fredag 29 augusti 2014

Nintendo visar ny 3DS


Nintendo 3DS släpptes våren 2011 och är alltså 3,5 år gammal. Det har spekulerats länge om en ny version av konsolen innan den ersätts av en ny maskin. Vi har redan fått se ansiktsupplyftningar och en XL-modell.

Nu har Nintendo bekräftat en helt ny modell. Den heter New Nintendo 3DS och kommer släppas i två versioner - en standard och en större. Enligt Nintendo ska denna nya 3DS ha en bättre 3D-funktion, två analoga spakar (på tiden, men på bilden ovan ser den högra spaken inte överdrivet bekväm ut), två nya axelknappar, bättre batteritid, inbyggd NFC (för Amiibofigurerna) kompatibilitet med SD-kort, stöd för HTML5 samt en möjlighet att göra back up på sin data trådlöst till sin PC.

New 3DS kommer släppas i ett otal färger. Den kommer till Japan den 11 oktober och kommer kosta mellan 16 000 (original) och 18 000 yen (XL). När den kommer till Europa har Nintendo ännu inte berättat, men det blir under 2015.

Det ska bli intressant att se hur marknaden tar emot en "ny" bärbar spelkonsol under 2014-15. Marknaden har förändrats väldigt mycket sedan 3DS först lanserades, och försäljningen av 3DS har halverats under detta år.

Kan New 3DS verkligen vända den trenden? Jag är tveksam.

torsdag 28 augusti 2014

Nintendo dissar casualpubliken


Legendaren Shigeru Miyamoto, Marios pappa och allmänt ansedd som spelbranschens kanske främste designer, intervjuas i nya numret av Edge, som släpps i dag.

Miyamoto säger att Nintendos mål nu är att underhålla sina mest trogna fans, inte att expandera sin publik till nya grupper. Han säger bland annat:
"[These are] the sort of people who, for example, might want to watch a movie. They might want to go to Disneyland. Their attitude is, 'okay, I am the customer. You are supposed to entertain me.' It's kind of a passive attitude they're taking, and to me it's kind of a pathetic thing. They do not know how interesting it is if you move one step further and try to challenge yourself [with more advanced games]."
Det är en intressant inställning till förhållandet mellan producent och konsument som Miyamoto visar prov på när han alltså lägger ansvaret för upplevd underhållning på konsumenten, inte företaget som utvecklar produkten som är avsedd att underhålla. Samtidigt kan det ses som en känga till alla som "inte förstår" storheten i Nintendos spel.

Citatet är dock intressant av andra skäl. Dels är det efter en generation (DS och Wii) där just casualpubliken gav företaget oerhörda framgångar och otroliga vinster en smula anmärkningsvärt att kalla denna kundgrupp "patetisk" (om vi utgår från att översättningen är korrekt). Dels är det första gången som en person i Nintendos ledning öppet säger att företaget inte ska fokusera på casualpubliken längre.

Det finns dock goda skäl till ett skifte från "casual" till "core". Miyamoto och Nintendo har insett att den sistnämnda publiken redan är förlorad. Den har gått vidare till mobila spel på telefoner och plattor. Med gratis- och sjukronorsspel kan Nintendo inte konkurrera. Ska inte konkurrera. Jag kan därför förstå motviljan till att börja släppa Mario, Zelda och Donkey Kong till Android och IOS, även om det säkert skulle kunna ge en hel del inkomster.


Nintendo gjorde ett (så här med facit i hand tafatt) försök att behålla casualpubliken när de lanserade Wii U. En ny gimmickkontroll, ett nytt partyspel till releasen och saken skulle vara biff. Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime sade rent av att målet var att nå ytterligare kundgrupper som tidigare inte spelat (vilka nu de kunde tänkas vara).

Försäljningsfiaskot för Wii U - för det måste det trots allt kallas - blev ett uppvaknande, och det är detta uppvaknande som Miyamoto nu sätter ord på. De gjorde försök att nå casualpubliken med Wii U - men uppföljare som Wii Fit U och Wii Party U kändes dock som ganska halvhjärtade försök. Nintendoland upplevdes inte som revolutionerande nog för att motivera ett köp.

Så i stället för att bli en bred plattform som omfamnades av såväl farmor som lågstadiebarn, blev Wii U en nischkonsol för de mest trogna Nintendofansen. Det är denna grupp som håller Nintendo flytande just nu, och det faller sig därför naturligt att fokusera på dem. Vi ser att de sista åren för Wii U kommer att bjuda på mycket godis för Nintendos fans, men nästan ingenting för någon annan.

Betyder detta att Nintendo ger upp kampen om att nå många av dem som köpte Wii och framöver enbart kommer söka tillfredsställa sina trogna fans? Innebär det i så fall ett tråkigare Nintendo som inte tar risker? Det är svårt att säga i dag.

Men det är glädjande att se att Nintendo tycks ha reflekterat över de uteblivna framgångarna för Wii U och förstått att det inte handlar om otur (som Iwata tidigare antytt) utan faktiskt om att marknaden, och därmed efterfrågan, har förändrats. Även Nintendo måste sålunda förändras.

Nintendo kan troligen överleva utan att sälja 100 eller ens 50 miljoner konsoler. Deras trogna fans köper deras spel. Amiibo kommer inte att bli ett nytt Skylanders, men säkerligen bli populärt bland -  just det - Nintendos trogna fans. Här finns pengar att hämta, och Nintendo gör rätt i att lägga sitt fokus här.

Månne kommer vi i framtiden få vänja oss vid en Nintendokonsol som har en begränsad kommersiell framgång sett till bredden men som omfamnas av företagets fans och ger företaget goda inkomster. Vi vet redan att Nintendo arbetar på ett samlat gränssnitt á la Android eller IOS för sin(a) nästa plattform(ar). Det kommer innebära crossbuy men framför allt resursvinster vid spelutvecklingen.

Troligen har Nintendo kommit till slutsatsen att de inte heller framöver kommer kunna räkna med ett brett stöd från tredjepartsutvecklarna, vilket kräver en större insats från dem själva och förutsätter att de stationära och bärbara enheterna bygger på samma system.

Den stora frågan är förstås: Är Nintendos fans tillräckligt många för att bära företaget?

onsdag 27 augusti 2014

Destiny är färdigt

Bungies första stora satsning sedan de släppte Halo, Destiny, är nu färdigutvecklat. Spelet släpps till PS3, PS4, Xbox 360 och Xbox One den 9 september. Allt annat än ett fantastiskt spel vore en besvikelse.

Sony har pushat detta spel hårt, nästan som om det vore en PS4-exklusiv titel. En del i detta är bundlingen med en vit PS4, som släpps samtidigt som spelet.

Just nu kan denna bundle bara köpas hos GameStop i Sverige. Det är oklart om den vita konsolen kommer säljas i andra butiker framöver, men vi får hoppas det.

Se uppackningen av paketet nedan. Nog ser Sonys konsol ännu lite snyggare ut i vitt?


tisdag 26 augusti 2014

Amazon köper Twitch


Det ryktades om Google. Men det blev till slut Amazon som köpte streamingtjänsten Twitch. Prislappen blev hisnande 970 miljoner dollar.

Amazon är ett företag i kraftig expansion. Deras bokförsäljning växer, och nu etableras företaget även i Sverige. Samtidigt har Amazon lanserat en egen smarttelefon samt Apple TV- och PS TV-klonen Fire TV.

Om investeringen i Twitch på nära en miljard dollar är klok återstår att se.

torsdag 21 augusti 2014

VR är inte nästa stora grej


Nintendo lyckades skapa något nytt, spännande och tillgängligt med Wii. Microsoft gjorde detsamma med Kinect. Båda satsade på att det skulle fungera en gång till med Wii U och Kinect till Xbox One. Båda misslyckades.

Sonys framgångar hittills under denna generation är inte helt lätt att förklara. Faktum är att Sony inte förstår dem själva. Shuhei Yoshida säger att de är glada över framgången som PlayStation 4 åtnjutit så långt, men att det också gör dem nervösa eftersom de inte förstår riktigt varför PS4 har sålt så bra. Det är ett ganska avslöjande uttalande, och nästan lite för ärligt.

Kanske är det enkelheten som tilltalar så många. Ty medan Nintendo satsade på en tabletkontroll (utan spel som visade dess fördelar) och Microsoft gick all-in med Kinect (utan spel som visade dess styrkor), utvecklade Sony denna gång en väldigt traditionell spelkonsol.

Visst är PS4 också en multimediamaskin, men dess fokus var från första början spel som spelas med en vanlig handkontroll. PS4 hade inte ens stöd för 3D-Blu-ray, mp3-filer eller CD-skivor vid lanseringen. Fortfarande saknas stöd för många filformat.

Givet framgångarna för denna traditionella spelkonsol kan Sonys satsning på virtual reality med VR-hjälmen Project Morpheus framstå som lite märklig. Har vi inte lärt oss svårigheterna med att slå igenom med en gimmick?

Nej, Sony ser det inte så. De menar att företagets kopia av Nintendo Wii remote, PS Move, var "före sin tid". Visst var det en mer precis kontroll än Wiimoten, men kalibreringarna drev människor till vansinne och i slutändan fanns det väldigt få bra spel som utnyttjade kontrollen på ett smart sätt. Sony har mig veterligen aldrig redovisat hur många PS Move-kontroller som sålts.

Shuhei Yoshida tror dock att intresset för rörelsekontroller kommer att ta fart igen när Morpheus når handeln. Jag tror att han har fel. Dels är VR en dyr teknik. Dels är den ännu inte färdigutvecklad, vilket gör att vi visserligen kan få en häftig upplevelse men samtidigt se illusionen förstöras av lagg.

Man måste högakta Sony för en sak: De älskar ny teknik. De har alltid legat i framkant, velat testa gränser, bryta ny mark. Och inte sällan har de varit framgångsrika. Minns Walkmans segertåg över världen innan Apple tog över den branschen med sin Ipod.

Men minns också mini-disc, en helt misslyckad satsning som måste ha kostat Sony en hel del pengar. Vi minns förstås PlayStation och PlayStation 2, två konsoler som såldes i över 250 miljoner enheter. Men vi tänker också på PlayStation 3, som var dyr, komplicerad och grävde djupa hål i bolagets plånbok samtidigt som Sony varken lyckades sälja sina dyra TV-apparater och datorer.

Sony har alltså en historia av att utveckla ny och spännande hårdvara som är för dyr och tillkrånglad för den breda allmänheten, eller helt enkelt bara släpps vid fel tillfälle. Och precis detta tror jag kommer vara den största utmaningen för Morpheus. Tekniken är dyr, den är inte tillräckligt precis än, och det blir svårt att attrahera en bredare allmänhet.

För att ta del av den nya generationen av rörelsekänsligt spelande räcker det inte med Morpheus heller. Du behöver kameran till PS4 (som kostar 700 kr). Därtill kommer PS Move-kontrollerna. Vad Morpheus kommer att kosta vet ingen i dag, men om Sony inte ska göra stora förluster på varje såld enhet - en affärsmodell som ett ekonomiskt sargat företag bör passa sig för - talar vi om tusentals kronor. Det kommer vara en liten entusiastskara som köar för Morpheus.

Wii blev framgångsrik tack vare sin tillgänglighet och goda prisläge. Kinect lyckades tack vare att den tog ett populärt koncept ett steg till och var ett tillbehör till en konsol som många redan ägde. VR skulle kunna vara det ultimata rörelsekänsliga spelandet. Men jag tvivlar starkt på dess massmarknadspotential.

PS4 ser ut att bli en kassako för Sony. Project Morpheus kan däremot bli ännu ett svårt hål som slukar pengar. Jag hoppas att de vet vad de gör.

Morpheus lär få svårt att attrahera särskilt många.

tisdag 19 augusti 2014

Ubisoft: Nintendos kunder köper inte våra spel


Ubisoft var en av få tredjepartsutvecklare som helhjärtat stödde Wii U från första början. De släppte Zombi U exklusivt och såg till att Nintendos nya konsol även fick Assassin's Creed, Just Dance och Rayman Legends.

Däremot drog företaget öronen åt sig när försäljningssiffrorna dök upp och visade att inte ens det exklusiva lanseringsspelet Zombi U sålt särskilt bra.

Ubisoft är inte ensamma. Även en gigantisk spelserie som Call of Duty ignorerades av Wii U-ägarna, vilket gör att Call of Duty: Ghosts sannolikt blir det sista CoD-spelet till formatet. Inte ens NHL eller FIFA släpps längre. Vilket är unikt. EA övergav aldrig Gamecube som de har övergivit Wii U.

Ubisofts Yves Guillemot menar att Nintendos kunder inte köper Assassin's Creed. Därför lönar det sig inte att porta dessa spel till Wii U. Han har tidigare hävdat att Ubisoft rent av har färdiga spel (oklart om det är ett eller flera) som de väntar med att släppa tills antalet Wii U-användare stigit.

Guillemot säger också att han är förvånad över hur snabbt spelarna uppgraderat till PlayStation 4 och Xbox One. Ännu säljer Ubisofts spel bra till de äldre konsolerna, men under 2015 kommer företaget helt fokusera på den nya generationens maskiner. Och det inbegriper alltså inte Wii U. Att den rent tekniskt är jämförbar med PlayStation 3 och Xbox 360 hjälper förstås inte heller.

Allt detta leder oss till frågan: Vad händer med Wii U-versionen av Watch Dogs? Spelet släpptes till övriga format i våras och Ubisoft har satt "andra kvartalet" som lanseringsperiod till Wii U. Den som lever får se om det dyker upp alls.

Xbox-chefen tar vatten över huvudet

Mark Zuckerberg har gjort det. Massor av människor har gjort det. Deltagit i ALS Ice Bucket Challenge för att uppmärksamma denna hemska sjukdom.

Man häller alltså isvatten över sig och donerar pengar till forskning. Xbox-chefen Phil Spencer antog utmaningen har nu utmanat Nintendos Reggie Fils-Aime, Sonys Shuhei Yoshida och spelgurun Gabe Newell.

Vi får se om fler i spelbranschen vill coola ned sig lite.

lördag 16 augusti 2014

NPD: PS4 ångar på i Nordamerika


Nyligen på Gamescom berättade Sony att över 10 miljoner PS4 sålts till kund. Det är därför föga förvånande att PlayStation 4 fortsätter att vara den ledande plattformen i Nordamerika när juliförsäljningen summeras.

PS4 ledde konsolförsäljningen för sjunde månaden i rad och uppges ha sålt bättre än Xbox One och Xbox 360 tillsammans. Nedanstående siffror är uträkningar utifrån insiderinformation. De visar att inget format sålde bra i juli, inte heller PS4 som tappade jämfört med juni. Wii U backar rejält jämfört med juni, vilket visar att effekten av Mario Kart 8 avtagit.

Kanske kan The Last of Us Remastered driva försäljningen något i augusti, men annars lär det dröja tills september - då Destiny och den vita PS4 släpps - innan försäljningen ökar.

Konsolförsäljning i USA i juli 2014
1. PlayStation 4 - 187 000
2. Xbox One - 131 000
3. 3DS - (okänt)
4. Wii U - 81 000
5. Xbox 360 - 54 000
6. PlayStation 3  - 32 000
7. PS Vita - 16 000
8. Wii - 14 000

På spelsidan fortsatte PS4-dominansen med The Last of Us Remastered på förstaplatsen (även om siffrorna är hopslagna med de för PS3-spelet). Noteras kan dock att spelet släpptes den 29 juli och alltså bara hade tre dagar på marknaden.

Mario Kart 8 håller en femteplats och har nu sålts i över en miljon exemplar i Nordamerika, vilket bara ett Wii U-spel har gjort tidigare (New Super Mario Bros. U). Troligt är att topplistan kommer se helt annorlunda ut snart. Stora releaser som Destiny, Driveclub, Forza Horizon 2, Call of Duty: Advanced Warfare och Halo: The Master Chief Collection är på ingång under de kommande månaderna.

Spelförsäljning i USA i juli 2014
01. The Last of Us (PS4, PS3)
02. Minecraft (360, PS3)
03. FIFA 14 (multi)
04. Watch Dogs (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
05. Mario Kart 8 (WiiU)
06. Call of Duty: Ghosts (multi)
07. GTA V (360, PS3)
08. Sniper Elite III (PS4, PS3, XBO, 360)
09. NBA 2K14 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
10. Lego Marvel Super Heroes (multi)

Som vanligt hittas hela diskussionen hos NeoGAF.

torsdag 14 augusti 2014

Dreamfall Chapters bekräftas till PS4


Jag tyckte mig se loggan för Dreamfall Chapters skymta förbi i en trailer som Sonys visade under sin pressvisning på tyska spelmässan Gamescom. Men någon bekräftelse om att spelet verkligen skulle släppas till PlayStation 4 dök inte upp.

Förrän nu. Dreamfall Chapters, som utvecklas av Red Thread Games, kommer även till PS4. Men det släpps först till PC. Som namnet antyder kommer det släppas i episodformat (digitalt). Förhoppningsvis kommer även Xbox One-spelare får chansen att spela det.

Dreamfall Chapters drog in 1,5 miljoner dollar på Kickstarter. Det är alltså ganska många som vill spela uppföljaren till Dreamfall: The Longest Journey (som jag personligen älskade för dess berättelse och atmosfär).

onsdag 13 augusti 2014

Sony vinner kriget


Olyckskorparna kraxade febrilt när Nintendo misslyckades med att locka köpare till sin Wii U under det första året. Vissa såg detta som ett tecken i tiden för hela spelindustrin. Människor hade vandrat vidare från de traditionella konsolerna och spelade numera på sina mobiler och plattor, hette det.

Detta är en del av sanningen, särskilt i Japan. Men att spelkonsolerna skulle vara på utdöende rimmar illa med att Sony i går tillkännagav att PS4 sålts i över 10 miljoner exemplar. Japan står för drygt 0,6 av dessa, så det är i Europa och USA som PS4 verkligen har slagit.

Att Sony slår rekord (eller åtminstone ligger jämsides med Wii vid samma tidsperiod) behöver förstås inte betyda att branschen som helhet växer. I Japan har mobilspel gått om konsolspel i omsättning, vilket är en indikation på att något håller på att hända i TV-spelens hemland. PS4 säljer uselt på Sonys egen hemmaplan, och intressant nog var det väldigt lite som visades på Gamescom i går som talade specifikt till en japansk publik.

Men kanske har Sony lärt sig av Microsoft. Det är numera väst du måste vinna, inte Japan. Xbox 360 blev en väldigt populär plattform utan att sälja i Japan. Hittills talar allt för att detsamma kan ske för PS4, även om jag har svårt att tro att Sony inte kommer göra idoga försök att övertala japanerna.

För Microsoft och Nintendo ser verkligheten inte fullt lika ljus ut. Nintendo har skeppat 6,7 miljoner Wii U till butik, Microsoft har sålt 5,5 miljoner Xbox One till kund. För Nintendo handlar allt om att hålla sina fans nöjda genom att pumpa ut de spel som de trogna fansen förväntar sig. Spelen kommer sälja bra eftersom fansen köper Nintendos spel, men de kommer inte locka så många nya spelare att köpa konsolen.

Nästa år släpps Halo 5 och Rise of the Tomb Raider till Xbox One, och Microsoft kommer försöka köpa på sig fler tidsexklusiviteter. Det är ungefär allt de kan göra vid det här laget. Men det är svårt att se att det kommer att räcka särskilt långt mot en formidabel motståndare som PS4.

Vi ska visserligen inte stirra oss blinda på antalet sålda enheter. Sony gjorde enorma förluster på PlayStation 3 trots att den nu passerat Xbox 360 i total försäljning. Microsoft tjänade däremot miljarder på sin konsol. Förlusterna berodde på en dålig affärsplan. Hårdvaran för alldeles för dyr, vilket hämmade Sony under flera år, och investeringen betalade sig aldrig.

Så är det inte den här gången. PS4 är mer lik en PC. Den säljs inte till förlust, priset på komponenterna kommer sjunka relativt snabbt och utvecklarna har redan visat att detta är det format de vill satsa på.

För ett bolag som alldeles nyss har klättrat tillbaka till svarta siffror är PlayStations framgång oerhört viktig. Microsoft överlever även om Xbox One säljer dåligt. Sony har inte samma kassakista att ösa ur. PS4 är därför viktig för hela Sony.

Efter gårdagens pressvisning på Gamescom var det många som mindes tidigare Xbox-chefen Don Mattricks bevingade ord om skälet att lansera Xbox 360 före konkurrenterna: "Historien har visat att den som först når 10 miljoner sålda enheter också vinner den generationen."

Den här gången får nog Mattrick rätt.

tisdag 12 augusti 2014

Gamescom: Sony levererade massor av nya spel


Sony slog tillbaka med besked efter Microsofts pressvisning på Gamescom. Inte nog med att de stolt kunde avslöja att PlayStation 4 nu passerat 10 miljoner sålda enheter världen över - de visade upp en rad exklusiva spel som kommer göra det svårt för någon att ignorera PS4 under nästa år.

Destiny, som släpps i september, var ett stort dragplåster. Trots att det även släpps till PS3, Xbox One och Xbox 360. Vi fick förstås även se gameplay från Metal Gear Solid V: Phantom Pain, som vi redan visste ser lovande ut.

The Vanishing of Ethan Carter imponerade. Vi fick en kort men väldigt spännande trailer som visar ett väldigt lovande skräckspel. Ett annat skräckspel är PS4-exklusiva Until Dawn. Upplägget liknar en typisk filmskräckis - åtta vänner träffas i en stuga i skogen. Vad kan väl möjligen gå fel? Ett tredje skräckspel är P.T. (trailer). Kul med nya varumärken i stället för bara fler uppföljare.

Volume från utvecklaren av Thomas was alone såg annorlunda ut. Det utvecklas till både PS4 och PS Vita. Sony påminde oss med en trailer om att det försenade Driveclub är på gång. Spelet ser ut att bli väntan värt.

Rime släpps under 2015.

En trailer av det förtjusande Rime värmde, och även The Tomorrow Children såg fint ut. Båda är exklusiva till Sonys konsol, men än vet vi inte när de släpps och om de kommer i fysisk utgåva.

PlayStation TV har funnits länge i Japan. Den 14 november släpps tillbehöret i Europa till priset 99 euro. Sony berättade också att en kommande uppdatering kommer göra uppladdningar till YouTube möjliga samt pratade lite kort om Shareplay, en social funktion som fungerar som en virtuell soffa. Man kan bjuda in en vän som är online till co-op även om personen själv inte har spelet. En minst sagt spännande funktion (läs mer om Shareplay här).

Och så skrällen: Tearaway portas till PS4! Tearaway Unfolded släpps under 2015 och trots att jag spelat det till PS Vita kan jag knappt bärga mig. Kanske får vi äntligen se en vettig användning av den tryckkänsliga plattan på DS4-kontrollen.

Michel Ancels nya överlevnadsprojekt Wild rundade av en nära på mästerligt vass pressvisning som slog Sonys E3-konferens på fingrarna. Alla PS4-ägare har massor att se fram emot, och 2015 ser ut att bli ett riktigt bra år.

Tearaway kommer i en specialanpassad version till PS4.

Sony har sålt 10 miljoner PS4


Sony inledde sin pressvisning på spelmässan Gamescom med ett besked som många har väntat på. De har nu passerat 10 miljoner sålda PlayStation 4 i hela världen.

Detta är egentligen svindlande siffror, och det handlar om "sold through", alltså såld till kund. Inte butik. Det är i snitt 1,1 miljoner enheter i månaden.

Detta är särskilt anmärkningsvärt eftersom PS4 säljer dåligt i Japan och faktiskt inte har haft särskilt många intressanta spel hittills. Det kommer bli ändring på det nu i höst med spel som Driveclub, Destiny och Assassin's Creed: Unity.

Tanken på hur många PS4 Sony kommer sälja i jul svindlar.

Gamescom: Microsoft visade exklusiva spel och nya bundlar

Pressade av att PlayStation 4 är på väg att få en dubbelt så stor kundbas som Xbox One, visade Microsoft på tyska Gamescom varför du måste köpa just deras konsol. De lyckades rätt bra.

Det finns inte överdrivet många exklusiva spel utannonserade till Xbox One. Därför är fokus på Gamescom att visa vilka spel som kommer först, eller har exklusivt material, till Microsofts plattform.

Microsoft behöver dock även riktiga exklusiviteter. Stora sådana. En välkommen bomb på mässan för dem var att det kommande Rise of the Tomb Raider (som visades på E3 i juni och såg väldigt lovande ut) blir exklusivt till Xbox One.

Om det rör sig om en tidsexklusivitet vet vi inte än, men räkna inte med att spelet släpps till PS4 under 2015. Det är just den här sortens stora exklusiviteter som Microsoft behöver. Och det lär knappast ha varit gratis.


Tre konsolbundlar utannonserades. En vit Xbox One släpps med Sunset Overdrive i digital utgåva när spelet lanseras den 31 oktober.

Lagom till lanseringen av Call of Duty: Advanced Warfare släpps en custom made Xbox One till vilken spelet ingår som en nedladdningskod. Den konsolen kommer ha en 1TB hårddisk, alltså dubbelt så stor som den i grundmodellen av Xbox One, och kosta 499 euro.

Den tredje bundlen är europeisk: en vanlig Xbox One med FIFA 15. Noterbart är att ingen av dessa bundlar har Kinect i paketet.

Vi fick också se lite mer av det helmysiga Ori and the Blind Forest, som släpps före jul till Xbox One och PC. Sunset Overdrive visades också, men ju mer jag ser av det desto mer avsmak känner jag för både design och gameplay. Vilket gör det lite synd att det är just det spelet som bundlas med den vita konsolen.

Screamride är ett nytt spel som liknade en lekfull demoversion av en exploderande berg-och-dal-bana. Det handlar om att bygga karuseller och samla så mycket skrik som möjligt. Det släpps även till Xbox 360.

En välkommen nyhet är att Microsoft kommer att införa s.k. pre-order och pre-download och dra igång den tjänsten med Forza Motorsport 2 (som ser ljuvligt ut) och FIFA 15. Det betyder att man kommer kunna förbeställa och ladda ned spelet i förväg innan release.

Den största besvikelsen för mig var Remedys Quantum Break. Jag gillar Remedy. Deras Alan Wake till Xbox 360 var en av mina mest minnesvärda upplevelser under den förra generationen, och jag spelar det fortfarande ibland för att uppleva den fantastiska stämningen.

Men när vi äntligen fick se några minuters gameplay av Remedys nya spel kändes det repetitivt och... ja, tråkigt. Spelet kretsar kring bruten tid, och upprepade gånger fick vi se tiden frysa i spelet. Men det känns inte som att Remedy gör något särskilt spännande av konceptet.

Quantum Break är en viktig titel för Microsoft. Det är ett av få exklusiva storspel som släpps nästa år. Det måste bli bra, och det måste locka köpare. Alan Wake var ett väldigt bra spel, men utvecklingen drog ut på tiden och i slutändan lockade det inte folk att köpa Xbox 360. Jag hoppas att Remedy har ett bättre spel på gång än vad som visades på Gamescom.

Alla trailers kan ses här.

Gameplay från Quantum Break imponerade inte.

Robin Williams är död


Ännu en stor skådespelare har gått ur tiden. Alldeles för tidigt. Robin Williams hittades död i sitt hem på måndagen. Han blev 63 år.

Det uppges vara självmord, vilket förstås gör det hela ännu mer tragiskt. Williams sägs ha lidit av en depression och påbörjat en 12-stegsbehandling för sitt alkoholmissbruk.

Det är mycket vi inte vet om de skådespelare vi dyrkar på vita duken. Därför kommer sådana här besked alltid som en chock.

I februari gick den mästerlige Philip Seymour Hoffman bort till följd av en överdos. Och nu Robin Williams. Båda slutade sina liv olyckliga.

Världen är en stor profil fattigare.

måndag 11 augusti 2014

The Last of Us toppar brittisk försäljning


Att släppa The Last of Us i en upphottad version till PlayStation 4 var inget dumt beslut. Det tänker nog Naughty Dog just nu när deras PS4-version av fjolårets bästa spel för andra veckan i rad toppar spelförsäljningen i Storbritannien.

Även om The Last of Us Remastered tappat ungefär hälften av försäljningen jämfört med veckan före, håller det enligt Chart-Track förstaplatsen med lätthet.

Bakom följer en rad multiformatsspel som Watch Dogs och FIFA 14. GTA V gör en sista (?) push till Xbox 360 och PlayStation 3 innan det släpps till de nya konsolerna.

söndag 10 augusti 2014

Microsofts misslyckande


Bollen var upplagd för Microsoft. Med en oerhört framgångsrik spelkonsol på marknaden, med vunnet förtroende hos kunderna och med ett växande självförtroende borde företagets tredje konsol ha blivit den bästa. I stället ser den ut att bli ett stort steg bakåt.

Man kan tycka att Microsoft borde ha vårdat sitt varumärke lite mer ömt än så här. Xbox 360 var trots allt dess kommersiellt mest framgångsrika produkt sedan Windows med ett väldigt positivt word of mouth.

Varumärket Xbox gick från 25 miljoner till hittills 84 miljoner på en generation. Det är en ökning med 330 procent. En fantastisk framgång. Efter att ha förlorat miljarder på Xbox har Microsoft tjänat pengar på Xbox 360, dels på att Xbox-ägarna är väldigt köpstarka men också tack vare Xbox Live som fortsatt att växa och fungerat som inspiration för Sony när de utvecklat sin betaltjänst PlayStation Plus.

Det finns ett talesätt som någon myntat för att beskriva Microsoft: Först misslyckas de. Sedan anpassar de sig. Och till slut vinner de. Ska vi tro på detta var Xbox One deras stora chans att ta steget till marknadsledare.

Förutsättningarna fanns där: En stor lojal kundbas. En väldigt populär onlinetjänst. Men också en mättnad vad gäller party- och Kinectspel, en trend som var stor 2008 och ett antal år framåt men som sedan svalnade.

Allt detta borde ha fått Microsoft att inse att det fansen ville ha inte var en ny gimmick utan en traditionell spelkonsol med bra prestanda, gärna bättre onlineerbjudanden och kanske något nytt som ingen vetat att vi behövde (det sistnämnda är förstås svårast).

I stället gick de all-in med Kinect. Målade upp en vision med en konsol som krävde internetuppkoppling för att fungera, som krävde Kinect ikopplad och som inte tillät dig som kund att sälja dina inköpa spel vidare. En hel värld häpnade.

Microsoft framstår som väldigt tondöva under utvecklingen av det som skulle bli Xbox One. De hade en vision, vilket man ändå får ge dem lite credit för. Men visionen var väldigt i otakt med vad spelarna önskade.

Det hade räckt att ta en titt i alla trådar på olika spelforum för att se vad spelare hoppades på och fruktade med Microsofts tredje Xbox för att se vilken riktning som utvecklingen borde ta. Jag tror att de hade dragit en del andra slutsatser då, och inte grävt sig en så djup grop som den nu blev.

Microsoft har själva satt sig i denna sits. De kan inte förändra hårdvaran. Konsolen är vad den är. Nu har det några år på sig att försöka reparera skadan så gott det går. Men Xbox One kommer aldrig bli vardagsrummets konung som Microsoft drömde om, och sannolikt betraktas som ett misslyckande jämfört med Xbox 360.

fredag 8 augusti 2014

Sleeping Dogs släpps till nya konsolerna


Vi är i de remastrade spelens tid. The Last of Us har fått det. Resident Evil kommer att få det. Tomb Raider likaså. Nu har turen kommit till Sleeping Dogs.

Det stekheta gangsteräventyret släpptes till PC, PlayStation 3 och Xbox 360 för ganska precis två år sedan och mottog överlag fin kritik. Kalla det ett slags GTA förlagt till charmiga Hongkong. Spelet är inte utan brister, men miljöerna är fantastiska och historien som väntat hårdkokt.

Sleeping Dogs ska släppas till PC, PlayStation 4 och Xbox One i 1080p-upplösning och med 24 DLC. Det kommer till Europa den 10 oktober och till USA fyra dagar senare. Har du inte redan spelat det har du nu chansen.

tisdag 5 augusti 2014

Rykte: Iphone 6 släpps i tre storlekar


Enligt Apple har deras Iphone alltid haft den ultimata storleken för en telefon. De har därför inte följt konkurrensen i jakten på större modeller. 

Den första Iphone hade en skärm på 3,5 tum. Den storleken behölls till och med Iphone 4S. Först Iphone 5 och 5S fick en något större skärm (4 tum) och var mer långsmal i designen. 

Men jämfört med Samsungs Galaxy, Sonys Xperia och HTC:s One har Iphone alltid varit liten. På gott men också mycket ont. Det är en sämre surfmobil än konkurrenternas. I mina ögon är Galaxy S3 och S4 minimodellen för att surfa längre stunder. 

Kanske är nu Apple på väg att överge sitt motstånd mot större skärmar. De har ett event planerat till den 9 september, och mycket tyder på att Iphone 6 kommer att visas upp då och börja säljas tio dagar senare. 

Enligt ryktet kommer Apple att lansera Iphone 6 i tre storlekar - en på 4,7 och en på hela 5,5 tum. Den sistnämnda blir i så fall Apples svar på Samsungs Galaxy Note. Den ska enligt obekräftade uppgifter släppas något senare.

Om en dryg månad vet vi. 

Capcom släpper ny remake av Resident Evil

Resident Evil kom till PlayStation 1995 och satte en ny standard i skräckgenren. Spelet konverterades till Saturn och följdes sedan av en mängd uppföljare till Sonys och Nintendos konsoler.

I takt med att tekniken gjorde nya landvinningar släppte Capcom en remake av originalet till Gamecube 2002. Spelet fick en rejäl utseendemässig makeover som verkligen visade vad som hänt på konsolfronten på sju år.

Nu tycker Capcom att det är dags igen. Senare i år släpper de en remake av Gamecube-spelet. Det blir alltså i praktiken en remake av en remake. Spelet kommer ha snyggare polygonmodeller, bättre strukturer och erbjuda upplösning i 1080p. Lägg därtill 5.1-ljud. Utseendet och ljudet lär vi alltså inte behöva klaga på.

Man kommer även kunna välja om man vill spela i 4:3-format eller i 16:9, och även välja en traditionell eller modernare spelkontroll. Huruvida de låsta kameravinklarna kommer vara valbara framgår inte.

Jag kan tycka att Capcom borde fokusera på en helt ny franchise i stället för att göra ännu en remake av Resident Evil. Det är en tråkigt prioritering. Men det är förstås enkla pengar att tjäna.

Resident Evil HD Remastered släpps till PlayStation 3 och Xbox 360 i år samt till PlayStation 4, Xbox One och PC under 2015. Såvitt känt blir det endast fråga om en digital version.

Originalet från 1995...

...fick sig en rejäl ansiktslyftning till Gamecube.

Skillnaden mellan 2002 och 2014 års version tycks inte himmelsvid.

måndag 4 augusti 2014

Vitt är bäst?


Att spelkonsoler släpps i olika färger är inget nytt. I synnerhet Nintendo har varit rätt duktiga på att erbjuda oss alternativ.

Sedan tidigare vet vi att Sony kommer släppa en vit PS4 tillsammans med Destiny i september. Den går dock bara att köpa hos GameStop.

Nu verkar Microsoft vara på väg med en liknande deal. En vit Xbox One ska bundlas med det exklusiva Sunset Overdrive, ryktas det. Och du inte är överdrivet intresserad av just Sunset Overdrive, frukta icke. För priset för hela paketet uppges vara 399 dollar, alltså detsamma som den Kinectfria konsolen kostar utan spel.

En bra deal, således. Och visst ser de vita konsolerna snyggare ut, åtminstone på bild. Frågan är bara hur de står sig i en TV-bänk normalt fylld av enbart svart elektronik. Jag vet att min vita Xbox 360 ser lite udda ut i det sällskapet.

Ändå funderar jag mycket på att slå till på en vit PS4 i höst. Den är onekligen snygg, och tiden att hoppa in i den nya generationen är snart kommen.

Vitt är det nya svarta.

söndag 3 augusti 2014

Är Xbox One illa ute?


Under det förra kvartalet (april-juni) skeppade Sony 3,5 miljoner PlayStation-konsoler (PS3+PS4) medan Microsoft bara mäktade med 1,1 miljoner Xbox (Xbox 360+Xbox One). Detta är siffror som borde stämma till eftertanke hos den amerikanska mjukvarujätten.

Xbox One har ännu inte lanserats i Japan, men givet hur illa det har gått för Microsoft på japansk mark tidigare är det ingen som väntar sig ett bättre resultat den här gången. Lanseringen i Kina är ett experiment och inget annat. Och i Europa återstår bara ett antal mindre marknader, som den svenska, som inte kommer påverka försäljningen mer än på marginalen.

Redan innan Xbox One lanserats på alla marknader finns gott om varningstecken att ta på allvar. Storbritannien, som var en otroligt stark marknad för Xbox 360, har omfamnat PS4. Nya siffror från Tyskland visar att läget är ännu värre för Microsoft där. Där uppges Sony har sålt 540 000 PS4 och Microsoft endast 170 000 Xbox One så långt.

Tendensen i Tyskland liknar den på övriga marknader - efter en stabil lansering har intresset för Xbox One svalnat betänkligt. I Tyskland ligger den jämsides med Wii U, och globalt ser det faktiskt inte mycket bättre ut.

Det största bekymret för Microsoft är inte den prestigeförlust som detta innebär. Det är att ett alldeles för stort gap till PS4 kommer få en kumulativ effekt. När ingen eller få av dina vänner äger en Xbox One, minskar chansen för att du ska köpa en när du vill spela Call of Duty eller Destiny online.

Detta var ett problem för Nintendo innan tredjepartsstödet till Wii U kollapsade fullständigt. I dagens uppkopplade värld stoppar vi våra pengar där våra vänner är. Och den fördelen ser just nu ut att ägas av Sony.

Det är inte kört, men snöbollen är satt i rullning. Tiden är knapp för Microsoft om de vill förhindra att Xbox One blir en konsol som alltför få köper för att spela multiformatsspel och ännu färre anser är värd att skaffa för de exklusiva titlarna.

Det tycks alltmer uppenbart att Xbox One är illa ute på alla marknader.