torsdag 18 juni 2015

Hetast på E3!


E3 är över, och vilka dagar det har varit. Sony, Microsoft, EA, Bethesda, Ubisoft, Square Enix, Activision och en mängd mindre utvecklare har visat upp massor av spännande spel. Vi har fått se ett nytt Mass Effect, mer från Assassin's Creed: Syndicate, Star Wars Battlefront, Fallout 4, Just Cause 3, remaken av Final Fantasy VII, nya Doom och mer från No Man's Sky.

Men det var andra spel som gjorde allra störst intryck på mig.

DETTA ÄR MINA FAVORITER FRÅN ÅRETS E3-MÄSSA:

1. Shenmue III (PS4, PC)
14 långa års väntan är över. Yu Suzukis saga ska äntligen få ett slut. Det är svårt att greppa. Svårt att förstå att det är sant. Självklart är avslöjandet att Yu Suzuki söker finansiering på Kickstarter för att skapa Shenmue III årets största händelse på E3.

2. Uncharted 4: A Thief's End (PS4)
Enligt Naughty Dog blir detta det sista äventyret med Nathan Drake. I fjol fick vi en teaser. I år över sju minuters gameplay. Vi kan konstatera att Uncharted är sig likt. Det såg lyckligtvis betydligt snyggare ut än i det gameplay vi fått se tidigare. Detta kommer att bli bra. Riktigt bra.


3. Unravel (PS4, PC, Xbox One)
En fantastisk lite överraskning i form av ett rött garnnystan dansade in i mångas hjärtan. Spelet ger en känsla av en blandning mellan Little Big Planet och Ori and the Blind Forest. Blir det det minsta likt trailern, är det ett självklart köp. Det ska släppas till PS4, PC och Xbox One.

4. Recore (Xbox One)
Keiji Inafune i samarbete med Microsoft? Ja, faktiskt. Recore var den kanske största överraskningen på Microsofts konferens. Vi fick bara en CGI-trailer, men den räckte för att väcka mångas nyfikenhet. Så även min.


5. The Last Guardian (PS4)
Spelet som många gett upp hoppet om visades äntligen upp. Team Icos The Last Guardian ska äntligen släppas. En orsak till att det försenades var enligt Sony att de inte fick ordning på spelet till PS3. Det syns att det utvecklats till äldre hårdvara. Men för fansen spelar det kanske mindre roll. Bara de får spela det.

6. Gears of War 4 (Xbox One)
Jag var aldrig ett större fan av Gears of War till Xbox 360. Den vulgära estetiken och övervåldet tilltalade mig inte. Men jag får erkänna att Gears 4 ser fantastiskt ut. Sex minuters gameplay räckte för att göra det till ett av de spel jag ser mest fram emot till Xbox One.

7. Ashen (Xbox One)
En annan överraskning från Microsofts konferens var Ashen. Avskalat, mystiskt och mörkt som aska. Kan bli något extra.

INTE LIKA HETT...

1. Nintendo
Ärligt talat. Vad tusan var detta? Nintendo visade inget ur nya Zelda. Det hade de förvarnat om, så det var ingen överraskning. Men motiveringen var intressant: Enligt Nintendo of Americas pratkvarn Reggie Fils-Aime skulle det orsaka mer frustration för fansen om de visade något ur spelet eftersom det släpps först nästa år. Jo, tjena.

Det fansen fick, och som de blev fly förbannade över, var 50 minuters ömsom trams, ömsom klipp från spel de hoppats på så mycket mer från. Ett nytt Star Fox som såg ut som ett Wii-spel rent tekniskt. Ett nytt Zelda - men till 3DS. Ett nytt Metroid - utan Samus. Ett nytt Animal Crossing till Wii U - men som ett partyspel.

Detta var pinsamt, Nintendo. Även om alla nu förstår att fokus ligger på nästa plattform är det faktiskt en plikt att inte spotta sina fans i ansiktet. Wii U har bara varit ute i knappt tre år och alla som investerat i den förtjänar bättre än så här.

2. HoloLens
Många var helt tagna av Microsofts HoloLens-visning. Men vi som minns när Kinect visades upp lyckades behålla lugnet. Vi vet att det som visas inte alltid är det vi får i slutändan. Och den som tittade noga kunde se att det var förinspelat.

3. Ingen Xbox One slim
Jag hade ju hoppats. Och hoppats. Men det blev ingen Xbox One slim denna gång. Phil Spencer har sagt att han har velat prioritera prestandaförbättringar framför att ändra designen på själva konsolen. Och det får man väl respektera. I höst lanseras ett nytt snabbare gränssnitt till Xbox One.

Vi får helt enkelt ge oss till tåls. En designförändring kommer. Vad det lider. Bara inte just nu.