tisdag 16 juni 2015

E3: Nintendo svagare än på länge


Sist ut bland konsoltillverkarna på E3 var som vanligt Nintendo. Och precis som de två senaste åren blev det ingen presskonferens utan ett så kallat digital event - en 50 minuter lång förinspelad sändning. Denna följs sedan av en direktsänd Nintendo Treehouse, en träff med flera utvecklare på plats på mässan.

Det var ganska väntat att årets E3 skulle bli ett mellanår för Nintendo. De står sannolikt i startgroparna i arbetet med nästa plattform.

Den som trots detta hade hoppats på ett nytt storspel till Wii U blev besviken. Nintendo visade upp Amiibo-baserade Animal Crossing: Amiibo Festival (trailer) och Mario Tennis Ultra Smash (trailer) till Wii U. Det enda som kan liknas vid ett storspel till Nintendos stationära plattform är Star Fox Zero (trailer) som visades upp redan i fjol. Det ska släppas i år. I övrigt var det Nintendo 3DS för hela slanten. Både ett nytt Zelda och ett nytt Metroid väntar till den bärbara enheten.


I övrigt ägnade sig Nintendo helhjärtat åt self praising. Vilket inte räcker långt när det är spel folk vill se, inte en utgivare slå sig själv för bröstet.

Detta var som sagt inte så oväntat. Wii U fyller tre år i höst och har i stort sett inget som helst stöd från några andra utvecklare än Nintendo själva. De ska berätta mer om sin nästa plattform, NX, nästa år. Att de i praktiken inte har någonting på gång till Wii U tyder på att de skiftat fokus till NX. Nintendo har börjat lämna Wii U nu.

Jag tänker att Nintendo har haft svaga E3 tidigare - men de har kommit undan genom små publikfriande inslag. Genom att visa några korta sekvenser ur nästa Zelda i fjol, och ha en avslappnad stil, fick de beröm trots att de egentligen hade väldigt lite konkret att visa upp förutom Splatoon.

Skillnaden i år var att de denna gång inte visade något nytt ur Zelda. Det fanns inget nytt Metroid Prime till Wii U, inget Bayonetta 3, inget nytt varumärke. Och absolut inget nytt från någon tredjepartsutvecklare eftersom de övergivit Wii U sedan länge.

I år kunde inte ens glada dockor dölja den ekande tomheten i Nintendos lineup.

Nintendos digital event kan du se här.

Star Fox Zero är i princip det enda Wii U-ägarna har att
se fram emot i höst. Nintendo har börjat lämna Wii U.