måndag 31 mars 2014

Bays Turtles ser förfärlig ut

När det stod klart att Michael Bay skulle regissera den nya Turtles-filmen fick många gamla fans svettpärlor i pannan. Medvetna om vad Bay brukar göra av sina filmer och inte minst vad han gjorde med den andra Transformers-filmen befarade många att det skulle bli pannkaka av allting.

Den officiella trailern är nu här. Och... nej. Michael Bay ser ut att ha gjort det alla som växte upp med ninjapaddorna fruktat: gjort en Hollywoodperverterad version av Teenage Mutant Hero Turtles. Utan originalets charm.

Att spara biobiljettpengarna verkar vara en bra idé.

Microsoft lanserar Xbox One i Kina "snart"

Efter att kinesiska myndigheter åtminstone tillfälligt avskaffat förbudet mot spelkonsoler i Kina är nu vägen öppen för Sony, Microsoft och Nintendo att göra officiella lanseringar där.

En potentiellt gigantisk marknad har öppnats. Microsoft säger nu att de planerar att lansera Xbox One "så snart som möjligt". Vilket sannolikt betyder någon gång under året.

Det har gått att köpa Xbox 360 och PlayStation 3 i Kina tidigare också. Jag såg dem i en butik som inte såg alls så inofficiell ut i Beijing 2008. Men någon mer omfattande försäljning har av förståeliga skäl inte kunnat komma igång på grund av förbudet.

En spelkonsol för flera tusen kronor, vilket är vad många kineser har i månadslön, blir förstås en lyxpryl. Men samtidigt får alltfler kineser en allt starkare ekonomi. Löner rusar och många har i dag lika dyra telefoner som vi i väst. Frågan är bara om det nog inte snarare är ett hinder när det gäller planer på köpa en spelkonsol också.

Det finns redan en stor och växande spelmarknad i Kina, men den är mobil- och PC-baserad. Nu är det upp till Microsoft, Sony och Nintendo att försöka locka spelare till deras konsoler.

Men de blir inte ensamma. Kinesiska Huawei planerar att lansera en billigare konsol för runt tusenlappen (1000 RMB) under andra kvartalet och även TCL ligger i startgroparna. Det som talar emot Microsoft är prislappen.

När Xbox One lanseras i Kina 
kommer den få stenhård konkurrens.

onsdag 26 mars 2014

Facebook har köpt Oculus VR


Veckans bomb har slagit ned: Facebook har köpt Oculus VR, och därmed VR-hjälmen Oculus Rift, till en pris av två miljarder dollar.

Mark Zuckerberg säger att affären handlar om spel först och främst, och att Facebook ska hjälpa till med att bygga produkten och söka samarbetspartners för Oculus.

Zuckerberg vill dock att VR-hjälmen ska användas till mer än bara spel framöver: "Tänk dig att sitta på läktaren och titta på en match. Att studera i ett klassrum med elever och lärare från hela världen. Eller att konsultera en läkare."

Målet är att skapa en "social plattform". Vi får anta att Facebook kommer titta på olika sätt att integrera sina andra tjänster i Oculus Rift. Så får vi "gilla"-knappar i spelen?

En sak är i alla fall säker: Oculus Rift (som mycket väl kan tänkas få ett annat namn nu) blev just en mycket mer potent konkurrent till Sonys Project Morpheus. Kanske är det rent av så att Sonys produkt nu kommer få svårt att göra något större avtryck över huvud taget.

söndag 23 mars 2014

Microsoft har massor av spel att visa på E3


Alla var ense om att Sony vann fjolårets E3 med ett knockoutslag. Men när man tittar närmare var det egentligen inte så.

Föreställningen om Sonys dominans berodde på två saker: Att Nintendo skippade den vanliga konferensen och ersatte den med ett mindre pressevent i sin monter (med upprepade uppmaningar om att alla "play the game") samt att Microsoft gav Sony öppet mål med alla sina begränsningar i användarvänligheten.

Scenen när Jack Tretton, lite förvånad, mottar stående ovationer när han berättar att Sony inte kommer förändra någonting alls i sin policy kring rätten att sälja spel vidare, har blivit sinnebilden av den knockout som Sony stod för.

Men tittar man på vad som faktiskt visades upp var det Microsoft som hade flest spel. Deras show innehöll väldigt lite prat och väldigt många spel. Allt detta hamnade ändå i skymundan. I år kan det bli annorlunda.

Phil Spencer menar att Microsoft redan har över 90 minuter med material och kommer tvingas prioritera. Enligt Spencer blir det färre chefer och fler spel på scenen. Vilket nog alla är glada för. Microsoft har inte den mest spännande hårdvaran, de har inte de mest imponerande försäljningssiffrorna och ingen bryr sig om Kinect. Det är bara med spel som Microsoft kan locka kunder, och det vet de.

Sony kan inte bara leva på hype - de kommer tvingas visa styrka på E3. Styrka i form av nya tjänster och nya spel. Hittills har det varit ganska tunnsått med spel till PlayStation 4. Den har sålt slut ändå, och Sony räknar inte med att kunna möta efterfrågan förrän under eller efter sommaren. Men suget efter PS4 kan bara hålla i sig så länge inte konkurrenterna erbjuder något tillräckligt stort och viktigt som Sony inte har.

Årets E3 kommer att bli hur spännande som helst.

torsdag 20 mars 2014

Yu Suzuki gjorde post-mortem på Shenmue


Yu Suzuki gjorde i går sin post-mortem av Shenmue. Tillställningen var GDC och översättare Sonys Mark Cerny.

Suzuki berättade om utvecklingen av spelet, hur idéerna till det som till sist blev Dreamcast-spelet Shenmue växte fram och förändrades över tid. Även om mycket förändrades från de första skisserna till den färdiga produkten, var Suzukis plan hela tiden att spelet skulle utspelas i Kina. Hans resa till Mittens rike 1993 gjorde ett stort intryck på honom.

1998 fick spelet titeln Shenmue Chapter 1: Yokosuka. Spelet skulle bli en serie i 11 kapitel. Kodnamnet var nu "Berkeley". Det närmade sig.

Det är intressant att se hur långt före sin tid Suzuki var på ett flertal områden. Detta var långt före dagens sandlådespel och öppna världar. Ändå var det just ett sådant spel han ville skapa. Suzuki ville också att en stor den av spelet skulle bestå av filmsekvenser för att skapa en cinematisk känsla hos spelaren.

En viktig del i Shenmue var friheten för spelaren att välja mellan olika sorters spellägen. Det var så minispelen uppstod, och det var därför Suzuki tyckte att det var viktigt att man kunde strosa omkring till synes planlöst i den värld han byggt upp, prata med människor, välja att träna kampsport eller gå till arkadhallen.

Det betydde förstås ett enormt merarbete. Alla människor Ryo träffar måste ha något att säga, oavsett om det var en ung tjej på gatan, en äldre man i parken eller kassören i snabbköpet. Alla hade ett rörelseschema, ett "liv".

Yu Suzuki berättar om en bugg av det roligare slaget under utvecklingen av spelet. En dag var hela hamnen tom på folk. Det tog tid att hitta orsaken. Det visade sig att orsaken var ett snabbköp. Alla hade gått dit för att köpa frukost och på grund av trängseln kunde de inte ta sig därifrån! De fick därför sätta en gräns för hur många som kunde komma in och göra entrédörren lite större. Alla dessa små detaljer visar vilket enormt projekt Shenmue var.

Den första frågan som ställdes var förstås: När släpps Shenmue III? Suzuki svarade som han gjort de senaste drygt tio åren: Han vill gärna göra det. Men...

För mig är det obegripligt att Sega inte ens släppt HD-versioner av de två första spelen. Efterfrågan finns. Det är få som är så fanatiska som Shenmue-fansen. Och Shenmue III skulle förmodligen kunna bli verklighet via Kickstarter. Folk skulle skänka som tusan.

Men Sega vägrar att lyfta ett finger. Man kan inte bli annat än förbannad. Yu Suzuki förtjänar bättre. Shenmue förtjänar bättre. Vi fans förtjänar bättre.


onsdag 19 mars 2014

Sony visade upp VR-headset


Sony visade, precis som ryktet sagt, upp en prototyp av sin VR-hjälm på det pågående GDC. Den kallas för närvarande Project Morpheus.

Prototypen erbjuder en skärm på 1080p och ett 90-graders synfält. Just nu fungerar den inte utan en fem meter lång sladd, men Sony arbetar på att göra den trådlös. Stöd för Move-kontroller kommer att finnas.

Utseendemässigt påminner Morpheus förstås en del om Oculus Rift (fast snyggare), som kommer bli en direkt konkurrent. Vilken av dem som blir bäst är alldeles för tidigt att säga. Det ska bli spännande att se människors första intryck av Sonys headset eftersom Oculus Rift imponerat både både utvecklare och publik.

Virtual Reality är alltså på tapeten igen. Denna gång menar utvecklarna att tekniken är så avancerad att den inte ska ge huvudvärk som Virtual Boy en gång gjord och kunna erbjuda spelaren helt unika upplevelser. Men det kommer att bli en utmaning att få andra än de mest hängivna att köpa tillbehöret.

Tekniken är cool, inget snack om saken. Känslan av att verkligen "vara där" är enligt alla som testat Oculus Rift väldigt framträdande. Det finns många sätt på vilket denna teknik skulle kunna användas för att ge helt unika spelupplevelser med en inlevelse som vi kanske aldrig har upplevt.

Men. Priset är det stora frågetecknet. Av prissättningen avgörs i praktiken om VR blir något för den breda massan eller för en liten grupp gamers som är beredda att betala flera tusen kronor för att få uppleva Oculus Rift eller Morpheus.

Sonys plan är utan tvekan att använda Morpheus till PS4. Exakt vilka plattformar Oculus Rift kommer stödja är i dag lite oklart.

tisdag 18 mars 2014

Xbox One släpps i Sverige i september

Äntligen har Microsoft fått tummen ur och annonserat när Xbox One släpps i de 26 länder som ännu inte fått en officiell lansering.

Yusuf Mehdi låter meddela att Xbox One släpps i Sverige (och övriga 25 länder, inklusive Japan) i september. Frågan är vilken marknadsandel PlayStation 4 redan hunnit stjäla vid det laget efter 10 månader på marknaden.

För den som vill ha en Xbox One har det aldrig varit svårt att hitta en. Den importerade europeiska modellen är lättare att få tag i än PS4, trots att Microsofts konsol inte lanserats officiellt i Sverige.

De som inte kunnat hållas sig har således redan köpt en. Frågan är vilka Microsoft tänker sig attrahera med en så här sen lansering. Eftersom vi svenskar alltid får betala dyrt för våra prylar kan vi nog inte räkna med några lockpriser heller.


September...

måndag 17 mars 2014

"Xbox-ägare byter till PlayStation"

I en undersökning gjord på drygt 1 700 läsare fick DealNews fram att 35 procent av de som ägde både Xbox 360 och PlayStation 3 beslutat sig för att köpa PlayStation 4. Motsvarande siffra för Xbox One var 23 procent.

Nu ska man inte dra alltför stora växlar på en enskild undersökning, men poängen är att medan fanboys alltid fortsätter att köpa ett visst varumärke visar resultaten i enkäten att bland de som ägde bägge formaten under förra generationen ansågs PS4 vara mest intressant nu.

Jag tror att det ligger ganska mycket i detta. Många började med Xbox 360. Den lanserades först och hade en stabil start med många bra exklusiva spel. Detta avtog när Microsoft släppte Kinect 2010 och satsade alltmer på casual-upplevelser som Kinect Sports.

Det känns som att Alan Wake var det där sista exklusiva utropstecknet, och det kom 2010. Nya exklusiva varumärken slutade komma samtidigt som de blev alltfler till PS3. Xbox 360 har fått några nya Halo, Forza och Gears of War medan PS3 fått The Last of Us, Beyond: Two Souls och Tales of Xillia. I sanningens namn har Microsofts konsol levt mycket på bättre versioner av multiformatstitlar - och Xbox Live.

PlayStation 3 hade en långsam start men tog sig efter 2009 då en prissänkning och en ny modell fick fart på försäljningen. Jämför man det totala utbudet på de två konsolerna i dag råder ingen tvekan om att PS3 har flest bra exklusiva spel. När jag tittar i min hylla med 360-spel inser jag att de flesta som jag tycker allra bäst om faktiskt är multiformatstitlar. Det är fantastiska spel som BioShock Infinite och Sleeping Dogs - som även är tillgängliga på PS3.

Allt tyder på att PS4 kommer att bli den konsol som attraherar flest spelare under den nya generationen. PS3-spelare kommer att se köpet som ett naturligt steg. Ägare av bägge formaten kommer i de flesta fall att tycka att PS4 är den bredaste plattformen, och tack vare otaliga förbättringar av PlayStation Network är valet av PlayStation i dag inte avsevärt sämre för den som mest tillbringar sin tid online.

Men även specifikationer och pris spelar in. Microsoft tar den här gången mer betalt än Sony, och de gör det för en tekniskt svagare produkt. Kinect har än så länge inte alls visat sig vara den "differentiator" som Microsoft hoppats.

Vilket precis som i fallet med Wii U Gamepad är företagets eget fel. De har helt enkelt inte lyckats visa vad som gör den så oumbärlig att den är värd ett högre pris.

En talande jämförelse.

söndag 16 mars 2014

300: Rise of an Empire bättre än väntat


Jag tyckte att 300 var en stilskön men fånig film. Att gå och se uppföljaren på bio var därför mest en kul grej.

Men 300: Rise of an Empire var faktiskt bättre än väntat. Dess stil var ju känd redan innan. Den är precis som föregångaren. Massor av blod. Huvuden som faller av till höger och vänster. Var en man, strid och dö en ärofull död!

Men det är mer spännande den här gången, mycket tack vare mer varierade strider. Och sjöslag! Allting är förstås datoranimerat men onekligen välgjort. Däremot fyller 3D ingen större funktion här, alla kastade spjut och allt sprutande blod till trots.

Filmen utspelas före, under och efter slaget vid Thermopyle, vilket gör att de två filmerna knyts samman på ett överraskande bra sätt.

Stilikonen Xerxes spelar en mer perifer roll än jag hade önskat, men hans tomrum fylls med bravur av Artemesia. Eva Green är som klippt och skuren som den hämndlystna Artemesia, svart som natten i både klädstil och handling.

lördag 15 mars 2014

NPD: Xbox One skuggar PS4

Statistiken för den amerikanska försäljningen i februari har anlänt.

Mest noterbart är att Xbox One tar ett rejält skutt upp jämfört med januari och nu skuggar PlayStation 4. Tillgången till PS4 fortsätter att vara starkt begränsad, men det är ändå goda nyheter för Microsoft eftersom Xbox One tappade oroväckande mycket i januari. Och på mars månads lista kommer vi se effekterna av Titanfall. Räkna med en ökning då. Kanske blir den då bäst säljande format, beroende på Sonys förmåga att få fram PS4-konsoler.

Att Xbox 360, nu inne på sitt nionde år, fortfarande säljer över 100 000 enheter en vanlig februarimånad är imponerande. Detsamma tycks gälla PlayStation 3, även om de siffrorna inte är bekräftade.

Nintendo har låtit meddela att Donkey Kong Country: Tropical Freeze ökade Wii U-försäljningen med 25 procent jämfört med samma tid förra året. Det gör att Wii U landar på 82 000. Mindre än Xbox 360 och förmodligen även PS3.

Konsolförsäljning i USA i februari 2014
1. PS4 - 286 000
2. Xbox One - 258 000
3. 3DS - 151 000
4. Xbox 360 - 114 000
5. PlayStation 3 - 102 000
6. Wii U - 82 000
7. Wii - 39 000
8. PS Vita - 24 000

På spelsidan ser ut ungefär som vanligt. Det är verkligen en bedövande tråkig lista varje gång, och i februari är det bara Bravely Default till 3DS som sticker ut.


Spelförsäljning i USA i februari 2014
01. Call of Duty: Ghosts (multi)
02. The Lego Movie Videogame (multi)
03. NBA 2K14 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
04. Thief (PS4, PS3, 360, XBO)
05. GTA V (360, PS3)
06. Battlefield 4 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
07. Assassin's Creed IV: Black Flag (multi)
08. Lightning Returns: Final Fantasy XIII (PS3, 360)
09. Minecraft (360)
10. Bravely Default (3DS)

Källa: NPD Group

Tro inte på hypen

Efter att ha plöjt igenom flertalet av fjolårets mest hyllade filmer kan jag konstatera att få visade sig leva upp till hyllningskörerna.

American Hustle har jag redan skrivit om. En ofokuserad och rätt tråkig film, även om den erbjuder en del bra skådespelarprestationer.

Sedan har vi 12 years a slave. En stark film som dock inte riktigt kommer i närheten av mästerverk som Pianisten. Dessutom är den lite för lång.

Captain Phillips var en positiv överraskning, kanske mest för att jag inte hade så stora förväntningar på den. Tom Hanks gör sin bästa roll på väldigt länge och visar att han fortfarande kan (Cloud Atlas glömmer vi). Det är en spännande och välgjord film, varken mer eller mindre.

The Wolf of Wall Street är en underhållande resa. Leonardo DiCaprio är fantastisk, som han så ofta är. Han och Martin Scorsese tycks ha funnit varandra. Filmen är rolig, välspelad och bitvis helt galen (med många nakna kvinnor). Men på tok för lång!

Just längden är ett problem som samtliga filmer nämnda ovan lider av. Jag vet inte om Hollywood drabbats av klipprädsla i redigeringsrummet. Filmerna skulle alla ha tjänat på att bli nedklippta 20-40 minuter.

Detta problem lider inte Gravity av. Den vet vad de vill, den berättar sin historia i 90 minuter. Och den gör det bra.

"Vad fan...? Är det Margareta Winberg som nakenbadar där borta?"

fredag 14 mars 2014

Tearaway och Brothers vann pris


Priserna har haglat över The Last of Us. När brittiska Bafta delade ut pris för fjolårets bästa spel fortsatte prisregnet över Naughty Dogs zombieäventyr.

The Last of Us blev både årets actionäventyr och årets spel, fick pris för bästa story, bästa ljud och bästa röstskådespelare.

Glädjande var också att BioShock Infinite (recension här) fick pris för bästa originalmusik och att svenskutvecklade Brothers, som jag recenserade här, prisades som bästa nyskapande spel. Josef Fares, som skrev manuset, kan vara stolt.

Ännu roligare var att det förbisedda Tearaway till PS Vita, det enda spel (i alla fall som släppts i väst) som på allvar utnyttjar konsolens alla funktioner på ett smart sätt, prisades som bästa bärbara spel, bästa familjespel och även som konstnärligt arbete.

Fjolårets största kommersiella succé, GTA V, plockade hem tre priser och utvecklarna Rockstar fick dessutom ett fellowshippris.

Alla priser:

Bästa action och äventyr: The Last of Us (Naughty Dog)
Debutspel: Gone Home (The Fallbright Company)
Brittiskt spel: Grand Theft Auto V (Rockstar)
Bästa originalmusik: BioShock Infinite (Irrational Games)
Bästa story: The Last of Us (Naughty Dog)
Strategi och simulation: Papers, please (Lucas Pope)
Konstnärligt arbete: Tearaway (Media Molecule)
Ljud: The Last of Us (Naughty Dog)
Sport: FIFA 14 (EA Sports)
Familj: Tearaway (Media Molecule)
Nyskapande: Brothers: A Tale of Two Sons (Starbreeze Studios)
Mobil och handhållen: Tearaway (Media Molecule)
Att hålla ögonen på: Size does matter (Team Dos)
Speldesign: Grand Theft Auto V (Rockstar)
Multiplayer: Grand Theft Auto V (Rockstar)
Bästa skådespelare: Ashley Johnson som Ellie i The Last of Us (Naughty Dog)
Bästa spel: The Last of Us (Naughty Dog)
Bafta fellowship: Rockstar Games

Det blev en PS3 till slut

PS Vita vid nyår. Och nu PlayStation 3.

Eftersom den nya generationens konsoler ännu inte har så mycket i spelväg att erbjuda, och dessutom kostar lite för mycket, fortsätter jag att samla på mig gamla konsoler för att komma ikapp med alla spel jag missat.

Det tog ett tag att hitta den äldre (feta) modellen av PS3 till rätt pris och i rätt skick. Men i går gick det vägen. Varför den feta? Den bästa modellen ska ju vara slimversionen? Därför att jag fäster stor vikt vid utseende (den första modellen är snyggast) men också för att jag som samlare vill börja med den första modellen av varje konsol.

Nackdelen är förstås storleken. PS3 modell 1 är monstruöst stor. Nåväl, nu har jag en del spelande att ta igen...

Microsoft erkänner snedsteg med Xbox One


Att Xbox One inte fick den bästa starten när den avtäcktes förra våren är ingen överdrift. Xbox Reveal, som jag följde live och bloggade om besviket efteråt, var en katastrof. Att Microsoft egentligen hade den bästa konferensen på E3 några veckor senare hjälpte föga när allt alla pratade om var DRM.

Phil Spencer erkänner nu att Microsofts budskap var otydligt och att de borde ha varit ärligare med vad de ville göra.
"Jag lärde mig väldigt mycket förra sommaren som ledare om att vara visionen trogen om vad produkten är, och inte förvirra. Och ärligt talat, när du säger något till en konsument som de inte gillar är det bättre att vara rak och ärlig i stället för att försöka linda in ett meddelande som kan vara kontroversiellt."  
Jag vet inte hur ärligt menat detta erkännande är så här nästan ett år senare. Men det tyder väl i alla fall på någon sorts självrannsakan.

Debaclet förra våren var obegripligt på flera plan - inte minst eftersom Microsoft lyckades göra det mesta rätt med Xbox 360. Men framför allt misslyckades företaget med kommunikationen av vad de vill göra med sin nya plattform. Vi fick veta vilka begränsningarna skulle vara - men inte varför.

Microsoft har visat tidigare att de inte är särskilt principfasta när något går fel utan kan anpassa sig när situationen kräver det. De sänkte priset med 1500 kr på sin första Xbox våren 2002 och kompenserade alla som köpt den för lanseringspriset. De förlängde garantin rejält på Xbox 360 när var och varannan maskin dog på grund av överhettning. Och de dumpade alltså en väldigt kritiserad policy om DRM till Xbox One redan innan konsolen lanserats.

Mest förvånande är väl att Microsoft kunde vara så blinda att de trodde att allvarliga begränsningar i spelarnas konsumenträttigheter och onödigt krångel med incheckningar varje dygn och Kinectkrav för att över huvud taget kunna få igång konsolen var något som vi konsumenter inte skulle reagera kraftigt på.

Nu är Xbox One här och konsolen är inte riktigt den produkt som Microsoft föreställde sig och planerade för. På vilket sätt det påverkar hur det går för konsolen i dag och hur det kommer att gå i framtiden, blir en diskussion för spelhistorikerna.

tisdag 11 mars 2014

12 years a slave är stark men inte fantastisk

Det var fjolårets kanske mest uppmärksammade film - 12 years a slave. Vinnare av tre Oscar och hyllad i hela västvärlden.

12 years a slave skildrar en oerhört mörk tid av amerikansk historia. Den har vissa likheter med Pianisten, som skildrar en intelligent musikers liv under nazistisk pina och förtryck. Chiwetel Ejiofor gör en lika stark rollinsats som Adrien Brody.

Men Polanskis film är betydligt bättre dramaturgiskt. Pianisten känns nästan dokumentär i sin framtoning och är superb in till minsta ansiktsuttryck. Den styrkan finns inte riktigt i Steve McQueens film.

12 years a slave är en väldigt stark film, inget snack om saken. Ämnet kräver nästan det. Men jag kan tycka att McQueen går miste om en del tillfällen att göra den ännu starkare och mer spännande.

När slutet kommer är därför min känsla främst att denna film hade kunnat vara flera snäpp bättre. Alla bör ändå se den för att påminnas om vilka bottenlösa katastrofer som väntar när respekten för mänskligt liv och lika rättigheter går förlorad.

En av filmens många jobbiga scener ska strax börja.

Archival Disc - formatet som bräcker Blu-ray


Sony och Panasonic har presenterat ett nytt lagringsformat som bräcker Blu-ray (BD) många gånger om - Archival Disc (AD). Det ska lanseras sommaren 2015, är tanken.

Kapaciteten är på 300GB, men Sony och Panasonic siktar på att en skiva ska kunna rymma 1TB i framtiden. Enligt Sony har efterfrågan på lagringskapacitet ökat markant på senare tid, bland annat inom filmindustrin.

Innan vi skriker i frustration över att ännu ett format nu ska ut på marknaden bör konstateras att inget egentligen tyder på att Archival Disc är tänkt att ersätta Blu-ray som filmformat. Det vi hittills får höra handlar mer om en produkt som på ett säkert sätt kan lagra stora mängder data över lång tid.

Det mesta tyder snarare på att Blu-ray blir det sista fysiska filmformatet. I takt med att streamingtjänsterna vinner alltmer mark hos casualanvändarna har behovet av film på skiva minskat. Blu-ray har inte ens lyckats ta över tronen efter DVD - nu får det se sig utkonkurrerat av streaming i stället.

Intresset för att lansera ett helt nytt filmformat efter Blu-ray torde således vara begränsat. Eller obefintligt. Kampen mellan Blu-ray och HD DVD avgjordes för sex år sedan. Vi som vill se film i HD har redan köpt en Blu-ray-spelare och skaffat oss en samling BD-filmer med stöd för 3D. Visst är det så film ska upplevas - högupplöst med bra ljud.

Men om vi ska förmås uppgradera ännu en gång måste det finnas väldigt goda skäl till det. Det måste kännas mödan värt. Jag har vissa filmer på VHS, DVD, HD DVD och Blu-ray! Det känns inte helt lockande att köpa ännu en version. Särskilt inte när de bättre BD-utgåvorna kostar en bit över 200 kr. Vi är nog de sista entusiasterna som är beredda att betala det priset.

söndag 9 mars 2014

American Huzzzstle...


American Hustle var en av de mest omtalade filmerna inför Oscargalan. Den har fått rakt igenom höga betyg i svensk press och nominerades till hela tio Oscar. Den vann noll.

För oj, vilket sömnpiller till film. Inte på grund av dåliga skådespelarinsatser - en fet Christian Bale, snygg Jennifer Lawrence, Bradley Cooper i krullfrisyr och Amy Adams med världens största urringning - gör alla väldigt bra ifrån sig. Ja, OK, Jeremy Renner också.

Men filmen är alldeles för spretig och ofokuserad och verkar inte riktigt veta vad den vill. Ett antal väldigt roliga scener med Jennifer Lawrence som otroligt enerverande fru helt utan självinsikt räcker inte. Ganska skönt att Oscarsakademin inte gick på detta, faktiskt.

Årets besvikelse så långt.

lördag 8 mars 2014

PS3 och Xbox 360 är för dyra


Övergången till den nya generationens konsoler tycks gå snabbare än väntat. Multiformatsspel till PlayStation 4 toppar försäljningen i både Sverige och Storbritannien (jag har för övrigt efter sex år slutat att posta den svenska speltopplistan eftersom Dataspelsbranschens listor alltför ofta innehåller fel). Håller de gamla konsolerna på att dö?

En orsak till att Xbox 360 och PlayStation 3 inte är så heta längre är inte bara att de är ålderstigna. De är fortfarande förbluffande dyra. En Xbox 360 med 250 GB hårddisk kostar minst 1700 kr. Ska du ha en Kinect i paketet stiget priset till 2500 kr. Detta är alltså priset för en konsol som släpptes 2005 och en kamera som blev tillgänglig 2010 och i dag inte är så värst imponerande längre. Det är, i elektronikår räknat, antika prylar vi pratar om.

En PlayStation 3 med 500 GB hårddisk kostar över 2000 kr. Också här pratar vi om en väldigt gammal produkt, även om den likt Xbox 360 släppts i flera utföranden sedan releasen 2006/07. Vinstmarginalerna på dessa produkter måste vara minst sagt hyggliga.

Tillsammans har Microsofts och Sonys konsoler sålts i över 160 miljoner exemplar världen över. Det finns alltså en väldigt bred användarbas att tala till när man utvecklar ett spel till dem. Problemet är att vi spelare inte verkar nappa på de nya spelen.

Gran Turismo 6 syntes knappt till på topplistorna när det släpptes före jul. Hade det varit en releasetitel till PlayStation 4 hade det sannolikt sålt mycket bättre. Och multiformatsspelen får alltså stryk av versionen till PS4, en maskin med bara några procent av PS3:ans användarbas. Det ska bli intressant att se hur Titanfall, ett av de stora dragplåstren för Xbox One, säljer till Xbox 360.

Det var upplagt för en lång övergång mellan de två generationerna. Många räknade med att både Sony och Microsoft skulle fortsätta stötta sina gamla konsoler vd sidan om sina nya på samma sätt som Sony gjorde med PlayStation 2 (EA släppte faktiskt FIFA 14 till PS2 i fjol). Två så pass framgångsrika och levande format kunde väl inte bara dö? Ändå är det ungefär vad som ser ut att hända nu när allt fokus är på PS4 och Xbox One.

Julen 2014 blir förmodligen den sista produktiva julen för de två gamla trotjänarna. Men för att de inte helt ska tyna bort krävs att Sony och Microsoft genomför en kännbar prissänkning. Det är fortfarande väldigt många spel under utveckling till PS3 och Xbox 360, men frågan är hur många av dem som blir verklighet om spelförsäljningen fortsätter att dala så här.

Även om suget efter ny teknik är begripligt efter en så lång generation finns det fortfarande lite krut kvar att bränna i de gamla HD-tvillingarna. Det såg vi om inte annat i BioShock Infinite, Halo 4 och The Last of Us.

Jack Tretton lämnar PlayStation


Jack Tretton, chef för Sony Computer Entertainment America, kliver åt sidan. Han har varit med länge, i 19 år, och varit en bra röst för Sony utåt. Hans avsked är således knappast prestationsrelaterat. Tretton vill helt enkelt göra något annat.

Jack Tretton ersätts av Shawn Layden från och med den 1 april, även han en veteran hos Sony. Många kommer nog att sakna Tretton för hans schyssta hantering av pressen och trevliga bemötande. Den arrogans som vi har sett hos både Microsofts och Nintendos representanter har vi inte sett hos Jack Tretton. Vilket hedrar honom.

Mest kommer han kanske att bli ihågkommen för sin bejublade insats på fjolårets E3-mässa när han under applåder skickade knockoutslag efter knockoutslag mot Microsoft utan att nämna dem vid namn.

tisdag 4 mars 2014

PS4 passerar 6 miljoner


När en produkt säljer bra brukar det inte dröja länge innan vi får veta det. Företag är måna om att skryta.

Det är mot den bakgrunden vi ska förstå att Microsoft inte säger så mycket om Xbox One och Nintendo är knäpptysta om Wii U. Desto mer pratglada är Sony, som nu låter meddela att PlayStation 4 passerat 6 miljoner sålda enheter. Denna siffra gäller till och med den 2 mars.

Sony har därmed passerat sitt försäljningsmål för den 31 mars med en hel miljon enheter. 370 000 av dem har sålts i Japan, där konsolen lanserades den 22 februari. Därigenom har PS4 sannolikt även passerat Wii U globalt, trots att Nintendos konsol släpptes ett år före.

Den fina försäljningssiffrorna för PS4 bådar gott för den nya generationen och har enligt Sony gett många utvecklare förnyat hopp.

måndag 3 mars 2014

Nintendo fortsätter utveckla konsoler


Nintendos VD Satoru Iwata har slutgiltigt satt ned foten. Företaget ska inte utveckla spel till andra plattformar utan fortsätta satsa på egen hårdvara även framöver. Detta slår Iwata fast i ett pressmeddelande på Nintendos hemsida.

Nintendo tror att det bäst kan utnyttja sina styrkor genom att sälja spel till sin egen hårdvara. Därmed stänger Iwata definitivt dörren för speluteckling till mobila plattformar och konkurrerande format. Nintendo har nu valt väg.

En tyngdpunkt i Nintendos plan för de kommande tio åren är det Iwata kallar QOL - Quality of Life. Eller livskvalitet, om vi så vill. Nintendo vill "förbättra människors livskvalitet på ett underhållande sätt". Detta är en plan som är större än företagets spelverksamhet.

Det blir spännande att se vad QOL egentligen är och hur det kommer manifesteras. Än så länge är det bara ett fluffigt begrepp utan substans. Men enligt Iwata handlar det inte om att hoppa på den mobila hälsoappstrenden utan om "non-wearable technology".

Bakgrunden till beslutet att fortsätta producera egen hårdvara återfinns i Nintendos stolta historia som innovatörer. Frågan är om en stolt historia räcker för att göra Nintendo framgångsrikt på 2010-talet.

I en tid när connectivity och mobila tjänster blir allt viktigare, när den stationära spelkonsolen är på väg bort och ersättas av Netflix-liknande tjänster och när Nintendo visat sig hopplöst långt efter konkurrenterna med just dylika tjänster, finns det många frågetecken att besvara.

Nintendo behöver tänka nytt för att förbli relevanta. Men det räcker inte. De måste tänka rätt och de måste tänka längre än sina konkurrenter. Det är det svåra.