torsdag 14 november 2013

Nästa generation imponerar inte - än

I morgon lanseras PlayStation 4 i USA. Två veckor senare följer Europa. Med rekordmånga förbokningar säger sig Sony vara trygga med att PS4 ska bli en framgång.

Visst är intresset för konsolen onekligen stort. I USA visar en marknadsundersökning med 5 000 svarande att Sonys konsol är mest populär. 58 procent planerade att köpa PS4, 38 procent siktade på Xbox One. Bara en procent sade sig planera att köpa Wii U. På frågan om vilken konsol som har de mest imponerande spelen fick PS4 50 procent av rösterna, Xbox One 48 och Wii U ynka två procent. Det ser med andra ord nattsvart ut för Nintendo.

Resultaten från sådana här undersökningar ska alltid tas med en stor nypa salt, men Microsoft har anledning att inte blunda för dem helt och hållet. USA är deras absolut viktigaste marknad. Xbox är ett svagare varumärke i Europa och existerar knappt i Japan. Det är i USA som Xbox One ska sälja. Helt klart är Sony en starkare utmanare den här gången.

När det gäller lanseringsspelen är det svårt att känna någon större upphetsning inför något av de nya formaten. Xbox One har en liten fördel med spel som Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome och Dead Rising 3. Men inget av dem är direkt ett nytt Halo.

Nu när recensionerna trillar in av lanseringsspelen till PS4 bekräftas den känsla många av oss haft hela tiden: Det är ingen imponerande lanseringslineup som Sony skrapat ihop. Knack har sågats ganska unisont i spelpressen och kan ses som ett tecken på att Mark Cerny borde ägna sig åt hårdvara i stället för spel i fortsättningen, Killzone: Shadow Fall har fått hyggliga betyg men erbjuder inget som vi inte sett förut (ljuseffekter allena är inte nog). Egentligen är det bara shoot'em up-spelet Resogun som hyllats. Men det är för nedladdning och inget man köper en ny konsol för.

Det är kort sagt med kluvna känslor vi välkomnar en ny spelgeneration. Både Xbox One och PS4 kommer att få sin beskärda del av riktigt bra spel under 2014. Men här och nu erbjuder Xbox 360 och PS3 betydligt bättre spelupplevelser.

Mitt råd till den som inte absolut måste ha en ny konsol i november är därför att inte hoppa på tåget nu utan vänta till nästa år. Då kommer barnsjukdomar, som alltid följer på ny elektronik, vara åtgärdade, tjänsterna smidigare och spelutbudet bättre.

Knack är inget som lockar.