tisdag 30 april 2013

Ny Lumia-telefon visas i maj?

Nokia kommer sannolikt snart visa upp nya modeller i sin Lumia-serie. Den 14 maj anordnar den forna mobilgiganten ett event och i inbjudan nämns Lumia specifikt.

Huruvida det är nya budgetmodeller eller en efterföljare till flaggskeppet Lumia 920 återstår att se. Men det Nokia behöver nu, när konkurrenterna släppt HTC One, Xperia Z och Galaxy S4, är en ny telefon som kan ta upp kampen mot dessa. Inte en enklare modell.

Lumia 920 är en formidabel telefon på flera sätt - snabb, fantastisk skärm, snygg och stabil. Men den har svagheter som Nokia behöver rätta till i nästa modell. Kanske får vi se detta redan den 14 maj?

Nokia behöver ersätta Lumia 920 med en ny telefon
för att kunna konkurrera med HTC:s, Samsungs och Sonys nya.

Spel på vita duken

Filmatiseringar av spel har sällan blivit särskilt bra. De är ofta så usla att de rent av kan placeras i en egen genre.

Silent Hill (2006) är en OK film, men den misslyckas med att förmedla den psykiska skräck som spelen (i synnerhet Silent Hill 2) gör. Tomb Raider-filmerna är bara fånig b-action. Resident Evil med Milla Jovovic ska vi inte ens prata om. Och då tillhör ändå nämnda filmer de bästa - ett synnerligen relativt begrepp här - i en lång rad av ren dynga. Alone in the Dark (2005) var skrattretande usel.

Varför har det blivit så här? Varför behandlas stora spelserier så styvmoderligt på vita duken? Valet av spel när det ska göras en filmatisering är en rimlig orsak. Det är inte lätt att göra en seriös och sevärd film av Super Mario Bros. eller Street Fighter. Men andra spel - som ovannämnda Silent Hill och Alone in the Dark - hade potential att bli riktigt bra. I dessa fall handlar det mer om oengagerade och/eller talanglösa manusförfattare och regissörer.

Det finns en rad spel som med rätt budget och rätt person bakom spakarna skulle kunna bli väldigt bra filmer. BioShock. Halo. Dreamfall. Spel med fantastiska miljöer och en intressant story. Peter Jackson var inblandad i projektet som skulle leda till att vi fick se Halo på vita duken. Det blev emellertid aldrig av. Inte heller planerna på en film av spelet BioShock blev verklighet. Det är trist och i fallet Halo också en smula obegripligt. Här fanns nämligen, i synnerhet tack vare hypen inför Halo 3, stora pengar att tjäna.

Mindre seriösa projekt dyker däremot upp titt som tätt. För inte så länge sedan fick vi veta att Gears of War ska filmatiseras och att producenten till Battleship ska ratta projektet. Vi kan därmed redan nu sluta oss till att det blir en riktig skitfilm. Ännu en gång.

Ännu ett spel som aldrig blir film.

söndag 28 april 2013

Dags för nästa generation!


Den stationära konsolgeneration vi nu är på väg att lämna har inte bara varit den längsta (när de nya konsolerna kommer i november firar Xbox 360 åtta år) utan sannolikt också den bästa. Vi har sett utvecklare kräma ur allt som över huvud taget är möjligt ur Xbox 360 och PlayStation 3, med grafiska explosioner som Uncharted 3, Halo 4 och BioShock Infinite men också modiga satsningar som Heavy Rain och en rad indiespel för nedladdning. Vi har även fått se rörelsekontroller bli standardtillval efter Nintendos succé med Wii. Och det har sålts konsoler som aldrig förr.

Nintendo blev den stora vinnaren. Företaget gjorde en stark comeback efter misslyckandet med Gamecube. De satsade allt på ett kort - rörelsekontroller - och vann en fullständig seger. Wii kommer under året att passera den magiska gränsen 100 miljoner sålda enheter. Xbox 360 och PlayStation 3, två betydligt mer kraftfulla maskiner, har under de senaste 18 månaderna tagit in mycket av det stora försprång Wii hade och lär innan årets slut ha tangerat 80 miljoner.

Försäljningssiffror är en sak. Vinst en annan. Vi vet att Sony gjort enorma förluster på PS3 och att det tog Microsoft sex år att börja tjäna pengar på Xbox 360. Samtidigt har Nintendo hela tiden erhållit en vinst på varje såld Wii-konsol. Genom att släppa billigare hårdvara har Nintendo inte behövt subventionera konsolen. Den strategin har man (nästan) frångått med Wii U. Men mer om det strax.

Vi vet att det är i år det händer. Sony kommer att lansera PlayStation 4, som verkar bli en helt annan produkt än den avancerade och svårarbetade PlayStation 3. De kommer satsa på enkelhet den här gången, dock utan att frångå sin vana att lansera en tekniskt kompetent produkt. PS4 blir kraftfull. Microsoft kommer att visa sin nya Xbox den 21 maj och om vi ska utgå från ryktesfloden blir den snarlik PS4. Vi lär alltså åter se två konsoler som erbjuder ungefär samma utbud av spel och tjänster.
Nästa Xbox - mer Kinect
Microsoft har tagit stora kliv framåt under den gångna generationen. De har gått från utskrattad utmanare till seriös och respekterad aktör. För drygt tio år sedan hade företaget ingen som helst kompetens på området. I dag har de sålt över 100 miljoner Xbox-konsoler (25 miljoner Xbox, 78 miljoner Xbox 360 så långt).

Microsoft kommer fortsätta satsa på Kinect, till core-spelarnas stora förtret. Kinect var en provballong, ett test som föll oväntat väl ut. Microsoft har sålt otroliga 15 miljoner Kinect-kameror, vilket är en attach rate på ungefär 20 procent. Men eftersom kameran inte ingick tillsammans med konsolen från första början har den aldrig kunnat bli annat än ett komplement. Visst har det släppts spel som bara kan spelas med Kinect, men de är få till antalet och (med vissa strålande undantag) undermåliga. Nästa Xbox kommer att lanseras tillsammans med Kinect 2, vilket öppnar upp för andra möjligheter för utvecklarna. Vi får därför räkna med att Kinect är en viktig del av Microsofts framtidsvision för Xbox.

Xbox kommer också att handla om mer än spel. Microsoft lär vilja marknadsföra den som en underhållningscentral för vardagsrummet. Det är inte första gången vi hör detta - samma sak har sagts om Xbox 360 och PlayStation 3 - men den här gången lär de löpa linan ut. Det är inte osannolikt att Xbox kommer att fungera även som digitalbox och att vi, förmodligen främst i USA till en början, kommer att få se erbjudanden om att signa olika abonnemang med stora kabelbolag när man köper en Xbox.
PlayStation 4 - bara spel?
För Sony är det revansch som gäller. PlayStation 3 blev till slut inget fiasko - närmare 80 miljoner sålda enheter är stabilt. Men den hade två väldigt skakiga år innan försäljningen tog fart med PS3 Slim. Sony förlorade pengar på PS3 och drar nu lärdomar av det som gick fel.

Även Sony släpper en uppdaterad 3D-kamera till sin konsol. Men det är oklart hur pass hårt de vill satsa på rörelsekontroller framöver. Move var ett sätt att locka Wii-publiken över till andra sidan, men det var tydligt att Sony släppte denna produkt för att de ansåg sig vara tvungna att kontra Nintendo. Jag tror att de själva aldrig ens gillade Move. Den behandlades väldigt styvmoderligt: Ett högt pris, knappt någon reklam som förklarade varför Move var bättre än Wiimoten och få spel. Några försäljningssiffror för Move har aldrig offentliggjorts.

Detta gör att jag tror att Sony, trots att de lanserar en ny PS Eye-kamera, framför allt vill satsa på traditionell gaming med DualShock 4. PS Eye kommer att finnas där för chatt och säkert användas i vissa spel, men Sonys nästa konsol lär vi främst spela på med en vanlig handkontroll. Det är även troligt att Sony vill utveckla PS+, den betaltjänst som de utvecklat med Xbox Live Guld som inspirationskälla. Microsoft har 20 miljoner betalande Live-kunder. Det är en inkomstkälla som Sony väldigt gärna vill komma åt.
Wii U då?
Jag har ännu knappt nämnt Wii U. Anledningen är att jag har svårt att se hur Nintendos konsol ska kunna konkurrera med Sonys och Microsofts de kommande åren. De försäljningssiffror som Nintendo uppvisade för årets första kvartal talar ett tydligt språk: marknaden nobbar Wii U. Och detta redan innan PS4 och nästa Xbox avtäckts.

Jag tror att Nintendo har gjort en stor felbedömning den här gången. Wii U hade haft en större chans om den lanserats 2010, när intresset för Wii var på väg att minska men varumärket fortfarande var starkt och konkurrenternas next gen-konsoler i bästa fall var på skisstadiet. En spelkonsol med touchkontroll, ett slags stationär DS, hade kanske upplevts som något nytt och fräscht då. Men inte i dag. Wedbush-analytikern Michael Pachter har kallat Wii U "a crappy product". Vad man än tycker om det uttalandet är det mycket som talar emot konsolens chanser framöver.

Det är sant att Nintendo har misslyckats med att förklara vad Wii U är och att många antingen tror att den är ett tillbehör till Wii eller inte alls vet att den finns. Men det säger också något om konsolen i sig: den är mycket svårare att marknadsföra än Wii, som var en konsol människor förstod på tio sekunder. Det är sant att Nintendo nog borde ha tryckt in lite mer processorkraft och minne i konsolen. Men det skulle förmodligen inte hjälpt den att sälja mycket bättre när alla väntar på Sonys och Microsofts maskiner.

Nintendo sitter med en konsol som ingen vill ha. De kan inte göra så mycket annat än att släppa spel till den, sänka priset och hoppas att vinden vänder. Troligtvis gör den inte det. Med Wii vann Nintendo jackpot. De casualspelare som köpte konsolen då har emellertid vandrat vidare till att spela på smarttelefoner och surfplattor. Det är därför svårt att se vilka, förutom de mest trogna fansen, som Nintendo ska locka med sin konsol under de kommande åren.

torsdag 25 april 2013

Speltoppen vecka 16

För första gången på väldigt länge är det Nintendo 3DS i topp på den svenska speltoppen. Fire Emblem Awakening säljer bäst. BioShock Infinite (recenserat här) rasar ytterligare några placeringar.

Multiformat
01. Fire Emblem Awakening (3DS)
02. Injustice: Gods Among Us (PS3)
03. Injustice: Gods Among Us (360)
04. SimCity (PC)
05. FIFA 13 (PS3)
06. FIFA 13 (360)
07. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
08. Skylanders Giants (Wii)
09. Sly Copper: Thieves in Time (PS3)
10. Tomb Raider (PS3)
11. Battlefield 3 (PC)
12. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
13. BioShock Infinite (360)
14. BioShock Infinite (PS3)
15. NHL 13 (PS3)
16. Tomb Raider (360)
17. Luigi's Mansion 2 (3DS)
18. Skylanders Giants (360)
19. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC)
20. The Sims 3 (PC)

PC: 6
PS3: 6
360: 5
3DS: 2
Wii: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

Recension: BioShock Infinite


Ken Levine har siktat mot stjärnorna och hamnat bland molnen. I BioShock Infinite byter Irrational Games havets botten mot himlen och leverar en nära nog himmelsk upplevelse. 

Redan under spelets första minuter känns det att det är ett BioShock jag spelar. Stämningen och miljön bidrar till det, och Infinite råkar faktiskt inledas med ankomsten till en fyr precis som de två föregångarna. Förutom att det denna gång bär av uppåt, inte nedåt.

Vi spelar som Booker DeWitt, en man som genom att anta ett uppdrag ska få en spelskuld avskriven. Uppdraget förefaller enkelt: Hitta en ung kvinna, Elizabeth. Med denna knapphändiga information skickas vi in i ett äventyr som inte riktigt liknar någonting annat. Ganska snart blir det uppenbart att det kommer att krävas betydligt mer än Booker trott för att föra Elizabeth i trygghet.

Att se den svävande staden Columbia, ett slags alternativt USA 1912 styrt under en profet och präglat av en strikt raslära, är som att äta sockervadd för första gången. Det är en speciell upplevelse och jag kommer på mig själv med att sitta med öppen mun. Sekelskifteshusen, gatustånden, den klarblå himlen och kullerstensgatorna - allt ackompanjerat av tidsenlig ragtime. Det är oerhört pittoreskt och väldigt inbjudande. Jag känner att här skulle jag nog kunna bo. Irrational behärskar design som få andra spelstudior. De visade det i BioShock, och detta är inte ett dugg sämre. Snarare mer storslaget och genomtänkt.


Det är uppenbart att Irrational haft enorma ambitioner med Infinite. Det märks på det förstklassiga röstskådespeleriet, den bedårande grafiken, de storslagna miljöerna, de politiska undertonerna, alla sidouppdrag och en skickligt berättad historia som griper tag och lämnar spelaren med mängder av funderingar. Ändå har utvecklarna valt att frångå inslaget med moraliska val som spelaren ställdes inför i det första spelet. Även om spelet i sig i högsta grad handlar om moral, och det dyker upp något enstaka tillfälle då det blir interaktivt, utnyttjas det inte alls på samma sätt denna gång. Vilket är lite synd.

Styrkorna i Infinite är desamma som i det första BioShock. Irrational vet hur man skriver en bra historia med politisk klangbotten och skapar fantastiska miljöer. Men de vet tyvärr också hur man slår sönder både och med ett alltför hektiskt och obalanserat stridssystem. Det gjorde mig lite nervös. Mycket har dock blivit avsevärt bättre i det tredje spelet. Striderna är nu mer balanserade, vapnen roligare att använda och det finns mer tid för utforskning.

Detta besynnerliga par dyker upp många gånger i spelet. 
Förklaringen är minst sagt komplicerad.

Kontrollmässigt bjuder Infinite på hisnande åkturer genom Columbias eget transportsystem Skyrail. Det är det snabbaste och ofta enda sättet att ta sig mellan de flygande öar som utgör staden. Det som såg komplicerat ut i tidiga demos fungerar förvånansvärt bra. Med ett enkelt knapptryck kan jag byta spår, hoppa till byggnader och göra attacker från luften. Även fienderna kan emellertid använda sig av Skyrail, vilket gör striderna mer mångfacetterade och öppnar upp för strategiskt tänkande. Det finns många olika sätt att klara en fajt på.

Chansen till utforskning är alltså större än i föregångarna. Å andra sidan har BioShock alltid varit ett FPS, och utifrån de premisserna är det glädjande att striderna nu är både mindre monotona och betydligt bättre balanserade. I de allra mest hektiska lägena upplever jag emellertid kontrollen som lite snårig. Bara det faktum att flera viktiga funktioner lagts på X-knappen - ladda om, plocka upp föremål, öppna dörrar och be Elizabeth om något ligger allt på samma knapp - bäddar för misstag i stridens hetta.

I takt med att spelet låter mig utforska allt större delar av Columbia, möter jag också fler fiender. Den roligaste av dem alla är tveklöst Motorized Patriot, ett slags mekanisk George Washington som kräver sin man att besegra.

Det första BioShock lät spelaren dopa sig med olika förmågor - plasmider. Det handlade om allt från att kasta bisvärmar till att elektrifiera motståndaren (vilket förstås var effektivt i en undervattensstad). Här heter de vigors, men fungerar likadant. Nya vigors kan köpas i automater, där de även kan uppgraderas tillsammans med den vanliga vapenarsenal som erbjuds längs spelets gång. Att byta mellan olika vigors under pågående strid är busenkelt. För den vane spelaren kan rätt kombination av vigors och vapen fungera fantastiskt.

Samspelet med Elizabeth är viktigt. Hon är spelets huvudperson och lätt att tycka om. Genom spelet genomgår hon en karaktärsutveckling vi ofta inte ser i spel. Till skillnad från kvinnor i andra actionspel - som antingen är superhjältar som Lara Croft eller hjälplösa som kattungar - är Elizabeth både stark och sårbar. Hon hjälper Booker på alla sätt hon kan, men deltar inte aktivt i några strider. Elizabeth och Booker behöver varandra och den insikten sjunker in hos dem allt eftersom.

Efter att ha blivit döpt, spelat gitarr, hängt från en metallskena högt över molnen och gjort revolution lägger jag något omtöcknad ned handkontrollen efter den långa slutscenen. Jag inser att BioShock Infinite är som den där filmen du måste se två gånger för att ta in helt och hållet.

Det bästa betyget för ett spel är att spelaren så fort sluttexterna har rullat förbi vill börja om från början igen. Det är just det, parat med den omtumlande känsla som stora såväl film- som spelupplevelser lämnar efter sig, som skiljer bra spel från fantastiska. BioShock Infinite tillhör den senare kategorin.

+ Imponerande story
+ Strålande röstskådespelare
+ Fantastisk design
+ Underbar musik

- Små kontrollmissar
- Vissa delar av spelet är inte fullt lika fantastiska

Betyg: 10/10
Format: PC, PS3, Xbox 360 (testad)

Läs även: Recension av BioShock

onsdag 24 april 2013

Officiellt: Ny Xbox visas den 21 maj


Microsoft har slutligen bekräftat det vi egentligen redan visste: Nästa Xbox visas upp på ett Xbox-event den 21 maj. Eventet kommer att livestreamas via bland annat Xbox Live. 

Det troliga är att vi får se själva konsolen samt grafikdemon som visar vad maskinen går för. Förmodligen kommer Microsoft även att visa upp några få spel, men framför allt lär de vilja visa vilka tjänster nästa Xbox bjuder på och lägga ut texten om sin framtidsvision för varumärket. 

Krutet på spelsidan kommer att sparas till E3-mässan i juni. En mässa som för övrigt ser ut att kunna bli den hetaste sedan 2005.

Nintendo redovisar försäljningssiffror

I morse svensk tid släppte Nintendo årsrapporten som innehåller försäljningssiffrorna för perioden 1 april 2012 till 31 mars 2013. Uppgifter till Bloomberg skvallrade om en rörelseförlust på närmare 190 miljoner dollar. Rörelseförlusten blev den dubbla, men tack vare en synnerligen gynnsam yenkurs verkar Nintendo faktiskt ha gjort en vinst på 71 miljoner dollar. Bolaget som sådant är således solitt.

Nintendo 3DS går bra, men Nintendo missade försäljningsmålet med en miljon enheter. Däremot säljs det bara ungefär tre spel per 3DS-enhet, vilket inte är särskilt mycket. Samtidigt pensioneras trotjänaren Nintendo DS med fantastiska 153 miljoner sålda ex på sitt CV. Wii är på vippen att klättra över 100-miljonersvallen.

Att siffrorna för Wii U skulle bli tyngre var väntat. Nintendo hade ursprungligen ett mål att sälja 5,5 miljoner Wii U t.o.m. 31 mars. Detta reviderades i januari till 4 miljoner. Nu står det klart att inte heller detta sänkta mål nåddes.

För mätperioden oktober-december (konsolen släpptes i slutet av november/början av december) sålde Wii U i 3,06 miljoner enheter världen över. Därefter har konsolen gått in i väggen fullständigt. Nintendo sålde under årets första tre månader bara 390 000 Wii U. Vi ska minnas att detta är sålda till butik, inte nödvändigtvis till kund. Det finns fortfarande gott om Wii U-konsoler kvar på hyllorna.

Inför den kommande mätperioden (1 april 2013-31 mars 2014) hoppas Nintendo kunna sälja 9 miljoner Wii U-konsoler, eller 750 000 enheter i månaden. Det är helt klart en optimistisk prognos givet hur de tre första månaderna har sett ut i år, men Nintendo räknar med att de kommande spelen ska få jobbet gjort.

I årsrapporten förklarar Nintendo att de planerar viktiga Wii U-releaser under årets andra hälft för att bygga momentum. Men eftersom det är väldigt sparsmakat med spel under årets första hälft betyder det att Nintendo måste sälja konsoler utav bara tusan under hösten och över julhelgen - när Wii U även kommer att slåss mot nästa Xbox och PlayStation 4 - för att komma i närheten av 9-miljonersmålet. Om Nintendo lyckas kommer de ha gjort en närmast historisk vändning.

Förändringar är sannolikt på gång, exempelvis en prissänkning efter sommaren. En förändring sker redan nu: Satoru Iwata tar över som chef för Nintendo of America. Reggie Fils-Aime blir dock kvar som ordförande för den nordamerikanska marknaden.

Alla siffror finns hos NeoGAF.

tisdag 23 april 2013

Fåret inom oss


För 15 år sedan, eller en evighet i elektronikmått mätt, satt vi med våra Nokia- och Ericssontelefon med lågupplöst skärm som inte dög till mycket. Då var mobiltelefonen ett kommunikationsverktyg. Med smarttelefonrevolutionen har den blivit så mycket mer. Den är både ett arbetsredskap och en bärbar underhållningscentral.

Sony, HTC, Apple, Samsung, LG och Nokia tävlar om vår uppmärksamhet genom att ständigt släppa nya modeller av sina telefoner. Oftast går vi på hypen och byter ut vår gamla trots att det inte är något fel på den. Det är också en förändring (som emellertid är lika aktuell i andra branscher eftersom allt från DVD-spelare till tvättmaskiner inte är gjorda för att hålla mer än ett begränsat antal år nuförtiden). Förr höll vi i prylarna och bytte ut dem när de praktiskt taget höll på att falla isär eller bara hade gett upp en mulen höstmorgon.

Frågan är varför vi stod emot då men är så lättlurade nu. Varför går den som äger en Iphone 4S och köper en Iphone 5? Det är ingen ny upplevelse som erbjuds, reklamens budskap till trots. Det Iphone 5 erbjöd var en extra rad appar genom att skärmen var lite större. Och så vägde telefonen lite mindre. Men många sålde sin 4S och sprang och köpte Iphone 5.

Mycket handlar om det vi läser in i produkten. Här kommer känslor och förväntningar in i bilden. Och status. Apple behöver inte ens marknadsföra sina produkter längre, de säljer ändå. Samsung satsar desto mer på marknadsföring, troligen mest av alla i hela branschen.

När Samsung nu (på lördag) lanserar uppföljaren till sin hyllade smarttelefon Galaxy S3 kommer många sälja sin gamla telefon på Blocket och springa till affären för att köpa den nya modellen. I likhet med Apple erbjuder Samsung denna gång endast mikroskopiska förändringar jämfört med fjolårsmodellen. Det är i sig inget dåligt eftersom S3 är en formidabel telefon. Men är det värt sextusen kronor?

Det är faktiskt ganska svårt att se skillnad på telefonerna vid en snabb anblick. Innehållet verkar också mycket snarlikt. Ändå kommer många vara villiga att lägga ut sextusen kronor (totalt mer med abonnemang) för att få den senaste telefonen i handen. Om några månader, när Apple kanske har visat sin nästa Iphone, kommer S4 inte längre att kännas glödhet. Men vi handlar för att få en upplevelse här och nu, inte sant? Och, inbillar jag mig, för att känna oss som en i gruppen.

Läs M3:s test av Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 kanske borde ha hetat S3.2 i stället.
Den är enligt alla som testat den väldigt lik S3:an. Och inte bara till utseendet.

fredag 19 april 2013

USA: Xbox 360 dominerar, Nintendo lovar fler spel

NPD har offentliggjort försäljningssiffrorna för mars i USA. Bäst av spelen säljer BioShock Infinite (välförtjänt).

Överlag dominerar Xbox 360. Sex av de tio bäst säljande spel har släppts till Microsofts konsol - antingen multiformat eller exklusivt. Xbox 360 är fortfarande den bäst säljande konsolen i USA - för 27:e månaden i rad. Visserligen minskar försäljningen med nästan en tredjedel jämfört med året före, men det räcker ändå till 261 000 sålda enheter under en svag del av året. Rätt imponerande.

För Nintendo är det ömsom vin, ömsom vatten. De skryter visserligen om att ha sålt 8 miljoner 3DS i USA (och 20 miljoner spel plus allt som sålts digitalt, vilket dock inte är någon fantastisk attach rate per konsol). På en marknad som sjönk med 32 procent jämfört med samma månad 2012 ökade 3DS med 9 procent.

Men det är tyst om Wii U. Enligt Michael Pachter sålde Wii U bara runt 55 000 ex i mars, vilket skulle kunna förklara varför Nintendo inte säger något om försäljningssiffrorna. Andra siffror säger 67 000. Reggie Fils-Aime, chefen för Nintendo of America, har erkänt att det hittills har släppts färre spel väntat men att det är mycket på gång. Detta upprepar Nintendo i sitt senaste pressmeddelande:

Wii U™ owners have a ton of great games to look forward to from Nintendo and its third-party partners, including Game & Wario™ on June 23, Pikmin™ 3 on Aug. 4, Disney's Planes from Disney Interactive on Aug. 6 and Tom Clancy's Splinter Cell® Blacklist™ from Ubisoft® on Aug. 20. At the upcoming E3 trade show in June in Los Angeles, Nintendo expects to show attendees upcoming Wii U games from the Mario Kart™, Super Mario Bros.™ and Super Smash Bros.™ franchises.

"Tonvis med spel" var det. Nintendo är pressat och ser sig tvingat att redan nu berätta vilka spel som kommer att visas på E3. Wii U förefaller sälja runt 150-200 000 ex per månad i hela världen, vilket alltså är mindre än vad Xbox 360 presterar bara i USA. Läget är således bekymmersamt. Är det utom räddning? Ja, kanske. Det betyder inte att Wii U kommer att försvinna från marknaden - Nintendo kommer att stötta formatet om de så måste göra det ensamt. Däremot tyder alltmer på att Wii U blir en nischkonsol.

Konsolförsäljning i USA i mars 2013
1. 360 - 261 000 (bekräftade)
2. 3DS - 230 000
3. PS3 - 211 000
4. Wii - 91 000
5. NDS - 86 000
6. Wii U - 67 000
7. PSV - 33 000
8. PSP - 8 000

Ovanstående lista ska tas med en liten nypa salt eftersom det bara är siffrorna till Xbox 360 som är bekräftade. Men den överensstämmer väl med prognoserna och kommer från en källa som förefaller trovärdig. Wii U sålde ungefär hälften av vad Microsoft krängde Kinect-kameror, vilket säger en del.

Spelförsäljning i USA i mars 2013
1. BioShock Infinite (360, PS3, PC)
2. Tomb Raider (360, PS3)
2. Gears of War: Judgment (360)
4. God of War: Ascension (PS3)
5. Call of Duty. Black Ops 2 (360, PS3, PC, WiiU)
6. Luigi's Mansion 2 (3DS)
7. MLB 13: The Show (PS3, PSV)
8. NBA 2K13 (360, PS3, Wii, WiiU, PC, PSP)
9. The Walking Dead: Survival Instinct (360, PS3, WiiU)
10. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm (360, PS3)

Källa: NPD Group

torsdag 18 april 2013

Speltoppen vecka 15

SimCity behåller tronen. BioShock Infinite finns med på tre format bland de 12 bästa.

Multiformat
01. SimCity (PC)
02. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
03. Sly Copper: Thieves in Time (PS3)
04. Skylanders Giants (Wii)
05. BioShock Infinite (360)
06. FIFA 13 (PS3)
07. BioShock Infinite (PS3)
08. FIFA 13 (360)
09. The Sims 3 (PC)
10. Tomb Raider (360)
11. Luigi's Mansion 2 (3DS)
12. BioShock Infinite (PC)
13. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
14. NHL 13 (360)
15. Just Dance 4 (Wii)
16. Tomb Raider (360)
17. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
18. Call of Duty: Black Ops II (360)
19. Skylanders Giants (360)
20. NHL 13 (PS3)

360: 6
PS3: 6
PC: 5
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

onsdag 17 april 2013

Pikmin 3 får releasedatum


Nintendos Wii U har det tungt på alla tre stora marknader. Efter en tillfällig ökning i Japan sålde konsolen förra veckan runt 10 000 ex, en rejäl nedgång från några före och åter igen sämre än både PlayStation 3 och PS Vita. Totalt har Nintendos konsol sålt i 879 000 ex i landet i i öster.

I morgon väntas marssiffrorna från USA (och snart får vi veta hur mycket Wii U har sålt totalt sedan releasen), men enligt Michael Pachters analyser kommer den att landa runt 55 000 ex medan Xbox 360 och PlayStation 3 ligger på knappt 300 000 ex. Pachter är en ifrågasatt figur, men hans siffror för januari och februari visade sig stämma rätt bra.

Under januari och februari släpptes ett enda spel. Mars var lite bättre. Då såg vi Wii U-exklusiva Lego City Undercover och Monster Hunter 3 Ultimate (i väst), men det verkar inte ha ökat försäljningen nämnvärt.

Nintendo är som synes i behov av fler spel. Det är därför glädjande att ett av de mest efterlängtade spelen, Pikmin 3, äntligen fått ett releasedatum. Det släpps den 12 juli i Japan och den 4 augusti i USA. Något europeiskt datum är ännu inte spikat, men Europareleasen blir förhoppningsvis inte så långt efter den amerikanska.

En längre bloggpost om Wii U kommer när vi har NPD-siffrorna i handen.

måndag 15 april 2013

From Finland with love

Världens kanske mest VHS-älskande man visar sin samling. Man blir allt lite rörd.

torsdag 11 april 2013

Windows 8 ett fiasko?

Som tidigare rapporterat har Windows 8 fått en svag start. Trots att det finns förinstallerat på de flesta PC:ar som säljs är det få som använder det.

SvD skriver att Windows 8 rent av tycks ha dragit ned hela PC-försäljningen. Under årets första kvartal föll PC-försäljningen med 14 procent, vilket är väldigt mycket. För HP var minskningen hela 24 procent.

Att skylla detta ras på Windows 8 är dock att gå lite för långt. Frammarschen för surfplattor och smarta telefoner, vars försäljning fortsätter att öka kraftigt i hela världen, är en viktigare förklaring till att det säljs färre traditionella datorer. Denna utveckling var väntad. Det finns bedömare som ifrågasätter PC:ns själva existens när surfplattor och smarttelefoner blir alltmer avancerade och dessutom är mer portabla.

Jag är kluven inför Windows 8. Systemet är det snyggaste Microsoft har skapat. Det har definitivt styrkor. Men den version jag, under viss vånda, installerade på min PC krånglar. Nya små obegripliga problem tycks hela tiden uppstå. Jag misstänker att det har med installationen att göra då den fick göras två gånger.

Microsofts mål med Windows 8 var att det skulle ersätta Windows 7 och knyta samman PC-, smarttelefons- och surfplattesegmenten till ett mer enhetligt system. På PC-sidan är det nya operativsystemet hittills ett misslyckande. Windows Phone har, Nokias superbt fina Lumia 920 till trots, bara norpat någon enstaka procent av marknaden.

Återstår surfplattan Surface, som är Microsofts svar på Ipad och Galaxy Tab. Pro-versionen har fått fina recensioner (men anses för dyr). Det är ännu för tidigt att säga hur Surface kommer att slå, Pro-versionen har inte ens lanserats i Sverige än. Men en sak vet vi: Ipad är en formidabel motståndare även för en jätte som Microsoft.

Visionen att bygga datorer, telefoner och surfplattor runt ett enhetligt system, Windows 8, kan vara i fara.

Speltoppen vecka 14

BioShock Infinite får flytta lite på sig när SimCity går från femte plats och återtar förstaplatsen. Wii U står åter utan spel på topp 20.

Multiformat
01. SimCity (PC)
02. BioShock Infinite (PS3)
03. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
04. Sly Copper: Thieves in Time (PS3)
05. BioShock Infinite (360)
06. Skylanders Giants (Wii)
07. FIFA 13 (PS3)
08. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
09. FIFA 13 (360)
10. The Sims 3 (PC)
11. BioShock Infinite (PC)
12. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
13. Tomb Raider (360)
14. Luigi's Mansion 2 (3DS)
15. Tomb Raider (PS3)
16. The Sims 3: Husdjur (PC)
17. Just Dance 4 (Wii)
18. Call of Duty: Black Ops II (360)
19. Skylanders Giants (PS3)
20. NHL 13 (360)

PS3: 6
PC: 6
360: 5
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

måndag 8 april 2013

"Nästa Xbox kommer kosta 500 dollar"

Ryktesspridningen kring nästa Xbox blir allt hetare. De senaste uppgifterna, som kommer från analytikern Paul Thurrot, hävdar att konsolen kort och gott kommer att heta Xbox och släppas i två versioner: en för 500 och en för 300 US-dollar. Den billigare modellen kommer att säljas med abonnemang.

Ett rykte som varit konstant hela tiden är att Microsofts konsol måste vara uppkopplad för att fungera. Detta bekräftar Thurrot och hänvisar till designdokument. Något pris har det inte spekulerats om tidigare. Om Microsoft lägger sig så högt som 500 dollar skulle det vara en överraskning. Xbox 360 kostade vid lansering 400 US-dollar, vilket blev 400 euro i EU och 4 000 kronor i Sverige.

Den första Xbox-konsolen kostade 5 000 kronor när den lanserades i Sverige den 14 mars 2002, men priset fick dumpas till 3 500 kronor redan efter några veckor till följd av dålig försäljning. Alla som då köpt konsolen för fullpris (inklusive undertecknad) fick två spel och en handkontroll som kompensation. Tror Microsoft att ett så högt pris skulle vara mer attraktivt den här gången?

Enligt Thurrot har Microsoft övervägt att i framtiden släppa Xbox utan spelfunktion för konsumenter som endast vill åt maskinens övriga tjänster. Det skulle göra nästa Xbox till mer av en generell underhållningsprodukt än en spelkonsol (och kanske förvirra konsumenterna fullständigt). Planerna ska ha övergivits.

Nya Xbox kommer inte att vara bakåtkompatibel med Xbox 360. Nytt datum för utannonsering av den nya Xbox är satt till 21 maj och själva lanseringen till i början av november, om vi får tro Paul Thurrot. I höst ska även en ny budget-modell av Xbox 360 släppas för 99 dollar, vilket lär bli 990 kronor i Sverige.

För egen del är det mesta som sagts och ryktats om den tredje generationens Xbox negativt. 500 dollar är väldigt mycket pengar för en konsol, även om den är fullproppad med funktioner och kraftfull hårdvara. Att Microsoft skulle satsa på en abonnemangsmodell var väntat, men att samtidigt ta 300 dollar för konsolen låter inte särskilt förmånligt.

Ingen bakåtkompatibilitet med Xbox 360 vore kanske inte så överraskande, men icke desto mindre är det något negativt när antalet spelkonsoler som belamrar vardagsrummet börjar nå smärtgränsen. Däremot är jag inte så uppretad över det alltmer sannolika ryktet att nästa Xbox kommer att kräva ständig uppkoppling för att fungera. Jag loggar redan i dag in med mitt Xbox Live-konto varje gång jag startar min Xbox 360. Skillnaden kommer därför i praktiken att bli noll.

I slutändan är det spelen som kommer att fälla avgörandet. Men just nu är det många spelare som rynkar på näsan åt ryktena som omger nästa Xbox. Risken för att många Xbox 360-ägare drivs i händerna på Sony i den kommande generationen tycks allt större.

torsdag 4 april 2013

Speltoppen vecka 13

Åter igen har vi en ny etta på topplistan. Det hyllade BioShock Infinite övertar tronen och presterar en trippel. Monster Hunter 3 Ultimate faller ur till både Wii U och 3DS, men Wii U får i stället in Lego City Undercover på plats åtta och 3DS Luigi's Mansion 2 på plats sju.

Multiformat
01. BioShock Infinite (PS3)
02. BioShock Infinite (360)
03. BioShock Infinite (PC)
04. Sly Copper: Thieves in Time (PS3)
05. SimCity (PC)
06. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
07. Luigi's Mansion 2 (3DS)
08. Lego City Undercover (Wii U)
09. Gears of War: Judgment (360)
10. Army of Two: The Devil's Cartel (360)
11. FIFA 13 (PS3)
12. Army of Two: The Devil's Cartel (PS3)
13. Tomb Raider (PS3)
14. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
15. FIFA 13 (360)
16. Skylanders Giants (Wii)
17. Tomb Raider (360)
18. God of War: Ascension (PS3)
19. The Sims 3 (PC)
20. Just Dance 4 (Wii)

PS3: 6
PC: 5
360: 5
Wii: 2
Wii U: 1
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

onsdag 3 april 2013

PS Vita rusar i Japan

Det är ingen hemlighet att Sonys PS Vita har haft det tungt sedan releasen. Den har kallats en död fisk, och inte helt utan fog. På sistone har dock formatet tagit fart i Japan, som det verkar mycket tack vare prissänkningen.

Under hela 2012 sålde PS Vita drygt i 202 000 ex. Under årets första tre månader har Sony sålt 336 000 enheter. Den gångna veckan sålde PS Vita bättre än PlayStation 3 men knappt hälften så bra som omöjliga Nintendo 3DS. Mars är den bästa månaden för PS Vita sedan releasen i december 2011 (hela 2012 var en katastrof).

Även Wii U har undvikit de allra lägsta försäljningsdalarna de senaste veckorna. Under förra veckan sålde Nintendos ifrågasatta konsol bättre än PlayStation 3 och landade på nästan 23 000 enheter, mer än dubbelt så mycket som veckan före. Såväl Dragon Quest X som Game & Wario placerar sig på topp 10.

Är då Wii U på rätt spår igen? Det är för tidigt att säga. Att sälja bättre än PS3 när Sony har utannonserat PlayStation 4 är egentligen ingen jätteprestation. Men siffrorna är förstås uppmuntrande för ett Nintendo som kämpat i rejäl motvind de senaste månaderna - främst på grund av bristen på nya spel. En veckas bra försäljning gör ingen sommar, och de negativa nyheterna om Wii U är fortfarande fler än de positiva.

Man får ta det som bjuds. Störst medvind just nu har faktiskt PS Vita.

Kolla hela listan hos NeoGAF.

Nästa Xbox "het och tilltalande"

Medan PlayStation 4 blir alltmer konkret i både tanke, innehåll och form är nästa Xbox ett desto större frågetecken. Microsoft tiger som muren och än vet vi inte när maskinen kommer att avtäckas.

Sony har än så länge bara visat upp handkontrollen till PS4. Enligt Kotaku blir handkontrollen till nästa Xbox väldigt lik den till Xbox 360. Bara något mindre. Det betyder: ingen pekskärm som till Wii U eller pekplatta som till PS4. Vilket jag tackar för. I min värld är Xbox 360-kontrollen den bästa hittills. Det enda Microsoft skulle kunna jobba lite på är möjligen styrkorset (men det används i ärlighetens namn inte så ofta) och ge oss möjlighet att ladda handkontrollen via mini-usb.

Det hävdas också att utvecklingskiten sändes ut till utvecklarna i mars. Vilket kan låta lite sent. Planerar Microsoft månne en lansering av nästa Xbox först i början av 2014?

Hur det än blir med den saken, har återförsäljaren GameSpots vd J. Paul Raines kallat nästa Xbox för "en väldigt het och tilltalande maskin". Raines hävdar att företaget tillbringat mycket tid med Microsoft och med spänning väntar på att nästa Xbox ska visas för allmänheten.

Detta kan tolkas som att ryktet att nästa Xbox kommer att blockera begagnade spel inte stämmer. Annars skulle rimligen en återförsäljare som lever av just intäkter från begagnathandeln tala så positivt om nästa Xbox, kan man tänka.

Bäst.