tisdag 9 juni 2015

Blizzard-chef går till Ready at Dawn


Ready at Dawn, studion bakom det läckra men tråkiga The Order: 1886 till PlayStation 4 (recension här), börjar utveckla till flera format.

Detta blev offentligt i går när det även avslöjades att Paul Sams (tidigare operativ chef för Blizzard) tar över som chef medan den nuvarande VD:n tar rollen som "kreativ chef".

Studion säger att den vill utveckla ett nytt "transmedia IP", det vill säga ett varumärke som spänner över flera plattformar. Då passar det nog utmärkt att ha Paul Sams till hands då Blizzard under hans ledning lanserade World of Warcraft och Diablo och utökade personalstyrkan från 50 till 4 000 personer. Han har som synes en del på sitt CV.

Denna nya satsning betyder sannolikt att The Order: 1886 som varumärke är dött. Ready at Dawn måste ha fått nobben av Sony att gå vidare med en uppföljare, och det var att vänta efter att spelet trots en enorm marknadsföringskampanj floppade kommersiellt. Det sågades även av kritiker, och skälet var enkelt: The Order var helt enkelt inget bra spel. Sony äger varumärket och lär begrava det långt ned i en mörk källare.

Ready at Dawn kommer att utveckla spel till PC, PS4, Xbox One och en ännu inte namngiven plattform. Skillnaden nu blir att de ska äga sina egna varumärken. Vi kan räkna med att höra om ett stort projekt (rollspel?) framöver.