måndag 15 juni 2015

E3: Stabilt av Microsoft i år igen


Microsofts presskonferens på årets E3-mässa (en snabb återblick här) var ungefär som den varit de senaste åren - väldigt stabil med många nya spel men utan den där haktappande överraskningen på spelfronten.

De största överraskningarna denna gång var faktiskt inte spel utan bakåtkompatibilitet och en ny Xbox One-handkontroll för "elitspelare".

På spelsidan var det mesta väntat. Halo 5: Guardians ser snyggt ut. Tja, det är Halo. Storyn är intressant. Har Master Chief bytt sida? Men utifrån det gameplay vi fick se var det inget som fick min puls att öka nämnvärt.


Mycket hade läckt innan konferensen, däribland den samling av hela 30 gamla Rare-spel som släpps den 4 augusti. Xbox One-exklusiva Recore, utvecklat av Keiji Inafunes studio Armature, var däremot en överraskning. Det är omöjligt att avgöra om detta är något att se fram emot eller ej. En CGI-trailer var allt vi fick se. Men huvudkaraktären och miljön väckte mitt intresse.

Ett annat exklusivt spel som visades var Ashen. Det såg trolskt ut och doftade lite Shadow of the Colossus och Journey.Gameplaytrailern för Rise of the Tomb Raider var något av ett sömnpiller. En jättelång klättersekvens som liknar den vi spelat igenom ett otal gånger i Tomb Raider. Först mot slutet fick vi se de miljöer som många nog spelar Lara Croft för att få uppleva. Det blir säkert ett väldigt bra spel, men trailern gjorde inget övertygande jobb. Den 10 november är det i alla fall dags.

Forza Motorsport 6 är som väntat snyggare än Forza Motorsport 5. Nattbanorna blir mumma. Det släpps den 15 september. Ubisofts The Division har skjutits fram till 2016 men får en XBox-exklusiv beta i december.

The Division är ett spel som rider vidare på den postapokalyptiska vågen i spelvärlden. Men Ubisofts spel presenterades med fläskiga oneliners och gav känslan av att vara ett väldigt typiskt actionspel, ett spel som saknar den nedtonade mänsklighet som The Last of Us bjöd på i en civilisation som kollapsat. Inte så konstigt givet att det faktiskt har "Tom Clancy" i den kompletta titeln.


Vi visste att Rare skulle visa upp ett helt nytt spel. Men ett piratäventyr (trailer)? Ja, det var inget jag hade väntat mig. Namnen ovanför karaktärerna tyder på ett MMO-upplägg. Spontant kändes Sea of Thieves halvljummet. Men åter igen: det är alldeles för tidigt att döma eller hylla detta. Rare är kapabla utvecklare, men det var väldigt länge sedan de gjorde något riktigt bra.

Gears of War 4, en annan Xbox-exklusiv titel, var i mitt tyckte det mest atmosfäriska spelet av alla som visades (trailer). Sjukt snyggt. Men inget tyder på att det kommer bjuda på särskilt många överraskningar. För den som inte orkar vänta släpps en uppsnofsad Ultimate-version av det första Gears of War den 25 augusti.

Bakåtkompatibilitet! Ny handkontroll!
Något många har efterfrågat redan innan Xbox One utannonserades är bakåtkompatibilitet med Xbox 360-spel. Microsoft har svarat att det är komplicerat att lösa rent tekniskt. Men nu har de lyckats. Tryck in skivan, ladda ned spelet och kör igång. Några få titlar går att spela redan i dag men runt hundra spel kommer vara tillgängliga från och med i jul. Därefter kommer fler att tillkomma, men huruvida alla Xbox 360-spel kommer att fungera är tveksamt.


Nyligen visades en ny Xbox One-handkontroll upp med marginella förändringar, främst ett 3,5mm-uttag för hörlurar. Nu visade Microsoft upp en "elitkontroll" med bättre precision och utbytbara delar (!). Handkontrollen kommer fungera både till Xbox One och Windows. Men frågan är hur utvecklarna ska kunna använda denna när de vet att endast en mindre andel av spelarna kommer köpa den.

En annan nyhet är att ett early access-program som liknar det som finns på Steam är på gång till Xbox One. Välkommet och ett tecken på att Microsoft vill ligga i framkant.

Och slutligen: Minecraft i Microsofts HoloLens. Det såg ju jättecoolt ut. Men vi har väl lärt oss att inte ta Microsofts teknikdemonstrationer på fullt allvar vid det här laget. Eller hur? Den TV-shopmässiga presentationen gjorde mig inte mer övertygad.