onsdag 27 november 2013

Svag start för Super Mario 3D World

Om det är ett spel som ska få Wii U på fötter är det Super Mario 3D World. Det har Nintendo själva sagt. Ett spel kan förändra allt, påpekade nyligen Nintendo-bossen Satoru Iwata i en Q&A med investerare. Att spelet har hyllats unisont i spelpressen stärkte bara den bilden.

Men Super Mario 3D World har inte fått någon bra start i Japan. Under premiärveckan sålde det i knappt 100 000 exemplar, vilket är mycket svagt för att vara ett Mario-spel i 3D. Inte heller lyckades rörmokaren lyfta försäljningen av hårdvara nämnvärt. Wii U ökade från 14 till 20 000 jämfört med veckan före. Helt klart är detta mycket lägre siffror än väntat.

När Pikmin 3 släpptes i slutet av sommaren ökade försäljningen av Wii U till 65 000 enheter en enskild vecka innan den började sjunka igen (i väst har Pikmin 3 inte gjort något avtryck över huvud taget).

Alla hade nog väntat sig att Super Mario 3D World skulle lyckas bättre än så här. Det är det hittills viktigaste spelet till Nintendos döende Wii U, och spelet som ska få tvivlarna att krypa till korset. Man ska inte säga alltför mycket om siffror från en enskild vecka på en marknad. Vi får se hur försäljningen ser ut när vi summerar november och december i USA. Men nog ser det illa ut alltid.

Inte ens Mario i kattdräkt tycks 
kunna hjälpa Nintendo just nu.