söndag 21 juni 2015

Microsoft hoppas att fler 360-spelare byter upp sig

Den minst sagt svajiga starten för Xbox One fick många Xbox 360-spelare att köpa en PlayStation 4 i stället. Enligt Sony visar kundundersökningar att 40 procent av PS4-ägarna aldrig ägde en PS3. Eftersom det har sålts 22 miljoner PS4 i världen, är det fråga om rätt många konvertiter.

Detta har nog tagit Microsoft lite på sängen. De har haft väldigt trogna kunder. Men i höst hoppas de att många Xbox 360-spelare kommer köpa en Xbox One, vilket Phil Spencer uttryckligen sa på E3. Då släpps nämligen spel som traditionellt sett tilltalat Xbox-spelare: Halo 5: Guardians och remastern Gears of War: Ultimate Edition. Därtill ska vi lägga Forza 6 och Rise of the Tomb Raider (däremot är det numera Sony som äger rätten att få DLC till Call of Duty: Black Ops 3 först, vilket tidigare varit förbehållet Xbox).

Samtidigt kommer även bakåtkompatibiliteten med Xbox 360 att omfatta alltfler spel. Detta är en solklar vädjan från Microsoft till alla Xbox-spelare att köpa Xbox One. Frågan är om det kommer att fungera eller om det är lite för sent.

Jag lade en beställning på en Xbox One häromdagen. Forza Motorsport 5 och 6, Sunset Overdrive, Ori and the Blind Forest, Halo 5, Rise of the Tomb Raider och kommande spel som Quantum Break, Ashen och Recore fällde avgörandet. Konsolen har sjunkit i pris, Kinect är borta ur leken och när nu slimmodellen ser ut att dröja var det ingen mening att vänta längre.

Men alla resonerar inte som jag. PS4 och Xbox 360 kallades för "HD-tvillingar", och det fanns mer än ett korn av sanning i det. Detsamma gäller PS4 och Xbox One, som frånsett ett antal exklusiva spel är tämligen lika. Har man redan köpt en PS4 ska det därför mycket till att även slanta upp för en Xbox One. Den konsol som skiljer ut sig i denna generation är Wii U, men den är i praktiken dödförklarad (fler tankar om det här) och kostar dessutom som en Xbox One.

Jag tror att Microsoft kommer ha en riktig bra julhandel i år. Nämnda spel talar för det samtidigt som Sony inte riktigt har en konkurrenskraftig förstapartslineup. Många 360-spelare som ännu inte köpt en konsol ur den nya generationen har all anledning att göra det nu. De kan lockas av Xbox One. Men de gamla Xbox-spelare som redan har köpt en PS4, lär vilja fundera både en och två gånger.

Jag slog till. Men hur många PS4-ägare kommer köpa Xbox One?