lördag 30 mars 2013

Ingen Unreal Engine 4 till Wii U


Kort efter nyheten om att EA:s Frostbite 3-motor inte kommer till Wii U släpper Epic Games bomben att inte heller Unreal Engine 4 kommer att släppas till Nintendos nya konsol.

Mark Rein, medgrundare till Epic, svarade skrattande "nej" på frågan. Unreal 3 finns redan till Wii U och stöder många fantastiska spel, förklarade Rein.

Just nu betyder det kanske inte så mycket. Men så snart Sonys och Microsofts nya konsoler kommit ut kommer Unreal 4 bli allt viktigare. Motorn blir en viktig del av framtida spelutveckling, och Nintendos konsol kommer att hamna på efterkälken.

Medan Frostbite 3 kommer köra såväl Battlefield 4 som kommande Dragon Age och Mass Effect, kommer Unreal 4 att vara köra många andra av framtidens storspel. Extra retsamt för alla Wii U-ägare är att Unreal 4 kommer att stödja mobila enheter, som alltså är avsevärt mindre kraftfulla än Nintendos maskin.

Det lutar alltmer åt att Wii U kommer att bli en konsol för alla som vill spela Nintendos egna spel och inte så mycket mer. Detta har i och för sig alltid varit ett argument för att köpa Nintendos konsoler, men även en konsol som Gamecube hade tredjepartstitlar som gjorde den köpvärd (själv köpte jag den enbart för Resident Evil Remake och Resident Evil 4, men upptäckte sedan en del andra bra titlar också).

Sommarens E3-mässa framstår alltmer som Nintendos stora chans att tysta alla tvivlare.

torsdag 28 mars 2013

Speltoppen vecka 12

Det är snabba skiften på den svenska speltoppen. Ny etta är Gears of War: Judgment, som därmed lägger sig före såväl Tomb Raider som Starcraft II: Heart of the Swarm och SimCity.

Största utropstecknet är annars att Wii U för första gången sedan releaseveckan har ett spel på listan. Monster Hunter 3 Ultimate tar sig in på plats nio (i Storbritannien låg spelet sjua). Spelet säljer bra även till 3DS (plats 15). Hur många extra Wii U Nintendo har lyckats sälja tack vare detta återstår att se.


Multiformat
01. Gears of War: Judgment (360)
02. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
03. SimCity (PC)
04. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
05. God of War: Ascension (PS3)
06. Tomb Raider (PS3)
07. Tomb Raider (360)
08. Skylanders Giants (Wii)
09. Monster Hunter 3 Ultimate (Wii U)
10. FIFA 13 (PS3)
11. Just Dance 4 (Wii)
12. The Sims 3 (PC)
13. FIFA 13 (360)
14. Call of Duty: Black Ops II (360)
15. Monster Hunter 3 Ultimate (3DS)
16. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
17. The Sims 3: Årstider (PC)
18. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
19. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC)
20. Sniper: Ghost Warrior 2 (PS3)

PC: 7
PS3: 5
360: 4
Wii: 2
Wii U: 1
3DS: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

måndag 25 mars 2013

BioShock Infinite hyllas


Jag gillade BioShock. Dialogen, miljöerna och stämningen i spelet var svåröverträffade. Dessutom var det spännande med ett spel som vågade vara lite politiskt och som bjöd på en proffsigt berättad historia. Uppföljaren bjöd dock på för få nyheter för att intressera särskilt mycket.

Visserligen har jag följt utvecklingen av det tredje spelet i serien, BioShock Infinite, med visst intresse. Men eftersom det mesta har tytt på att spelet skulle ha samma hysteriska tempo som föregångarna mattades snart mitt intresse.

Jag kunde aldrig riktigt begripa varför Irrational Games tvingade in mig i upprepade våldsamma fajter med mängder av fiender när det enda jag egentligen ville göra vara att utforska de vackra och spännande miljöer som utvecklarna ägnat år åt att skapa. Enligt vad recensenter hävdar om BioShock Infinite, har Irrational valt att dra ned tempot till förmån för just utforskning. Det välkomnar jag. Och när den flygande staden Columbia ser minst lika fantastisk ut som undervattensdystopin Rapture, är saken biff.

Spelet har hyllats unisont och har just nu 96 procent på Metacritic. IGN ger det 9,5, Eurogamer 10/10, Edge 9/10, Joystiq 5/5 och Gametrailers 9,4/10. Det ser ut som om planen att skippa detta spel faller platt. Det är bara att springa till spelbutiken.

BioShock Infinite släpps i butik den 26 mars.

söndag 24 mars 2013

House of Cards - spännande och välgjort


Den politiska arenan är full av intriger, maktkamp, svek, ryggdunkningar, girighet, korruption och sex. Den är således en perfekt skådeplats för en thrillerserie.

Men när det stod klart att det skulle göras en amerikansk version av den brittiska miniserien House of Cards var jag lite skeptisk. Den brittiska förlagan från 1990 (med Ian Richardson i huvudrollen) är en klassiker, inte minst för att den bröt mot gängse normer då Richardsons karaktär Francis Urquhart talade genom den fjärde väggen - med tittaren - men också för den smarta intrigen och dialogen.

Själva grundplotten är densamma nu som då, men har utvecklats och blivit snårigare. Mestadels på ett positivt sätt. Flera karaktärer från förlagan är kvar, men många nya har lyfts in. Mycket har hänt sedan 1990 och nya House of Cards är därför en modern variant som lyckas överraskande bra. Jag saknar dock lite av det politiska spelet framför kulisserna, inte bara bakom. Originalserien innehöll både och. Säsong 2 lär bjuda på mer.

Kevin Spacey var i mina ögon inte självskriven i huvudrollen, men gör den övertygande. Richardsons karaktär är mer aristokratisk och verbal och behöver inte vara hotfull på ett fysiskt plan. Hela hans gestalt är skräckinjagande. Spacey gör dock en bra och jämn rollinsats, om än mycket tack vare att övriga skådespelare också gör det.

Det ska sägas att den första säsongen är lite ojämn. Den börjar och slutar väldigt bra men har ett antal avsnitt i mitten som i ärlighetens namn kunde ha plockats bort helt och hållet.

Netflix i Sverige erbjuder inte så mycket just nu. House of Cards är en anledning att ändå betala de där 79 kronorna för en månad.

Du litar väl på mig?

torsdag 21 mars 2013

Nintendo lovar möta återförsäljare om Wii U


De svaga försäljningssiffrorna för Wii U har gjort återförsäljare oroliga. Nintendo har nu lovat att träffa dem för att diskutera situationen.

Flera stora återförsäljare - Amazon, ShopTo, Asda och GameStop - har på eget initiativ sänkt priset på basicmodellen med 50 pund (ungefär 500 kronor) för att som det heter "pröva marknaden". Men ett lägre pris har inte påverkat försäljningen positivt. Därför vill de nu prata med Nintendo.

Inköpare funderar på att minska utrymmet för Wii U i butikerna. En produkt som inte säljer kan i förlängningen inte ta upp en massa plats på andra mer populära produkters bekostnad.

Nintendo ska under de kommande veckorna träffa återförsäljare och delge dem den plan de säger sig ha för att öka försäljningen av sin konsol. Det återstår att se om dessa möten ger återförsäljarna förtroendet för formatet åter. Just nu ser det väldigt mörkt ut, inte minst i Storbritannien. Där sålde Wii U i bara 25 000 ex under hela februari.

Speltoppen vecka 11

Att en expansion av Starcraft II skulle leta sig ända upp till toppen igen var inte så oväntat. SimCity får maka på sig. Halo 4 har gjort sitt på topplistan för den här gången.


Multiformat
01. Starcraft II: Heart of the Swarm (PC)
02. SimCity (PC)
03. God of War: Ascension (PS3)
04. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
05. Tomb Raider (PS3)
06. Tomb Raider (360)
07. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
08. Sniper: Ghost Warrior 2 (PS3)
09. FIFA 13 (360)
10. FIFA 13 (PS3)
11. Sniper: Ghost Warrior 2 (360)
12. The Sims 3 (PC)
13. Star Wars: The Old Republic (PC)
14. Skylanders Giants (Wii)
15. Just Dance 4 (Wii)
16. Rayman Origins (PS3)
17. Sniper: Ghost Warrior 2 (PC)
18. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
19. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC)
20. Call of Duty: Black Ops II (360)

PC: 8
PS3: 6
360: 4
Wii: 2

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

onsdag 20 mars 2013

Nokia rasar i Kina

Att Nokia har problem att hänga med i smarttelefonkriget är ingen nyhet. Finländarna som varit i framkant på telefonsidan i så många år hamnade på efterkälken när Apple lanserade Iphone och har sedan inte lyckats komma ikapp.

I dag satsar Nokia allt på sina nya Lumiamodeller. Men de är fortfarande få till antalet och de bär ett operativsystem (Windows Phone) som ligger långt efter IOS och Android i popularitet. Möjligen kommer detta att förändras i takt med att såväl Samsung som HTC stegvis anammar Windows Phone, men det är för tidigt att sia om. Det mesta av jobbet kommer Nokia att få göra själva.

Givet problemen i västvärlden och Japan var det glädjande när nyheten kom att Nokia slutit ett avtal med China Mobile. Det sades bland annat att avtalet innebar att China Mobile helt valt bort Iphone till förmån för Lumia.

Samarbetet behövs. Nokia rasade nämligen på den kinesiska marknaden under 2012. I marknadsandelar på smarttelefonsidan tappade finländarna från 30 till under 4 procent. Ett monumentalt ras. Nokia tjänar fortfarande pengar på sina enkla och billigare modeller, men det är en snabbt krympande marknad.

Jag hade Nokias påstådda samarbete med China Mobile i tankarna när jag senast besökte Kina och Hongkong. Jag kollade reklam, butiker och inte minst vilka telefoner människor använder. Smarttelefoner är lika vanliga i Kina och Hongkong som i Sverige. Men det är inte Lumia som folk har. Det är framför allt Samsungs telefoner (Galaxy S3 och Note) som dominerar tillsammans med billigare kinesiska modeller som ZTE. Inte minst i Hongkong dominerade Samsung stort.

Kina är sannolikt Nokias räddning. Lyckas de inte nå några större volymer där, är det svårt att se hur Nokia på sikt ska kunna vara kvar på mobiltelefonmarknaden. Om ett år eller så kan det vara intressant att göra en koll på plats i Kina igen.

Nokia är inte osynliga i Kina. De gör reklam och har egna butiker. 
Men de är inte stora.

måndag 18 mars 2013

Mobilkrig!

Samsung har visat upp Galaxy S4. Telefonen ska släppas redan den 26 april. Men de är inte först ut med en ny monsterlur. Sedan tidigare har både Sony släppt snygga, snabba och hyllade Xperia Z och HTC sin nya One.

Inte nog med det. I Japan och Sydkorea har LG släppt Optimus G Pro. Den har bland annat fått ögonstyrning, en funktion Samsung visat upp i sin nya S4. Det har aldrig funnits så många tekniskt avancerade supertelefoner att välja bland. Vi kan räkna med tuffa priskrig framöver.

Plötsligt känns både Iphone 5 och Lumia 920 akterseglade. Vi har nu också sett att de mest avancerade smarttelefonerna har klättrat ytterligare ett steg i prisnivå. Både HTC One, Xperia Z och Galaxy S4 har fått en prislapp på 6300 kronor. Det är saftigt för en telefon. Men våra smarttelefoner har å andra blivit så mycket mer än bara telefoner.

HTC One och Xperia Z. Svindyra men, som det verkar, svinbra. 

fredag 15 mars 2013

USA: Ännu en svag månad för Wii U

Så damp NPD:s siffror över spel- och konsolförsäljningen i USA ned.

Tyvärr får vi inte alls lika heltäckande information som vi en gång fick eftersom det numera är helt upp till utgivarna att rapportera försäljningssiffror. Det betyder att vi sällan får siffror för format som säljer dåligt. I USa har det de senaste åren oftast inneburit att vi endast fått siffror av Microsoft.

Några charmanta listor går därför inte att sammanställa. Vi vet endast två saker: Att Xbox 360 under februari sålde 302 000 enheter i USA, en minskning med 29 procent jämfört med året före men fortfarande överlägset bäst. Och att Nintendos alla konsoler (DS, 3DS, Wii och Wii U) tillsammans sålde 455 000 ex. Räkna med att ungefär hälften utgörs av 3DS.

Hur gick det då för Wii U? Inte bra, kan vi konstatera. Enligt NPD ökade konsolen med 40 procent jämfört med januari - räknat per vecka. Eftersom Nintendos nya konsol endast mäktade med att sälja 57 000 ex under en femveckors mätperiod hamnar siffran för februari på magra 64 000 (kolla räkningen här). Januari är av tradition en svag månad för alla format. Ökningen var väntad, men vi ska minnas att den sker trots att det inte släpptes några nya spel till formatet och att den skedde från en väldigt låg nivå.

Nintendo skeppade 3,6 miljoner konsoler fram till nyår. Men de har av allt att döma inte sålt slut, vilket betyder att Nintendo inte får in beställningar på fler Wii U från återförsäljarna. De bygger förmodligen lager just nu. I Japan säljer Wii U 10 000 ex/vecka. Om vi räknar in de amerikanska siffrorna för februari och sedan generöst hävdar att Wii U säljer 100 000 ex/månad  i Europa hamnar den globala försäljningen av Wii U varje månad på runt 200 000. Om det håller i sig kommer Nintendo inte ens att nå det reducerade målet på 4 miljoner sålda konsoler den 31 mars (sänkt från 5,5 miljoner).

En jämförelse mellan hur flera konsoler sålde under samma tidsperiod finns nedan.

Detta är Samsung Galaxy S4

Samsung har slutligen visat upp sitt nya flaggskepp, smarttelefonen som ska ta över efter storsäljaren Galaxy S3. Det är en telefon fullkomligt fullproppad med smarta funktioner. Blir det rent av för mycket av det goda?

Precis som uppgifterna innan visningen indikerade har Galaxy S4 en femtums full HD super AMOLED-skärm (eller 4,99 tum om man ska vara noggrann) och 2GB RAM. Trots att skärmen alltså är något större än S3:ans 4,8 tum är telefonen som helhet något lättare. Batteriet är precis som tidigare löstagbart och S4 stöder minneskort på upp till 64 GB.

Precis som i sina toppmodeller på HDTV-sidan satsar Samsung på smarta funktioner. Galaxy S4 ska kunna läsa av användarens ansikte, vilket bland annat innebär att man kan pausa en film genom att titta bort. Man ska också kunna scrolla med hjälp av ögonrörelser, så kallad smart scroll.

Samsung har även en egen översättningstjänst, S Translator. Den kan översätta det du säger till nio språk. Hur bra denna tjänst är, återstår att se. Givet hur pass begränsad Google Translate är, ska vi nog inte hoppas på några mirakel. En annan välkommen funktion är Smart Switch, som ska göra det lätt som en plätt att flytta kontakter från din telefon när du byter till Galaxy S4.

Sådana här funktioner är roliga, men jag kommer åter att tänka på Samsungs smart-TV. De smartaste funktionerna - röstigenkänning och möjlighet att både byta kanal och höja eller sänka volymen genom att använda händerna - fungerar båda halvdant. Risken är uppenbar att de smarta funktionerna i S4 kan lida av samma barnsjukdomar. Det lär locka köpare, men hur pass mycket funktionerna kommer att användas beror helt och hållet på hur väl de fungerar och hur relevanta de upplevs över tid.

Telefonen har även ir-port, vilket bland annat förvandlar den till en fjärrkontroll till TV:n men även möjliggör andra användningsområden.

Designmässigt verkar Samsung tycka att de har hittat hem. S4 är förbluffande lik S3 vid en första anblick, men Samsung har sneglat på S2 och gett den rakare linjer. Till skillnad från vad som verkar vara den gängse uppfattningen, gillar jag överlag Samsungs design. Både på TV- och telefonsidan. Galaxy S3 är tunn och smäcker, till skillnad från den mer kantiga och blockiga Iphone 5. Hur S4 känns går inte att säga förrän man hållit den i handen.

Prestandamässigt placerar sig S4 jämte HTC One. Vilket betyder att det är en riktig best. Något Android 5.0 blev det förstås inte. S4 kommer att skeppas med Android Jelly Bean 4.2.2.

För en närmare jämförelse av specifikationerna i S3 och S4, se Cnet. Samsung Galaxy S4 släpps i slutet av april, det vill säga mindre än ett år efter S3. Priset lär landa på runt 6 200 kronor.

Lika som bär? Galaxy S4 till vänster, S3 till höger.

torsdag 14 mars 2013

Nintendo förlorar 3D-patenttvist

Seijiro Tomita, tidigare uppfinnare hos Sony, stämde Nintendo då han ansåg att den 3D-teknik som används i Nintendo 3DS, som ej kräver 3D-glasögon, ursprungligen var hans egen. Nu har en jury i New York dömt i Tomitas favör.

Även om Nintendo förlorade målet, blev skadeståndet inte så högt som Tomita önskade. Han hade krävt nästan 10 dollar för varje dåld 3DS-konsol. Det hade gett honom 292 miljoner dollar i fickan och ett leende på läpparna livet ut.

Domstolen nöjde sig med att tilldöma honom ett skadestånd på 30,2 miljoner dollar. För Nintendo är det småpengar, men Tomita kan åtminstone börja besöka Ferraributikerna redan till helgen.

onsdag 13 mars 2013

Speltoppen vecka 10

SimCity, som fick en problemfylld release men där EA nu verkar ha löst problemen för de flesta som köpt spelet, toppar spelförsäljningen under förra veckan. En ny expansion av The Sims 3 är tvåa och nya blodiga Tomb Raider, som fått blandad kritik, gör också bra ifrån sig.

Multiformat
01. SimCity (PC)
02. The Sims 3: Universitetsliv (PC)
03. Tomb Raider (PS3)
04. Tomb Raider (360)
05. Tomb Raider (PC)
06. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 (PS3)
07. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 (360)
08. FIFA 13 (360)
09. FIFA 13 (PS3)
10. Just Dance 4 (Wii)
11. Skylanders Giants (Wii)
12. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
13. Crysis 3 (PS3)
14. Call of Duty: Black Ops II (360)
15. World of Warcraft: Mists of Pandaria (PC)
16. The Sims 3 (PC)
17. Far Cry 3 (PS3)
18. Assassin's Creed III (PS3)
19. World of Warcraft: Battlechest (PC)
20. Halo 4 (360)

PC: 6
PS3: 6
360: 6
Wii: 2

Hela listan finns hos Dataspelbranschen.

Stort intresse för PS4

Intresset för kommande PlayStation 4 förefaller stort. Brittiska Game har fått in många förhandsbokningar och GameStop i USA hävdar att 600 000 av deras trogna kunder har skrivit upp sig på listan för att få information om konsolen när sådan finns. Detta på bara några veckor.

Att vilja ha information är inte samma sak som att förboka. Men det tycks i alla fall ganska klart att intresset för PlayStation 4 är stort. Folk vill ha nya konsoler nu. Om det blir Sony eller Microsoft som lyckas bäst med att dra nytta av detta sug återstår att se.

För Sony måste detta, mitt i företagets ekonomiska kris, vara en smula uppmuntrande. PlayStation 4 blir en oerhört viktig lansering. Inte bara för varumärket PlayStations ställning utan faktiskt för hela bolaget.

tisdag 12 mars 2013

Detta sägs vara Galaxy S4


Detta är enligt den senaste påstådda läckan Samsung Galaxy S4. Den påminner väldigt mycket om Galaxy S3 (och är också väldigt lik den bild som läckte i januari).

S4 sägs ha en full HD-skärm på 5 tum jämfört med S3:ans 4,8. Så något större ser den ut att bli. Det har också pratats om att telefonen ska kunna följa ögonrörelser.

Även om bilderna skulle vara äkta, behöver det inte betyda att S4 kommer att se ut exakt så här. Vissa menar att baksidan är ett "dummy case", det vill säga ett plastskydd för att dölja hur telefonen egentligen ser ut.

Natten mot fredag vet vi.

Miyamoto om Wii U

Det är ingen hemlighet att Nintendos Wii U har fått en seg start. I en intervju med New York Times berättar legendaren Shigeru Miyamoto om försäljningen, försenade spel, synen på online och framtiden.

Miyamoto erkänner att försäljningen gått något sämre än vad företaget väntat sig. Men han säger sig inte vara orolig över konsolens framtid. Än. Apropå läsplattornas och smarttelefonernas växande popularitet tror han att familjer även framgent kommer att efterfråga en spelkonsol.

Vad gäller Nintendos bristande intresse för onlinespel förklarar Miyamoto det så här:
"Under en lång tid fokuserade vi på Nintendo inte på onlinespel eftersom det skulle begränsa antalet människor som skulle kunna dra nytta av de funktionerna. Men nu ser vi att så många människor är uppkopplade mot Internet. Det öppnar upp för massor av möjligheter."

Nog låter det som om Shigeru Miyamoto har sovit under en sten de senaste 10, ja egentligen 15 åren. 1998 lanserade Sega Dreamcast, den första spelkonsolen med ett inbyggt modem. Dreamarena, eller SegaNet som det kallades i USA, drog ut lite på tiden, men kom i gång 1999 och erbjöd onlinespel samtidigt som Nintendo körde vidare med en kassettbaserad konsol kallad Nintendo 64.

Hösten 2002 körde Microsoft igång Xbox Live, en tjänst som blivit marknadsledande. Nintendo sov vidare med Gamecube. 2006 lanserade Sony PlayStation Network, PSN, till sin PlayStation 3. Nintendo ignorerade onlinedelen med sin Wii. De har vidareutvecklat tjänsten sedan dess. Nu står både Sony och Microsoft i startgroparna för sina respektive onlinetjänster ska utvecklas under den kommande konsolgenerationen.

Att Nintendo år 2013 upptäcker att det är många som är uppkopplade och vill spela online säger en del om hur slutet företaget fortfarande är. Att köra sitt eget race kan vara bra, och Nintendo är på många sätt ett modigt företag. Men den yrvakna upptäckten av Internets betydelse viskar om ett på fler sätt efterblivet företag som inte alls hängt med i utvecklingen.

Läs hela intervjun här.

Redan de gamla grekerna...

måndag 11 mars 2013

Ted - helt OK


Jag kom mig slutligen för att se Ted. Ni vet knaskomedin med Mark Wahlberg och hans teddybjörn som får liv. Och visst, den bjöd absolut på ett antal skratt. Det är en grabbig film (kvinnorna är statister), den tappade tidvis tempo och fick ett lite väl gulligt slut.

Men Ted är ändå sevärd, främst tack vare ett antal riktigt roliga scener och överlag kul dialog. Framför allt är den snyggt gjord med den pratade teddybjörnen som ser helt verklig ut. På något märkligt sätt ser man honom direkt som en helt vanlig karaktär i filmen och bryr sig om hans väl och ve.

Däremot vet jag inte om Wahlberg var det bästa valet som huvudkaraktär. Han är faktiskt inte en särskild bra skådis när allt kommer omkring.

En av de roligare scenerna i filmen.

fredag 8 mars 2013

Sony spänner bågen - ska sälja 16 miljoner PS4

Sony har verkligen stora förhoppningar på PlayStation 4.

Enligt Digitimes förväntar sig företaget att skeppa 16 miljoner konsoler under 2013. Siffran härrör från tillverkarna av komponeterna till maskinen, däribland ökända Foxxconn.

I mina öron låter det fullständigt orealistiskt, särskilt som PlayStation 4 tros lanseras mot slutet av året. Jag läser nyheten två gånger för att se om det kanske var första räkenskapsåret som avsågs, men det står faktiskt år 2013.

En trolig lanseringsmånad för PlayStation 4 är november. Om Sony förväntar sig att så pass många ska förboka en konsol att butikerna vill ha 16 miljoner enheter, måste de nog trumma igång hypeaparaten rejält snart.

onsdag 6 mars 2013

Speltoppen vecka 9

Det är stora förändringar på topplistan med en hel del nygamla spel i både topp och botten. Bort faller såväl Metal Gear Rising: Revengeance som New Super Mario Bros. 2.

Multiformat
01. Dawn of War II: Retribution (PC)
02. Zumba Fitness Rush (360)
03. Fable: Lost Chapters (PC)
04. Dawn of War II (PC)
05. Wargame: European Escalation (PC)
06. Crysis 3 (PS3)
07. FIFA 13 (PS3)
08. Just Dance 4 (Wii)
09. Crysis 3 (360)
10. Call of Duty: Black Ops II (PS3)
11. Crysis 3 (PC)
12. FIFA 13 (360)
13. Skylanders Giants (Wii)
14. Call of Duty: Black Ops II (360)
15. R.A.W: Realms of Ancient War (PC)
16. Devil May Cry HD Collection (360)
17. Popcap Hits! Vol. 1 (360)
18. NHL 13 (360)
19. Far Cry 3 (PS3)
20. Far Cry 3 (360)

360: 8 
PC: 6
PC: 4
Wii: 2

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

PS Vita framåt i Japan, Wii U ligger stilla


Det fanns indikationer på att Sonys beslut att sänka priset på PS Vita i Japan gett resultat. Nu när vi fått siffrorna för vecka 9 (25 februari - 3 mars) ser vi att Sony fördubblat försäljningen jämfört med veckan före.

Den stora frågan är förstås om Sony kan hålla i detta eller om det bara är en ytterst tillfällig uppgång för PS Vita. I slutändan hänger det trots allt på spelen.

För Nintendos del fortsätter 3DS sälja stabilt. Den är ljuset i Nintendos relativa mörker just nu. Wii har dött men efterföljaren Wii U har inte fått upp farten ännu. Inte ens Monster Hunter 3 har kunnat lyfta försäljningen. Spelet är inte ens topp 20.

Runt 10 000 sålda enheter i veckan, drygt 40 000 utslaget på en hel månad, är på tok för dåligt.

1. 3DS - 77 439 (74 729)
2. PSV - 62 543 (11 456)
3. PS3 - 25 725 (18 529)
4. PSP - 11 171 (8 981)
5. Wii U - 10 021 (9 633)
6. Wii - 1 383 (1 317)
7. Xbox 360 - 486 (473)

För en diskussion om resultaten, se NeoGAF.

lördag 2 mars 2013

Shenmue II: Man Mo Temple i Hongkong


Om man vill spetsa till det kan man hävda att en förutsättning för att jag träffade min fru var att jag spelade Shenmue II på mitt studentrum i början av 2001. Där, när Ryo Hazuki och den mystiska flickan Shenhua vandrade i skogarna utanför Guilin (桂林), föddes min nyfikenhet för Kina.

Tanken på att besöka Kina genom att göra något slags Shenmueresa har funnits sedan jag först spelade Shenmue II. Tillfället dök nyligen upp då jag skulle besöka Hongkong. Spelet börjar där, när Ryo anländer med båt. Men det är dessvärre mycket som inte stämmer. Kowloon (九龙) som det såg ut på 1980-talet, då Shenmue II utspelas, är rivet.

I verkligheten ligger området lågt, men av någon anledning (sannolikt estetiska) placerade Yu Suzuki Kowloon högst upp på ett berg. Suzuki har således tagit sig avsevärda friheter i det andra spelet som han inte tog i det första.

Att gå in eller inte gå in, det är frågan...

Den enda plats som har en direkt koppling till spelet är Man Mo Temple (廟武文) på Hollywood Road (det finns flera i Hongkong, men detta är det största). Templet är ett populärt turistmål. När jag besökte det ringlade köerna långa utanför och på insidan låg röken mycket tät. Själva templet är litet, men ser större ut i spelet.

Andra platser att besöka är hamnen i Aberdeen, där människor fortfarande bor på djonker, och givetvis de vykortsvackra miljöerna runt Guilin. Men tydligast koppling till Shenmue II har onekligen Man Mo Temple. Det är en lätt uppoffring att ta sig dit eftersom templet ligger i ett väldigt trevligt och brant område fullt med antikaffärer och butiker. Och visst kittlar det lite i Shenmuehjärtat att gå in i ett tempel som finns så pass noggrant återgivet i Yu Suzukis saga.

Folkigt vid ingången till Man Mo Temple i Hongkong.

På insidan finns gott om röda kuvert med lyckönskningar 
lagom till det kinesiska nyåret.