fredag 12 juni 2015

Xbox One får stöd för Oculus Rift


Ett litet scoop kan man nog kalla det. Nyheten att Microsoft och Facebook-ägda Oculus VR samarbetar.

Xbox One-spel ska gå att strömma direkt till Oculus VR. Vinsten med denna funktion är dock oklar, vilket visningen av funktionen avslöjade. Att spela Xbox One-spel med handkontroll på en virtuell storbildskärm via VR-hjälmen...? Det låter inte som en förhöjd spelupplevelse. Det låter bara krångligt.

Xbox One-kontrollen stödjer Oculus Rift, men VR-hjälmen kommer även ha en egen touchkontroll för den som inte är intresserad av Xbox One-spel.

Microsoft har visserligen sin egen HoloLens, men i och med stödet för Oculus Rift förefaller det som att Microsofts egen AR-hjälm får ett annat fokus än spel. Jag tror att detta är smart. Ingen vet hur VR kommer att slå, och i stället för att plöja ned miljarder i en egen VR-hjälm i konkurrens med så många andra bildar Microsoft ett partnerskap med Facebook och Samsung, vars Gear VR stödjer Oculus-systemet. Allt man behöver är en modern Samsung-telefon. Det kommer således finns en del valmöjligheter för den som är intresserad av Oculus.


Om Oculus Rift blir en succé kommer Microsoft förstås kunna dra nytta av det. Om den inte blir det, är det framför allt Oculus VR som ligger illa till. Inte Microsoft.

Den stora frågan är förstås huruvida VR kommer slå kommersiellt. Valve och HTC har sin egen produkt på gång, Sony har sin Project Morpheus. Under 2016 drar VR-kriget igång på allvar, och då kommer vi se om det finns tillräckligt intresse att lägga ut tusentals kronor på en virtuell verklighet hemma i vardagsrummet.

Konsumentintresset avgör hur många spel som kommer utvecklas till de olika formaten. Precis som när andra tekniker var nya (som övergången till 3D), är det helt säkert att vi får se häftiga upplevelser men inte särskilt bra spel till en början. Vi kan vänta oss en hel del av den varan under den första tiden när utvecklarna utforskar möjligheterna.

Jag förblir tveksam till den kommersiella framgångspotentialen i dessa VR-hjälmar. Men jag kan tänka mig att köpa en till rätt pris om det kommer något riktigt läskigt spel. Och om den stöder porr.