tisdag 30 september 2014

Xbox One 来了!


Så har då Xbox One som första konsol på 14 år lanserats i Kina. Förbudet mot att sälja spelkonsoler är bortlyft, åtminstone tillfälligt, vilket ger kineser en chans att uppleva traditionella konsolspel.

Och tro det eller ej, men det uppstod faktiskt köer (just det som alltså inte hände i Japan). Som framgår av klippet från Shanghai nedan köade vissa i fem timmar.  Xbox One går än så länge bara att köpa i ett antal utvalda städer (38 stycken), däribland Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen och Chongqing.

Enligt ännu obekräftade uppgifter ska Microsoft ha sålt 100 000 enheter den första dagen. Det är dock oklart om det avser sålda till butik eller kund. Om det skulle röra sig om det sistnämnda är det nog bättre än vad de flesta väntat sig.

Det är en spännande lansering som säkert följs noggrant av både Sony och Nintendo, som ännu inte har lanserat sina nuvarande plattformar på kinesisk mark. Än så länge finns få spel som intresserar kineser specifikt (NBA2K15 kan bli stort), och alla spel kommer heller inte att hitta till Kina till följd av landets censur.

Dit hör spel med särskilt våldsamt eller sexuellt innehåll men också sådana som kan anses baktala Kina på något sätt. Rimligtvis borde det vara lättare för Nintendos familjevänliga spel att slippa hoten om censur.

Jag tror fortfarande att det blir svårt att lyckas med Xbox One eller PlayStation 4 i Kina. Men om Microsoft och Sony kan sälja några extra enheter och få upp intresset för sitt varumärke kan en del vara vunnet.

Utvecklingen ska bli spännande att följa.

Även Microsoft satsar på VR


Virtual reality är på allas läppar igen. Efter tidigare misslyckanden, förutom att ge spelaren huvudvärk, finns det skäl att vara en smula skeptisk. Men jag blir gärna positivt överraskad.

Facebook köpte som bekant Oculus Rift. Sony utvecklar sin egen (snyggare) Project Morpheus. Från Microsoft har vi emellertid inte fått bekräftat att de utvecklar någonting VR-relaterat. Förrän nu.

Enligt Xbox-chefen Phil Spencer står Microsoft i startgroparna för ett eget VR-projekt. Men det är för tidigt att säga så mycket om denna "investering" ännu.

Sony planerar att använda PS Move till sin Morpheus. Det är inte osannolikt att Microsoft planerar att använda Kinect på något sätt. Kanske väntar de och ser hur det går för Project Morpheus, som väntas bli först ut på marknaden.

Det finns uppenbara risker med att vara först ut, som Gamesindustry påpekar i en artikel om Morpheus.

måndag 29 september 2014

Så här ser Drake ut i Uncharted 4

Uncharted är en senkommen kärlek för mig eftersom jag köpte PlayStation 3 först i år. Bättre sent än aldrig, antar jag.

Jag älskar verkligen Naughty Dogs äventyr med Nathan Drake i huvudrollen. De tre Uncharted-spelen till PS3 är fantastiska lyckopiller. Repetitiva på sina håll, javisst, men i sina bästa stunder lika belönande för sinnena som en storfilm på bio med en stor påse med ditt favoritgodis.

Vi vet inte så mycket om Uncharted 4: A Thief's End. Annat än att det utvecklas till PlayStation 4 och lär se fantastiskt ut.

Jo, vi vet numera en sak till, tack vare Naughty Dogs art director: Nathan Drake har åldrats. Ta en titt på nedanstående utveckling från den spjuveraktige Drake i Uncharted 2, via en mer mogen figur i Uncharted 3 till en sliten Liam Neeson-look alike i Uncharted 4.

Att klättra på hustak, svinga i lianer, hänga utefter tåg och hoppa över stup med skjutglada soldater i hasorna tar ut sin rätt, kan man tro.

Uncharted 2 (2009).

Uncharted 3 (2011)

 Uncharted 4.

tisdag 23 september 2014

Xbox One får nytt lanseringsdatum i Kina

Microsoft har redan bekräftat ett nytt lanseringsdatum för Xbox One i Kina. Det blev ingen jätteförsening som många trodde. Xbox One kommer lanseras blott en knapp vecka senare - den 29 september.

En orsak som uppges upp förseningen var att Microsofts stod under utredning av kinesiska myndigheter för misstänkt brott mot landets antitrustlagar. Saken tycks ha fått en snabb lösning.

Men en inställd lansering på obestämd tid följd av ett snabbt besked att det bara blir en försening på sex dagar pekar på de svårigheter som Microsoft måste ha stött på i sina kontakter med partners och myndigheter i Kina.

Alla kinesiska gamers kan andas ut. Själv är jag mest spänd på att se hur många dessa är. Enligt Microsoft har intresset varit större än de kunnat ana, men så brukar det låta inför varje ny lansering av en spelkonsol.

måndag 22 september 2014

Xperia Z3 stödjer remote play med PS4


Sonys nya toppmodeller i Xperia-serien, Xperia Z3 och Z3 Compact, kommer bli de första att stödja remote play med PlayStation 4. Det berättar The Verge.

Remote play har annars blivit Sonys främsta (och enda?) argument för att få oss att köpa PS Vita. Nu försvinner det argumentet, och det är alltså Sony själva som ser till att så sker. Även den nya surfplattan Z3 Tablet Compact kommer motta strömmade spel från PS4.

Så länge du är uppkopplad via Wi-Fi på samma nätverk som din konsol kommer du kunna lira PS4-spel på din telefon eller platta. Sony gjorde tidigare reklam för en uppkopplad framtid där du kunde fortsätta spela dina PS4-spel i din telefon när du var på skolan eller jobbet. Riktigt så fritt kommer det alltså inte vara, i alla fall inte än.

Detta börjar fungera i november och än så länge har Sony inga planer på att släppa funktionen till några av sina konkurrenters produkter. Såklart.

Sony tar effektivt död på sin egen PS Vita genom att nu även
göra den överflödig som mottagare av strömmade PS4-spel.

lördag 20 september 2014

Xbox One försenas i Kina


Microsoft skulle släppa Xbox One i Kina på tisdag, men så blir det inte. Releasen skjuts upp till slutet av december.

Någon specifik orsak anges inte, men de kineser som sett fram emot att spela Dead Rising 3, Forza Horizon 2 och Destiny får nu vänta i ytterligare två månader.

Det lär knappast ha med för stor efterfrågan att göra i alla fall.

Destiny säljer både PS4 och Xbox One


Det förefaller ha varit smart av Sony att köpa på sig marknadsföringsexklusivitet för storspelet Destiny. Även om Destiny också släpptes till Xbox One har det kommit att förknippas med PlayStation 4.

Försäljningsmässigt har det tydligen hjälpt PS4 en hel del. Sonys konsoler lägger bakom sig årets starkaste vecka i USA, och MCV berättar att försäljningen ökat med 300 procent i Storbritannien och att den senaste veckan var årets bästa för formatet.

Microsoft behöver inte hänga läpp alltför mycket. Destiny bidrog till en markant försäljningsökning även för Xbox One, men i det tidigare så starka Xbox-fästet Storbritannien säljs det ändå dubbelt så många PS4 just nu.

Orsakerna till detta gap finns det förstås skäl för Microsoft att fundera över.

torsdag 18 september 2014

Destiny slår rekord


Destiny slår försäljningsrekord. Efter fem dagar på marknaden har spelet dragit in 325 miljoner dollar, enligt utgivaren Activision. Det är bäst bland nya varumärken i spelvärlden.

Några konkreta försäljningssiffror har vi inte fått än, men enligt Sony är spelet det mest köpta till PlayStation 4 hittills. Destiny ska pushat PS4 till sin bästa vecka under detta år. Om detta fortsätter kommer Sony har finfina siffror att redovisa avseende september.

Succén är ganska väntad. Ingen har kunnat undgå Destiny. Det är ett nytt varumärke, väl marknadsfört och utvecklat av Halo-bekanta Bungie. Alla visste att det skulle sälja.

Jag har spelat för lite för att fälla ett slutligt omdöme, men så långt är Destiny långt ifrån imponerande. Det är Bungies vana trogen snyggt, låter bra och har en oklanderlig kontroll. Men det är också själlöst och oengagerande. Kanske är det därför jag inte har spelat så mycket...

tisdag 16 september 2014

Vad ska Microsoft med Minecraft till?


Så blev det då officiellt - Microsofts köp av Mojang. En nyhet som skakat om spelvärlden. Frågan är bara vad amerikanerna vill med företaget.

Minecraft är en succé utan dess like med över 54 miljoner sålda ex till en rad format. Spelet har blivit en enorm kassako för utvecklarna och vuxit utom kontroll. Därför var det rätt läge att sälja.

2,5 miljarder dollar låter som oerhört mycket pengar. Men det är det inte för Microsoft, som sägs sitta på tillgångar på minst 92 miljarder utomlands som de lika gärna kan spendera i stället för att ta hem och tvingas skatta på.

Att äga rättigheterna till Minecraft är naturligtvis stort. Men köpet visar på två saker: Dels att Microsoft har väldigt svårt att utveckla egna framgångsrika varumärken. Dels att de menar allvar med att stanna i spelbranschen.

Jag kan dock inte låta bli att tänka på Microsofts köp av Rare. Det var en stor skräll i spelvärlden när de Nintendo-ägna talangerna Rare köptes av Microsoft för flera miljarder kronor. Nintendo-fans var besvikna, ursinniga.

Men i slutändan var Nintendo den stora vinnaren. Rare har nämligen inte lyckats utveckla någonting banbrytande till Xbox under sin 12-åriga tid i Microsofts ägo. I dag är studion en skugga av sitt forna jag, och trots hyfsade spel som Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, Viva Piñata och Kinect Sports till Xbox 360 har Rare inte alls blivit det draglok som många förväntade sig. De har blivit en parentes i Xbox utbud, och lär så förbli.

Att Rare var en tongivande utvecklare till Nintendos konsoler betydde alltså föga när de skulle börja utveckla till Xbox. Ledande personer lämnade studion en efter en. På samma sätt vet vi inte hur Minecrafts framtid ser ut.

Och precis som någon har uttryckt saken är ju ett Minecraft 2 ungefär som att skapa ett Tetris 2. Nej, Mojang måste skapa något helt nytt för att ge Microsoft långsiktig valuta för pengarna. För intresset för just Minecraft kommer inte vara för evigt. Alla vet att det inte finns något svårare än att följa upp en stor succé.

Betyder köpet att Minecraft blir exklusivt till Xbox framöver? Inte nödvändigtvis. Jag tror inte vi kommer få se några expansioner till PlayStation 4, men om Microsoft ska tjäna pengar behöver de både PC- och mobilversionerna.

Enligt Xbox-chefen Phil Spencer räknar Microsoft med att få tillbaka investeringen redan under detta räkenskapsår (t.o.m. 30 juni 2015). Detta förutsätter dock att Minecraft fortsätter att växa.

lördag 13 september 2014

NPD: PS4 rockar vidare, Mario Kart-febern är över

NPD:s uppgifter om augustiförsäljningen för spel och konsoler i Nordamerika anlände i går.

För åttonde månaden i rad säljer PlayStation 4 bäst. Microsoft berättar att hårdvaruförsäljningen närmast dubblerades jämfört med i juli, men det visade sig bara gälla den sista veckan i augusti och gav i slutändan inte en särskilt stor ökning totalt. Sony meddelar också att PS4+PS3 sålde bättre än Xbox One+Xbox 360.

Nintendo har inte skickat ut några pressmeddelanden, vilket brukar vara ett tecken på att det inte finns så mycket att säga. Och precis så är det. Wii U sålde bara runt 60 000 enheter i augusti, vilket var marginellt bättre än Xbox 360 (som snart fyller nio år). Orsaken är tydlig när man tittar på spelförsäljningen. Utan Mario Kart 8 på topplistan sjunker även Wii U.

Juni var Nintendos starkaste månad hittills i år med 140 000 sålda konsoler, men sedan dess har det gått rakt utför. Siffrorna inkluderar visserligen inte spel som är bundlade (vilket Mario Kart 8 har varit), men eftersom Wii U sålde så pass dåligt i augusti spelar det inte så stor roll.

Beräkningar ger följande resultat:

Konsolförsäljning i USA i augusti 2014
1. PlayStation 4 - 190 000
2. Xbox One - 159 000
3. 3DS - (okänt)
4. Wii U - 60 000
5. Xbox 360 - 50 000
6. PlayStation 3  - 27 000
7. Wii - 13 000

Lite anmärkningsvärt är att Madden NFL 15 sålde bäst till PS4. Detta är något av en tronskifte. Under den förra generationen regerade Madden på Xbox 360 i USA. Noteras kan också att Mario Kart 8 nu är borta från topp 10. Det höll sig kvar i två månader.

Nu väntar vi på att Destiny krossar all konkurrens i september. Vilket det utan tvekan kommer att göra.

Spelförsäljning i USA i augusti 2014
01. Madden NFL 15 (PS4, PS3, XBO, 360)
02. Diablo III: Reaper of Souls (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
03. Minecraft (360, PS3)
04. The Last of Us (PS4, PS3)
05. Call of Duty: Ghosts (multi)
06. Lego Marvel Super Heroes (multi)
07. Plants vs Zombies: Garden Warfare (PS4, PS3, XBO, 360)
08. Watch Dogs (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
09. Battlefield 4 (PS4, PS3, XBO, 360, PC)
10. The Lego Movie Videogame (multi)

Som vanligt hittas hela diskussionen hos NeoGAF.

torsdag 11 september 2014

Är konsolernas tid förbi?


Den beryktade analytikern Michael Pachter spår de traditionella spelkonsolernas död. Är det en förhastad spådom eller ligger det något i hans domedagsprofetia?

En sak kan vi lätt konstatera: en spelkonsol är i dag något annat än vad den var 2002. Då var den först och främst ämnad för spel. I dag är den en hub för film, musik och sociala tjänster. Utvecklingen har gått stegvis men ändå i en bestämd riktning. Nintendo har stretat emot och, som vanligt, vandrat sin egen väg. Med blandad framgång, kan konstateras. Men för både Sony och Microsoft har vägen varit tämligen utstakad de senaste åtta åren.

Ett tecken på att konsolerna är på väg bort är produkter som Amazons Fire TV, den visserligen misslyckade GameStick samt Sonys PSTV och PS Now (en streamingtjänst för spel). TV, film, spel och annan underhållning bakas ihop i en enda produkt. Hårdvaran kan köpas relativt billigt, runt en tusenlapp, och tala till såväl gamers som casualkonsumenter som vill spela ibland men kanske framför allt titta på film, surfa och facebooka.

Är konsolernas tid verkligen förbi eller kommer de bli mer seglivade än många tror? Jag minns både dagstidningens och bokens förutspådda död. De är kvar än, även om sättet att sälja dem har förändrats.

Men visst ligger det mycket i Pachters resonemang. Även Sony själva har antytt att det inte nödvändigtvis blir någon fler PlayStation efter PS4. I alla fall inte en konsol av den sort vi är vana vid att se. Affärsmodellen måste förmodligen förändras, och tjänster som PS Now är ett steg i den riktningen. Även Microsoft sägs arbeta på streaming av spel, vilket inte är någon överraskning.

Hårdvara kommer alltid behövas. Men i takt med att våra behov förändras kanske också intresset för en stor stationär pjäs minskar. Något som talar emot detta är förstås det stora intresset för PS4 just nu. I ren säljtakt nosar den på Wii, och Nintendo lyckades sälja över 100 miljoner Wii-konsoler.

Men det är inte riktigt poängen. Intresset för PS4 i dag behöver inte utesluta att marknaden ser annorlunda ut om fem år. Vi vet faktiskt inte hur PS4 eller Xbox One säljer om ens två år. Spelbranschen har aldrig varit så oförutsägbar som nu.

Pachter tror inte att Nintendo kommer vara framgångsrika med en spelkonsol igen:
"There's no place for Nintendo," Pachter concluded. "There's a place for their content, there's no place for a Nintendo device. Nintendo hardware goes away, because nobody cares. The only reason anybody buys Nintendo hardware is because you really want to play their software, and I think they're going to end up having to abandon hardware because they're going to get destroyed on the Wii U – they already have been – and they're going to get destroyed even further on the handhelds. Every kid who wanted a DS ten years ago, the 10 and younger kid, today wants a smartphone. As I said, I think consoles go away anyway, so Nintendo suffers even if they hit the right console the next cycle – there won't be a next cycle. Consoles are so much less relevant five years out."
Jag tror att det ligger mycket i Pachters analys här. Samtidigt ska vi inte underskatta Nintendos innovativa kapacitet. Att de sitter på starka varumärken vet vi. Den stora frågan är hur de även ska kunna sälja hårdvara som är tillräckligt intressant om fem och tio år. Jag tror att det kommer bli en stor utmaning.

Nintendo är nämligen långt efter sina konkurrenter på viktiga områden som online och sociala funktioner. Miiverse i all ära, men det är ett ålderdomligt sätt att kommunicera. Nintendo har inte ens stöd för riktig röstchat på Wii U, och är inte i närheten av Xbox Live eller PSN. Här är de 12 år efter Microsoft, vilket är eoner av tid i denna bransch.

Alla kommer tvingas anpassa sig efter den nya tiden. PS4 och Xbox One är båda produkter av sin tid, även om Microsoft egentligen ville gå steget längre innan de fick på tafsen av konsumenterna. Frågan är var Nintendo befinner sig och hur deras strategi ser ut.

Personligen gillar jag prylar, och således även spelkonsoler. Jag har lite för många av dem hemma, egentligen. Men min passion för ny och gammal teknik, för burkar som spelar en viss sorts spel och dessutom tar upp en massa plats i hemmet, delas inte av gemene man. Jag tror att många gärna skulle föredra att slippa en konsol när de vill spela.

Den konservativa gubbjäveln i mig önskar spelkonsoler med fysiska spel i fodral som köps i butik. Men min rationella sida säger att det bara är en tidsfråga innan allt detta är borta.

Läs hela intervjun med Michael Pachter här.

Traditionell och modern på samma gång.

onsdag 10 september 2014

Tidiga intryck av PS4


Så har min PlayStation 3 fått ge plats åt PlayStation 4. Storleksskillnaden dem emellan är anmärkningsvärd. PS4 är både liten och betydligt lättare än den feta PS3. Den suddiga bilden ovan visar alltså lanseringsmodellerna.

Det blev inte så mycket spelat i går eller i kväll. Dels kom annat emellan, dels tog det ett tag att göra konsolen spelklar med installationer och uppdateringar. Destiny ville ha 15 GB utrymme av min hårddisk och jag fick gott vänta på att installationen puttrat klart.

Detta är något vi fått vänja oss vid i vårt moderna tidevarv, men jag kan inte låta bli att tänka att ett skäl till att jag alltid varit konsol- och inte PC-spelare är för att slippa just dessa installationer och väntetider. Att spela på konsol har alltid varit enkelt och lättillgängligt.

Så är det inte längre. Det är konton som ska synkas, uppdateringar som ska laddas ned och en rad inställningar som måste göras innan man kan köra igång. Visserligen räcker det att göra detta en gång, men det förtar ändå en del av upplevelsen.

Annars är PS4 en positiv upplevelse, precis som väntat. Den är tystare än hårtorkens PS3 och cirkelsågens Xbox 360. Trots att PS4 är mindre än de båda.

Handkontrollen är en stor förbättring jämfört med DualShock 3. Men att styrsparkarna är ett orosmoment går inte att komma ifrån efter alla som tvingats reklamera sina med trasigt gummi. Och trots att jag har små fingrar är spakarna i minsta laget. Tummen får inte riktigt plats på ett bekvämt sätt, vilket kan bli ett problem vid längre sessioner.

Gränssnittet är kraftigt förbättrat från det plottriga som fanns i PS3. Det tackar vi för. Sony har tänkt till här, och det märks. Det tar ett tag att lära sig ett nytt menysystem, men så är det alltid. Nu hoppas jag bara att Sony kan vara lika snabba som Microsoft med uppdateringar framöver. Hittills har de varit lite väl sega på den punkten.

Jag är inte positivt överraskad eftersom jag visste ungefär vad jag hade att vänta. Det är fördelen med att inte köpa första dagen. Men PS4 känns som en väldigt genomarbetad produkt. Hög kvalitet rakt igenom, och med ett helt otroligt spelutbud som väntar efter nyår är den en självklar investering.

Och ja, den är snyggare i vitt.

Apples nya Iphone något att ha?


Som väntat visade Apple upp sin nya Iphone 6 i går. Som väntat kommer den släppas i två olika modeller, varav en har en skärm på 4,7 (Iphone 6) och den större på hela 5,5 tum (Iphone 6 Plus). Förhandsryktena stämde alltså, vilket inte alltid är fallet med Apples produkter.

Därmed frångår Apple den "ultimata storleken" på en telefon, som företaget tidigare pläderade för att Iphone hade när konkurrenternas telefoner växte. Uppenbarligen har Apple tagit intryck av att deras kunder önskar en större skärm. Iphone 5 är för liten för att se på film och surfa med.

Batteritiden, alla smarttelefoners akilleshäl, ska vara märkbart förbättrad. Det utlovas 14-24 timmars taltid. En fjärdedel snabbare CPU jämfört med 5S utlovas också, liksom en dubbelt så snabb kamera och tåligare skärm.

Men smakar det så kostar det. Iphone 6 Plus kommer kosta vansinniga 9 345 kronor (om man räknar på 1 dollar = 10 kronor, vilket är brukligt).

Apple har åtminstone tagit steg i rätt riktning vad gäller designen. Iphone 6 är tunnare och har mjukare former än Iphone 4 och 5 hade. Den är definitivt den snyggaste telefon Apple har utvecklat.

Mitt problem med Iphone är dock fortfarande gränssnittet. Det tråkiga, stela och fantasilösa Ios. Det var skälet till att jag köpte en Samsung-telefon och att jag aldrig lär byta tillbaka.

Iphone 6 släpps i USA den 19 september, men något datum för Sverige har vi ännu inte fått.

Se mer av Iphone 6 på Apples egen hemsida.

Större och mjukare i formen. Men den kostar.

Första siffrorna för Xbox One i Japan


Microsoft lanserade Xbox One i Japan den 4 september. Intresset var som tidigare berättat en aning begränsat. Eller snarare: obefintligt.

Nu har vi fått de första försäljningssiffrorna. Och de är inte smickrande. Under de fyra första dagarna såldes 23 562 exemplar av Microsofts nya konsol. Det är vad PS Vita, allmänt dödförklarad, brukar sälja en vanlig vecka i Japan. Bäst säljande spel var Titanfall med 22 416 sålda ex.

För att sätta dessa siffror lite i perspektiv kan vi titta på hur tidigare konsoler har sålt vid respektive lansering. Vi ska minnas att PS3 nedan var den överlägset dyraste konsolen, vilket förstås påverkade försäljningen inledningsvis.

Som synes har Microsoft en nedåtgående trend från lanseringen av den första Xbox 2002. Och den blev inte direkt en succé. Hur de har tänkt att öka intresset för Xbox One i Japan vete gudarna, men alla råd är nog dyra vid det här laget.

1998.11.27 Dreamcast  - 101 490 (3 dagar)
2000.03.04 PlayStation 2 - 630 552 (2 dagar)
2001.09.14 Gamecube - 133 719 (3 dagar)
2002.02.22 Xbox - 123 929 (3 dagar)
2005.12.10 Xbox 360 - 62 135 (2 dagar)
2006.11.11 PlayStation 3 - 88 443 (2 dagar)
2006.12.02 Wii  - 371 936 (2 dagar)
2012.12.08 Wii U - 308 570 (2 dagar)
2014.02.22 PlayStation 4 - 322 083 (2 dagar)
2014.09.04 Xbox One - 23 562 (4 dagar)

tisdag 9 september 2014

9.9.99


Dreamcast fyller i dag 15 år i Nordamerika. Den 9 september 1999 lanserade Sega sin sista spelkonsol på amerikansk mark. Detta magiska datum lever vidare som en viktig del av spelhistorien. Dreamcast banade nämligen väg för onlinespel på konsol.

Till Europa kom Dreamcast den 14 oktober samma år, vilket Sega på dåtidens kaxiga manér firade genom att tapetsera delar av London med bannern "PlayStation - bäst före 14/10 99.

Jag skulle kunna säga mycket om Dreamcast. Vad den betydde då. Vad den betyder i dag, när jag blivit samlare. Dreamcast tillhör spelhistoriens både ljusaste och mörkaste minnen. Ljusaste för all den glädje den gav på så kort tid. Mörkaste därför att Sega fick slut på pengar och tvingades lägga ned produktionen efter bara två år.


Själv minns jag framför allt känslan av att vara en pionjär när jag kopplade upp mig mot Dreamarena i Phantasy Star Online. Jag minns också känslan av att vara med om något historiskt när jag spelade Shenmue. Andra fastnade i rollspel som Grandia II och Skies of Arcadia.

Segas attityd och våghalsighet gav oss spelupplevelser som Jet Set Radio, Seaman, Crazy Taxi, Space Channel 5, Rez och det fantastiska Samba de Amigo med maracaskontroller.


Men Dreamcast blev tyvärr beviset för att sådana galna och udda satsningar inte lönar sig. Sega är därför i dag ett försiktigt, för att inte säga fegt, företag. En skugga av sitt forna jag. En utvecklare som inte tar några som helst risker utan främst ägnar sig åt att pumpa ut nya Sonic-spel.

15 år har gått. Men min Dreamcast står fortfarande ikopplad. I takt med att samlingen växer får jag möjlighet att prova spel jag aldrig kom i närheten av när det begav sig. Samtidigt ser jag emellanåt till att återupptäcka godbitar som Metropolis Street Racer, Soul Calibur och Resident Evil Code: Veronica.

Även om många spel inte har åldrats med värdighet finns det tillräckligt med kvalitet här för att jag ska stärkas i min uppfattning: Hur tokigt det än slutade åstadkom Sega något riktigt stort med Dreamcast. Det kan ingen ta ifrån dem.

Tips: EA:s Peter Moore, då chef för Sega of America, minns Dreamcast.

Sega var inte kända för sin ödmjukhet då.

PS4 når 1 miljon i Storbritannien

PlayStation 4 har sålts i över 10 miljoner enheter i hela världen. Var tionde är såld i Storbritannien, kan MCV meddela.

Detta gör PS4 till den näst snabbast säljande konsolen i landet. Den nådde milstolpen på 42 veckor, Wii var något snabbare med 38 veckor. För PlayStation 3 tog det 46 veckor och för Xbox 360 50 veckor att nå en miljon sålda på de brittiska öarna.

Goda nyheter för Sony, alltså. Och i dag släpps Destiny, som Sony haft ensamrätt på att marknadsföra, tillsammans med den vita PS4. Något säger mig att försäljningen inte kommer mattas av riktigt än...

Släpps i dag.

måndag 8 september 2014

Destiny upp i det blå

I morgon släpps Bungies nya storspel Destiny. För att fira detta har de tillsammans med utgivarna Activision släppt upp Traveler ovanför jorden.

Rätt coolt, och definitivt ambitiöst. Se filmen!

fredag 5 september 2014

I dag lanseras Xbox One i Sverige


I dag lanseras Xbox One officiellt i Sverige. Den har visserligen funnits i butik sedan den släpptes i Nordamerika och de största länderna i EU i november i fjol, men Microsoft har inte haft någon officiell marknadsföring för sin konsol i Sverige och den har inte gått att provspela i butiker som Elgiganten och Mediamarkt.

Men nu är det alltså dags. Lanseringen känns lite som när den första Xbox släpptes här den 14 mars 2002: avslagen.

Då hade jag förbokat den på Webhallen och cyklade till mitt utlämningsställe för att hämta ut den. En gigantisk kartong väntade på mig. 6 700 kronor fattigare (Xbox, Halo, Project Gotham Racing och en DVD-fjärrkontroll) vinglade jag hem med paketet klumpigt under armen.

Sedan dess har jag varit förtjust i Microsofts konsoler och tjänster. Men det har förändrats i takt med att jag fått smaka på gräset på andra sidan. Xbox 360 är fortfarande en konsol jag tycker väldigt mycket om, och den kommer fortsätta gå varm under lång tid framöver. Dock har de tre senaste konsolerna jag har köpt kommit från Sony; PS Vita, PlayStation 3 och nu PlayStation 4 (som jag hämtar ut tillsammans med Destiny på tisdag).

Min egen inställning till Xbox One har förändrats under de senaste 15 månaderna. Mina förväntningar på Microsofts nya konsol var höga, men avtäckningen i maj 2013 var som tidigare påpekat en komplett katastrof. På E3-mässan tre veckor senare visade Microsoft visserligen upp en hel del spel till konsolen, men allt fokus hamnade på de korkade begränsningar som företaget beslutat att inrätta.

Begränsade möjligheter att köpa och sälja begagnade spel, krav på onlineuppkoppling, krav på att ha Kinect ikopplad hela tiden (minns att det var i just detta skede som Snowden läckte NSA-dokumenten som bland annat visade att Microsoft deltagit i ett program som gav NSA tillgång till kundernas information, inklusive videochattar) skapade en storm av kritik.

Kritiken var, som så ofta i denna bransch, väldigt högljudd. Men den var berättigad. Microsoft insåg att deras policies var högst oönskade och ändrade sig, men den negativa publiciteten kring Xbox One hade satt sig.

Jag tror att konsolen dras med den än i dag. Ty trots att Xbox One i dag är en plattform som är betydligt mer lik PS4 än den maskin som visades upp på Xbox Reveal, trots att Kinect i princip helt är borta ur ekvationen och trots att priset har sänkts och en rad nya spel visats upp, är intresset för Xbox One väldigt begränsat. Även på Microsofts hemmamarknad.

Microsoft dilemma nu är att de har designat en konsol med Kinect och always online i åtanke - för att sedan ta bort dessa. De har en konsol som är väldigt lik PS4 men inte har några styrkor gentemot Sonys konsol. Det gör att få kommer att välja Xbox One över PS4 och ännu färre kommer anse det värt att äga båda. Wii U är en bättre komplentkonsol till PS4 än Xbox One eftersom Nintendos konsol erbjuder något som inte alls finns på de konkurrerande plattformarna.

Jag kommer äga både PS4 och Xbox One. Det var en läxa jag lärde mig under förra generationen när jag enbart spelade på Xbox 360 och först under det senaste halvåret kunnat spela de bästa spelen till PS3.

Men jag är i en liten minoritet här. För de flesta kommer PS4 vara det självklara förstavalet, och för dem kommer det finnas liten anledning att köpa en konsol med ett så snarlikt utbud. Efter sju framgångsrika år med Xbox 360 har Microsoft gått cirkeln runt och är tillbaka på ruta ett med en konsol som kommer ha ett antal exklusiva storspel men som majoriteten inte kommer bry sig om.

Skillnaden är att den första Xbox var marknadens mest kraftfulla konsol och erbjöd saker som ingen annan gjorde. Det kan man tyvärr inte säga om Xbox One.

torsdag 4 september 2014

Japanskt ointresse för Xbox One

Under september lanserar Microsoft Xbox One på ytterligare 29 marknader. I dag var det Japans tur, och intresset för konsolen är som väntat begränsat.

Såväl Xbox som Xbox 360 gjorde fiasko i Japan, och givet att Xbox One blivit rejält frånåkt av PlayStation 4 i väst var det nog inte så många som trodde på en framgång för Microsoft i Japan den här gången heller.

Kotaku har fångat en talande bild av japanernas (o)intresse för Xbox One. Det obefintliga intresset är förstås tråkigt, men man kan samtidigt inte påstå att Microsoft har gjort så värst mycket för att få ett annat resultat än detta.

När de lanserade sina tidigare två konsoler såldes i alla fall rätt många enheter på lanseringen varefter försäljningen dog. Den här gången ser det till och med ut att kunna bli en stendöd lansering.

En lite tragisk syn.

onsdag 3 september 2014

Shawshank blir nöjespark


The Shawshank Redemption, eller Nyckeln till frihet som den svenska översättaren döpte filmen till, firar 20 år i år.

Filmen nominerades till sju Oscar. Den vann ingen. Däremot började intresset för filmen växa när den släpptes på VHS. I dag toppar den IMDB:s betyg över alla filmer och människor över hela världen har tagit den till sina hjärtan. Jag är en av dem.

Shawshank-fängelset, som egentligen hette Ohio state reformatory och stängdes 1990, har varit öppet för besök länge. Men nu ska det renoveras för att kunna ta emot mer organiserade besök knutna direkt till filmen.

Det kan verka udda. Men fängelset är nästan som en egen karaktär i filmen. Alla som har sett Shawshank Redemption känner igen fängelset. Det är en skräckinjagande byggnad fylld av lidande och auktoritär makt. En perfekt "casting", skulle man kunna säga.

Så om du har vägarna för Ohio någon gång, titta in.

måndag 1 september 2014

Det blev en vit PS4


Så var den bokad, betald och klar. En vit PlayStation 4 bundlad med Destiny fick det bli. En tidig julklapp som hämtas den 9 september.

Det kändes som att det inte var någon poäng i att vänta längre. PS4 har snart funnits ute i ett år och spelen börjar så sakteliga komma.

The Last of Us Remastered släpptes i somras, Destiny kommer den 9 september och Driveclub i oktober. Därutöver är jag faktiskt lite sugen på att för första gången på många herrans år sätta tänderna i ett NHL-spel.

Det blir bra det här. Jag avslutade Uncharted 3 i går och har nu spelat ut de mest efterlängtade spelen till PlayStation 3. Den kan därmed läggas åt sidan. Det är nämligen konkurrens om utrymmet i TV-bänken.

Däremot kommer det dröja innan Xbox 360 går i pension, detta eftersom jag har så pass många spel till den som jag fortfarande spelar på regelbunden basis.

Min vita Xbox 360 får därmed snart sällskap av en vit PS4.