tisdag 30 juni 2015

PS4 har 70-90% av marknaden i Europa


Att det går bra för PS4 har knappast undgått någon. Sonys konsol har utklassat konkurrensen överallt förutom i Japan och Nordamerika. I Japan hänger Wii U fortfarande med och i Nordamerika nosar Xbox One i hälarna.

Europa är däremot Sony-land. Detta bekräftas av Sonys Europa-chef Jim Ryan i en ny intervju:
Well, we have market leadership in every country in Europe, and have very signicant market leadership in continental Europe. Extremely significant. I don't think market-share's any less than 70 %, and frequently greater than 90% in continental Europe.
Detta är anmärkningsvärda, ja makalösa siffror. Vi har vetat en tid att PS4 utklassar Xbox One i Tyskland, Frankrike och Spanien medan avståndet är betydligt mindre i Storbritannien. Men om Jim Ryans siffror är fakta betyder det att Nintendos Wii U knappt existerar i Europa.

Att Sony ger Microsoft på tafsen är egentligen inte så förvånande. När inte ens Xbox 360 lyckades knäcka Sonys dominans, förutom i Storbritannien, finns det ingen anledning att tro att Xbox One skulle lyckas bättre. Det var från första början uppenbart att den var byggd för den amerikanska marknaden.

Jag förstår att många européer inte ser någon mening i att köpa Xbox One. De missar därmed många bra spel, förstås, men PS4 täcker nog behovet hos de flesta.