torsdag 13 juni 2013

Ubisoft drar tillbaka sitt Wii U-stöd


Ubisoft har varit en av Nintendos starkaste supportrar sedan Wii U lanserades i november 2012. Deras exklusiva Zombi U var en releasetitel till formatet. Sedan dess har de utlovat Rayman Legends (som gått från exklusiv vårtitel till multiformatstitel med release i höst), Watch Dogs och Assassin's Creed IV.

Ubisoftchefen Yves Guillemot låter nu meddela att de minskar sitt stöd till Wii U. De kommer inte släppa fler exklusiva spel till Nintendos konsol innan den börjar sälja bättre. Guillemot beskriver Wii U:s tvåskärmsidé som ett bra sätt för Ubisoft för att implementera nya idéer som de nu kan använda på andra konsoler (exempelvis på Xbox One via Smartglass).

Det är ord och inga visor att kalla Wii U för "a test bed", en plattform på vilken man kan experimentera lite för att sedan dra nytta av detta när man utvecklar till andra plattformar. Men det är vad Yves Guillemot gör när han förklarar att Ubisoft omvärderat sitt stöd för Wii U. Lite låter det förstås som ett sätt att i efterhand begripliggöra varför Ubisoft har kastat pengar på att utveckla spel till ett format som inte säljer.

För Nintendo är Ubisofts besked ännu en i raden av dåliga nyheter. Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime intervjuades på E3 och hade svårt att slå tillbaka påståendet att tredjepartsutvecklarna överger Wii U. "Vänta och se" är inte ett särskilt övertygande svar när i stort sett alla större utvecklare ger formatet kalla handen. Många väntade sig en utannonserad prissänkning under E3, men Nintendo är än så länge tysta (personligen tror jag att Nintendo sänker priset på Wii U Premium till 299 dollar i höst samtidigt som de tar bort basmodellen).

Nintendo hoppas att deras egna spel ska få igång försäljningen, och att detta i sin tur kommer locka tillbaka tredjepartsutvecklarna. Men när stödet väl har sinat krävs det en rejäl uppryckning för att de åter ska omfamna konsolen.

För Wii U blir årets jul en avgörande tid. Om konsolen får smisk av Xbox One och PlayStation 4, och kanske även av Xbox 360 och PlayStation 3, går Nintendo ännu ett tungt år till mötes.