torsdag 28 juli 2011

Speltoppen vecka 29

PC-dominans och en hel del omjusteringar. Det är en summering av förra veckans spelförsäljning i Sverige.

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 försvann överraskande fort från listorna. I stället hade Need for Speed: Hot Pursuit en stark vecka. Nedgången för Wii illustreras även på den svenska topplistan: inte ett enda spel på topp 20.

Multiformat
1. The Sims 3 (PC)
2. The Sims 3: Generations (PC)
3. FIFA 11 (360)
4. FIFA 11 (PS3)
5. The Sims 3: Late Night (PC)
6. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
7. Battlefield Bad Company 2 (PS3)
8. Call of Duty: Black Ops (PC)
9. L.A. Noire (PS3)
10. The Sims 3: Drömjobb (PC)
11. Battlefield Bad Company 2 (360)
12. World of Warcraft: Battlechest (PC)
13. The Sims 3: Outdoor Living Stuff (PC)
14. Killzone 3 (PS3)
15. New Super Mario Bros. (DS)
16. Kinect Adventures (360 Kinect)
17. L.A. Noire (360)
18. The Sims 3: Destination Världen (PC)
19. Dragon Age 2 (360)
20. Need for Speed: Hot Pursuit (PS3)

PC: 9
PS3: 5
360: 5
DS: 1

PC
1. The Sims 3
2. The Sims 3: Generations
3. The Sims 3: Late Night
4. World of Warcraft: Cataclysm
5. Call of Duty: Black Ops
6. The Sims 3: Drömjobb
7. World of Warcraft: Battlechest
8. The Sims 3: Outdoor Living Stuff Pack
9. The Sims 3: Destination Världen
10. Starcraft II: Wings of Liberty

Xbox 360
1. FIFA 11
2. Battlefield Bad Company 2
3. Kinect Adventures (Kinect)
4. L.A. Noire
5. Dragon Age 2
6. Need for Speed: Hot Pursuit
7. Medal of Honor
8. Kinect Sports (Kinect)
9. Call of Juarez: The Cartel
10. Call of Duty: Black Ops

Wii
1. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
2. New Super Mario Bros. Wii
3. Mario Kart Wii
4. FIFA 11
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Zumba Fitness
7. Guitar Hero: Warriors of Rock
8. Need for Speed: Hot Pursuit
9. Donkey Kong Country Returns
10. The Sims 3

PlayStation 3
1. FIFA 11
2. Battlefield Bad Company 2
3. L.A. Noire
4. Killzone 3
5. Need for Speed: Hot Pursuit
6. Medal of Honor
7. Call of Duty: Black Ops
8. Dragon Age 2
9. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
10. Crysis 2

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Pokémon White Version
3. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
4. The Sims 3
5. Pokémon Black Version
6. Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars Pink
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars
8. Lego Star Wars: The Complete Saga
9. Mario Kart DS
10. Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars Purple

PSP
1. FIFA 11
2. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
3. Buzz! Master Quiz
4. Lego Harry Potter: Years 1-4
5. Jungle Party
6. GTA: Chinatown Wars
7. Little Big Planet
8. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
9. Lego Star Wars III: The Clone Wars
10. ModNation Racers

Källa: Dataspelsbranschen

Förluster för både Sony och Nintendo

Rapporterna duggar tätt. Microsoft visade att deras fjolår (räkenskapsåret slutade vid förra månadsskiftet) var det bästa hittills och att 2011 ser ut att bli ännu bättre. Hittills har det sålts 55,3 miljoner Xbox 360 i världen. Xbox Live fortsätter att slå rekord.

Nintendo har gått som tåget sedan Nintendo DS och Wii kom till världen. Men nu har det vänt nedåt. Nintendo 3DS har under sex månader bara sålt i 710 000 exemplar och får fortfarande stryk av Nintendo DS. Detta fick Nintendo att genomföra en radikal prissänkning. Konsolen blir 40 procent billigare i Japan och en tredjedel billigare i väst.

Wii sålde i 1,56 miljoner exemplar under det förra kvartalet. Nintendo förklarade de minskande intäkterna med en fallande yen gentemot dollarn samt utvecklings- och reklamkostnader för Wii U och Nintendo 3DS, men det är uppenbart att 3DS hittills har varit en stor kommersiell besvikelse och att intresset för Wii blir allt lägre.

Dessutom finns det anledning att sätta ett frågetecken för Wii U, som likt 3DS är ett slags vidareutveckling av en populär produkt. Risken finns att kunderna inte har förstått att 3DS faktiskt är en helt ny maskin. På samma sätt kan Nintendo få marknadsföringsproblem med Wii U. På E3 i juni var förvirringen total - var Wii U-kontrollen bara en ny sorts kontroll till Wii eller var det fråga om en ny konsol?

Inte heller Sony kunde uppvisa några strålande siffror för det gångna kvartalet. Hittills har det sålts 51,8 miljoner PlayStation 3 i världen, vilket gör att Sony alltjämt ligger bakom Microsoft i striden om att komma tvåa innan nästa generation tar vid. Under det senaste kvartalet såldes 1,8 miljoner enheter. Bättre än Wii, men ett tapp jämfört med 2,4 miljoner samma kvartal förra året. Sony gjorde en totalförlust på en och en kvarts miljard kronor, men förklarade den minskande försäljningen med jordbävningen i Japan.

Att Wii tappar är inte så konstigt. Det släpps knappt några relevanta spel till formatet längre och Nintendos konsoler brukar tappa när en ny konsol har utannonserats. Det är samma trend som vi såg med Nintendo 64 och Gamecube. Att PlayStation 3 går bakåt, efter att tidigare ha vuxit år för år sedan lanseringen av PS3 Slim, är däremot alarmerande. Sony lanserar PlayStation Vita i år och lär inte vara pigga på att släppa någon PlayStation 4 inom överskådlig tid. Om det senaste kvartalet inte är någon tillfällig dykning utan en början på en nedåtgående trend, kommer Sony tvingas tidigarelägga lanseringen av nästa generations PlayStation. Men det är lite för tidigt att hävda det ännu.

Wii har redan förklarats som segrare. Bakom kämpar Xbox 360
och PlayStation 3 om andraplatsen. Det mesta går Microsofts väg just nu.

Radikal prissänkning på 3DS

När Xbox inte sålde som väntat efter Europareleasen den 14 mars 2002 tog Microsoft till det radikala greppet att sänka priset med en tredjedel över en natt. Redan efter en dryg månad blev konsolen, som kostat 4 995 kr i Sverige på releasedagen, 1 800 kronor billigare och därmed intressant för fler. Samtidigt kompenserades tidigare köpare med två valfria spel och en handkontroll. Jag var en av dem när det begav sig.

Nintendo gör nu något liknande med sin Nintendo 3DS. Företag gillar inte att erkänna misslyckanden, men försäljningen har inte varit så bra som väntat vilket gör att Nintendo inte har något annat val än att sänka priset på sin portabla 3D-konsol. De gör det med besked. Priset sänks i USA från 249 till 169 dollar och i Europa kan det nya priset därmed bli runt 1 695 kronor i stället för dagens 2 495 kronor, om Nintendo inte väljer ett högre pris för oss européer (vilket inte vore ovanligt). Prissänkningen ska börja gälla från den 12 augusti i USA och Japan. För Europa är det september som gäller. De som redan köpt Nintendo 3DS för det högre priset kommer få ladda ned 20 spel gratis från eShop som kompensation.

Det lägre priset på 3DS kan även få konsekvenser för kommande PlayStation Vita, som har ett ungefärligt lanseringspris på 2 995 kronor. När Xbox blev billigare valde Nintendo att justera priset på Gamecube med en femhundring redan innan konsolen hade släppts.

Kommer prissänkningen att få fart på försäljningen?

onsdag 27 juli 2011

Sexige Sonic

Ni har väl inte missat Fredrik Strages underhållande text om TV-spelsikoner som sexobjekt?

Ge mig en kram!

lördag 23 juli 2011

Uppföljarnas marknad

Spelbranschen präglas av uppföljare till redan populära varumärken. Nintendo släpper ständigt nya Mario- och Zelda-spel, till Xbox-formatet har vi fått inte mindre än sex Halo-spel och en remake av det första spelet väntas i höst och till PlayStation har vi vant oss vid nya Tekken, Gran Turismo och Final Fantasy med ojämna mellanrum. Ubisoft spottar ur sig nya Assassin's Creed, Sega nya Sonic och Activision nya Call of Duty titt som tätt. Och spelen säljer bra. Hur många Resident Evil som har kommit sedan det första spelet släpptes 1996 vågar jag inte ens tänka på.

Jag har varit inne på detta flera gånger, bland annat i bloggposten om olycklig (spel)kärlek. Det är ett mycket säkrare kort att släppa uppföljare i en redan omtyckt spelserie än att ge sig ut på okänt hav med ett för spelvärlden okänt varumärke.

Gareth Wilson, tidigare vid nu nedlagda studion Bizarre Creations, uppmärksammade problemet vid en konferens i Brighton nyligen. Ett av studions sista spel, Blur, sålde dåligt. Det var ett racingspel som blandade arkadracing och Mario Kart-liknande vapen, en udda mix som Wilson beskrev som "bacon med cornflakes". Det blev svårt att hitta målgruppen för spelet. Sannolikt bidrog dock även en för sen release till fiaskot.

Det senaste året eller så har vi sett en rad nya spel misslyckas kommersiellt: Alan Wake, Singularity, Vanquish, Bulletstorm och Enslaved fick alla bra eller väldigt bra kritik men gjorde inget större avtryck på försäljningslistorna. Med den mångmiljoninvestering som ett spel innebär i dag duger det helt enkelt inte att ligga topp 10 någon vecka för att ge pengarna tillbaka.

"Något har gått väldigt fel i den brittiska spelindustrin", tycker Wilson, och tillägger att mycket handlar om timing. Vi har nu överlappande spelgenerationer. Wii är på nedgång och vi inväntar Wii U. Samtidigt har generationen nått så pass långt att vi närmast tar för givet att Microsoft och Sony kommer att visa något om sina kommande konsoler nästa år. Att lansera helt nya franchises då är mycket vanskligt.

Detta gör att utvecklarna väntar. Om spel som Alan Wake eller Enslaved hade släppts som lanseringsspel till Xbox 360 eller PlayStation 3, eller åtminstone under konsolernas första år, hade försäljningssiffrorna kanske sett helt annorlunda ut.

Enslaved hyllades av kritikerna men ignorerades av köparna.

fredag 22 juli 2011

Rekordår för Microsoft

Microsoft går bra. Omsättningen i Entertainment & Devices-divisonen, i vilken allt Xbox-relaterat ingår, växte med 48 procent under det gångna räkenskapsåret (juli 2010-juni 2011). Förklaringen stavas växande popularitet för Xbox 360 och Kinect samt fortsatt höga inkomster från Xbox Live. Totalt skeppade Microsoft 13,7 miljoner konsoler under året, jämfört med 10,7 miljoner året innan.

Allra starkast går Xbox 360 i USA. Det är otvivelaktigt så att det är Microsofts hemmamarknad som gör att konsolen säljer. I Japan har Xbox aldrig lyckats sälja och i Europa går det bara hyfsat. Köpsugna amerikaner räcker dock långt.

Sannolikt blir det nu pågående räkenskapsåret ännu starkare än det förra. Vilket väl skulle passa bra inför E3 i juni 2012, när allt fler tror (eller hoppas?) att nästa generations Xbox kommer att premiärvisas.

torsdag 21 juli 2011

Olycklig kärlek

Alla har vi nog någon gång drabbats av olycklig kärlek. Vi älskar men personen älskar oss inte tillbaka. Sånt är livet. Olycklig kärlek kan dock även drabba gamers och det är förstås inte fullt lika dramatiskt som när den där älskade kvinnan eller mannen ber oss att fara och flyga. Men det är likafullt trist.

Jag verkar ha en tendens att förälska mig i fel spel. Fel spel i betydelsen att de floppar kommersiellt, att planer på uppföljare skrotas och att alla går vidare. Alla utom vi som älskade spelet, då.

Shenmue är väl det bästa exemplet. Yu Suzukis episka saga om Ryo Hazukis jakt på sin fars mördare i Japan och Kina har en liten men mycket trogen skara fans. Fans som skriver petitioner på nätet som kräver ett Shenmue III och ett avslut på sagan som fick ett abrupt slut i en grotta någonstans utanför kinesiska Guìlín (桂林). Fans som driver Shenmue Dojo och griper alla tänkbara halmstrån om det där tredje spelet. Shenmue trollband mig därför att det inte befolkades av drakar och demoner, därför att hjälten inte var övermänsklig. Spelet utspelades 1986 i ett minutiöst återskapat Japan. Huvudpersonen var en vanlig skolgrabb.

I dag tar vi ofta frihet för given i spel som Grand Theft Auto och Just Cause. Men för över tio år sedan var friheten som erbjöds i Shenmue helt unik. Det jag gillade mest var att friheten kunde utnyttjas som spelaren själv behagade eftersom det sällan var något akut uppdrag som skulle utföras omedelbums. Man fick tid att besöka mataffären, restaurangen eller arkadmaskinerna, prata med folk, insupa atmosfären - och träna lite kampsport. Det var ett klokt upplägg eftersom så oerhört mycket tid och kraft lagts på miljöerna och alla karaktärer som befolkade dem. Hur många spel har jag inte spelat sedan dess där utvecklarna lagt ned massor på att skapa fantastiska miljöer men där spelupplägget sedan förvägrat mig att utforska allt vid sidan om den snitslade banan.

Att tjäna pengar genom att köa truck var ett av Shenmues roligaste minispel.

Shenmue fick visserligen en uppföljare 2001, men spelen blev kommersiella fiaskon och den 16 kapitel långa saga som Yu Suzuki ville berätta har förblivit oavslutad. Spelen var onekligen före sin tid och kanske upplevdes de som lite för hardcore och otillgängliga av den breda massan. Att Dreamcast inte blev någon framgång hjälpte förstås knappast fler att få upp ögonen för den förra generationens mest episka berättelse. Men jag tror att Shenmue hade haft svårt att bli någon jättesuccé ens på PlayStation 2.

Det var miljöerna, stämningen, storyn och upplägget som fick mig att älska Shenmue och Shenmue II. Av samma skäl älskar jag också ett spel som släpptes så sent som i fjol, Remedys Alan Wake till Xbox 360. Spelet, som av utvecklarna själva beskrevs som "en psykologisk thriller", har ett episodupplägg som liknar en TV-serie. Remedy lyckades verkligen skapa den där filmiska känslan rakt igenom hela äventyret.

I Alan Wake spelar ljus och mörker en avgörande roll. Starka karaktärer (och strålande röstskådespelare), fantastisk grafik, spännande story och en ständig känsla av panik när besatta människor anfaller i mörkret gjorde Alan Wake till ett av 2010 års allra bästa spel. Men det var det inte alla som tyckte. Det ständigt försenade äventyret fick ett svalt mottagande och ibland undrar jag om det enda som går att sälja på Xbox 360 är shooters.

Kritiker har hävdat att striderna är alldeles för enahanda. Det är sant att de är repetitiva. Men även Shenmue byggde mycket på upprepning. Jämfört med det briljanta Resident Evil 4 framstår striderna måhända som stelbenta. Men spelet måste ses som mer än en fightingsimulator. Man måste betrakta helheten, där stämning, story och karaktärsutveckling ingår. Själv återvänder jag gärna till de bedårande miljöerna i Bright Falls, greppar ficklampan, pistolen och ger mig ut i skogen efter min försvunna fru Alice. Igen och igen.

De finska utvecklarna Remedy släppte visserligen två extra episoder, The Signal och The Writer, för nedladdning. Särskilt The Writer var bra och knöt ihop lösa trådar och banade väg för en uppföljare. Men det är osannolikt att vi någonsin kommer att få se en sådan. Remedy arbetar på något Alan Wake-relaterat, sannolikt även det för nedladdning, men har förnekat att de planerar en uppföljare. Vi som är olyckligt kära får helt enkelt nöja oss med det vi har fått hittills och vara tacksamma för det - samtidigt som utvecklare fortsätter att spotta ur sig menlösa uppföljare i andra spelserier.

Kommer solen någonsin gå upp över den plågade författaren Alan Wake igen?

Speltoppen vecka 28

Ett Wii-spel i topp? Det var inte i går. Men så är det å andra sidan det enda Wii-spelet som får plats på topp 20 och det har sannolikt hittats i en realåda någonstans eftersom Madagaskar Kartz släpptes för två år sedan.

Desto fler spel säljs det till PlayStation 3, som kniper hela åtta av 20 platser. Här gör Killzone 3 och Gran Turismo 5 comeback.

Till Xbox 360 gör Kinect Adventures en återkomst på listan och är näst bäst säljande spel till formatet just nu, vilket rimligtvis betyder att försäljningen av Kinect ökat - åtminstone tillfälligt - eftersom spelet paketeras tillsammans med Microsofts kamera.

Multiformat
1. Madagaskar Kartz (Wii)
2. The Sims 3: Generations (PC)
3. The Sims 3 (PC)
4. FIFA 11 (360)
5. FIFA 11 (PS3)
6. L.A. Noire (PS3)
7. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (PS3)
8. Kinect Adventures (360 Kinect)
9. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
10. Battlefield Bad Company 2 (PS3)
11. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (360)
12. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)
13. L.A. Noire (360)
14. Gran Turismo 5 (PS3)
15. Killzone 3 (PS3)
16. The Sims 3: Late Night (PC)
17. New Super Mario Bros. (DS)
18. Assassin's Creed Brotherhood (PS3)
19. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
20. NHL 11 (PS3)

PS3: 8
PC: 5
360: 4
DS: 1
Wii: 1
3DS: 1

PC
1. The Sims 3: Generations
2. The Sims 3
3. World of Warcraft: Cataclysm
4. The Sims 3: Late Night
5. Starcraft II: Wings of Liberty
6. The Sims 3: Medeltiden
7. The Sims 3: Outdoor Living Stuff
8. The Sims 3: Drömjobb
9. World of Warcraft: Battlechest
10. World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Xbox 360
1. FIFA 11
2. Kinect Adventures (Kinect)
3. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1
4. L.A. Noire
5. NHL 11
6. Battlefield Bad Company 2
7. Assassin's Creed Brotherhood
8. Kinect Sports (Kinect)
9. Skate 3
10. Crysis 2

Wii
1. Madagaskar Kartz
2. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
3. New Super Mario Bros. Wii
4. Mario Kart Wii
5. FIFA 11
6. Zumba Fitness
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars
8. Donkey Kong Country Returns
9. Super Mario Galaxy 2
10. Need for Speed: Hot Pursuit

PlayStation 3
1. FIFA 11
2. L.A. Noire
3. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1
4. Battlefield Bad Company 2
5. Gran Turismo 5
6. Killzone 3
7. Assassin's Creed Brotherhood
8. NHL 11
9. Need for Speed: Hot Pursuit
10. DiRT 3

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
3. Lego Star Wars III: The Clone Wars
4. Pokémon White Version
5. The Sims 3
6. Lego Star Wars: The Complete Saga
7. Pokémon Black Version
8. FIFA 11
9. Littlest Pet Shop 3: Biggest Stars Purple
10. Mario Kart DS

PSP
1. FIFA 11
2. Buzz! Master Quiz
3. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
4. Lego Harry Potter: Years 1-4
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Gran Turismo
7. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
8. Loco Roco
9. Toy Story 3: The Video Game
10. GTA: Chinatown Wars

Källa: Dataspelsbranschen

måndag 18 juli 2011

"Avatar-grafik på nästa Xbox"

Neal Robison vid teknikföretaget AMD hävdar i en intervju i Official Xbox Magazine att grafiken till nästa generations Xbox kommer att likna filmen Avatar. Han hävdar dessutom att tekniken kommer att tillåta så avancerad AI att alla karaktärer i framtida spel som Grand Theft Auto IV kommer att bete sig helt individuellt.

Nåja. Vi har hört den här sortens förutsägelser förr och de är vanligtvis väldigt långt ifrån verkligheten. Innan PlayStation 2 lanserades fick vi höra att grafiken skulle likna filmen Terminator 2 - vilket med facit i hand var ett ganska patetiskt påstående. Men nog bidrog det till att hypa konsolen alltid.

Å andra sidan gillar vi ju sådana här påståenden. Det eggar fantasin om vad nästa generations maskiner kan tänkas göra. Vi vill ju tro på det omöjliga.

Samtidigt hävdar emellertid butikskedjan GameStop att framtiden lär få vänta. Inte förrän 2014 får vi se PlayStation 4 eller någon ny Xbox, tror de. Dock med brasklappen att en lyckad Wii U-release kan tvinga fram tidigare releaser från Microsoft och Sony. Som om GameStop skulle gissa bättre än någon annan. Jag fortsätter att tro på 2013.

Nästa generations Xbox-grafik?

lördag 16 juli 2011

Sonics sista chans

Vi har matats med usla Sonic-spel i över ett decennium nu. OK, Sonic Adventure och Sonic Adventure 2 var inte usla. De var grafiskt imponerande, särskilt det första spelet som slog oss med häpnad och visade på Dreamcasts kapacitet. Men spelmässigt var de mindre bra. Sedan har det fortsatt utför.

Frånsett ett antal bättre Sonic-spel till Game Boy Advance och Nintendo DS har Sonic Team gjort oss konstant besvikna. Gång på gång har vi utlovats ett spel som går "tillbaka till rötterna". Resultatet har alltid visat att Sega nog förmodligen har glömt vad de där rötterna handlade om. Sonic The Hedgehog (2006) och Sonic Unleashed (2008) heter de två senaste misslyckade försöken att gå tillbaka till rötterna.

Vi var nog många som kände ett visst hopp när Sega utannonserade en regelrätt uppföljare till de klassiska Mega Drive-spelen - Sonic the Hedgehog 4. Men inte ens detta lyckades de göra särskilt bra. Slutsatsen måste vara att Sega helt enkelt inte vet hur man gör längre. Känslan finns inte där och förmodligen heller inte kunskapen.

Nu får de en sista chans. Lagom till att Sonic fyller 20 år släpps Sonic Generations. Det ser rätt lovande ut just därför att det erbjuder möjligheten att spela som den gamle Sonic. Då kan jag leva med att även den nye följer med. Hur upplägget ser ut mer exakt återstår att se. Risken är att vi tvingas genomlida dåliga banor med den nye Sonic för att få spela som den gamle. Men om det är vad som krävs för att slippa ett halvdussin ointressanta sidofigurer, so be it.

Om Sonic Generations blir samma pinsamma soppa som Sonic The Hedgehog (2006) och Sonic Unleashed hissar jag vit flagg. Då är Sonic de facto död och vi kan gå vidare med våra liv. Sonic Generations släpps till Xbox 360, PlayStation 3, PC och Nintendo DS under sista kvartalet. Se trailern här.

"Och vem fan är du då?"

fredag 15 juli 2011

Stark junimånad för Xbox 360 i USA

Xbox 360 fortsätter sitt segertåg i USA. När NPD sammanfattar försäljningen för juni står det klart att Microsofts konsol åter igen är överlägsen vinnare. Att sälja över en halv miljon konsoler under en tämligen händelselös månad som juni är oerhört starkt.

Nintendo 3DS fortsätter att ha vissa bekymmer att ersätta Nintendo DS som det stora portabla formatet. DS säljer fortfarande mycket bättre. Sammanslaget säljer Nintendo således en hemskans massa konsoler, men de skulle säkerligen önska att 3DS gick bättre än så här. Och senare i år kommer dessutom PlayStation Vita att få konkurrensen att hårdna.

Totalt sett minskade försäljningen av både hårdvara och mjukvara jämfört med samma tid året före. Tittar man på Xbox 360 ett år tillbaka kan vi se att den gick nästan lika bra då (451 700), slagen endast av Nintendo DS. Det största tappet jämfört med juni 2010 står Wii för - från drygt 422 000 till 273 000 i år. Och så har vi PlayStation 3, vars siffror vi inte kan vara helt säkra på men som beräknats till under 300 000.

Att Xbox 360 fortsätter att sälja så pass bra, även utan stora exklusiva releaser och utan att det kommit något intressant och nytt till Kinect på ett bra tag, stärker ytterligare tesen att Microsoft inte lär ha någon brådska att släppa nästa generations Xbox.

Konsolförsäljning i USA juni 2011:

1. Xbox 360 - 507 000
2. DS - 386 000
3. PlayStation 3 - ca. 276 000
4. Wii - 273 000
5. 3DS - 143 000

På spelsidan är L.A. Noire fortfarande i topp. Duke Nukem Forever går starkt. Nintendo 3DS kniper en plats med sitt Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D - det enda 3DS-spel som också huserar på den svenska topplistan.

Spelförsäljning i USA juni 2011:

1. L.A. Noire (360, PS3) - 419 000
2. Duke Nukem Forever (360, PS3, PC) - 376 300
3. Infamous 2 (PS3) - 369 200
4. Lego Pirates of the Caribbean (alla format)
5. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS) - 283 200
6. Call of Duty: Black Ops (360, PS3, PC, Wii, DS)
7. NBA 2K11 (360, PS3, PC, Wii, PS2, PSP)
8. Mortal Kombat (360, PS3)
9. Cars 2 (360, PS3, PC, Wii, DS)
10. Just Dance 2 (Wii)

Har Sony problem i USA? De släpper inga försäljningssiffror för PS3 själva,
vilket inte är en bra indikation. De uppgifter vi har är därför ungefärliga.

torsdag 14 juli 2011

Hawaii Five-0...no!

Amerikanska polis- och kriminalserier fullkomligt dränker det svenska TV-utbudet. Serierna går i snart sagt varenda kanal. TV4 hör till de flitigaste inköparna av amerikansk dynga. Det senaste tillskottet är serien Hawaii Five-0, ännu en hjärndöd soppa med karaktärer helt i avsaknad av charm.

Den här serien är dock något mer än de vanliga CSI, NCIS, Without a Trace (Brottskod: Försvunnen) med flera. Den är nämligen ännu sämre. Förklaringen är möjligen att det rör sig om en modern version av en 50 år gammal serie (originalet av Hawaii Five-0 började, enligt Wikpedia, sändas 1968). Allt ska ju återvinnas nuförtiden. Det var länge sedan manusförfattarna till löpande band-produktionerna av polis- och kriminalserier tänkte en ny tanke.

Det jag inte förstår är varför ansvariga på TV4, Kanal 5 och SVT, för att nämna några, fortsätter att köpa in skiten. Görs ingen kvalitetskontroll? Tittar de på rankingen på IMDB eller tas det bara för givet att den kommer att fungera för en svensk publik bara för att den är amerikansk?

I stället för ännu en usel amerikansk serie med hunkiga (men ack, så relaxade!) manliga poliser som fångar "bad guys", drar dåliga skämt och fångar de söndersminkade kvinnornas intresse, föredrar jag faktiskt hellre en repris av serier som är värda att se. Varför inte reprisera den gamla brittiska Brottsplats Soho, exempelvis?

Hey, titta vad coooola vi är!

Speltoppen vecka 27

Det går fortsatt trögt för Nintendo 3DS. Satoru Iwata skyller det på bland annat folks oro för att 3D-tekniken orsakar hälsoproblem. Han skulle kunna lägga till att 3DS helt enkelt inte har tillräckligt många intressanta spel ännu. Men Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D klänger sig åtminstone kvar på försäljningstoppen i Sverige.

Till PC dominerar expansioner av The Sims 3 och World of Warcraft fullständigt och utgör totalt nio av de tio bäst säljande spelen till formatet.

Multiformat
1. The Sims 3: Generations (PC)
2. FIFA 11 (360)
3. FIFA 11 (PS3)
4. The Sims 3 (PC)
5. New Super Mario Bros. (DS)
6. L.A. Noire (PS3)
7. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)
8. L.A. Noire (360)
9. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (DS)
10. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
11. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
12. Battlefield Bad Company 2 (PS3)
13. The Sims 3: Late Night (PC)
14. Mario Kart DS (DS)
15. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Wii)
16. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (PS3)
17. The Sims 3: Medeltiden (PC)
18. GTA IV (360)
19. Call of Duty: Black Ops (PS3)
20. NHL 11 (PS3)

PC: 6
PS3: 6
360: 3
DS: 3
Wii: 1
3DS: 1

PC
1. The Sims 3: Generations
2. The Sims 3
3. World of Warcraft: Cataclysm
4. Starcraft II: Wings of Liberty
5. The Sims 3: Late Night
6. The Sims 3: Medeltiden
7. The Sims 3: Drömjobb
8. World of Warcraft: Battlechest
9. World of Warcraft
10. World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Xbox 360
1. FIFA 11
2. L.A. Noire
3. GTA IV
4. Call of Duty: Black Ops
5. Battlefield Bad Company 2
6. Assassin's Creed Brotherhood
7. Skate 3
8. Crysis 2
9. Kinect Adventures (Kinect)
10. NHL 11

Wii
1. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
2. Mario Kart Wii
3. New Super Mario Bros. Wii
4. Zumba Fitness
5. FIFA 11
6. Lego Star Wars III: The Clone Wars
7. Donkey Kong Country Returns
8. Just Dance 2
9. Super Mario Galaxy 2
10. Need for Speed: Hot Pursuit

PlayStation 3
1. FIFA 11
2. L.A. Noire
3. Battlefield Bad Company 2
4. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
5. Call of Duty: Black Ops
6. NHL 11
7. Red Dead Redemption
8. Skate 3
9. Assassin's Creed Brotherhood
10. DiRT 3

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
3. Mario Kart DS
4. Pokémon White Version
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Littles Pet Shop 3: Biggest Stars Purple
7. Pokémon Black Version
8. The Sims 3
9. FIFA 11
10. Littles Pet Shop 3: Biggest Stars Pink

PSP
1. FIFA 11
2. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
3. Buzz! Master Quiz
4. Lego Star Wars III: The Clone Wars
5. Gran Turismo
6. GTA: Chinatown Wars
7. Toy Story 3: The Video Game
8. Little Big Planet
9. Lego Batman
10. Secret Agent Clank

Källa: Dataspelsbranschen

tisdag 12 juli 2011

Xbox 360 på din PC?

Det är sommarstiltje och ryktenas tid. Hetaste ryktet just nu är att Microsoft planerar att göra Windows 8 kompatibelt med Xbox 360-spel. Det skulle alltså gå att spela Halo, Alan Wake och Gears of War på din PC när du installerat Windows 8 - detta till en månatlig avgift. Däremot kommer det inte vara möjligt för PC-spelare att möta Xbox 360-spelare i onlinematcher. I alla fall inte till en början. Ta detta för vad det är just nu, ett rykte.

Men hur trovärdigt är det, då? Microsoft har redan tagit vissa försiktiga steg för att knyta band mellan PC-världen och Xbox-världen. De har en stor fördel i att de äger Windows och därmed fritt kan slänga in eller plocka ur vilka funktioner de vill och i ett nafs påverka miljarder användare.

Samtidigt är det lite svårt att se vad Microsoft konkret skulle vinna på att låta PC-spelare spela 360-spel. Vill de försöka vinna en skara Xbox-anhängare till nästa Xbox...? Kanske. Men lika troligt är att det handlar om något så simpelt som extra inkomster. Det är trots allt på spelen som företagen tjänar mest pengar. För Microsofts del har även Xbox Live blivit en riktig kassako, vilket skulle tala för att det i framtiden borde fungera även för PC-spelare - om nu planen är att förena Xbox- och PC-världarna.

Jag förhåller mig skeptisk till detta rykte tills vidare. Men det är onekligen en spännande tanke.

lördag 9 juli 2011

Sony slutar tillverka MiniDisc

Sony har sedan några månader tillbaka slutat tillverka sin tidigare så populära Walkmanspelare. Nu meddelar företaget att det även lägger ned produktionen av MiniDisc.

Jag trodde faktiskt att den redan var historia, försäljningen kan inte ha gått särskilt bra de senaste åren när vi alla bär omkring på små mp3-spelare. Det finns knappast någon fördel med att släpa på en MiniDiscspelare när man i stället kan välja exempelvis en iPod.

Förbluffande nog fortsätter Sony att tillverka portabla CD-spelare. Vem köper dem?

Borta.

torsdag 7 juli 2011

Speltoppen vecka 26

Det allt annat än unisont hyllade F.E.A.R. 3 gjorde sin debut på topplistan förra veckan men faller snabbt bort. FIFA 11 går att få tag i för några hundringar, vilket säkerligen bidrar till att det fortsätter att sälja bra även efter avslutad säsong.

Multiformat
1. The Sims 3: Generations (PC)
2. FIFA 11 (360)
3. FIFA 11 (PS3)
4. The Sims 3 (PC)
5. L.A. Noire (PS3)
6. Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)
7. New Super Mario Bros. (DS)
8. L.A. Noire (360)
9. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
10. World of Warcraft (PC)
11. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
12. Battlefield Bad Company 2 (PS3)
13. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Wii)
14. The Sims 3: Medeltiden (PC)
15. The Sims 3: Late Night (PC)
16. NHL 11 (PS3)
17. NHL 11 (360)
18. Mario Kart DS (DS)
19. Need for Speed: Shift 2 Unleashed (PS3)
20. Battlefield Bad Company 2 (360)

PC: 7
PS3: 5
360: 4
DS: 2
3DS: 1
Wii: 1

PC
1. The Sims 3: Generations
2. The Sims 3
3. Starcraft II: Wings of Liberty
4. World of Warcraft
5. World of Warcraft: Cataclysm
6. The Sims 3: Medeltiden
7. The Sims 3: Late Night
8. Battlefield Bad Company 2
9. Call of Duty: Black Ops
10. The Sims 3: Outdoor Living Stuff Pack

Xbox 360
1. FIFA 11
2. L.A. Noire
3. NHL 11
4. Battlefield Bad Company 2
5. Call of Duty: Black Ops
6. F.E.A.R. 3
7. Call of Duty: Modern Warfare 2
8. DiRT 3
9. Kinect Adventures (Kinect)
10. Crysis 2

Wii
1. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
2. Mario Kart Wii
3. New Super Mario Bros. Wii
4. FIFA 11
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Zumba Fitness
7. Donkey Kong Country Returns
8. Super Mario Galaxy 2
9. Need for Speed: Hot Pursuit
10. The Sims 3

PlayStation 3
1. FIFA 11
2. L.A. Noire
3. Battlefield Bad Company 2
4. NHL 11
5. Need for Speed: Shift 2 Unleashed
6. Infamous 2
7. DiRT 3
8. Call of Duty: Black Ops
9. Red Dead Redemption
10. Killzone 3

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros.
2. Mario Kart DS
3. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
4. Pokémon White Version
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Littles Pet Shop 3: Biggest Stars Purple
7. Littles Pet Shop 3: Biggest Stars Pink
8. Pokémon Black Version
7. Littles Pet Shop 3: Biggest Stars Blue
10. FIFA 11

PSP
1. FIFA 11
2. Buzz! Master Quiz
3. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
4. Little Big Planet
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. Gran Turismo
7. Toy Story 3: The Video Game
8. Jak & Daxter: The Lost Frontier
9. Lego Harry Potter: Years 1-4
10. Buzz! The Ultimate Music Quiz

Källa: Dataspelsbranschen

Det räcker inte, Nintendo

Microsoft har Xbox Live. Det har de haft i snart tio år. Sony har numera PlayStation Network, en onlinetjänst som stegvis alltmer liknar Microsofts motsvarighet. Nintendo har... ingenting. Jodå, man har Virtual Console, man har Wii Shop och nu eShop. Men det är inte riktigt samma sak. Och det ser inte ut att bli bättre under nästa generation.

Nintendos onlineplan för Wii U är nämligen att lasta över ansvaret på utvecklarna själva. De kallar det "en mycket mer flexibel" modell. Nintendo of Americas karismatiske Reggie Fils-Aime förklarar:
"Med Wii U kommer vi att ta det här ett steg längre och skapa ett mycket mer flexibelt system som gör det möjligt för utgivare att själva komma med lösningar. Så i stället för att en utgivare har ett eget nätverk, vill att det ska vara den dominerande plattformen, och argumenterar med konsolutgivaren om att använda det, kommer vi att välkomna sådana initiativ från de bästa tredjepartsutgivarna."
Jag funderar över varför Nintendo gör så här. Varför de aktivt väljer att vara tio år efter Microsoft? Xbox hade den bäst fungerande onlinetjänsten redan strax efter releasen 2001, Xbox 360 har i dag den mest moderna och tilltalande onlinetjänsten miljoner spelare villigt betalar för att få använda. Och det är inte bara Fils-Aime som är otydlig. Inte heller när Satoru Iwata uttalar sig om Nintendos onlinevision blir vi klokare.

Jag tror att Nintendo helt enkelt är ute på djupt vatten. De kan inte det här. De har inte haft någon sammanhållen onlineapproach ända sedan Gamecube, av oklart syfte, försågs med en bredbandsadapter. Detaljer kring exakt hur onlineupplägget för Wii U kommer att se ut kvarstår fortfarande, men det är inte svårt att redan nu se problem i att tredjepartsutvecklare som Electronic Arts, Ubisoft, Capcom och Konami själva ska erbjuda spelarna serverutrymme och en plattform för att spela sina spel online, ladda ned extramaterial och så vidare. Det blir dyrt och tar tid, vilket sannolikt gör att de helt avstår. Och spelarna riskerar att få en uppsjö av olika onlinetjänster i stället för en enda.

Det är inte direkt svårt att se fördelarna med Xbox Live och PlayStation Network. Nintendo ligger tio år efter. Vilket är lite som att sitta med ett en modemuppkoppling i dagens 100mbitsuppkopplade värld.

måndag 4 juli 2011

iPad 3 och iPhone 5 senare i höst?

Apple sitter inte direkt med armarna i kors. Kort efter att iPad nått Europa, och givetvis blivit en framgång, kom iPad 2. Nu väntas iPad 3.

Enligt uppgifter som Digitimes tagit del av har taiwanesiska börjat förbereda för produktion av komponenter till såväl iPad 3 som iPhone 5 för release senare i år. Det har ryktats länge om en ny iPhone redan i år så fullständigt osannolikt är det väl inte. Frågan är vad alla iPhone 4-ägare skulle tycka om detta. Det är bara ett år sedan iPhone 4 släpptes och den vita versionen har nyss kommit efter en tio månader lång försening.

Troligare är dock att vi i höst får se en iPhone 4S, en något förfinad iPhone 4 med bland annat bättre kamera. Det finns helt enkelt ingen logik i att släppa iPhone 5 redan i år.

Rykte: PS4 nästa år

Enligt elektroniksajten Digitimes påstår komponentproducenter att de taiwanesiska tillverkarna Foxconn och Pegatron Technology kommer att börja producera Sonys PlayStation 4 mot slutet av året för en release redan 2012. Enligt uppgift ska konsolen också inkludera en Kinectliknande rörelsekontroll.

Vad ska man tro om detta? Sony har tidigare hävdat att även om företaget givetvis har framtida konsoler i tankarna finns det inga konkreta planer kring PlayStation 4 ännu. Forskning pågår alldeles säkert, men det är inte samma sak som att det finns ens en halvfärdig produkt på ritbordet.

Sony måste visserligen förneka dylika rykten så länge de vill kränga PlayStation 3, men jag tror faktiskt att de talar sanning. Nintendo lanserar Wii U under nästa år, en konsol som varken Microsoft eller Sony lär vara särskilt oroade över just nu. Microsoft visar troligen upp nästa Xbox på E3. Att Sony skulle lansera nästa generations PlayStation redan 2012, så nära efter att de lagt miljarder på utveckling och lansering av PlayStation Vita, är inte sannolikt. Troligare är en release 2013, då även Microsoft kan rulla ut nästa Xbox.

Tramsformers

Transformers-filmerna, dessa påkostade versioner av "Terminator möter Herbie" har blivit mycket populära. De tilltalar förmodligen gruppen tidiga och sena tonåringar plus ett antal gamla entusiaster som minns leksakerna från barndomen.

Den tredje Transformers-filmen har nu premiär. Vi vet vad vi får redan innan vi sett den: tramsiga stora robotar, slagsmål, effekter, kassa skådespelare, söndersminkade tjejer, hormonstinna grabbar, undermåligt manus och dålig humor.

Transformers-filmerna är således helt i Michael Bays anda. Det är alltid så här hans filmer ser ut. Påkostade, snygga men fullständigt hjärndöda. Att folk går och ser skiten, och därmed uppmuntrar till ännu fler Hollywoodfilmer i samma klass, är bara att beklaga. Det är ännu tråkigare att bra skådespelare som Jon Voight, John Turturro och John Malkovic låter sig förnedras genom att delta i detta spektakel. Det är knappast för dialogens eller manusets skull.

Shia LaBeouf leker skådespelare.

söndag 3 juli 2011

Framtidens film

Fortfarande går många och hyr filmer i filmbutiken eller i allt högre grad på ICA i samband med att middagsmaten inhandlas. Jag måste erkänna att jag faktiskt gör det själv ibland. Det är sällan jag kommer iväg för att se film på bio så det blir oftast en DVD/Blu-ray och lite godis. Old style.

I dag går det förstås att hyra film online både via bredbandsoperatörer som Telia och via din spelkonsol. Om du vill vara laglig. Sent har syndarna (filmbolagen) vaknat och insett att allt fler vill ha tillgång till film hemma i stället för att behöva kuta iväg till en butik (där de mest populära filmerna ändå är uthyrda). Allt till ett rimligt pris.

Detta är med all säkerhet hur film kommer att distribueras i framtiden. Skillnaden är att tillgången förbättras och att det kommer att gå snabbare. Prima Cinema siktar på att erbjuda sina kunder filmer inom 24 timmar efter att de gått upp på biograferna i stället för de runt tre månader som är praxis i dag. Redan mot slutet av året siktar Prima på att göra detta möjligt.

Men smakar det så kostar det. Prima vill ha 20 000 dollar för lådan du behöver för att ladda ned filmen och 500 dollar per hyrd film för 24 timmar. Det höga priset lär göra att tjänsten endast når ett fåtal rika entusiaster. Men allt är som bekant dyrt till en början. Om fler filmbolag hakar på och tjänsten görs mycket billigare kan Primas tjänst bli var mans sätt att hyra film på i framtiden. För alla som inte orkar vänta på en sen DVD/Blu-ray-release eller bara föredrar hemmabion framför biografsalongen på stan är detta perfekt.

Skulle då Prima Cinema ta död på bion? Troligen inte. Trots att vi i dag kan se film i utmärkt kvalitet hemma, trots att allt fler sitter på feta plasma- och LCD-skärmar med fantastiskt ljud och trots att många laddar ned film går vi på bio lika mycket som tidigare. Om inte mer. Detta trots att biljettpriserna skenar och filmbolagen försöker kräma ut ännu mer genom att göra dyra 3D-versioner av nya filmer. Vi går på bio för popcornlukten, spänningen och därför att det är själva grejen att köa för en ny film. Det vill säga allt som ny teknik aldrig riktigt kan ersätta.