söndag 30 juni 2013

PS4 - en vacker best

Ju mer jag ser av PlayStation 4, desto mer tycker jag om den.

Första intrycket var en besvikelse. Jag var inte helt såld på de hårda kanterna. Den såg mer ut som PS2 än PS3. Men designvalet har sjunkit in. Det är en smäcker produkt som Sony har skapat. Som vanligt.

Enligt Sony är PlayStation 4 lika stor (eller liten) som Slim-versionen av PlayStation 3. Det är imponerande givet vilket kraftpaket konsolen är. Shuhei Yoshida säger dessutom att strömförsörjningen  är inbyggd, vilket gör att vi slipper ha en klumpig AC-adapter vid sidan om.

Storleken har ingen betydelse, brukar det hävdas. Det stämmer förstås inte. I fallet med spelkonsoler har det i allra högsta grad betydelse, särskilt om man i sin TV-bänk har mängder av prylar som trängs på liten yta. Att PS4 är mindre än förra generationens HD-konsoler är därför oerhört välkommet.

lördag 29 juni 2013

Xbox 360 på väg förbi Wii i USA


För tre år sedan hade Wii ett till synes ointagligt försprång gentemot Xbox 360 i USA: nio miljoner enheter. Men efter att ha sålt bättre månad för månad har nu Microsofts konsol minskat avståndet till två miljoner och har faktiskt chans att komma ikapp innan året är över.

Innan dess har förstås både Xbox One och PlayStation 4 lanserats och den pågående generationen i praktiken lagts till handlingarna. Betydelsen i händelsen kan därför ifrågasättas.

Xbox 360 fick förnyat liv tack vare Kinect. Samtidigt dog Wii sakta men säkert en långsam död när Nintendo i praktiken slutade släppa intressanta spel till den och nyhetens behag definitivt var över. Många Wii-ägare gick förmodligen över till Xbox 360 för att spela Kinect.

Även i Storbritannien ser vi samma utveckling, som synes på diagrammet nedan. Där ser det mer bergsäkert ut att Xbox 360 kommer att sluta som den bäst säljande konsolen under den gångna generationen.

Globalt är dock Wii den ohotade vinnaren. Huvudförklaringen är att Microsoft åter igen misslyckats kapitalt i Japan. Innan Xbox skulle de flesta säga att den som inte lyckas sälja i Japan, är dömd i hela världen. Microsoft har visat att det går utmärkt att göra fiasko i österlandet och samtidigt vara framgångsrik i väst.

Detta har säkerligen påverkat företagets inställning till den japanska marknaden. Xbox One väntas inte lanseras i Japan förrän mot slutet av 2014. Mycket tyder på att även Sony har skiftat fokus och börjat nedprioritera den krympande japanska marknaden.

Xbox 360 på väg ikapp Wii i USA och Storbritannien.
Men vinnaren totalt heter fortfarande Wii.

fredag 28 juni 2013

Google utvecklar Androidkonsol?

Enligt Wall Street Journal utvecklar nätjätten Google en Androidbaserad spelkonsol tillsammans med ett armbandsur som också kör Android. Uppgifter om lanseringsdatum saknas, och egentligen vet vi ingenting om själva plattformen ännu. Det vi vet är däremot att Google har både ekonomin och kunnandet för att förmodligen driva ett sådant projekt i hamn.
Det verkar vara hetare än någonsin att ge sig in på konsolmarknaden. Kickstarterfinansierade minikonsolen Ouya har nyss lanserats (även om den sågats av recensenter innan release). Nvidias bärbara Shield (även den med Android) skulle lanseras i går men har fått lanseringsdatumet framskjutet till någon gång i juli. En tröst är möjligen att priset sänkts från 349 till 299 dollar.

De traditionella spelplattformarna från Sony, Microsoft och Nintendo kommer att få enormt hård konkurrens om spelarnas uppmärksamhet framöver. Många casualspelare har redan övergett dessa för spel via Facebook, på smarttelefonen eller surfplattan. Nintendo har inte lyckats följa upp casualundret Wii med sin Wii U. Det ska bli intressant att se vilka utmaningar som Xbox One och PlayStation 4 ställs inför.

Jag tror emellertid att intresset för riktiga tungviktsspel, såväl som enklare upplevelser, kommer att finnas även i framtiden. Det enda sättet att få allt i en enda tjänst är att köpa en ny Xbox eller PlayStation. Och på den bärbara sidan är det svårt att se Nvidias Shield som ett seriöst hot mot Nintendo 3DS eller PS Vita.

torsdag 27 juni 2013

Speltoppen vecka 25

The Last of Us fortsätter att hålla förstaplatsen. I övrigt inga nyheter alls under en ganska sval sommarvecka.

Multiformat
01. The Last of Us (PS3)
02. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
03. FIFA 13 (PS3)
04. Far Cry 3 (360)
05. FIFA 13 (360)
06. Far Cry 3 (PS3)
07. The Sims 3 (PC)
08. Assassin's Creed III (360)
09. Tomb Raider (PS3)
10. SimCity (PC)
11. Max Payne 3 (PS3)
12. Just Dance 4 (Wii)
13. Skylanders Giants (Wii)
14. Tomb Raider (360)
15. Starcraft II: Mists of Pandaria (PC)
16. Animal Crossing: New Leaf (3DS)
17. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
18. Battlefield 3 (PC)
19. Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)
20. Lego City Undercover: The Chase Begins (3DS)

PS3: 6
PC: 5
360: 4
3DS: 3
Wii: 2

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

onsdag 26 juni 2013

300 - igen

Jag minns att jag skrattade när jag såg 300. Den var så svulstig att jag på fullt allvar trodde att den var en parodi innan jag sakta började inse att den nog var på riktigt. Visuellt var filmen helt OK, och historien i sig hade kunnat vara en grund för en bra berättelse. Men det vi fick var ett datorgenererat tramsepos.

Nästa år kommer uppföljaren - 300: Rise of an Empire. Och den ser väldigt snarlik ut. Räkna därför med mer svulstig dialog, fler smaskiga strider, glänsande bringor och massor av green screen.

Men ska du se den, ska nu nog se den på bio. Nu ska Xerxes krossas en gång för alla!

Trailer

söndag 23 juni 2013

Speltoppen vecka 24

Det som av vissa kallats denna generations allra bästa spel, The Last of Us till PlayStation 3, toppar välförtjänt spelförsäljningen. Räkna också med att 3DS-spelet Animal Crossing: New Leaf blir långvarigt på listan framöver.

Multiformat
01. The Last of Us (PS3)
02. Animal Crossing: New Leaf (3DS)
03. FIFA 13 (PS3)
04. Assassin's Creed III (PS3)
05. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
06. FIFA 13 (360)
07. Far Cry 3 (360)
08. SimCity (PC)
09. Skylanders Giants (Wii)
10. The Sims 3 (PC)
11. Battlefield 3 (PC)
12. Tomb Raider (PS3)
13. Assassin's Creed III (360)
14. Starcraft II: Mists of Pandaria (PC)
15. Max Payne 3 (PS3)
16. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
17. Crysis 3 (PC)
18. Far Cry 3 (PS3)
19. Just Dance 4 (Wii)
20. Crysis 3 (PS3)

PC: 7
PS3: 7
360: 3
Wii: 2
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

lördag 22 juni 2013

Microsoft tillbaka på ruta ett


Microsoft gjorde den största u-svängen i spelbranschens historia när företaget annonserade att det överger större delen av sin affärsidé med Xbox One, fem månader innan maskinen släpps (läs mer om detaljerna här).

Genom att plötsligt ta bort restriktionerna för hur vi kan sälja eller låna ut spel till Xbox One ville Microsoft undanröja det som många konsumenter upplevde som ett hinder för att köpa konsolen. Genom sin snabba omsvängning har Microsoft emellertid samtidigt skapat ett förtroendeproblem.

Efter att över en natt ha ändrat vitala delar i sin vision för Xbox One har Microsoft inte bara skapat förvirring, de har visat att även företagets mest tydliga och bergfasta uttalanden inte riktigt går att lita på. Allt kan förändras hur som helst, när som helst. Den friheten har visserligen alla företag, men det är få som genomför dem eftersom det kan slå tillbaka i form av förvirring.

Att plötsligt och oväntat byta fot ser aldrig särskilt bra ut, även om förändringen månne är till det bättre. Microsofts sidbyte kan nästan jämföras med scenariot att Nintendo efter sin katastrofalt förvirrande avtäckning av Wii U på E3 2011 hade sagt att eftersom ingen riktigt förstod vad Gamepaden var för något, tas den bort helt och hållet. Reggie Fils-Aime skulle i ett pressmeddelande ha sagt: "Vi försöker inte övertyga någon om dess funktionalitet. Vi tar bort den och hoppas att ni blir nöjda."

Nintendos trovärdighet hade tagit skada av en sådan manöver. Det är precis det som har hänt Microsoft. Efter att ha varit ett tydligt och pålitligt företag ända sedan releasen av den första Xbox 2001, har den amerikanska mjukvarujätten nu skapat en förtroendeklyfta mellan sig och miljoner tidigare trogna fans. Det kommer att ta tid att återvinna det förtroende som Microsoft hade innan den 21 maj i år.

Det troliga är ändå att vi om tre år knappt kommer att komma ihåg den dramatiska våren 2013, då Microsoft visade en konsol som såväl gamers som spelpress dissade för att sedan besluta att göra sin framtidskonsol lite mindre futuristisk och därmed också lite mer konsumentvänlig. Om Xbox One säljer bra, vilket det finns alla förutsättningar för att den kommer att göra i Europa och USA på sikt, är det få som kommer att minnas DRM och uppkopplingskrav. Eller Don Mattricks grodor om ubåtar och Xbox 360 för den delen.

Microsoft har nu fem månader på sig att måla upp en ny trovärdig strategi, ge Xbox One luft under vingarna, övertyga en förvirrad och skeptisk allmänhet om dess förträfflighet och förklara varför vi ska betala 100 dollar extra för en Kinect.

Endast för människor med en väldig stor TV-bänk.

fredag 21 juni 2013

NPD: Svagaste månaden i USA på 13 år

Inte sedan maj 2000 har det sålts så få spel och spelkonsoler i USA som nu. Om det tyder på en konsumenttrötthet för den nuvarande generationens konsoler eller om det är ett tecken på att branschen är i ett allvarligt läge är för tidigt att säga. Men jag lutar åt det förstnämnda.

Xbox 360 är som vanligt den bäst säljande stationära konsolen i USA, men siffrorna är riktigt låga. De är emellertid de enda som bekräftats. Vi vet också att Nintendo 3DS ska ha sålt marginellt bättre.

Det är alarmerande siffror för Wii U och PS Vita. Sony verkar mer och mer betrakta sin portabla konsol som ett tillbehör till PlayStation 4.

Nintendo, däremot, måste få igång försäljningen. Wii U säljer just nu runt 100 000 ex per månad i hela världen och har av allt att döma inte kommit i närheten av 4 miljoner sålda enheter ännu (vilket var det reviderade målet för årets första kvartal). I mina beräkningar hamnar jag strax under 3,7 miljoner sålda (men dessa inbegriper gissningar för hur det gått i Europa baserat på fördelningen mellan USA, Japan och Europa när Nintendo redovisade sina resultat för perioden fram till 31 mars).

Konsolförsäljning i USA i maj 2013

1. Nintendo 3DS - ca 114 000
2. Xbox 360 - 114 000
3. PlayStation 3 - 84 000
4. Wii U - 35 000
5. PS Vita - 15 000

På spelsidan är det superhjältarnas Injustice: Gods Among Us som toppar försäljningen, strax före hopplöst populära Call of Duty: Black Ops II. Donkey Kong Country Returns 3D kniper en fin tredjeplats, vilket kanske får Nintendo att hoppas på ett liknande intresse för kommande Donkey Kong till Wii U.

Spelförsäljning i USA i maj 2013

1. Injustice: Gods Among Us (multi)
2. Call of Duty: Black Ops II (multi)
3. Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)
4. Dead Island: Riptide (360, PS3, PC)
5. Luigi's Mansion: Dark Moon (3DS)
6. Metro: Last Light (360, PS3, PC)
7. NBA 2K13 (multi)
8. BioShock Infinite (PC, 360, PS3)
9. Battlefield 3 (multi)
10. Lego Batman 2: DC Super Heroes (multi)

Källa: NPD Group

torsdag 20 juni 2013

Microsoft gör en pudel - överger restriktioner på Xbox One


Efter att i flera veckor ha utsatts för stenhård kritik från såväl trogna Xbox-spelare som den internationella spelpressen, sett petitioner för att ändra sin policy för begagnade spel och uppkopplingskrav och inte minst ha blivit tillplattade av Sony på E3 under förödmjukande omständigheter, gör nu Microsoft helt om.

De tar bort kravet på ständig uppkoppling, de tar bort kravet på att spelaren måste logga in för att bekräfta sitt spelbibliotek varje dygn, de tar bort regionlåsningen och de förändrar framför allt sin syn på digitala rättigheter. Det betyder att spel till Xbox One kommer att kunna säljas och lånas ut precis som spel till Xbox 360 i dag. Dessa förändringar betyder emellertid även att family share-programmet, som innebar att man skulle kunna dela sin digitala kopia av ett spel med tio vänner, också försvinner.

Detta är den största kovändningen i branschen någonsin, och den sker redan innan Microsofts konsol ens lanserats. Det reser en del frågor kring hur väl uttänkta företagets policies egentligen var. Microsoft har hävdat att de inte ens började tänka på nästa Xbox förrän i slutet av 2010 och början av 2011. Sony har arbetat mycket längre med PS4. Någonstans i arbetet gick det uppenbarligen fel, och Microsoft missbedömde vilka reaktioner som DRM och uppkopplingskrav skulle få.

Förmodligen var det just efter E3 som Microsoft började fundera på att helt överge sin DRM-policy. Efter att ha blivit hånat i fyra veckor - först efter den katastrofala avtäckningen och sedan på och efter E3 - kände de att det var nog. De tänkte inte riskera en så stor investering för ett fåtal dumma policybeslut.

Microsoft ger upp försöket att övertyga oss om sina policies.

Det är helt unikt att ett stort företag gör ett sådan här avbön och fullständigt förändrar sin policy på så många områden, och dessa förändringar påverkar Microsofts vision för Xbox One som en konsol vars innehåll du kan nå överallt så länge du har en uppkoppling. Det vi nu får är en mycket mer traditionell spelkonsol.

Att kunna ändra sig är förstås stort, men det är samtidigt en aning besvärande i detta fall. Om det var så här enkelt att förändra illa omtyckta policies som Microsoft slagits för högljutt de senaste veckorna, varför var de ens på plats från första början? Trodde Microsoft att de kunde köra över oss konsumenter? Trodde de att vi inte skulle bry oss?

Redan långt innan Xbox One utannonserades ryktades det om begränsningar i rätten att sälja och låna ut spel. Det hade räckt att Microsoft läste alla de upprörda trådar bland kärnspelarna för att inse att detta inte är ett populärt förslag. Ändå hävdar Marc Whitten att första gången de fick feedback var den 21 maj.

PS4 då?
Hur kommer då detta påverka Sony? PlayStation 4 har haft rejäl medvind de senaste veckorna, och Sony säger sig ha ökat säljprognosen (vilket vi förstås inte kan bekräfta). Men detta har varit mer tack vare Microsofts snedsteg än på egna meriter. Nu kommer Sony tvingas slåss på ungefär samma villkor. Väldigt lite kommer skilja Xbox One och PlayStation 4 åt.

Och jag, då? Som blev så besviken på Microsoft att jag förbokade en PS4. Även om Microsofts pudel gör att jag med största sannolikhet kommer att köpa en Xbox One någon gång framöver, är mitt förtroende för företaget fortfarande stukat. De har betett sig illa, de väntade sig bara inte ett så här starkt motstånd. Spelarna protesterade och vann.

Inget av detta gör emellertid att PlayStation 4 står sämre på sin egna meriter - det är fortfarande den mest kraftfulla konsolen och tack vare frånvaron av Kinect är den en mer traditionell gamerkonsol. Jag behåller därmed förbokningen.

onsdag 19 juni 2013

Det bästa på mycket länge

Vilken är den bästa serien om andra världskriget? Många skulle svara en amerikansk serie på den frågan. Förmodligen Band of Brothers. Men jag är mer benägen att svara tyska Unsere Mütter, unsere Väter (Krigets unga hjärtan, sänd i SVT). Sablar, vilken kvalitetsserie. Från början till slut. 

I tre 90 minuter långa avsnitt har vi följt fem tyska vänners olika öden under andra världskrigets sista fyra år. Sommaren 1941 kommer de överens om att träffas i Berlin igen när kriget är slut, vilket de tror är om några månader.

Så blir det förstås inte. Bröderna Wilhelm och Friedhelm skickas till köttkvarnen på östfronten, där båda (som om kriget i sig inte vore nog) dras in i övergrepp och vedergällningsattacker på civila. Charly blir sjuksyster. Viktor, som är jude, skickas på ett tåg mot sin död men lyckas fly och ansluta sig till polska partisaner. Greta försöker mitt under krigets gång göra karriär som sångerska men kommer allt eftersom att ställas inför krigets verklighet.

Serien lyckas fånga in många olika aspekter av kriget i öster på ett imponerande sätt. Livet som soldat. Vanliga tyska soldaters inblandning i mord på civila. Partisankriget. Den ständigt närvarande antisemitismen, även bland partisaner och vanliga polacker. Framför alllt gillar jag att det inte finns några tydliga skurkar och hjältar i serien. Alla är människor som hamnar i extraordinära situationer.

Alla fem karaktärer utvecklas, men den viktigaste förvandlingen genomgår Friedhelm (fantastiskt gestaltad av Tom Schilling) som går från motvillig och oengagerad soldat till dekorerad cyniker som inser att han förmodligen kommer att dö förr eller senare och att ingenting längre spelar någon roll.

Jag, som har läst mycket om kriget på östfronten och soldaternas upplevelser av det, slås av seriens närmast dokumentära anslag. Ett antal scener förklarar det vi sällan får se på film, nämligen soldatens svårighet att anpassa sig till det normala livet bortom fronten. När Friedhelm väljer att avbryta sin permission och återvända till kriget gör han det inte för att han älskar att strida utan för att det är bland andra soldater, i stridens hetta, han känner sig hemma.

Jag upplever att Unsere Mütter, unsere Väter vill problematisera den tyske soldatens roll under kriget (det hävdades länge att den reguljära tyska armén Wehrmacht, till skillnad från SS, inte deltog i några förbrytelser) och förmedla att vem som helst kan bli en förbrytare under vissa bestämda omständigheter. Det fanns inga obefläckande kämpar på östfronten.

Till skillnad från mycket som produceras i Hollywood är denna tyska serie osminkad och osentimental.

Det förefaller som om Tyskland förblir bäst på att producera film om andra världskriget och Hitlereran. Efter Unsere Mütter, unsere Väter har ribban höjts ytterligare några snäpp (att blanda in dokumentärt material i berättelsen tillförde däremot ingenting).

Serien kommer säkert till Sverige framöver, men finns redan nu att köpa hos tyska Amazon.

Bildsköne Tom Schilling.

tisdag 18 juni 2013

Är PS4 avsevärt mer kraftfull än Xbox One?

Sony var kaxigt och arrogant när det lanserade PlayStation 3. Den attityden verkar ha tagits över av Microsoft nu. Medan Microsofts marknadsföringschef Yusuf Mehdi hävdar att "in the long run our console will win" (som ska läggas till påståenden som "we will kill Sony at E3") har Sony intagit en mer ödmjuk hållning. I en intervju med MCV UK förklarar Sonys brittiske chef Fergal Gara att även om de är nöjda med mottagandet på E3, är striden långt ifrån vunnen.

E3 är viktigt för att generera intresse för konsolen och bygga upp förbokningar. Men det avgör inte hur det kommer att gå i slutändan. Detta vet Sony lika väl som Microsoft. Så långt har Sony lyckats med sitt mål. Intresset för PlayStation 4 är betydligt större än för Xbox One. Förbokningar hos Amazon, GameStop och andra återförsäljare visar en klar övervikt för PS4. Men konsolkrig är ett maratonlopp.

Microsoft har satt sig själva i en stark motvind, men det är i mina ögon för tidigt att döma ut dem redan nu. Varumärket Xbox är starkt i USA och Europa och Xbox One kommer att få gott om intressanta spel. Kanske så pass många att de flesta gamers är beredda att glömma allt vad Kinecttvång och DRM heter.

Det mesta tyder dock på att Sony kommer att få en bra start med PS4. Om uppgifterna att PlayStation 4 är avsevärt mer kraftfull än Xbox One stämmer, kan det också tala till Sonys fördel. Skulle det märkas i de stora multiformatstitlarna att PS4 är den kraftfullare maskinen kan det ligga Microsoft i fatet.

Min gissning är emellertid att det inte kommer att märkas så mycket i spel som Battlefield och Call of Duty. Vi fick tidigt veta att PlayStation 3 var mer kraftfull än Xbox 360, men det är egentligen först i The Last of Us sex år in i konsolens livscykel som det verkligen syns (OK, Gran Turismo 5 var bedårande också). Microsoft själva hävdar att molnet ger Xbox One "obegränsad kraft", men det finns skäl att vara minst sagt skeptisk till det påståendet.

Hur de båda konsolerna presterar sida vid sida återstår att se. Det förefaller dock vara PS4 som har övertaget (bara att Microsoft inte velat vara tydliga med sina specifikationer är en indikation). Det gör det svårare för Microsoft att argumentera för sin saftigare prislapp.

lördag 15 juni 2013

Tack och hej, Microsoft

När Sega beslutat lägga ned sin hårdvarutillverkning och bara satsa på spel uppstod ett dilemma. Vad skulle jag spela på framöver?

Svaret blev Xbox. Microsoft kom som en frisk fläkt. Xbox var marknadens mest kraftfulla maskin, den hade inbyggd hårddisk och var förberedd för onlinespel via bredband. I dag skulle den ha kallats "framtidssäkrad". Dessutom fick Xbox den generationens kanske viktigaste konsolspel, ett spel som blivit inspiration till mängder av FPS fram till i dag - Halo.

Xbox fick ett kort liv. Microsoft trodde att om de bara fick ett försprång mot Sony och Nintendo skulle nästa konsol bli marknadsledande. Så de skar av livlinan för Xbox och lanserade Xbox 360 i november 2005. Framgångarna för Microsofts konsol har gjort att vi nästan glömt vilka stora bekymmer de hade i början. Det beräknas att mer än varannan Xbox 360 fick returneras på grund av det ökända Red Ring of Death. Microsoft utökade garantitiden och löste så småningom problemet - anmärkningsvärt nog utan att tappa kundernas förtroende.

Sedan 2005 har jag fått ta del av massor av fantastiska spelupplevelser på min Xbox 360, spel som tunga Halo 3, supersnygga Halo 4, skrämmande Condemned, vindsnabba Project Gotham Racing 3, stämningsfulla Alan Wake, nyskapande BioShock, grymma Sleeping Dogs, futuristiska Mass Effect, mysiga Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, poetiska Child of Eden, klängiga Assassin's Creed och mästerliga BioShock Infinite. Jag har fortfarande en bit kvar innan jag hunnit komma ikapp och kommer därför att spela på min Xbox 360 även under 2014.
Jag har verkligen uppskattat det Microsoft har gjort med Xbox 360. De har uppdaterat gränssnittet flera gånger, alltid i rätt riktning. Kinect är ett utskällt men icke desto mindre roligt tillbehör. Och när jag spelar BioShock Infinite eller Halo 4 känns Xbox 360 varken uttjänt eller omodern.

Xbox började långsamt men tog sig och sålde till slut bättre än Gamecube. Xbox 360 var en defekt produkt när den lanserades och fick en trevande start, men har snart sålt i 80 miljoner ex. Xbox One har sågats av både spelpress och spelare innan den ens lanserats. Men precis som i fallet med sina två tidigare konsoler lär Microsoft rida ut även denna storm och till slut summera en framgångsrik spelkonsol.

De kommer dock att få göra det utan mig den här gången. Avtäckningen av Xbox One den 21 maj var en gigantisk besvikelse. Microsofts vision är konsumentfientlig, begränsande och arrogant. Att inte kunna låna ut sina spel, sälja dem vidare och heller inte spela dem när man själv vill är oacceptabelt. Något som har varit enkelt har nu komplicerats utan att vi som konsumenter får något för det. Detta gynnar bara Microsoft, ingen annan. Att Xbox One har byggts helt och hållet runt Kinect hjälper inte heller.

Alla uppvisade spel på årets E3 till trots har min uppfattning om Xbox One inte förändrats. Därför har jag nu förbokat en PlayStation 4. Det är viktigt att Sony, som valt en mer konsumentvänlig strategi, får stöd. PS4 blir den blott andra konsolen jag släpar hem på releasedagen. Den första hette Xbox och det var i mars 2002.

Jag kommer att sakna Halo. Jag kommer även att sakna marknadens bästa handkontroll. Men det kan inte hjälpas. Det Microsoft som skämde bort mig med enkelhet och kvalitet, och som fick en trogen kund som tack, vill tydligen inte veta av mig längre.

Jag måste därför säga tack och hej till Microsoft nu. Ni har missbrukat mitt och andra trogna kunders förtroende genom att välja denna väg med Xbox One. Det enda sätt på vilket jag kan protestera mot detta är att inte köpa er produkt.

Tack för elva roliga år.

Läs även Gamesindustry: The Xbox One question: Why did they do it?

Releasedagen är inte avslöjad ännu. Men före jul har Sony lovat att det blir.

torsdag 13 juni 2013

Ubisoft drar tillbaka sitt Wii U-stöd


Ubisoft har varit en av Nintendos starkaste supportrar sedan Wii U lanserades i november 2012. Deras exklusiva Zombi U var en releasetitel till formatet. Sedan dess har de utlovat Rayman Legends (som gått från exklusiv vårtitel till multiformatstitel med release i höst), Watch Dogs och Assassin's Creed IV.

Ubisoftchefen Yves Guillemot låter nu meddela att de minskar sitt stöd till Wii U. De kommer inte släppa fler exklusiva spel till Nintendos konsol innan den börjar sälja bättre. Guillemot beskriver Wii U:s tvåskärmsidé som ett bra sätt för Ubisoft för att implementera nya idéer som de nu kan använda på andra konsoler (exempelvis på Xbox One via Smartglass).

Det är ord och inga visor att kalla Wii U för "a test bed", en plattform på vilken man kan experimentera lite för att sedan dra nytta av detta när man utvecklar till andra plattformar. Men det är vad Yves Guillemot gör när han förklarar att Ubisoft omvärderat sitt stöd för Wii U. Lite låter det förstås som ett sätt att i efterhand begripliggöra varför Ubisoft har kastat pengar på att utveckla spel till ett format som inte säljer.

För Nintendo är Ubisofts besked ännu en i raden av dåliga nyheter. Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime intervjuades på E3 och hade svårt att slå tillbaka påståendet att tredjepartsutvecklarna överger Wii U. "Vänta och se" är inte ett särskilt övertygande svar när i stort sett alla större utvecklare ger formatet kalla handen. Många väntade sig en utannonserad prissänkning under E3, men Nintendo är än så länge tysta (personligen tror jag att Nintendo sänker priset på Wii U Premium till 299 dollar i höst samtidigt som de tar bort basmodellen).

Nintendo hoppas att deras egna spel ska få igång försäljningen, och att detta i sin tur kommer locka tillbaka tredjepartsutvecklarna. Men när stödet väl har sinat krävs det en rejäl uppryckning för att de åter ska omfamna konsolen.

För Wii U blir årets jul en avgörande tid. Om konsolen får smisk av Xbox One och PlayStation 4, och kanske även av Xbox 360 och PlayStation 3, går Nintendo ännu ett tungt år till mötes.

Speltoppen vecka 23

FIFA 13 kniper de två topplaceringarna under en ganska sval sommarvecka. Nya Remember Me, som såg så bra ut men som inte verkar ha levt upp till förväntningarna, kniper en blygsam 14:e-plats.

Multiformat
01. FIFA 13 (PS3)
02. FIFA 13 (360)
03. Skylanders Giants (Wii)
04. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
05. SimCity (PC)
06. Lego City Undercover: The Chase Begins (3DS)
07. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
08. Starcraft II: Mists of Pandaria (PC)
09. Crysis 3 (PS3)
10. Battlefield 3 (PC)
11. NHL 13 (360)
12. Crysis 3 (360)
13. The Sims 3 (PC)
14. Remember Me (PS3)
15. Battlefield 3 (PS3)
16. Tomb Raider (PS3)
17. The Edler Scrolls V: Skyrim (PC)
18. Need for Speed: Most Wanted (360)
19. NHL 13 (PS3)
20. The Edler Scrolls V: Skyrim (PS3)

PC: 7
PS3: 7
360: 4
Wii: 1
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

I dessa länder fungerar Xbox One

Xbox One kräver en internetuppkoppling för att fungera. Detta betyder att den inte kommer att fungera i alla länder vid releasen.

Xbox One kommer att kunna användas i nedanstående 21 länder när den släpps. Som synes exkluderas hela Östeuropa förutom Ryssland, men även länder som Portugal och Grekland och större delen av Latinamerika (ingen stor marknad, men ändå). Asien kommer inte att få någon Xbox One förrän någon gång 2014.

Australien
Belgien
Brasilien
Danmark
Finland
Frankrike
Irland
Italien
Kanada 
Mexiko
Nederländerna
Norge
Nya Zeeland
Ryssland
Schweiz
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tyskland
USA
Österrike


onsdag 12 juni 2013

E3-intryck

Sony, Microsoft och Nintendo har visat upp drösvis med spel på årets E3, och Sony har nu även slutligen avtäckt PlayStation 4. Vi vet nu vad Xbox One och PS4 kommer att kosta och ungefär när de släpps i Europa och USA (november). Vi vet även vad Nintendo förväntar sig ska rädda Wii U i höst och vinter. Det är dags att samla intrycken.

Årets E3 hade egentligen två separata vinnare. Microsoft gjorde en stark comeback efter sitt 21 maj-debacle och radade upp spel på sin 90 minuter långa visning. Tittar man bara på spelen är det ingen tvekan om att Microsoft gjorde rent hus i år.

Sony visade dock upp en mer attraktiv konsol till ett lägre pris och levererade även de svar om DRM som alla bett om. Störst spontant jubel såg vi därför på Sonys konferens. Frågetecken finns emellertid för spelen - vilket är en aning omvänt mot hur det brukar se ut. Är det något Sony alltid har haft till sina konsoler, är det spel. Massor av spel. Missförstå mig inte - PS4 kommer utan tvekan få sin beskärda del av spel. Men hur många blir exklusiva?


Walk over-seger för Sony?
Efter all negativ publicitet som Microsoft dragit på sig ända sedan de först avtäckte Xbox One, och det stora antalet Xbox 360-ägare som säger att de ska köpa PlayStation 4, var det öppet mål för Sony på E3. De tog chansen. Budskapet finns överallt i spelmedierna och på YouTube och Facebook.

Men. Detta betyder ingalunda att Sony enkelt kommer att ro hem den kommande generationen. Microsoft är ett avsevärt större företag än Sony och de har resurser därefter. Bara det faktum att de startat upp fem nya speldivisioner säger en del om ambitionsnivån. Därutöver har Microsoft råd att köpa exklusiviteter, om det så bara handlar om lite extra nedladdningsbart material eller en veckas tidigare release till just Xbox One. Flera av de spel som Sony visat upp, som Final Fantasy XV och Kingdom Hearts 3, visade sig senare även komma till Microsofts konsol. Och att efterlängtade The Last Guardian har lagts på is är illavarslande.

Dessutom: all dålig publicitet läses inte av majoriteten av konsumenterna. De flesta känner inte till vad DRM (digital rights management) är och på vilket sätt Microsoft försöker strypa våra rättigheter som konsumenter. Vi som följt E3 tillhör en högljudd men begränsad kärna av entusiaster. Vi avgör inte om en konsol blir framgångsrik eller ej. Därför har jag svårt att se att Xbox One skulle floppa. I USA kommer den förmodligen att bli marknadsledande. I Japan kommer den förstås inte att sälja alls. I Europa tror jag att det är en knapp fördel för Sony - PlayStation 3 är starkare här än Xbox 360 och Sony lär inte ha skrämt bort många kunder med PS4.

När de stora titlarna har anlänt under 2014 kommer Xbox One bli svår att ignorera. Även för den som i grunden är väldigt kritisk till Microsofts inställning till begagnade spel och krav på uppkoppling och Kinect.

Och Wii U...?
Nintendo hamnar alltid vid sidan om i mina sammanfattningar, men det tycks vara precis där de vill befinna sig. De valde att inte ha någon stor konferens i år. I stället körde de ett Nintendo Direct och bjöd sedan in pressen till en mer privat visning av ett gäng spel. För Nintendo var E3 den tillställning som skulle tysta kritikerna. Jag hade väntat mig en vild visning av massor av spel som kommer till Wii U i år och nästa år, spel som både tilltalar de mest trogna fansen och folk som gärna vill köpa en Wii U men inte riktigt funnit några argument för det ännu.

Det vi fick se visar emellertid ett Nintendo som blickar inåt, mot sin kärna av trogna fans. De stänger ute resten av världen och gör sin grej. Fansen kommer säkert att bli nöjda med att få spela Mario Party 8 och en remake av Gamecube-spelet Wind Waker, men det räcker inte för att locka spelare utanför den redan hängivna kärnan. Nintendo kanske kommer att tjäna pengar på Wii U i slutändan, men den kommer att ses som ett misslyckande efter de sanslösa framgångarna med Wii.

Nintendo är som bäst när de vågar ta språnget ut i det okända, när de vågar satsa på innovation. Med Wii U blev de för bekväma. Visserligen erbjuder Gamepaden ett "nytt" sätt att spela, men Wii U revolutionerar inte spelandet på samma sätt som Wii gjorde. Allt Nintendo har nu är en föråldrad konsol som känns passé. Hur den ska kunna konkurrera mot Xbox One och PS4 efter att ha fått storstryk av Xbox 360 och PS3 världen över är i sanning svårt att begripa.

Wii U kommer att bli en entusiastkonsol och jämföras med Gamecube när vi summerar denna generation. Kampen står mellan Sony och Microsoft. Där är utgången desto mer oklar.

Sådana här bilder kan bli ovanliga i framtiden
om Microsoft blir mycket framgångsrika med Xbox One.

PS4: Sony gillar blått

Sony tycker att blått är flott. Såväl spelfodralen som kartongen till konsolen går i himlens blå färger. Jag bloggade tidigare om att Nintendos Wii U har marknadens snyggaste omslag. Sonys är möjligen inte lika mjuka och färglada, men till skillnad från de till Xbox One är de i alla fall snygga.

PS4-fodralen liknar de till PS Vita. Det är alltså: snygga.

Inga krusiduller. Stilren och snygg.

tisdag 11 juni 2013

E3: Nintendo visade upp nya och nygamla spel


Nintendo beslöt att inte ha någon traditionell E3-konferens i år. Efter att ha sett företagets korta Nintendo Direct med den kufige Satoru Iwata kan man förstå varför.

Positivt
Först till de bitar som trots allt var bra. Nintendo visade upp Super Smash Bros. till Wii U, en efterlängtad titel som inte blev mindre intressant av att Mega Man kommer att vara med. Det såg riktigt kul ut. Vi fick även se en trailer för Monoliths nya spel X, som såg rätt spännande ut.


Ett nytt Super Mario i 3D väntade alla på att få se. Och det fick vi. Men lite överraskande bygger Nintendo vidare på det (oerhört populära) Super Mario 3D Land till Nintendo 3DS och släpper Super Mario 3D World. Det släpps till Wii U i december. Någonstans känns det logiskt, men efter banbrytande spel som Super Mario Galaxy hade många hoppats på mer.

Wind Waker HD - mysigt värre. 

Vi fick också se The Legend of Zelda: The Wind Waker HD. Cel-shading gör sig dock inte särskilt bra i HD. Det blir inget avsevärt lyft. Originalet släpptes till Gamecube 2002 och frågan är vad en remake av ett elva år gammalt spel kan göra för försäljningen. Det släpps hur som helst i oktober. Donkey Kong Country: Tropical Freeze stod ut. Men att det är Retro Studios som utvecklar det är en besvikelse för alla som hoppats på något helt nytt från dem i stället.

Monoliths X.

Nintendo utannonserade även Mario Kart 8, som ska ha "det bästa onlineläget" i den spelseriens historia. Detta släpps under våren 2014. En ny trailer för The Wonderful 101 visade också. Spelet släpps den 23 augusti.

De dåliga bitarna
Det är inte helt tomt på utgivningslistorna under hösten och vintern. Men Nintendo bekräftade flera förseningar. Wii Party U släpps först senare i år, Wii Fit U kommer någon gång i vinter. Och om Super Smash Bros. sade Nintendo bara "2014". Det är uselt att Nintendo släpper detta spel först tre år efter att de utannonserade Wii U. Och var var F-Zero? Starfox? Metroid?

Nintendo 3DS fortsätter att få en strid ström av spel. Nintendos utmaning är Wii U.

Är detta början på slutet för Wii U?
Man ska akta sig för att dödförklara spelkonsoler till höger och vänster, men om detta var vad Nintendo har att erbjuda i jul i konkurrens med nya Xbox One och PlayStation 4 (för att inte nämna Xbox 360 och PlayStation 3 som kommer att få GTA V i höst) tror jag att de är illa ute. Detta var inte vad Nintendo behövde visa för att locka kunder.

Deras Nintendo Direct har alltid mer liknat skol-TV än proffsiga presentationer. Men det är ett större bekymmer att de flesta spel som kan locka köpare till Wii U inte släpps förrän nästa år. Då kan det vara för sent. Just nu känns det som att Nintendo inte riktigt vet vad de ska göra med Wii U.

E3: Sony visar upp PlayStation 4 för 399 dollar

Så har Sony äntligen visat upp det vi inte fick se när de utannonserade PlayStation 4 i februari - själva konsolen. Den är precis som väntat snyggare än Xbox One - Sony är kända för sin design. Men vad är det med blandningen av matt och blankt? Precis som Xbox One är toppen av PlayStation 4 avdelad (vi såg detta designval redan i slimversionen av PS2).

Sonys E3-konferenser brukar vara långa, ganska sega men fyllda av spel och siffror. Årets var inget undantag. Innan Sony visade upp själva konsolen ville de uttala sitt fortsatta stöd för både PS Vita och PlayStation 3. 85 spel ska släppas till PS Vita under året och PS3 kommer att bundlas med Grand Theft Auto V den 17 september för 299 dollar.

Det viktigaste budskapet att ta med sig från Sonys konferens är att de faktiskt har lyssnat på konsumenterna. De blir inget online-krav i konsolen. Den kommer inte att kräva någon inkopplad PS Eye-kamera för att fungera. Och den kommer att spela begagnade spel precis som PlayStation 3. Det finns ingen begränsning i hur du kan låna eller byta spel med andra (se denna instruktionsvideo). Sony gjorde verkligen allt de kunde, under stort jubel, för att rida på den våg som Microsoft skapat åt dem genom sina begränsningar i Xbox One.


Konsolen
Det första som slår mig är hur liten PS4 ser ut att vara - och detta trots att den sägs vara mer kraftfull än Xbox One. Här har Sony tänkt helt rätt. Denna konsol kommer att passa även i små japanska hem.

PlayStation 4 har en 500gb hårddisk. Men den kommer lyckligtvis att vara uppgraderingsbar. I motsats till rykten inför E3 sade Sony inget om flera versioner i olika prislägen. Även detta är ett bra beslut. En konsol - ett pris.

PS Eye ingår av allt att döma inte i paketet utan säljs separat (därav det lägre priset). Detta betyder att kameran inte är en vital del av upplevelsen med PS4. Glöm röstkommandon och rörelsekontroll till allting, med andra ord. I så måtto är PS4 en mer traditionell spelkonsol än Xbox One.

Sonys egen molntjänst Gaikai kommer att börja fungera i början av nästa år. Lite synd att det inte finns på plats direkt, och risken för förseningar ska vi alltid ha i bakhuvudet. PlayStation 4 ska släppas innan jul (en trolig releasemånad är november).

+ Stöd för begagnade spel, inget onlinekrav, regionsfri
Nästan mer efterlängtat än själva spelen var att få höra Sonys vision för framtidens spelande. Det var skönt att se Sony förklara att PlayStation 4 inte kommer att begränsa försäljning och byteshandel av begagnade spel och att den inte kräver uppkoppling eller regelbunden incheckning för att fungera. Sony lyckades göra allt de kunde av den dåliga press som Microsoft dragit på sig genom att vara föredömligt tydliga om skillnaden mellan de båda konsolerna. Dessutom framkom efter konferensen att PS4 inte är regionslåst, vilket i sanning var en stor överraskning.

+ Priset
399 dollar innebär 3995 kronor i Sverige. Xbox One kommer att kosta en tusenlapp mer, vilket kan bli en avgörande faktor när konsumenter ska välja i butiken. Särskilt som bägge konsolerna väntas lanseras ungefär samtidigt.

+ The Order of 1886 Stämningsfullt actionspel förlagt i den viktorianska eran. Inget som visades var in-game, dock.

+ Indie-spel
Sony satsar hårdare än någonsin på indieutvecklare. PS4 har alla förutsättningar att bli indiespelens plattform.

+ Kingdom Hearts 3
Såklart.

- Onlinespel kräver PS+
Det enda lilla bakslaget i en strid ström av positiv information var att onlinespel på PS4 kommer att kräva ett PS+-medlemskap. Det kan ses som ett sätt att tvinga folk att betala för Sonys onlineservice i stället för att nöja sig med gratisversionen. Men detta drag var inte så oväntat. Sony har sett vilken kassako Xbox Live är för Microsoft och vore dumma om de inte hakade på. Nu gäller det bara att de fyller tjänsten med tillräckligt bra innehåll.

- Ganska få spel
Sony säger att de själva har ett 20-tal spel i utveckling till releasen, men vi fick inte se något som kändes jättenytt på konferensen. Destiny ser bra men inte fantastiskt ut. Knack och Killzone: Shadow Fall visade Sony redan i februari. Vi kan räkna med att de där revolutionerande spelen kommer (precis som de gjorde till PS3), men just nu är utbudet ett litet frågetecken. PS4 behöver ett stort dragplåster vid releasen.

Summa summarum
Sonys konferens var inte lika fartfylld som Microsofts. Men den gav de svar jag hade hoppats men kanske inte riktigt vågat tro på. Spelen kommer, det visste vi. Det vi ville veta var hur Sony skulle ställa sig till DRM. Att de inte inför några som helst begränsningar i hur vi köper, säljer eller byter våra spel är stort. Och viktigt för hela industrin. Nu är det Microsoft som har gjort ett eget val (i praktiken bestämmer utgivarna om deras Xbox One-spel får säljas vidare eller inte). Sony följde inte efter.

Sonys E3-konferens blev, ironiskt nog tack vare Microsoft, den bästa sedan de utannonserade PlayStation 3. De har lugnat många gamers runt om i världen och säkerligen lockat över en hel del Xbox-spelare. Jag är en av dem.

Sonys vision för PS4 inkluderar
både telefoner, plattor och PS Vita.

måndag 10 juni 2013

E3: Microsoft visade spel och tystade publiken med 499 dollar


Microsofts E3-konferens skulle fokusera på spelen. Och spel blev det. Microsoft skippade nästan Kinect helt och hållet (jag undrar om de hade tänkt göra det hela tiden eller anpassade sig efter den skarpa kritiken efter Xbox One-avtäckningen). Vi bjöds på en del förutsägbart men också en del överraskningar. Men när priset avslöjades blev det nästan tyst.

Microsoft passade först på att utannonsera en ny Xbox 360, designad för att se mer ut som Xbox One. Den är förstås både mindre och tystare och finns tillgänglig redan i dag (i USA, bör väl tilläggas). Dessutom visades ett antal nya spel upp, däribland World of Tanks: Xbox 360 Edition och Max: The Curse of Brotherhood, som såg rätt trevligt ut. Enligt Microsoft är 100 spel under utveckling till Xbox 360.

                                     Xbox 360 blev just ännu lite fulare. 

Rares hett efterlängtade Killer Instinct väckte jubel, den korta trailern till trots. Vi fick se mer av Remedys mystiska Quantum Break och  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain såg gudomligt vackert ut.

Men Project Spark var kanske det största utropstecknet. I det kan man skapa sin värld och förändra den i realtid på ett Populous-liknande sätt. Det såg rätt skojigt ut, men potentialen är det för tidigt att bedöma. Tanken är att spelet ska kunna spelas över Xbox One och Windows.


Smartglass kommer att vara en helt integrerad del av Xbox One, vilket lär göra att din läsplatta och smarttelefon blir en del av spelupplevelsen i många spel framöver. Twitch möjliggör för spelaren att sända ut det som händer på skärmen direkt, vilket påminner om det Sony har visat med sin share-strategi.

"Le! Om du köper Dead Rising 3 får du mig på köpet."

Insomniac (Ratchet & Clank) har tidigare aldrig släppt spel till en Xbox-konsol. Deras Sunset Overdrive var därför en överraskning. Ett lättsamt slaktarspel som inte såg sådär överdrivet intressant ut. Inte än i alla fall. Exklusiva Dead Rising 3 såg snyggt och roligt ut. Men inget i det kändes direkt nytt eller revolutionerande.


+ Killer Instinct 
Detta mötte störst jubel av alla spel. Det råder ingen tvekan om att det är en efterlängtad titel. Killer Instinct är ingen killer app, men Microsoft gladde åtminstone några core-spelare med att visa upp det.

+ Crimson Dragon
En överraskning! Tänk Panzer Dragoon. Inte heller detta kommer att sälja särskilt många konsoler men kanske locka en del core-gamers som tidigare svurit att inte köpa Xbox One.

+ Inget Kinect-fokus
Microsoft valde att inte tråka ut oss med nya Kinect-spel den här gången. Vilket överraskade mig. Men lugn, vi lär få se betydligt mer av den där kameran under kommande spelevent.

+ Nytt Halo
Efter Windows-baserade Halo:Spartan Assault och en utannonserad TV-serie kom äntligen en glimt av ett nytt, riktigt Halo till Xbox One. Det framkom inte om det är en regelrätt uppföljare eller en spin-off. Men det ska komma under 2014.

- Battlefield 4
Att visningen av spelet krånglade var väl en sak, men ingenting i Dices uppföljare imponerade. 60 fps i all ära, men det såg ut som ett hyggligt snyggt PC-spel och bjöd inte på något vi inte sett förut. Trist.

- Sunset Overdrive
Antiklimax. Att studion bakom PlayStation-exklusiva Ratchet & Clank, Insomniac, skulle kliva upp på scenen och presentera ett Xbox One-exklusivt spel var en stor överraskning. Tyvärr var det de visade långt ifrån spännande.

- Priset
När Phil Spencer mot slutet av showen avslöjade att Xbox One kommer att släppas i hela världen i november och kosta 499 dollar, 499 euro och 429 pund (vilket blir 4 999 kr i Sverige) var applåderna få. Microsoft satsar på samma pris som sin första Xbox - uppenbarligen övertygade om att det kommer att vara mer attraktivt den här gången. 2002 fick de nämligen sänka priset med 1 500 kr efter bara några veckor på marknaden. Visserligen ingår en Kinectkamera i paketet, men den får vi så att säga oavsett om vi vill ha den eller inte. Detta är ett vågspel - i synnerhet som Microsoft ännu inte bekräftat någon abonnemangsmodell.

? Quantum Break
Vad är egentligen Remedys nya spel Quantum Break? Det är fortfarande till stor del höljt i dunkel. Lita på att det dröjer ett tag innan det släpps. Remedy brukar ta tid på sig, och givet hur lite de har visat upp trots två tillfällen har de nog långt kvar.

Summa summarum
Var detta Microsoft revansch efter tre veckors härdsmälta? Både ja och nej. Det är inget tvivel om att de satsar mer på spel än någonsin tidigare. Microsoft har själva startat fem nya spelstudior. Inte många har råd med en sådan satsning. Men Insomniacs gästspel till trots är det samtidigt väldigt uppenbart att Xbox fortsätter att vara en FPS-plattform. Vi kommer framför allt att få se action och first person shooters samt racingspel till konsolen.

Det är också svårt att komma ifrån att Xbox One hittills inte visat sig erbjuda mycket annat än snyggare grafik. Ryse: Son of Rome ser snyggt ut, men verkar inte förändra något spelmässigt. Metal Gear Solid V såg också snyggt ut, men Snake har tydligen flyttat in i Assassin's Creeds värld (typ). Inte mycket nytt där heller, således. De revolutionerande spelen som visar att en ny generation är här och ger oss något vi inte sett förut saknades.

Microsoft gjorde vad de kunde, men de lyckades inte övertyga mig att lägga ut 5000 kronor på deras konsol. Efter alla hemska nyheter kring Microsofts syn på konsumenters rättigheter känns det nästan skönt.

I november smäller det. Men är 5000 kr för mycket?