måndag 30 juni 2014

Xbox One för 800 dollar i Kina?


I september lanserar Microsoft Xbox One i Kina. Strategin för den kinesiska marknaden är högst oklar. Inget i produkten verkar ha anpassats, inga spel som särskilt ska locka kineser har utannonserats.

Nej, kineserna förväntas köpa konsolen för vad den är i resten av världen, helt enkelt. Nu hävdar elektroniksajten Zol.com (tack, Kotaku) att Xbox One kan komma att lanseras med en prislapp på 4 999 RMB. Räkna på ungefär x1,2 och priset blir motsvarande 5 900 kronor, eller 800 amerikanska dollar. En synnerligen fet prislapp, med andra ord.

Det är inte helt klart att det verkligen är priset som Zol.com har letat upp, och någon bekräftelse från Microsoft har vi såklart inte fått. Passagen 希望我们能尽早得到确切的消息 tyder på att den som lagt ut uppgiferna hoppas få "bekräftelse".

Men om uppgifterna stämmer har Microsoft uppenbarligen inte räknat med att Xbox One ska bli en mainstreamprodukt i Kina utan en lyxpryl för ett fåtal. Det är högst oklart vad poängen då är med en lansering.

söndag 29 juni 2014

Iwata får fortsatt förtroende


Nintendo-bossen Satoru Iwata deltog inte på årets E3-mässa. Orsaken var hälsoskäl. Av samma anledning deltog han inte heller på mötet med aktieägarna.

Nintendo har visat en rörelseförlust tre år i rad nu. Iwata har varit ifrågasatt. Men han visades ändå stöd för att få sitta kvar i styrelsen (övriga valdes också om). Visserligen hade Iwata kunnat vara kvar som VD oavsett, men han hade blivit en väldigt försvagad chef.

Inga chefsförändringar hos Nintendo, alltså. Jag kan tycka att det är ett missat tillfälle. Visserligen har Iwata visat att han åtminstone tagit intryck av de felbedömningar och misstag som Nintendo, och inte minst han personligen, gjort under de senaste tre åren.

Wii U var en felkalkylering av vad marknaden ville ha, och försäljningsmålet på 9 miljoner konsoler under det första året groteskt. Introduktionen av Amiibo-figurer visar att Nintendo insett att de måste bredda sin inkomstbas och lägga äggen i fler korgar. Hur populära dessa figurer blir återstår att se. Till detta ska läggas den hälsofokuserade Quality of Life-satsning som Iwata än så länge bara pratat lite kort om.

Vi vet inte vad Nintendo arbetar med bakom lyckta dörrar just nu, och vad fiaskot för Wii U har resulterat i i utvecklingen av nästa generations Nintendo-konsol. Troligen får vi inte se något av detta heller förrän 2016.

Att byta chef i detta skede hade signalerat att Nintendo på allvar vill förändras och få in nya idéer. Jag har svårt att tro att särskilt mycket kommer förändras under Iwatas ledarskap framöver. Uppenbarligen anser inte Nintendo att det heller behövs.

fredag 27 juni 2014

The Last of Us bundlas med PS4

The Last of Us är det bästa spelet till PlayStation 3 och ett av den förra generationens allra bästa spel, alla format inräknade.

Trots att spelet är fantastiskt snyggt och välgjort in till minsta bildrutan gladdes många åt beslutet att The Last of Us: Remastered släpps till PlayStation 4. 1080p och 60 bilder per sekund är det Naughty Dog har siktat på.

För att pusha försäljningen av PS4 har Sony beslutat att bundla den med spelet. Till Europa kommer paketet den 29 juli. Priset blir 430 euro.

Visst är The Last of Us: Remastered ett givet köp till PS4. Men det känns ändå lite svagt att bundla spelet och lämna priset i stort sett oförändrat. Man kan lika gärna köpa konsolen och spelet var för sig. En specialdesignad PS4 med ett subtilt tryck, eller en Ellie-figur, hade gjort paketet mer köpvärt.


Nu ännu snyggare.

2 miljoner sålda Mario Kart 8


Mario Kart 8 fick en flygande start med 1,2 miljoner sålda exemplar under den första veckan. Nu låter Nintendo meddela att spelet, en knapp månad efter release, har passerat 2 miljoner sålda ex.

Detta är förstås lika väntat som det är glädjande för Nintendo. Jag kan inte minnas när vi senast fick försäljningssiffror från ett Wii U-spel (förutom i kvartalsrapporterna).

Om hur Mario Kart 8 har påverkat försäljningen av Wii U får vi däremot inget veta. Utifrån siffran på 6,17 miljoner sålda Wii U-konsoler världen över (den 31 mars), har ungefär var tredje Wii U-ägare köpt spelet.

Det är dock troligt att konsolförsäljningen ökat ganska markant under juni. Den intressanta frågan är hur pass långvarig den ökningen blir.

måndag 23 juni 2014

Ingen ny Nintendo-konsol i sikte


Nintendo visade på E3 att de tänker fortsätta satsa på Wii U.

Att döma av hur pass många spel som är planerade till formatet under 2015 lär vi inte få se en ny konsol från Nintendo än på länge.

Jag skriver mer om detta på min Loading-blogg.

lördag 21 juni 2014

Är Xbox One i fara?


Den nordamerikanska majförsäljningen bjöd inte på många skäl för Microsoft att hoppa jämfota. Xbox One klarade med nöd och näppe av att hålla Wii U bakom sig. Frågan är om det är en nivå som Microsoft tvingas vänja sig vid eller om det väntar ljusare tider framöver.

Xbox 360 var ett monster i USA. Den har passerat 83,7 miljoner sålda i världen (31 mars) och så sent som i februari hade 41,2 miljoner av dem sålts i USA. PlayStation 3 är inte ens nära med sina 26 miljoner. Den amerikanska marknaden har kort sagt varit ohyggligt viktig för Microsoft och en förutsättning för de framgångar som de åtnjutit med Xbox 360.

Nu tycks rollerna ombytta. PlayStation 4 har sålt bättre än Xbox One fem månader i rad. I maj var det inte ens match. Detta är särskilt besvärande för Microsoft eftersom Sony redan har ett starkt fäste både i Europa och Japan medan Microsofts framgångar i EU - frånsett i Storbritannien - varit begränsade och de knappt existerar i Japan.

Än har vi inte sett effekten av ett lägre pris som matcher PS4 och valfriheten att köpa Xbox One utan att behöva betala för Kinect. Det är troligt att dessa två faktorer gjort konsolen mer intressant i mångas ögon och att detta kommer avspeglas i försäljningen i juni.

Men frågan är om det bidrar till ett mer långvarig försäljningsökning eller om den bara blir tillfällig. Om det sistnämnda skulle inträffa, har Microsoft ett stort problem. Konsolen är vad den är. De har sänkt priset, dumpat Kinect (ett modigt beslut eftersom de investerat mycket i den) och visat musklerna på E3. Om detta inte räcker för att på allvar konkurrera med Sony i detta tidiga skede, är Microsoft i ett prekärt läge. För vad kan de mer göra?

Saker kan förstås hända. Sådant vi inte har en aning om i dag. Kinect fick fart på försäljningen av Xbox 360 fem år efter att konsolen lanserats. Sony kommer satsa på VR, men vi vet ännu inte vilket Microsofts eventuella motdrag blir. Om det blir något. Om det ens behövs. Det enda vi vet är att de kommande åren kan bära på överraskningar vi i dag inte kan föreställa oss och ställa saker på ända.

En sak står i alla fall klar: Efter en väldigt stark lansering har Xbox One haft det motigt under hela 2014. Om det fortsätter så här kommer Microsoft ligga hopplöst långt efter Sony innan jul. Då kommer de tvingas till ännu en prissänkning. Utan att ta bort något ur paketet. Vips kan Xbox vara en förlustaffär igen.

onsdag 18 juni 2014

Amazon lanserar Fire Phone


Amazon har sedan tidigare visat upp Fire TV, en konkurrent till Apple TV. Nu ger sig nätgiganten även in i smarttelefonbranschen.

Fire Phone har en Gorillaglasskärm och mäter 4,7 tum. Den har en Quadcomm Snapdragon-processor på 2,2Ghz och med 2GB RAM. Amazon gör en stor sak av telefonens fyra (!) kameror som kan följa användarens huvudrörelser hela tiden. Amazon kallar det Dynamic Perspective. Detta ska även fungera i mörker.

Fire Phone kommer att kosta 199 dollar för modellen med 32GB minne och 299 dollar för den med 64GB. Ett betydligt lägre pris än tungviktarna Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 och Iphone 5S. Fire Phone lanseras i USA den 25 juli och är exklusiv för operatören AT&T, åtminstone till en början.

Spontan reaktion? Att Fire Phone ser klumpig ut och inte erbjuder något vitalt som inte redan finns hos konkurrenterna. Om den letar sig hit till våra breddgrader återstår att se.

Smarttelefonmarknaden är glödhet just nu. Nya aktörer poppar upp som svampar ur jorden. Sony har knaprat marknadsandelar, Huawei är på frammarsch och andra kinesiska märken som ZTE, Lenovo och Xiaomi ska inte glömmas bort (även om de inte lär kunna konkurrera med Samsung och Apple i väst än).

Var Amazon passar in i denna sprängfyllda marknad är lite svårt att se. Vad ska de erbjuda som inte redan finns hos mer välkända varumärken? Svaret på den frågan kommer att avgöra hur framgångsrik Amazons smarttelefonsatsning blir.

Läs mer om Fire Phone hos Businessweek.

tisdag 17 juni 2014

NPD: Uppåt för Wii U och PS Vita i maj

NPD:s försäljningssiffror för spel och konsoler i Nordamerika i maj är här. Frågan alla ställer sig är: vilken effekt fick Mario Kart 8 för Wii U?

PlayStation 4 är fortfarande bäst säljande format med runt 195 000 sålda enheter. Det är verkligen inga svindlande siffror för en ny konsol, men å andra sidan är det rätt tunt med nya spel till PS4 än så länge. Tittar man på konkurrensen är det tydligt att PS4 är överlägsen, och det räcker nog för Sony just nu.

Wii U når 61 000, vilket är nära nog en dubblering jämfört med april. Men det är fortfarande väldigt lågt. Att 3DS ligger på 97 000 är inte heller något som lär få Nintendo att spontandansa. Den fortsätter att ligga klart under resultatet för samma tid i fjol.

Desto roligare siffror för PS Vita, som delvis tack vare Borderlands 2 (hälften av de sålda enheterna var bundlade med spelet) sålde 56 000. Det är riktigt bra för en maskin som legat under 10 000 i månad efter månad i Nordamerika och i april nådde bottennoteringen 3 000.

För ovanlighetens skull har vi inte fått några siffror från Microsoft, men vi vet från trovärdiga källor att Xbox One sålde i 77 000 enheter. En riktigt, riktigt svagt månad för Microsoft, således. Men det finns hopp. Nu i juni börjar nämligen den Kinectlösa Xbox One att säljas. Det är inte osannolikt att många väntat med att köpa konsolen.

Juni kommer bli intressant. Då får vi se effekten av en billigare Xbox One utan Kinect och vilken effekt Mario Kart 8 har på Wii U-försäljningen veckorna efter lanseringen. Enligt Nintendo fyrdubblades försäljningen under den första veckan, och det är inte osannolikt att Wii U faktiskt slår Xbox One i juni.

Konsolförsäljning i USA i maj 2014
1. PlayStation 4 - 197 000
2. 3DS - 97 000
3. Xbox One - 77 000
4. Wii U - 61 000
5. Xbox 360 - 57 000
6. PS Vita - 56 000
7. PlayStation 3  - 36 000
8. Wii - 11 000

Det var väntat att Mario Kart 8 skulle finnas med i toppen. Under de få dagar i maj som spelet fanns på marknaden i Nordamerika såldes det i 377 000 ex.

Allra bäst har dock Watch Dogs sålt med totalt 1,25 miljoner. Ungefär hälften av konsolversionerna såldes till PS4. Detta är ännu en indikation på att de stora multiformatsspelen säljer betydligt bättre till PS4 än till Xbox One.

Spelförsäljning i USA i maj 2014
01. Watch Dogs (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
02. Mario Kart 8 (WiiU)
03. MLB 14: The Show (PS4, PS3, PSV)
04. Wolfenstein: The New Order (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
05. Minecraft (360, PS3)
06. The Amazing Spider-Man 2 (360, PS3, PS4, WiiU, 3DS)
07. NBA 2K14 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
08. Titanfall (360, XBO, PC)
09. Kirby: Triple Deluxe (3DS)
10. Call of Duty: Ghosts (multi)

Källa: NPD Group (försäljningsdiskussioner följs med fördel här)

torsdag 12 juni 2014

Vem vann E3?

Draperier har fallit. Konferenser har hållits. Spel har avslöjats. Glädje och besvikelse om vartannat. Går det att säga vem som vann årets E3-mässa?

Årets E3 blev Microsofts comeback efter ett år av hård men välförtjänt motvind. I mina ögon visade de i år att Xbox One är en plattform att räkna med framöver. Forza Horizon 2 är det snyggaste bilspelet just nu. Halo: The Master Chief Collection är en fin samling av fyra Halo-spel, och Halo 5: Guardians förstås en viktig titel framgent, likaså nya CrackdownSunset Overdrive är den där välbehövliga färgklicken i en i övrigt actiontung massa som Xbox alltid har varit.

Forza Horizon 2.

Sony behövde å sin sida visa att PlayStation 4 är värd all den uppmärksamhet och de försäljningsrekord som den presterat under sitt första halvår på marknaden. De lyckades tämligen väl. Det var visserligen främst fråga om remakes och uppföljare, men när spelen är så pass efterlängtade gör det inte så mycket. Sony har dessutom bestämt att koppla Bungies Destiny till sig genom lanseringen av en vit PS4-bundle.

Uncharted 4: A Thief's End ska bli avslutningen på serien, och känner vi Naughty Dog rätt kommer det bli riktigt bra. The Last of Us: Remastered är det fantastiska PS3-spelet en gång till fast i upphottad PS4-version. Grim Fandango och Little Big Planet 3 breddar utbudet till Sonys konsol. Och vi väntar fortfarande på DriveClub.

No Man's Sky.

Både Xbox One och PS4 har dessutom ett väldigt starkt stöd från indieutvecklarna. Spel som Inside, Ori and the Blind Forest och No Man's Sky var minst lika intressanta som de tunga AAA-spelen på mässan. Detta kändes verkligen som indieutvecklarnas E3.

Nintendo försöker mjölka ur det mesta av det lilla de har. Wii U har sålt långt under förväntningarna, vilket har gjort att praktiskt taget allt stöd från tredjepartsutvecklare är borta. Det är upp till Nintendo själva att förse plattformen med spel. Och det gör de på sitt egna sätt.

De ger sidokaraktären Toad ett helt eget spel i stället för att bara släppa det som dlc till Super Mario 3D World. De gör detsamma med Yoshi. Lägg till detta ett nytt Kirby. Och så Mario Party 10. Helt nytt var faktiskt bara Splatoon.


Splatoon.

Shigeru Miyamoto visade upp tre spel som han arbetar på (varav två offentligt). Men det tycks mest vara fråga om techdemos, väldigt enkla spelupplevelser som drar nytta av Gamepadens funktioner. Detta är spel som borde ha funnits på plats vid eller kort efter releasen för att visa världen vad poängen med Gamepaden till Wii U är. Nu säger Nintendo att de ska släppas under 2015, då konsolen firar tre år på marknaden.

Knappast något av det Nintendo visade på E3 i år talar till någon utanför den trogna fanskaran. Men det är kanske klokt. Wii U kommer aldrig bli den där inkluderande plattformen som Nintendo drömde om. Det är då smartare att se till att göra de trogna fansen nöjda så att åtminstone de står där och köar när nästa Nintendokonsol släpps. Så har Satoru Iwata uttryckt saken, och så verkar Nintendos plan se ut.

Vem vann då E3 av de tre stora konsoltillverkarna? Det var en mässa där utgivarna och konsoltillverkarna talade till sina trogna fans, väl medvetna om vad de vill ha. Och det fungerade tämligen väl.

Om en "vinnare" måste pekas ut kanske det ändå var Microsoft. Inte för att deras spel utklassade de övrigas, eller för att Xbox One plötsligt blev bättre än PlayStation 4. Utan för att de tog ett bestämt kliv in i stugvärmen igen efter ett års tillvaro i spelbranschens frysbox.

Det var viktigt inte bara för Microsoft utan för hela branschen.

onsdag 11 juni 2014

Nu ännu dummare

Flams och trams. Men säkert också rätt kul. Dumb & Dumber To är snart här.

I alla fall trailern.

tisdag 10 juni 2014

E3: Nintendo visade lite Zelda och mycket Super Smash Bros.


Uppgifter om Shigeru Miyamotos tre hemliga Wii U-projekt läckte i en Time-artikel timmarna före Nintendos utannonsering på E3. Artikeln plockades ned, men som bekant är en publicering på internet omöjlig att göra ogjord.

Det rör sig om ett nytt Star Fox (som Miyamoto spelar ovan) och Project Giant Robot i vilket man kontrollerar sin robot med Gamepaden och ser genom dess ögon. Gamepaden används på ett liknande sätt i Project Guard, då bilden från säkerhetskameror visas på handkontrollens skärm. Inget av detta visades i Nintendos förinspelade video, men det hintades på slutet.

Enligt Shigeru Miyamoto arbetade Nintendo på Star Fox i sex år (!) till Wii utan att lyckas göra något vettigt av det med den rörelsekänsliga kontrollen. Därför flyttades utvecklingen till Wii U.

Super Smash Bros. var huvudtemat i Nintendos Digital Event. En turnering ordnas på mässgolvet. Det är uppenbart att Nintendo tror mycket på detta spel, och ser det som årets stora spelhändelse.

Reggie Fils-Aime visade upp de NFC-figurer som jag skrivit om tidigare. De kallas Amiibo och är figurer som kan klonas in i spel, exempelvis som karaktärer i Super Smash Bros. eller Mario Kart 8. Detta kommer Nintendo satsa mycket på framöver, var så säker. Företaget började trots allt som leksaksförsäljare.


Den största nyheten var också den kanske mest väntade - ett nytt Legend of Zelda till Wii U. Men det var inte många sekunder från spelet som visades, vilket var en besvikelse. Jag hade räknat med en fet trailer för att få munnar att vattnas. Någon titel på spelet fick vi inte heller. Releasedatum? 2015. Gissningsvis i november/december. Det betyder att spelet kommer visas upp på E3 om ett år.

Det visades även gameplay från Zelda-inspirerade Dynasty Warriors, kallat Hyrule Warriors. Flera karaktärer från Legend of Zelda kommer att vara spelbara. Det släpps den 26 september och är därmed ett av få Wii U-spel från Nintendo under 2014.

Ett nytt Kirby bekräftades också - Kirby and the Rainbow Curse. Det ska släppas 2015. Ett annat spel av det gulligare slaget är Yoshi's Woolly World, som släpps till Wii U. Ett tredje spel av det slaget är Captain Toad: Treasure Tracker. Två nya Pokémon-spel till 3DS kändes inte som en skräll, men de har definitivt sin trogna publik.

Monoliths "X" har nu fått ett riktigt namn - Xenoblade Chronicles X. En matig trailer visades. Men spelet kommer inte släppas förrän 2015.


Vi fick se en del gameplay från Bayonetta 2. Det ska släppas i oktober och även det första Bayonetta kommer följa med. Ett spel som inte visades i Nintendos Digital Event var Mario Party 10. Dessutom bekräftade Tomonobu Itakagi att Devil's Third är exklusivt till Wii U. Tyvärr ser det spelet inte särskilt bra ut. Snarare uselt.

Nintendo visade även upp Mario Maker, en funktion att skapa sina egna Mariovärldar på Gamepaden. Även detta blir aktuellt först under 2015.

Ett helt nytt spel som vi inte hört några rykten om är Splatoon. Det är ett multiplayerspel för upp till åtta spelare, fyra på varje sida. Det handlar om att vinna mark genom att färga den med din färg. Genom att du skjuter färg i stället för kulor är det också lättare att avslöja sina fiender men också själv röja sin position.

Så. Det var Nintendos bidrag i år. Det kändes som "mer av samma". Fler familjevänliga plattformsspel. Fler partyspel och fler spel med välkända Nintendokaraktärer. Det räcker för att göra de mest trogna av Nintendos fans nöjda. Men det räcker knappast för att sälja Wii U till en bredare massa.

E3: GTA V kommer till PC, PS4 och Xbox One

Så kom då nyheten många väntat på - Grand Theft Auto V släpps till PC, PlayStation 4 och Xbox One.

För alla som retat sig på den sega bilduppdateringen i Xbox 360- och PS3-versionerna kommer Rockstars besked sannolikt som en lättnad.

Eftersom GTA V redan har sålts i över 30 miljoner exemplar är dock frågan hur många som kommer att köpa det till de nya konsolerna. PC är en annan femma - många PC-spelare har tålmodigt väntat på sin version av spelet. Men kommer som redan köpt det till Sonys eller Microsofts konsoler vara beredda att betala för det igen bara för att få en snyggare version?

Vi får snart veta. GTA V släpps till PC, PS4 och Xbox One i höst.

E3: Sony visade starka uppföljare och remakes


Lite som väntat var Sonys presskonferens pratigare än Microsofts. Men den var ändå mer rakt på än vad vi är vana vid. Det är skönt att de börjar inse nu att det vi vill se på E3 är nya spel, inte vandrande reklampelare.

Sony utannonserade en vit PlayStation 4 bundlad med Bungies Destiny, som de gärna presenterar som "sitt" spel trots att det släpps även till Xbox One. PS4-ägare kommer dock att få betan först, vilket Sony gjorde en stor sak av.

Vi fick äntligen se mer av The Order: 1886. Miljöerna är fina och grafiken snygg, men jag tycker fortfarande inte att själva gameplayet imponerar. Suda 51 jobbar på en PS4-exklusiv titel vid namn Let It Die. Våldsamt, är en beskrivning.

Entwined kändes väldigt mycket som Child of Eden, vilket som alla spelat det vet är en väldigt speciell upplevelse. Far Cry 4 ser bedårande vackert ut, som vi vant oss vid att ett Far Cry ska se ut.

Dead Island 2 presenterades med sedvanlig humor signerad Techland. En joggingrunda utöver det vanliga, kan man nog säga...

Ett nytt Grim Fandango var en överraskning. Det släpps till PS4 och PS Vita (men kommer till andra format senare). Ett nytt Infamous hade jag inte heller räknat med. Infamous: Second Son var ju ett releasespel till PS4. Infamous: First Light är en fristående del i serien och släpps redan i augusti.

Det vi fick se av nya Uncharted 4: A Thief's End var en trailer som drevs av spelmotorn. Men det räcker för att väcka sug efter ännu en installation i Naughty Dogs matinéäventyr, som de berättar lite mer om här. Det ska släppas under 2015.


Little Big Planet 3 gladde nog många. Det verkar väldigt likt föregångarna med tillägget Oddsock, en hund, och fågeln Swoop. Blir säkert trevligt. En remake av det första Ratchet & Clank kändes inte så där jättemotiverad.

Däremot fick vi äntligen ett datum på The Last of Us: Remastered - den 29 juli  släpps den polerade versionen till PS4. Ett hett sommarspel för alla som redan spelat det och ett tvång för alla som inte gjort det.

From Software arbetar på en PS4-exklusiv titel - skräckisen Bloodborne. Trailern bjöd på mörker, smuts och blod. Nog för att väcka nyfikenhet.

Sony visade upp en del indiespel som ser coola ut och berättade även att de kommer släppa exklusiva TV-serier till PlayStation 4. Först ut är serien den Marvel-liknande serien Powers. Alla PSN-kunder kan se serien gratis.

Summa summarum har Sony en riktigt bra lineup för resten av året och en hel del godis sparat till 2015. Spelutbudet till PS4 har hittills varit rätt skralt, men från och med hösten ser det betydligt bättre ut.

Allt på E3 så långt kan ses här.

måndag 9 juni 2014

E3: Microsoft visade spel, spel, spel


Det var ett mer ödmjukt Microsoft som framträdde på årets E3. Bara att Phil Spencer inledde med att nämna Sony och Nintendo och påpekade att deras framgång är branschens framgång kändes som något nytt.

Det var som väntat en spelspäckad konferens som Microsoft hade i år. Alla, inte bara Microsoft själva, skippade snacket och fokuserade på att visa sina spel. Kinect fanns inte med, inte ens på bilderna av själva konsolen. Och nej, inga TV-appar eller nya tjänster visades upp. Det var spel för hela slanten.

Vi fick se Halo: The Master Chief Collection med fyra Halo-spel (alltså exklusive Halo Wars, Halo 3: ODST och Halo: Reach). Alla fyra spel släpps på en skiva med allt nedladdningsbart material upplåst. Över 100 multiplayerkartor. 1080p. Jubel.

Halo 2 har genomgått en helrenovering för att fira att spelet fyller tio i år. Rimligen betyder det att övriga tre spel kommer att vara identiska med Xbox 360-versionerna. Halo: The Master Chief Collection släpps den 11 november. Microsoft utannonserade även Halo: Nightfall, en serie som ska täcka luckan till Halo 5: Guardians - som vi tyvärr inte fick se något gameplay från.

Precis som det ryktats om har Platinum Games ett exklusivt spel på gång till Xbox One. Scalebound. Det vi fick se var två gigantiska drakar som slogs mot varandra i en vackert förrenderad video. Omöjligt att säga särskilt mycket om spelet i detta tidiga skede, men Platinum är begåvade utvecklare och är det något Microsoft behöver är det spel som inte är ett nytt FPS.

Fable Legends är... tja, ett nytt Fable. Denna gång med fokus på multiplayer. Multiplayerbetan drar igång till hösten. Rise of the Tomb Raider presenterades i en läcker trailer. Men spelet släpps även till PlayStation 4.

Forza Horizon 2 presenterades med en bedårande trailer. Förrenderad, förstås. Men den som kan sitt Forza lär inte bli besviken. Releasen 30 september. En remake av Phantom Dust, som ursprungligen släpptes till den första Xbox, välkomnas säkert av vissa.


Sunset Overdrive är snyggt och ser festligt ut. Men inte så överdrivet kul. Mycket kommer att hänga på kontrollen och variationen i striderna. Det släpps den 28 oktober.

Harmonix Kinectspel Fantasia: Music Evolved släpps den 21 oktober till Xbox One och Xbox 360. Det var det enda Kinectspelet som visades upp, men Microsoft såg noggrant till att Kinect aldrig nämndes eller upptog tid.

Microsoft trummade hårt på sitt stöd för indieutvecklarna - ett område på vilket de annars legat efter Sony hittills. Och anmärkningsvärt nog var nog de mesta intressanta spelen just indiespel. Below har vi sett lite grand av sedan tidigare. Nu fick vi se lite mer.

Ori and the Blind Forest verkar jättemysigt. Ett annat spel som väckte min nyfikenhet var Playdeads Inside, ett spel som släpps först till Xbox One i början av 2015. Det ser väldigt speciellt och annorlunda ut.


Och så... ett nytt Crackdown. Vilket förmodligen var det mest efterlängtade spelet av dem alla. En perfekt avslutning på en väldigt stabil konferens som verkar ha gått hem hos corespelarna.

För mycket CGI? Ja. Kanske saknades en helt ny stortitel som tog alla på sängen och satte pricken över i:et. Men detta var så stabilt och bra att det är synd att klaga.

Microsoft är tillbaka. Det har plötsligt blivit omöjligt att välja mellan Xbox One och PlayStation 4. Jag måste ha båda.

Allt är förlåtet.

Nu börjar E3!


Presskonferenserna hålls visserligen före och inte på själva E3-mässan. Men det spelar inte så stor roll. I allas ögon är de en del av E3, och därtill den del som många ser mest fram emot.

Dessa konferenser (eller media briefings som de kallas) har alltid varit de stora giganternas kamp, chansen att flexa muskler och visa världen vad man går för. Samtidigt har tredjepartsutvecklare som Ubisoft ofta haft det mest intressanta innehållet.

För andra året i rad ersätter Nintendo sin traditionella konferens med ett förinspelat Nintendo Direct. Lyckligtvis håller Sony och Microsoft på traditionerna.

I kväll drar det igång. Först ut är Microsoft som håller sitt pressevent kl. 18.30 svensk tid. Det kan ses live här. Men även via Twitch och Xbox Live.

söndag 8 juni 2014

Microsofts revansch


Fjolårets E3 var Sonys. Det berodde inte så mycket på spelen de visade upp utan på att Microsoft lade krokben för sig själva inför öppen ridå.

Baksmällan från den katastrofala Xbox Reveal hade ännu inte lagt sig när E3 slog upp portarna. Till mässan kom Microsoft för att visa en hel bunt nya spel till Xbox One. Men allt spelarna brydde sig om var deras tokiga policybeslut som krävde att konsolen är uppkopplad, att Kinect måste vara ipluggad för att Xbox One ens skulle fungera och att de spel vi köper inte fick säljas vidare utan särskilt tillstånd. Microsofts förklaringar övertygade ingen. Sony svarade så här och så var den mässan över.

Microsoft har ägnat det senaste året åt att felanmäla, korrigera och förändra allt som var fel med Xbox One. Det senaste steget var att plocka Kinect ur paketet och därigenom sänka priset till samma nivå som PlayStation 4.

Nu är det Phil Spencer som styr det gröna skeppet. Det är no bullshit som gäller från och med nu. Att dumpa Kinect tydde på en beundransvärd osentimentalitet. Vilket båda gott för alla. Ett mer aggressivt Microsoft som både lyssnar och tänker är bra för hela branschen. Det tvingar Sony att bli bättre och mer responsivt till spelarnas krav och önskemål, och det gör i sin tur att vi får två mer attraktiva alternativ att välja mellan. Även om, eller kanske tack vare, att Xbox One i dag är kusligt lik PlayStation 4 är den en betydligt mer intressant produkt än för ett år sedan.

Jag tror att årets E3-mässa blir Microsofts revansch. Mest för att det måste bli det. Sony har haft initiativet under ett års tid, vilket gjort att PS4 säljer bättre inte bara i Europa utan också på Microsofts nordamerikanska hemmaplan. Detta kan inte fortgå om Xbox One ska bli en framgångsrik plattform.

Så räkna med att vi inte får se några nya TV-tjänster utannonseras till Xbox One i år. Även om Microsoft har sådana att utannonsera kommer de vänta till ett senare tillfälle. Vi kommer få se mer av redan visade spel och sannolikt en hel del nya. Det ryktas att Platinum Games har ett exklusivt spel att visa upp.

Den mest spännande frågan är hur Sony, som varit väldigt tysta inför årets mässa, kommer att kontra. De kommer nämligen inte få öppet mål som för ett år sedan.

torsdag 5 juni 2014

PS4+PS Vita = sant!

Vi har väntat på att Sony skulle skapa ett paket med PlayStation 4 och PS Vita. Nu är det äntligen här.

franska Amazon kan man beställa en PS4 med en PS Vita för 580 euro. Priset är nog alldeles för högt för att det ska ge något större genomslag i försäljningen. Givet att PS4 säljs för 399 euro och en PS Vita kan köpas på Amazon för 180 euro blir bundlen faktiskt inte ett öre billigare än vad det skulle vara att köpa båda enheterna separat.

Det säger en del om PS Vitas förtvivlade situation på marknaden att Sony kan tänka sig att bundla den med den betydligt mer populära PS4.

På spelsidan har det dock hänt en hel del för PS Vita på sistone. Många spel är nu "crossbuy" (köp till PS4 och får det gratis till PS Vita), och en hel del indiespel utvecklas till båda plattformarna. Så Vita är inte alls så död som den verkar i försäljningsstatistiken.

Äntligen en bundle med PS4 och PS Vita.
Men ett lägre pris hade inte skadat.

onsdag 4 juni 2014

Mario Kart 8 ingen räddande ängel i Japan

Mario Kart 8 debuterar på förstaplatsen på den japanska topplistan. Men även om spelet fått en bra start med 325 000 sålda ex, har det inte hjälpt försäljningen av Wii U särskilt mycket.

Wii U tog ett skutt upp från 9 till 19 000 sålda enheter under förra veckan. Det är visserligen en fördubbling, men ändå helt klart mindre än många räknat med. Att Mario Kart 8 säljer bra verkar alltså inte hjälpa Nintendo att sälja hårdvara.

Ännu sämre går det dock för PlayStation 4, som inte bara får stryk av Wii U utan även av PlayStation 3 med runt 6 800 sålda enheter.

Det är svårt att sälja stationära konsoler i Japan just nu. Ja, nästan hopplöst.

tisdag 3 juni 2014

Inga tvivel


Philip Seymour Hoffman lämnade efter sig många fantastiska rollprestationer. Jag hade trott att hans roll som sexualbrottsmisstänkt präst i Doubt (Tvivel) skulle vara en av hans främsta.

Så var det nu inte riktigt. Han konkurreras ut av en briljant Meryl Streep, som stjäl showen helt och hållet. Men Hoffman är alltid bra. Så även denna gång.

Doubt är en annorlunda film med nyanser. Den målar en bild av verkligheten där allt är öppet för tolkning, där inget är svart eller vitt. Det uppskattar jag. Filmer av detta slag uppmuntrar till diskussion även efter att vi stängt av. Filmens titel, "Tvivel", beskriver dess innehåll väldigt väl.

Om att Doubt är en bra film råder däremot inga tvivel.

måndag 2 juni 2014

Mario Kart 8 hjälper Wii U

Mario Kart 8 är släppt. Frågan alla ställer sig är hur det påverkat försäljningen av Wii U.

Det är lite tidigt att uttala sig om det än, men Nintendo låter meddela att försäljningen av Wii U har ökat med 666 procent i Storbritannien. Att vi inte får några siffror tyder på att det fortfarande är väldigt låga niver det rör sig om. Nintendos konsol har varit en fullständig katastrof på den brittiska marknaden.

82 procent av alla Wii U-konsoler som såldes var Mario Kart 8-bundlen, vilket ger ett glasklart bevis för att spelet driver försäljningen. Frågan är förstås hur länge det håller i sig.

Uppdatering: Nintendo låter meddela att Mario Kart 8 har sålts i en miljon exemplar så långt. På tre dagar. Det innebär att var femte Wii U-ägare redan har köpt det.

Samtidigt låter Ubisoft meddela att Watch Dogs blivit en succé. Spelet var inte bara det mest förbokade någonsin, det är också det bäst säljande nya varumärket någonsin i Storbritannien. Rekordet hölls tidigare av L.A. Noire.

Watch Dogs har även släppts till PC, Xbox 360, Xbox One och PlayStation 3, men det är till PlayStation 4 som det sålt allra bäst. Som en följd av detta ökade PS4-försäljningen med 94 procent.

Föga förvånande toppas den brittiska topplistan av Watch Dogs gånger två. På tredjeplats hittar vi Mario Kart 8.

Världen är upp och ned.
Wii U har ett spel på brittiska topplistan!

Spel som inte släpper taget


Vissa spel har den där förmågan att suga in oss och inte släppa taget. Det är väldigt få spel som har den effekten på mig. Senast det hände var visserligen ganska nyligen - BioShock Infinite var förtrollande.

Men innan Irrationals äventyr grep tag i mig för ett drygt år sedan var det väldigt länge sedan jag haft den där känslan inombords. Känslan av att vara uppslukad, att allt runt omkring upphör att vara viktigt. Det hände för 12 år sedan i Halo. Jag spelade Bungies mästerverk till Xbox på den svenska lanseringsdagen i mars 2002 och insåg att jag för första gången blivit förälskad i ett FPS. Det hände förstås även i Shenmue och Shenmue II lite tidigare.

Nu har det hänt igen. Det var The Last of Us som fick mig att slutligen slå till på en PlayStation 3. Och det är just detta spel som upptar det mesta av min lediga tid just nu. Att Naughty Dog alltid har varit talangfulla utvecklare råder inga som helst tvivel om. De är en studio som inte faller igenom. Som alltid levererar på en hög nivå. The Last of Us är dock mer än så.

Alla hyllningar till spelet är välförtjänta. Spelet revolutionerar egentligen ingenting. Och det är inte det perfekta spelet (vad det nu skulle vara). Men Naughty Dog har lyckats göra varje enskild beståndsdel så in i helsike bra att jag bara kan kapitulera. Den vackra grafiken. De otroligt professionella röstskådespelarna. Den mänskliga berättelsen. Den oklanderliga kontrollen. Kvalitetens i dessa beståndsdelar gör helheten till en ren njutning.

The Last of Us visar att spelmediet kan matcha litteraturen och filmen. Att det går att berätta en riktigt bra historia på ett engagerande sätt. Genom att låna delar från både spelens och filmens värld lyckas Naughty Dog snickra ihop ett nära nog fulländat äventyr som både lyckas engagera, chocka och underhålla.

Världen behöver fler Shenmue, BioShock Infinite och The Last of Us. Spel som vill berätta en historia och som visar att det går att göra det på ett sätt som berör.