söndag 14 juni 2015

Nedräkning till E3...


E3 står för dörren. Måndag och tisdag kommer vara fullspäckade, och för oss svenskar sänds vissa event på okristliga tider. Efter en rad utannonseringar i förtid är frågan om det finns några överraskningar kvar att släppa på mässan.

I år är jag mest spänd att se vad Sony har att komma med. De har själva medgett att deras utbud av exklusiva förstapartsspel till PlayStation 4 är "lite begränsat" i år. Har de mörkat något?

Vi vet att Tearaway Unfolded släpps den 9 september och Uncharted: The Nathan Drake Collection den 7 oktober. Men räcker verkligen en nyutgåva av ett gammalt PS Vita-spel (det bästa, visserligen, men ändå) och en samling gamla PS3-spel (några av de bästa, men ändå) för att bräcka Microsoft i höst?

Något mer bör Sony ha i rockärmen. Det har åter igen ryktats om The Last Guardian, men dessa uppgifter bör som vanligt tas med en stor nypa salt. Jag tror och hoppas att de kommer överraska oss med något helt annat. Något ingen av oss väntat oss.

Microsoft sitter i en lite besynnerlig sits. Xbox One säljer bra, men eftersom PS4 slår säljrekord på säljrekord framstår Microsofts konsol som ett misslyckande i jämförelse. Den är de facto ett historiskt fiasko i Japan och har svårt att hävda sig i stora delar av Europa, men den totala försäljningen är inget att skämmas över.

Årets E3-mässa är en chans till revansch. Microsoft har egentligen haft bra mässor två år i rad med ett fokus på spel. Men all dålig press runt Xbox One har kommit i vägen. I år har de chansen att faktiskt ha den bästa presskonferensen. Eftersom både Nintendo och Sony skjutit fram sina största dragplåster till 2016 kan Microsoft briljera med främst Halo 5 och Rise of the Tomb Raider.

Rise of the Tomb Raider är dock bara tidsexklusivt, och frågan är om Halo räcker för att frälsa publiken. Varumärket nådde sin topp med lanseringen av Halo 3 hösten 2007 men har sedan dess tappat i kraft. Halo förblir ett viktigt varumärke för Microsoft, men det har inte samma betydelse för branschen som tidigare.

Jag har hållit tummarna för en slimmodell av Xbox One för 299 dollar. Efter att Microsoft presenterat en ny handkontroll och en 1TB-modell är det uteslutet att vi får se någon slimmodell på E3 i år.

Återstår Nintendo. De gör sin egen grej även i år. Det betyder: inget traditionellt press event utan en Nintendo Direct som sänds över nätet samt Nintendo Treehouse, ett öppet samtal med utvecklarna. Eftersom Nintendo inte har så mycket att visa fyller de ut tiden med ett återupplivat Nintendo World Championships. Det hålls en del tummar för en överraskning även från Nintendo. Kanske ett Animal Crossing eller ett nytt Metroid. Vi får se.

Så. Fajten kan börja.
Måndag
03.00 - Pre-show for Bethesda.
04.00 - Bethesda E3 press conference
17.30 - Pre-show for Microsoft.
18.30 - Microsoft E3 press conference
20.00 - Microsoft Post-show reactions
21.30 - Pre-show for EA
22.00 - EA E3 press conference
23.30 - EA Post-show reactions/Pre-show for Ubisoft
Tisdag
00.00 - Ubisoft E3 press conference
01.30 - Ubisoft Post-show reactions
02.00 - Pre show for Sony
03.00 - Sony E3 press conference
04.30 - 08.00 Sony Post-show reactions
17.00 - Pre-show for Nintendo/Square Enix
18.00 - Nintendo E3 Direct broadcast
19.00 - Square Enix Shows begins
20.30 - 00.00 Square Enix/Nintendo Post-show reactions
Onsdag
02:00 - PC-event