tisdag 18 juni 2013

Är PS4 avsevärt mer kraftfull än Xbox One?

Sony var kaxigt och arrogant när det lanserade PlayStation 3. Den attityden verkar ha tagits över av Microsoft nu. Medan Microsofts marknadsföringschef Yusuf Mehdi hävdar att "in the long run our console will win" (som ska läggas till påståenden som "we will kill Sony at E3") har Sony intagit en mer ödmjuk hållning. I en intervju med MCV UK förklarar Sonys brittiske chef Fergal Gara att även om de är nöjda med mottagandet på E3, är striden långt ifrån vunnen.

E3 är viktigt för att generera intresse för konsolen och bygga upp förbokningar. Men det avgör inte hur det kommer att gå i slutändan. Detta vet Sony lika väl som Microsoft. Så långt har Sony lyckats med sitt mål. Intresset för PlayStation 4 är betydligt större än för Xbox One. Förbokningar hos Amazon, GameStop och andra återförsäljare visar en klar övervikt för PS4. Men konsolkrig är ett maratonlopp.

Microsoft har satt sig själva i en stark motvind, men det är i mina ögon för tidigt att döma ut dem redan nu. Varumärket Xbox är starkt i USA och Europa och Xbox One kommer att få gott om intressanta spel. Kanske så pass många att de flesta gamers är beredda att glömma allt vad Kinecttvång och DRM heter.

Det mesta tyder dock på att Sony kommer att få en bra start med PS4. Om uppgifterna att PlayStation 4 är avsevärt mer kraftfull än Xbox One stämmer, kan det också tala till Sonys fördel. Skulle det märkas i de stora multiformatstitlarna att PS4 är den kraftfullare maskinen kan det ligga Microsoft i fatet.

Min gissning är emellertid att det inte kommer att märkas så mycket i spel som Battlefield och Call of Duty. Vi fick tidigt veta att PlayStation 3 var mer kraftfull än Xbox 360, men det är egentligen först i The Last of Us sex år in i konsolens livscykel som det verkligen syns (OK, Gran Turismo 5 var bedårande också). Microsoft själva hävdar att molnet ger Xbox One "obegränsad kraft", men det finns skäl att vara minst sagt skeptisk till det påståendet.

Hur de båda konsolerna presterar sida vid sida återstår att se. Det förefaller dock vara PS4 som har övertaget (bara att Microsoft inte velat vara tydliga med sina specifikationer är en indikation). Det gör det svårare för Microsoft att argumentera för sin saftigare prislapp.