onsdag 27 november 2013

Sega registrerar Shenmue III (uppdaterad)


Det är över tolv år sedan sist. Hoppet om en fortsättning på Yu Suzukis saga om Ryo och Shenhua har sina för länge sedan. Men titt som tätt dyker nya tecken upp som, om de tolkas på ett visst sätt, ger alla Shenmue-fans förnyat hopp.

Det första är att Sony har sagt att de fått in önskemål om att släppa nya utgåvor av gamla spel. Bland dessa nämndes Shenmue. Det andra att Yu Suzuki ska prata om utvecklingen av Shenmue på nästa års Game Developers Conference (göra en så kallad postmortem), Mark Cerny ("hjärnan bakom PS4") ska översätta. Det tredje är att Sega nu har varumärkesregistrerat Shenmue III i Europa.

Det är förstås lätt att skena iväg här och tro att allt detta är tydliga indikationer på att Shenmue III är i görningen. Så behöver det inte alls vara. Sony har bara bekräftat att det finns en efterfrågan på ett Shenmue till PlayStation. Att göra en postmortem på ett spel är inget ovanligt. GDC är en mässa för spelutvecklare, inte allmänhet.

Och att Sega har registrerat varumärket, ja det kan mycket väl bara handla om att de vill skydda det för framtiden. Massor av varumärken registreras utan att det blir något av dem.

Månne låter jag väldigt skeptisk här, men det beror på att jag också är det. Shenmue-fans är av ett segt virke, och visst är det trevligt när det dyker upp nyheter som möjligen kan innebära att vi får en avslutning på serien. Men det är samtidigt uppenbart att det ligger mycket önsketänkande i detta.

Uppdatering: Uppgiften att Sega varumärkesregisrerat Shenmue III har visat sig vara en bluff. Den här sortens fejkade registreringar har tidigare drabbat Fallout 4 och Half-Life 3.