lördag 2 november 2013

Game On - en splittrad upplevelse


Game On 2.0 är att döma av den långa kön utanför en ganska stor händelse i Stockholm. Människor i alla åldrar, i alla fall upp till 50-årsåldern, köade i dag för att få komma in och titta och spela.

Intresset gör att det nog klirrar gott i Tekniska museets kassa, men bredden är samtidigt utställningens största problem. Den vill tilltala alla och blir av den anledningen lite ostrukturerad.

På plats finns arkadmaskiner, flipperspel och spelkonsoler av alla de slag. De flesta går att spela på. Även om utställningen täcker in spelkonsoler som PC Engine, Master System, Neo Geo och obskyra Jaguar fokuserar den ändå på mer samtida konsoler som Nintendo 64, Xbox och Xbox 360. Segas Dreamcast fanns representerad på två platser. Men var var Sega Saturn med Sega Rally?

PC Engine!

Neo Geo var inte spelbar.

Ataris Jaguar var spelbar.

Ingen tackar nej till Street Fighter III på Dreamcast med arkadsticka.

Game On 2.0 vill locka både spelhistoriskt intresserade, rena nostalgiker som vill minnas barndomen och Wii-viftande småbarn. Intrycket blir därför splittrat. Den vill så mycket. Lite mer struktur, en röd tråd, hade inte skadat.

Men det ska i ärlighetens namn sägas att det nog inte finns en utställning som kan göra en spelkuf helt tillfredsställd. Game On 2.0 är i alla fall det bästa försöket hittills.