin tur lär bero på vilka krav Microsoft ställer på dem).

Vad betyder då detta?
Microsoft valde att lägga korten på bordet nu i stället för att uppta tid på E3. Då ska de bara prata om spelen, heter det. Men dessa frågor kommer de inte att kunna undvika framöver heller. Kanske är det därför som Microsoft har valt att ställa in den runda bords-träff med pressen som är bruklig efter konferensen på E3.

Överlag är Microsofts besked inte fullt så drakoniska som vi kanske hade fruktat. Men grundsatsen - att det är väldigt osäkert om du kan byta in de spel du köpt för att med dessa pengar köpa nya - finns kvar. "Alltid online" finns kvar. Mycket av det som kritiserades häftigt redan på ryktesstadiet är alltså bekräftat av Microsoft själva nu.

Detta gör att vi som konsumenter kan börja fundera över hur vi ska ta ställning till Microsofts strategi med Xbox One. Jag kommer att vänta till efter E3 innan jag fattar mitt beslut. Men det lutar inte åt att det blir i Xbox Ones favör.