torsdag 30 juni 2016

BioShock: The Collection bekräftas med en trailer

Efter en hel, eller åtminstone halv, drös med tecken på att en BioShock-samling är i görningen fick vi så äntligen en bekräftelse från 2K i form av denna trailer.

Äntligen, säger jag. Visserligen har jag alla tre BioShock-spel till Xbox 360 och kan spela dem när jag vill. Men en fin samling med alla tre i bättre upplösning är sannerligen aldrig fel. Även allt single player-DLC ingår i paketet.

Jag hoppas verkligen att en generation nya spelare nu tar chansen att uppleva den värld som skapades av numera nedlagda Irrational Games, både under havets yta och ovan molnen. Det är sannerligen en resa värd att göra och ett stycke spelhistoria som lämnat få oberörda.

BioShock: The Collection släpps till PlayStation 4, Xbox One och PC den 13 respektive 16 september.

Would you kindly...?

PS4 Slim på gång?


Det är kanske världens minst överraskande nyhet, men det ryktas nu att Sony förutom en något uppgraderad PS4, kallad Neo, även har en PS4 Slim på gång.

Detta vore inte ett dugg förvånande. Sony har släppt slimmade modeller av sina konsoler ända sedan den allra första PlayStation ersattes av PSOne. De har faktiskt varit ledande i att utveckla och släppa mindre och oftast bättre versioner av sina existerande konsoler.

Till skillnad från Microsoft har Sony även gjort sina konsoler avsevärt mindre (vilket Microsoft rådde bot på för första gången med Xbox One S) och inte bara designat om dem och bytt en kontakt eller två.

PS4 var ganska liten redan i sitt grundutförande, så frågan är hur stor skillnaden blir denna gång. Framför allt hoppas jag att Sony med en mindre modell inte gör den varmare och mer högljudd än lanseringsmodellen, som kan bli både och efter några timmars spelande.

Vi har förmodligen inget att oroa oss för, Sony har tidigare visat att de klarar av att lansera både mindre och tystare modeller några år in i varje generation. Så lär det bli även denna gång.

Båda konsolerna ska enligt obekräftade uppgifter visas på Tokyo Game Show i september.

Stort intresse för Xbox One S, hävdar Microsoft


På E3 visade Microsoft upp nya mindre Xbox One S. Den kommer släppas i tre utföranden - med 500GB, 1TB och 2TB hårddisk - varav endast den dyraste modellen är tillgänglig i Sverige till en början.

Microsoft skriver på sin Xbox-sida att den nya konsolen redan innan den lanserats fått en "fantastisk start" och att även återförsäljarna är entusiastiska.

Det är förstås i första hand förbokningarna de avser. Några siffror på antalet bokade konsoler får vi inte, sådant brukar företagen aldrig dela med sig av, men det verkar i alla fall som om Microsoft har fått in en hel del. Vilket är glädjande om så är fallet.

Xbox One är i behov av en injektion på marknaden just nu, och en lansering av en slimmad konsol kan faktiskt bidra med detta. Det bästa exemplet är när Sony lanserade PS3 Slim. Ett lägre pris, en mindre konsol och inte minst ett större spelutbud på marknaden bidrog till att försäljningen för en dittills rätt misslyckad konsol tog fart.

Xbox One S ska släppas i augusti, och för svenska spelare som inte har möjlighet att köpa annat än 2TB-modellen är det ett rekommenderat pris på 3 999 kr som gäller.

För den som bara är ute efter en Xbox One och inte bryr sig om vare sig storlek eller om strömförsörjningen är intern eller ej, kan det nog vara läge att hålla ögonen öppna under juli och augusti när många återförsäljare kommer vilja tömma sina lager av gamla Xbox One-konsoler.

onsdag 29 juni 2016

Nintendo: "Zelda måste sälja i 2 miljoner exemplar"


The Legend of Zelda: Breath of the Wild, spelet som utannonserades för två år sedan men fick sin undertitel först på årets E3, är det mest ambitiösa Zelda-spelet hittills. Det är ett mycket större och öppnare spel än Zelda-fansen är vana vid, och detta kräver förstås resurser.

Shigeru Miyamoto har i ett samtal med investerare (översatt här) sagt att Nintendo måste sälja två miljoner exemplar av spelet för att det ska gå runt ekonomiskt.

Detta betyder i klartext att nya Zelda är ett av de mest ambitiösa projekt som Nintendo någonsin gett sig i kast med. Företaget är inte direkt vant vid öppna världar utan har hållit sig ganska strikt till gamla mallar både när de utvecklat nya spel i Mario- och Zelda-serierna på sistone. Med detta spel tar Nintendo, kan man säga, steget in i nutiden.

Kommer The Legend of Zelda: Breath of the Wild nå det nödvändiga försäljningsmålet? Ja, det tror jag. Det mesta tyder på en sorts dubbelrelease, vilket betyder att det sannolikt blir Nintendos sista spel till Wii U och ett av de allra första till den kommande konsolen NX. Sammantaget bör de finnas tillräckligt med kundunderlag för att nå två miljoner sålda exemplar utan större problem.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild ska släppas under 2017.

PlayStation Plus har 21 miljoner betalande

Bild: ZhugeEX

Microsoft drog igång Xbox Live under 2002 och har sedan dess tagit ut en avgift för alla som vill spela online och ha tillgång till vissa tjänster. Numera kallas betaltjänsten Xbox Live Gold.

Under den förra konsolgenerationen kom Sonys onlinetjänst PlayStation Network igång på allvar, men till skillnad från Microsofts var den gratis. Enligt de allra flesta låg den dock betänkligt efter Xbox Live i kvalitet och kapacitet.

Inför lanseringen av PlayStation 4 beslöt Sony att följa Microsofts exempel och ta betalt. Det gnälldes visserligen en del, men jag tror att även många av dem som var negativa ändå har valt att betala för att få tillgång till PlayStation Plus.

I sina räkenskaper berättar Sony att PlayStation Plus har 21 miljoner prenumeranter. Utvecklingen är rätt tydlig som synes på staplarna ovan. Sony såg givetvis vilken kassako Xbox Live var och undrade varför de skulle avstå från sådana inkomster.

Att PS4 blivit så populär hjälper förstås också till - ungefär hälften av PS4-ägarna betalar för PS+. Det är oerhört bra, och det är även troligt att detta ätit av de inkomster som Microsoft vant sig vid att få in på Xbox Live. Få lär betala för två olinetjänster. Har vännerna väl köpt PS4 så faller det sig naturligt att även betala för att få spela online med dem.

Denna generation är så annorlunda den förra på flera sätt. Nu tjänar Sony pengar både på varje såld konsol och på varje person som spelar online. De mörka tiderna med ständiga underskott tycks fjärran.

lördag 25 juni 2016

Resident Evil 7 är ingen reboot


Efter att Capcom visat upp en minst sagt överraskande trailer för Resident Evil 7 på E3 har många frågor uppstått. En av dem är: spelets titel till trots, hur kan detta över huvud taget hänga ihop med de tidigare delarna i serien?

Av trailern och demot att döma är det fråga om en reboot av den 20-åriga skräckserien. Men så är det inte, berättar Capcom.

Spelets regissör Koshi Nakanishi förklarar:
It's not a reboot and we're not throwing away the series' canonical storyline. It's the new numbered title in the series and it's a sequel to the existing mainline series titles. After I say that and you try the demo, you may say "Really?", because it looks nothing like any of that, but trust me. We need to have a bit of mystery in survival horror, so we're trying to make you wonder when you play it how could this possibly be connected. That's part of the appeal.
Ingen reboot, inget sidoprojekt (alla sådana har varit skräp, och nya Umbrella Corps verkar inte vara något undantag av recensioner att döma) utan en uppföljare till Resident Evil 6. Fast i ny och fräschare skrud.

Det låter gott i mina öron. Jag är spänd på att få se hur detta spel hänger ihop storymässigt med de övriga och framför allt hur Capcom lyckas med förstapersonperspektivet.

Läs gärna hela intervjun med Koshi Nakanishi och producenten Masachika Kawata.

torsdag 23 juni 2016

Ubisoft: "NX kan vinna tillbaka Wii-publiken"


Ubisoft, utgivare till spel som Assassin's Creed, Rayman och The Division, var en av få fristående utvecklare som släppte exklusiva spel till Nintendos Wii U. Direkt vid lanseringen hade Ubisoft Zombi U, ett spel som sedermera har konverterats till både Xbox One och PlayStation 4 (min recension här), och fler följde innan stödet rann ut i sanden.

Det var därför inte jätteförvånande att de på årets E3-mässa lät utannonsera att Just Dance 2017 även ska släppas till Nintendos kommande konsol NX.

Ubisofts Alain Corre har berättat för MCV att de uppskattar relationen till och samarbetet med Nintendo (även om det inte hindrade dem att sluta utveckla spel till Wii U när försäljningen uteblev). Corre säger emellertid även något intressant:
And they are addressing the family market in a very different way, their own way, which we appreciate. We have done a lot of products and successes with Nintendo in the past, and we believe that the NX will recapture a lot of the lapsed Wii players. So we will see when they release it, but we are confident.
PR-snack åsido, finns det en passage värd att uppmärksamma här, och det är den om att Ubisoft tror att NX ska locka tillbaka många som en gång köpte Wii. Hur ska detta tolkas? Rimligen har Ubisoft sett vad NX är vid det här laget (kanske har de även andra spel än bara Just Dance 2017 under utveckling). De bör således ha en uppfattning om konsolens fokus, dess styrkor och svagheter.

Uttalandet kan tolkas som att NX blir något som främst kommer att locka den så kallade casualpubliken, alltså den kundgrupp som inte köper en konsol för att spela ett nytt The Legend of Zelda utan snarare något som Reggie Fils-Aime brukar kalla "pick up and play"-upplevelser. Tänk Wii Sports. Wii Party. Nintendoland (även om det inte flög).

Om detta är syftet eller åtminstone ett delsyfte med NX kommer många trogna fans att bli besvikna. Eftersom Nintendo inte kan vara säkra på ett brett tredjepartsstöd betyder det att de själva måste utveckla de där "enkla" spelen som ska locka tillbaka den publik som flytt, vilket tar resurser från annan tänkbar spelutveckling.

Det är en riskabel strategi. Men kanske har Nintendo inget annat val. Den publik som köper konsoler för att spela Call of Duty, Battlefield, Assassin's Creed och andra stora varumärken kommer knappast lockas till Nintendo den här gången heller.

Sony och Microsoft har stabila onlinelösningar som folk är vana vid att använda och där kompisarna redan spelar. Xbox One och PS4, för att inte tala om de kommande uppgraderingar som Sony och Microsoft planerar, ger sannolikt även ett prestandamässigt övertag gentemot Nintendo.

Det troliga är därför att NX kommer vara en något svagare konsol med spel som främst lockar barnfamiljer och trogna Nintendofans. Bli heller inte förvånad om handkontrollen ser väldigt annorlunda ut jämfört med den till Xbox och PlayStation.

tisdag 21 juni 2016

Inside släpps snart

Jag har sett fram emot Inside sedan första gången det visades. Nu är det snart dags för release. 

Inside är ett slags spirituell uppföljare till Limbo och handlar om att hålla sig i skuggorna och inte bli upptäckt. Att komma undan.

Den 29 juni släpps det till Xbox One, den som vill köpa det på Steam får vänta till den 7 juli. Jag kommer sätta tänderna i Xbox One-versionen så snart jag kommit hem från semestern.

fredag 17 juni 2016

Några reflektioner efter E3


E3-mässan har kommit och gått. Spelutgivarna har packat ihop och TV-kamerorna slocknat.

Jämfört med kanonåret 2015, då Sony golvade konkurrensen med utannonseringar som Shenmue III, The Last Guardian och remaken av Final Fantasy VII samtidigt som Microsoft visade upp Recore, Sea of Thieves och Halo Wars 2 och Ubisoft avslöjade Ghost Recon: Wildlands och For Honor, var årets mässa ganska tom på stora överraskningar. Om än inte helt.

Här följer några reflektioner av årets E3, både sådant som överraskade positivt och sådant som inte riktigt blev som vi kunnat hoppas.

+PLUS

Sonys presskonferenser
Det är en konst att göra E3-presskonferenser som fångar både publiken på plats och tittare runt om i världen. Sony har utvecklat denna kunskap till perfektion. De kan leverera nyheter som får folk att gråta och samtidigt glömma att konkurrenten runt hörnet kanske hade fler spel att visa. Sony har inte längre några utläggningar om försäljningssiffror eller hårdvaruspecifikationer. Nu handlar allt om spel. Och vi älskar det.


Xbox One S
Det var uppgifter som läckte i förväg, vilket gjorde utannonseringen av en ny slimmad Xbox One allt annat än överraskande. Dock är Xbox One S precis vad många har efterfrågat i flera år. En 40 procent mindre konsol som går att ställa vertikalt, som har inbyggd transformator och som faktiskt klarar 4K. Summa summarum är detta den konsol Microsoft borde ha lanserat 2013. Då kanske saker hade sett lite annorlunda ut. Min enda farhåga är att den inte är lika tyst som den stora modellen.

Resident Evil 7
Efter 20 år försöker Capcom återuppfinna Resident Evil igen, denna gång genom att använda förstapersonsvy. Vi får se hur bra detta blir. Helt klart är i alla fall att skräck i förstapersonsperspektiv har potential att vara mer skrämmande. Detta kan alltså bli väldigt bra, men särskilt mycket som Resident Evil lär det inte kännas.

God of War
Det hade varit enkelt att bara utannonsera God of War 4 och få stående ovationer för det. Nu visade Sony i stället upp en oväntad reboot av den populära och våldsamma spelserien som älskats till PlayStation 3.


We Happy Few
En av flera intressanta indietitlar var Compulsion Games We Happy Few, som känns lite som ett skruvat BioShock i George Orwells anda. Mardrömslikt och intressant på en och samma gång. Jag kan knappt vänta på att undersöka vad detta egentligen är.

Days Gone
The Last of Us möter Sons of Anarchy? Det är inte helt lätt att beskriva intrycken av Days Gone, men någonstans där landar vi just nu. Det utspelas i alla fall, som så ofta nuförtiden, i en postapokalyptisk framtid och ser definitivt spännande ut.

Project Scorpio
Precis som Xbox One S hade Microsofts planer på en ny Xbox One i en helt egen liga läckt i förväg, och alla uppgifter om hårdvaran visade sig stämma. Detta var ändå en stark avslutning på konferensen. Scorpio kommer utklassa inte bara Xbox One och PS4 utan även PS4 Neo, om nu inte Sony går tillbaka till ritbordet (vilket förefaller osannolikt i detta sena skede). Men den släpps först hösten 2017, så det finns tid än. Och den blir förmodligen rätt dyr. Skillnaden mot en helt ny generation är att Scorpio kommer vara kompatibel med Xbox One-spel och alla tillbehör. Det tackar vi för.

-MINUS

Exklusiva Xbox-spel
Microsoft fortsätter att fokusera på sina tre ben - Halo, Forza och Gears of War. Alla tre var närvarande i olika skepnader i fjol och så även i år. Men det behövs mer än så här. Nya varumärken. Nya spel som inte bara är uppföljare i populära serier. De uteblivna framgångarna för Halo 5 borde om inte annat få Microsoft att tänka efter.

PS Vita
Om någon undrat ifall Sony övergett sin bärbara spelenhet PS Vita eller ej, kom svaret med brutal tydlighet på årets E3. PS Vita nämndes över huvud taget inte på Sonys presskonferens.

Nintendos närvaro
Visst var förväntningarna väldigt låga på Nintendo i år sedan företaget i förväg berättat att NX inte skulle visas eller ens nämnas och att nya Zelda vara det enda spelbara spelet i Nintendos bås. Trots vetskapen om detta kändes Nintendos närvaro i år närmast pinsam.

Ingen BioShock Collection
Ryktena har varit intensiva och samlingen har listats hos nätåterförsäljare. Men ännu har 2K inte sagt ett ord om en samling av de tre BioShock-spelen till den nya generationens konsoler, ej heller på årets E3. Vi får helt enkelt fortsätta hålla tummarna.

Sega
Den forne giganten har verkligen ingenting att visa på de stora spelmässorna längre. Det är tragiskt att se. För några generationer sedan hade Sega spel som Sonic Adventure, Jet Set Radio, Shenmue och onlinespel i Phantasy Star Online att visa världen. Nu ekar det förfärande tomt från ett företag som varken ha resurser eller stake att göra något utöver det vanliga längre.

torsdag 16 juni 2016

Tankar om Resident Evil 7


En knackig internetuppkoppling på ett hotell här i Kina gjorde att jag hade svårt att se de trailrar som släpptes i samband med bland annat Sonys, Microsofts och Ubisofts presskonferenser. Det var framför allt en jag ville kolla in lite extra, nämligen den för nya Resident Evil.

Ofta räcker det med några bildrutor för att vi ska se vilket spel det rör sig om. Men inte den här gången. Det var först när titeln "Resident Evil VII" dök upp på skärmen som vi insåg att detta var det nya spelet i Capcoms legendariska skräckserie (trailer).

Det ser nämligen mer ut som ett spel som aldrig blev av (Silent Hills). Det är i förstapersonsvy, och i detta avseende går Capcom inte alls "tillbaka till rötterna". Däremot utspelas det på en gård, om än inte på ett gigantisk herrgård utan som det verkar något som liknar amerikansk bondgård.

Det är kul att utvecklarna testar något nytt. Även om detta för mig inte alls känns som Resident Evil (det gjorde å andra sidan inte Resident Evil 4 heller, och det var ändå ett fantastiskt spel). Efter alla remakes av gamla spel är det välkommet att Capcom testar något helt nytt. Även om de nog faktiskt hade kunnat göra detta helt utan att använda namnet Resident Evil.

Redan nu finns en demo ute till PS4, men värt att notera är att detta material är unikt och inte kommer finnas med i det färdiga spelet. Capcom ville inte spoila något, säger de.

Det gamla gänget, med Claire och Chris Redfield och Leon Kennedy i huvudrollerna, är inte med. Spelaren styr i stället en betydligt vanligare person den här gången. Även om det inte framkommer i trailern kommer spelaren har en del vapen att försvar sig med. Capcom tänker alltså inte skrämma oss främst med utsatthet.

Jag hoppas ändå att de är sparsamma med vapenarsenalen. Att ständigt tvingas söka efter vapen att försvara sig med skulle bidra till utsattheten och därmed göra spelet mer skrämmande att spela.

Hur läskigt Resident Evil 7 är får vi veta den 24 januari då spelet släpps till PlayStation 4, Xbox One och PC.

onsdag 15 juni 2016

E3: Legend of Zelda: Breath of the Wild avtäckt


Efter flera års väntan har nya Legend of Zelda fått ett namn. Spelet visades av Nintendo på E3 och heter The Legend of Zelda: Breath of the Wild (se trailer här).

Detta är ett mycket större, och kanske även friare, Zelda-spel som är under utveckling till Wii U och NX.

Nintendo fokuserar helt och hållet på detta spel på årets E3-mässa, vilket förmodligen inte var planen från början eftersom Nintendo har en så pass stor yta på mässan. Troligen var planen att visa upp NX, men av oklara skäl blev det inte så. Och till Wii U utannonserades inget annat heller.

Visserligen visade Nintendo upp lite annat till 3DS också, samt några nya Amiibos, men det var Zelda som var det stora dragplåstret de här gången.

tisdag 14 juni 2016

E3: Sony satsar helhjärtat på spelen


Medan Microsoft hade ny hårdvara att visa upp (Xbox One S) och framtida hårdvara att avslöja (Project Scorpio) handlade Sonys presskonferens på årets E3 helt och hållet om spelen. Ja, och så PlayStation VR då, förstås.

Ett nytt God of War visades och en remaster av de tre första Crash Bandicoot-spelen samt ett nytt Spider-Man från Insomniac avslöjades.

Spelvärlden har de senaste fem tio åren åren präglats av apokalyps och dystopier. På Sonys konferens visades ett spel som förde tankarna till The Last of Us. Men Naughty Dog hade inget att visa den här gången. Det vi fick se var i stället Days Gone, med en överlevare på motorcykel.

Ännu en gång fick vi se The Last Guardian, men precis som på E3 i fjol när spelet visades för första gången till PlayStation 4 var det en ganska intetsägande film vi fick se. The Last Guardian ska äntligen släppas till PS4 i oktober, men i mina ögon finns det mycket som talar för att det inte riktigt varit värt all väntan.

Horizon: Zero Dawn är däremot försenat till 2017, och det var väl ganska väntat. Spelet ser dock ut att kunna bli något av en kioskvältare på PS4.


Äntligen fick vi se den första glimten av Resident Evil 7. Capcom ska gå "tillbaka till rötterna". Det löftet har de inte lyckats hålla tidigare, så det återstår att se i vilken riktning de väljer att ta detta spel. Ingen vill trots allt ha en kontroll från 1995 och fasta kameravinklar. Däremot ser jag väldigt gärna ett spel som fokuserar mer på skräck och utsatthet än, som de senaste spelen i serien, på ren action. Resident Evil 7 släpps i januari 2017, som det verkar även komma till Xbox One och PC.

Kvällens största överraskning stod dock Hideo Kojima för. Efter tvisterna med Konami är han nu en fri man med en egen studio, och han har uppenbarligen inte legat på latsidan. Ett nytt spel fanns nämligen till mångas förvåning att visa upp, om än i en kryptisk trailer: Death Stranding (märklig titel som känns som en dålig översättning från japanska) med Norman Reedus himself.

PlayStation VR har fått ett pris och lanseringsdatum. Sonys konkurrent till HTC Vive och Oculus Rift släpps i Nordamerika den 13 oktober till priset 399 dollar. Sonys fokus på VR påminner en del om när Microsoft satsade på Kinect. Vi kan räkna med att PSVR, framför allt om den säljer bra, kommer ta alltmer plats på Sonys tillställningar framöver. Ett 50-tal spel ska släppas innan året är slut, och många namnkunniga utvecklare arbetar med plattformen. Men som spelupplevelse har PSVR helt klart en hel del kvar att bevisa.

Sony visade på årets E3 att PS4 även framgent är den bredaste plattformen för spel. Förhoppningsvis kommer inte PSVR att bli ett störande moment av det slag som Kinect blev på Xbox 360 när alltfler spel utvecklades med rörelsekänsligt spelande i åtanke. Sony borde ha lärt sig hur viktigt det är att behålla fokus på sin kärnpublik.

Se hela Sony-konferensen här.

En av de stora överraskningarna på årets E3 var 
Hideo Kojimas nya Death Stranding.

E3: Microsoft bekräftar Project Scorpio


Efter alla läckor var det inte särskilt många överraskningar som Microsoft hade att komma med på årets E3. Det betyder emellertid inte att de inte hade något att visa upp.

Som väntat visade Microsoft upp nya slimmade Xbox One S. De började konferensen med denna, som om de ville få saken ur världen efter att all info läckt dagen före, och slutade med den stora nyheten: Scorpio.

Jo, även dessa rykten visade sig stämma till punkt och pricka. Microsoft har en helt ny Xbox One under utveckling. Det är ingen "ny" konsol i betydelsen att den inleder en ny generation, men Scorpio är nästan fyra gånger mer kraftfull (6 teraflops!), vilket även bräcker den kommande PS4 Neo (förutsatt att uppgifterna om dess hårdvara stämmer). Så på insidan är den i högsta grad en ny konsol, trots allt. "Den mest kraftfulla spelkonsolen som någonsin byggts", som Phil Spencer sammanfattade det.

Det finns mycket att säga om detta. En reflektion är att Xbox One S och Xbox One Scorpio onekligen visar att Microsoft satsar vidare på Xbox. De ger inte upp den här generationen, vilket vissa kanske hade trott efter att de skåpats ut av Sony.

Xbox One S är betydligt mindre, har som första Xbox-konsol intern strömförsörjning (äntligen!) och såväl 4K- som HDR-stöd. Allt detta för bara 299 dollar/euro för den billigaste modellen med 500gb hårddisk (den med 2tb kommer kostar 399 dollar/euro). Detta betyder att den stora (och i mångas tycke fula) Xbox One som sett likadan ut sedan lanseringen 2013 lär vara på väg bort så snart Xbox One S lanseras i augusti.

Recore släpps i september.

Om Xbox One S är en normal utveckling av konsolens yttre under en generation, är Scorpio en annan strategi. Den handlar om att förlänga denna konsolcykel, och är inte utan bekymmer. Microsoft har nämligen bekräftat att det blir upp till utvecklarna själva att bestämma om de gör spel exklusiva för den mycket mer kraftfulla Scorpio eller om deras spel fungerar även på den gamla konsolen.

Detta är en oerhört viktig punkt, ty det kan komma att betyda att vi får det jag varnat för tidigare, nämligen en fragmenterad marknad med konsoler med samma namn men som stöder olika spel. Föreställ dig gröna Xbox One-fodral med varningstexter som säger att detta spel endast stöds av Scorpio medan andra förklarar att detta går att spela på båda.

På spelsidan var det inte så många överraskningar. Vi fick se mer av Gears of War 4, Recore, Sea of Thieves och Scalebound (som såg lite bättre ut nu) samt utannonseringar av väntade titlar som Forza Horizon 3 och Dead Rising 4. Samt State of Decay 2, som det ryktats om.

Kort sagt: spelmässigt stabilt men inget som direkt säger att alla måste köpa Xbox One i stället för PlayStation 4.

Två saker är uppenbara:

Det är tydligt att Microsoft knyter Xbox och Windows 10 allt tajtare tillsammans med cross-buy och cross-play. Alltfler spel släpps till båda plattformarna, vilket faktiskt reser frågor om varför någon ska köpa en Xbox.

Det är också tydligt att de frångår traditionella generationer. När Microsoft kallar det "beyond generations" är det inte bara PR-snack. De menar vad de säger.

Många tankar snurrar i huvudet nu. Mer om detta i min Loading-blogg.

Se hela Xbox-konferensen 2016 här.

Xbox One S känns som den konsol
Microsoft borde ha släppt från början.

måndag 13 juni 2016

Massiv E3-läcka för Microsoft


Att dagen före den stora dagen, presskonferensen på E3, drabbas av en gigantisk läcka av innehållet kan inte vara kul. Men det är precis vad som drabbat Microsoft.

Den kanske skadligaste läckan rör en ny slimmad Xbox One. Bilden visar en 40 procent mindre konsol med 2tb hårddisk, stöd för 4K och HDR samt en något förändrad handkontroll.

Dessa förändringar är så pass stora att jag nästan undrar om Microsoft ens har någon uppgraderad Xbox One (på nätet känd som "Scorpio") i tankarna. I vilket fall är en slimmad Xbox One ytterst efterlängtad, och jag hade önskat att den släppts redan för ett år sedan.

Läckor är alltid spännande, men bara timmar före en E3-konferens är de meningslösa och förtar bara själva konferensen. Det är inte bara tråkigt för Microsoft, som drabbades den här gången, utan också för oss konsumenter.

söndag 12 juni 2016

Nintendo 3DS passerar 60 miljoner


Nintendo har inte haft så mycket att glädjas åt när det gäller såld hårdvara de senaste åren. Men nu låter de i alla fall meddela att Nintendo 3DS har sålt i 60 miljoner exemplar.

Det är fortfarande långt efter den galet populära DS (som nådde 154 miljoner) och även en bit efter GameBoy Advance (som stannade på 82 miljoner), men fortfarande ett styrkebesked i en tid när mobiler och paddor i hög grad har tagit över det bärbara spelande som Nintendo en gång i tiden hade monopol på.

3DS lanserades i februari-mars 2011 och har alltså sålt stadigt i runt 11 miljoner ex per år världen över. Efter en svag start, mest beroende på dyr hårdvara och få spel, har 3DS haft bra vind i seglen. Förvånansvärt bra även under de senaste två åren när plattformen borde kännas gammal för de flesta.

Mer och mer tyder på att 3DS blir den sista helt fristående bärbara spelenheten från Nintendo. Deras kommande spelplattform NX verkar enligt de flesta rykten bli något slags hybrid, vilket kan betyda att den har en handkontroll som även fungerar som en bärbar spelenhet.

Sedan 3DS lanserades för snart fem och ett halvt år sedan har Nintendo hunnit lansera 3DSXL, den billigare 2DS samt New 3DS och New 3DS XL med uppgraderad hårdvara och något förbättrat yttre.

fredag 10 juni 2016

Sony bekräftar PS4 Neo - men visar den inte på E3


Sonys Andrew House har bekräftat de rykten som surrat länge och väl nu: de har en ny PlayStation 4 på gång. Det är vad House kallar en "high-end PS4" som kommer att vara dyrare än standardmodellen.

Sony avser att sälja båda modellerna sida vid sida, och alla spel ska fungera på båda. PS4 Neo, som uppges vara arbetsnamnet, ska tilltala både hardcore-spelare och dem som vill dra nytta av sin nya 4K-TV.

Däremot kommer Sony inte att visa upp sin nya PS4 på E3. Detta är begripligt eftersom de vill ha minsta möjliga glapp mellan avtäckning och release för att inte dra ned försäljningen av standardmodellen.

Men det betyder att vi nu varken får se Nintendos NX eller PS4 Neo på E3. Om det inte ligger en massa gosiga överraskningar på lager som vi ännu inte vet något om, kan årets E3-mässa komma att bli ganska sval.

NPD: Uncharted 4 gav PS4 en rejäl skjuts


Siffrorna över den amerikanska spel- och konsolförsäljningen har anlänt och som vanligt kan vi pussla ihop det mesta tack vare välinformerade läckor.

Maj var en bra månad för spel med flera stora releaser. Störst av dem alla var föga oväntat Uncharted 4: A Thief's End till PlayStation 4. Spelet lyckades öka försäljningen av PS4 både jämfört med april (+19 procent)och samma månad förra året (+36 procent).

Sämre gick det för Xbox One, som inte hade något att sätta emot i maj. Tappet på hela 23 procent jämfört med maj i fjol borde oroa Microsoft. Efter ett bra 2015, där Xbox One trots allt fick stryk nästan varje månad på den största marknaden, pekar nu tendensen nedåt för Microsofts konsol. Bli därför inte förvånade om ryktena om Xbox One Scorpio visar sig stämma. Sony har i alla fall bekräftat att uppgifterna om PS4 Neo är sanna.

Konsolförsäljning i USA i maj 2016 
1. PlayStation 4 - 207 000
2. Xbox One - 107 000
3. Wii U - 25 000

Naughty Dogs Uncharted 4 toppar som väntat spelförsäljningen, vilket ändå är rätt imponerande givet konkurrensen. Det ska bli intressant att se hur länge ett PS4-exklusivt spel kan hänga kvar i konkurrensen med multiformatsspel som Doom, Overwatch och Battleborn och kommande titlar.

Spelförsäljning i USA i maj 2016
01. Uncharted 4: A Thief's End (PS4)
02. Doom (PS4, XBO, PC)
03. Overwatch (PS4, XBO, PC)
04. Battleborn (PS4, XBO, PC)
05. GTA V (PS4, XBO, 360, PS3, PC)
06. Minecraft (PS4, XBO, 360, PS3)
07. NBA 2K16 (PS4, XBO, PC)
08. Call of Duty: Black Ops III (XBO, PS4, 360, PS3, PC)
09. MLB 16: The Show (PS4, PS3)
10. Dark Souls III (PS4, XBO)

Källa: NPD

torsdag 9 juni 2016

Inget Alan Wake 2 under utveckling


I flera år har vi väntat, men trots alla rykten och förhoppningar om en fortsättning på berättelsen om den plågade deckarförfattaren Alan Wake har Remedy inte bekräftat att en uppföljare är under utveckling.

Hoppet tändes åter igen när Remedy blev färdiga med Quantum Break. Nu bekräftar dock utvecklarna att de delats i två team som arbetar på två nya projekt, och att inget av dem är Alan Wake 2.

Jag är besviken men inte ett dugg förvånad. Remedy har aldrig sagt annat än att de undersöker möjligheterna att finansiera en fortsättning. De har aldrig sagt att de inte vill. Bara att det krävs resurser. Där har projektet stannat eftersom ingen utgivare velat pynta.

Att Remedy nu delas i två delar och arbetar med "nya partners" kan tolkas på lite olika sätt. Det kan vara ett tecken på att det skurit sig lite mellan dem och Microsoft efter att vare sig Alan Wake eller Quantum Break blivit kommersiella framgångar.

Men det kan också betyda att just detta faktum, att deras stora AAA-spel inte har sålt enligt förväntningarna, gjort att Remedy måste se över sin affärsmodell. Bli inte förvånad om de skrivit avtal med en annan stor utgivare som EA eller Take-Two. Sony är också en möjlig partner, även om jag ser det som lite mindre sannolikt. Remedy behöver nog en större publik än bara en plattform för att maximera sina chanser.

Nu vill de enligt egen uppgift "göra fler spel och få ut dem oftare". Det skulle kunna betyda mindre spel, vilket jag faktiskt inte har något emot. Det är inte helt lätt att behöva vänta så många år mellan varje ny massiv Remedy-produktion. Hellre då kortare spelupplevelser som kanske tar två år att utveckla i stället för fem. Ibland är mindre mer.

Remedy kommer förstås inte visa något på E3 eller Gamescom i år, och det lär dröja innan vi får höra vad de har i görningen. Förhoppningsvis är det något riktigt bra. Även om det inte är Alan Wake 2.

lördag 4 juni 2016

Semester


Så var det då dags för lite semester. Det betyder i bästa fall färre, i värsta fall inga bloggposter under en månad.

Om bara mina VPN-tjänster fungerar som jag hoppas kommer jag blogga en del om E3 när mässan drar igång om en knapp vecka.

Men tills dess blir det nog lugnt här.

fredag 3 juni 2016

Steam Machines verkar ha floppat


Den kom, den sågs aldrig och den segrade inte. Så kan man lite elakt beskriva Valves Steam Machines.

Jag minns diskussionerna innan. Steam Machines skulle bli en riktig konkurrent till PlayStation 4 och Xbox One. Så gick snacket. Nu kan vi konstatera att det inte blev någon succé. Och orsaken är egentligen en fråga: vem skulle den egentligen tilltala?

Tanken var kanske inte så dum från början. Vem skulle inte vilja ta del av hela SteamOS som en konsolspelare? Men resultatet blev en oftast svag maskin med få eller gamla spel.

Valve har uppgett att det sålts 500 000 Steam-handkontroller sedan lanseringen i november, vilket alltså betyder att det inte sålts fler Steam Machines än så. Förmodligen betydligt färre eftersom vissa köpt fler och även PC-spelare kan ha köpt en.

För att sätta en halv miljon enheter i perspektiv efter en lansering kan nämnas att Microsoft sålde 5,5 miljoner Xbox One efter ett drygt halvår. Sony hade då passerat 10 miljoner sålda PlayStation 4. Så ser konkurrensen ut.

Ingen succé, alltså. Och det är Valves eget fel. Det krävs en tilltalande helhetslösning för att konkurrera med stabila konsoler som Xbox och PlayStation. Detta har Valves inte lyckats med.

Läs även:
Arstechnica

torsdag 2 juni 2016

Uppgifter: NX massproduceras först i början av 2017



Av allt att döma skulle Nintendos kommande spelplattform, än så länge endast känd som NX, ha lanserats i höst. Nintendos väl tilltagna monteryta på den kommande E3-mässan, där de nu endast ska ett spelbart spel (nya Zelda), tyder på att de ursprungliga planerna innehöll mycket mer än så. Troligen en ny konsol.

Något fick dem att skjuta fram lanseringen. Nintendo meddelade i samband med redovisningen av årsresultaten att NX kommer lanseras i mars 2017. Det är en udda tid för en konsollansering - det normala under de senaste generationerna är avtäckning under våren eller sommaren och lansering under hösten - och mest troligt var Nintendos ursprungliga plan något åt det hållet.

Nu kommer uppgifter om att massproduktionen av NX ska påbörjas först i början av nästa år. För mig låter det sent om tanken är att lansera redan i mars. Månne har vi ännu en försening att se fram emot. Vi vet förstås inte om Nintendo tänker göra en global lansering eller om de sprider ut releasen av konsolen under våren, i så fall med början i Japan. Att lansera samtidigt i hela världen är trots allt något ganska nytt.

NX uppges vara ungefär som många antagit, nämligen en hybrid mellan en stationär konsol och en bärbar enhet. Tänk Wii U men som om du kunde ta med dig Gamepaden överallt. Eller tänk synkningen mellan din smarttelefon och din TV.

Orsaken till att produktionen flyttats fram sägs vara att Nintendo vill förbättra integrationen mellan de bärbara och stationära enheterna och även lägga till stöd för VR (något som Nintendo of Americas chef Reggie Fils-Aime tidigare dömt ut som "inte kul").

Vi bör få se NX vid ett särskilt event anordnat av Nintendo, troligen någon gång mellan augusti och oktober. Om det nu ska bli en lansering i mars, vill säga.