tisdag 16 juni 2015

E3: Sony chockade alla


Få förväntade sig att Sony skulle överraska oss särskilt mycket i år. Så fel vi hade. Alla tvivlare, alla cyniker och alla som hånskrattat åt envisa rykten fick så de teg. Och jag var definitivt en av dem.

Ibland har man väntat så länge på någonting att man glömt varför. The Last Guardian är ett sådant spel. Det visades upp som ett PlayStation 3-spel på E3-mässan 2009. Sedan vidtog tystnad och rykten spreds om att det var nedlagt. Sony förnekade. Men något bevis för spelets existens fick vi inte.


I natt svensk tid tog Sony tillfället i akt att tysta alla tvivlare genom att inleda sin E3-presskonferens med just The Last Guardian. Nu ska spelet ut. Till PlayStation 4. De rörliga bilderna vi fick se såg ut att härröra från PS3 (trailer). Men spelet ska släppas redan 2016, är det sagt, så förhoppningsvis hinner det få sig ett ansiktslyft innan det är dags för släpp. Om det nu inte försenas igen.

Det var överraskning nummer 1. Nummer 2 kom senare när en mäktig trailer för remaken av det avgudade Final Fantasy VII visades upp. Jublet visste inga gränser. Det sades komma "först till PS4", så det verkar inte vara exklusivt för Sonys konsol.

Och så överraskning nummer 3. Det är inte Sony som ligger bakom produktionen av Yu Suzukis Shenmue III (trailer), men de gav både honom och sig själva största möjliga uppmärksamhet genom att göra plats åt hans Kickstarter-projekt på presskonferensen. Smart och schysst på samma gång. Spelet har redan nått målet på 2 miljoner dollar, och pengarna fortsätter att strömma in.

Överlag kan sägas att Sonys E3-konferens 2015 mest handlade om löftet om nästa år. I så måtto var detta ett mellanår för Sony. PS4 kommer bli en fantastisk plattform - men inte riktigt än. Där hade det kunnat stanna. Om det nu inte hade varit för Shenmue III, den efterlängtade remaken av Final Fantasy VII och The Last Guardian. Vi fick förstås se mer av både Street Fighter V och Uncharted 4 (trailer). Nathan Drakes nya äventyr imponerade inte lika mycket som Uncharted 2 gjorde när det först visades på E3 2009. Men det är ändå tydligt att Naughty Dogs första mörka trailer för Uncharted 4 på fjolårets mässa inte betyder att spelserien har blivit mindre lättsam. Detta är fortfarande det glada och fartfyllda Uncharted vi är vana vid.

Horizon: Zero Dawn (trailer) är ett helt nytt exklusivt spel till PS4 (trailer). En överraskning. Enligt många var detta konferensens mest lovande spel. Någon gång under 2016 ska det släppas. Tearaway-skaparna Media Molecules nya spel Dreams ser ut att vara något lite extra. Men det tar ett tag att förstå vad det är, medgav utvecklarna.

Sony släpper i dag en mediaspelare till PS4. Denna ska ha stöd för nya format (DNLA, MKV, AAC samt bilder i PNG) och fungera både som en server för ditt material och med en usb-sticka. Jag håller tummarna för en fjärrkontroll också.

Bäst igen
Sony hade en konferens som kommer bli hågkommen, den saken är säker. De övertygade oss inte om att PS4 kommer vara den starkaste plattformen i höst men visade att det inte finns mycket till konkurrens 2016. Variationen, varumärkena och inte minst fanservicen är oöverträffad.

Med Final Fantasy VII, The Last Guardian och Shenmue III bjöd Sony faktiskt på helt fantastisk fanservice. De har länge vetat precis vad vi vill ha, och i år fick vi det. Allt på en gång. Jag är jäkligt imponerad. Och fortfarande lite tagen.

Se hela konferensen här.

Utannonseringen av Shenmue III fick vuxna män att skrika och gråta.