måndag 25 november 2013

Xbox One är redan på väg förbi Wii U


I lördags meddelades att Microsoft sålt över en miljon Xbox One på de 13 marknader som konsolen lanserats i. Nu börjar det komma uppgifter om hur fördelningen ser ut.

Chart-Track har nämligen berättat att Xbox One har fått en flygande start i Storbritannien med 150 000 sålda enheter. Det är mer än dubbelt så mycket som Xbox 360 lyckades uppnå under sin första vecka i landet 2005. Då ska man dock ta i beaktande att tillgången på Microsofts andra Xbox-konsol var väldigt begränsad. Microsoft lyckades alltså möta efterfrågan mycket bättre den här gången.

Förutom att knäcka Xbox 360 innebär den fina starten också att Xbox One redan är på väg ikapp Wii U i Storbritannien. Det är visserligen ingen jätteförtjänst eftersom Nintendos konsol är stendöd på den brittiska marknaden, men att på bara någon vecka sälja mer än en konkurrent gjort på ett helt år är förstås starkt.

Däremot har nya Xbox One-ägare stött på betydande problem med konsolens TV-integration. I Europa sänds TV-signalerna i 50hz, men Xbox Ones utgång är i 60hz. Om du kopplar in din digitalbox i din konsol kommer bilden alltså inte se bra ut.

Detta ser ut som en jättemiss från Microsoft, och viskar om att företaget verkligen har haft den amerikanska marknaden i blickfånget och ingenting annat när de utvecklat konsolen. Räkna med att Microsoft kommer få jobba stenhårt den närmsta tiden för att hitta en acceptabel lösning.