tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År med en PS Vita

Att handla saker på Blocket är lite som att ha sex på fyllan. Ibland går det.

Efter två försök gick jag i mål och är nu en glad och lite småförälskad ägare av en PS Vita. Gudarna ska veta att jag har sneglat på den länge. Den är ju så vacker att man bara vill äta upp den. Men närmare 3000 kronor för en bärbar konsol har varit alldeles för mycket. Jag har egentligen aldrig känt ett stort behov av att bära med mig en spelenhet, särskilt inte en i den prisklassen.

Men tiden har gått, priset har sjunkit och spelen blivit fler. Så nu föll jag till föga och köpte en begagnad PS Vita i toppskick. Kalla det en försenad födelsedagspresent till mig själv eller kanske en nyårspresent.

Jag hade redan förberett mig med att köpa Sonic & All-Stars Racing Transformed och Super Monkey Ball: Banana Splitz. Båda är precis så bra som jag hade hoppats. Det förstnämnda är identiskt med Xbox 360-versionen jag nöter nästan dagligen. Härnäst på inköpslistan står Little Big Planet och Virtua Tennis 4.

PS Vita är, precis som det mesta Sony producerar, en smäcker och välbyggd maskin. Skärmen är fantastisk. Men jag är medveten om att jag nu köpt en konsol som är tämligen död på marknaden. Som en följd av detta är utbudet av spel till PS Vita hos svenska återförsäljare oerhört skralt. Lyckligtvis kan man importera från bland andra Amazon - konsolen är nämligen regionsfri.

Så välkommen till mitt hem, lilla vän. Vi kommer ha många trevliga stunder, du och jag. Aldrig mer en långtråkig långflygning eller bussresa.

Det blev en till slut.

Årets succé, fiasko och hjärnsläpp

Det har blivit dags att summera 2013. Ett fantastiskt spel- och filmår men också ett år med massor av ny elektronik. Två nya spelkonsoler har släppts, Samsung har släppt Galaxy S4 och S4 Mini (plus en massa andra modeller), Apple Iphone 5C och 5S, Sony Xperia Z och Z1. Därtill har vi fått Ipad Air, en ny Galaxy Tab 10 och Sonys padda Xperia Tablet Z.

Årets film: Gravity
Jag beskrev filmen som 90 minuters magknip, och det är också vad den är. Men på ett bra sätt. Gravity är oerhört spännande. Sandra Bullock, som vi är vana att se i romantiska komedier, fyller upp både rollen och hela rutan utan problem. Inga stråkar eller onödig sentimentalitet. Det behövs inte i rymden. Gravity visar att uttrycket "less is more" stämmer.


Årets spel: BioShock Infinite
Efter två äventyr på havets botten skickades vi upp över molnen. Irrational gav oss en av årets mest spektakulära spelupplevelser. Mycket hade hänt sedan det första BioShock - men mycket var också sig likt. Med smidigare strider, en minst lika spännande historia, ett fantastiskt soundtrack och oerhört vackra miljöer var BioShock Infinite den definitiva comebacken efter det magra BioShock 2 (som inte utvecklades av Irrational).

Årets lansering: PlayStation 4
Utan ett enda intressant lanseringsspel kom PS4 och slog försäljningsrekord i USA, Storbritannien, Spanien... Ja, tydligen överallt. Folk ville uppenbarligen ha något nytt. En kan hävda att det inte är välförtjänt eftersom Sony misslyckats med att förse konsolen med vettiga releasespel. Men när konkurrensen hette Wii U och Xbox One kunde det kanske bara gå på ett sätt. Efter en fantastisk start måste nu Sony se till att PS4-ägarna får något att spela också under 2014. Och de bör titta närmare på alla rapporter om handkontroller vars styrspakar går sönder efter bara några dagar.

Årets teknikpryl: Surfplattan
Att vissa tydligen trodde att saftcentrifugen skulle bli årets julklapp var nog årets skämt. Det var på förhand givet att det skulle bli surfplattan. Aldrig har det sålts så många, och aldrig har det funnits så många modeller att välja bland.

Oavsett om man föredrar Ios eller Android bjöd 2013 på nya, läckra modeller. Sonys Xperia Tablet Z hör inte till storsäljarna. Men tunn som ett asplöv och med en helt fantastisk skärm är den ett bra val för den Androidvane. Microsofts Surface är en kapabel padda, men den är Microsofts vana trogen stor, tjock och tung. Och alldeles för dyr.

För den som siktar på en mindre modell rekommenderas Samsungs Galaxy Note 8.0, lika stor som Ipad Mini men med en vassare skärm.


Årets telefon: Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung lanserade Galaxy S4 i våras, och den har sålt oerhört bra. Men för den som redan äger en S3 finns det ingen anledning att byta. Skillnaderna är kosmetiska. Det är fråga om en uppgradering jämförbar med Iphone 4 och 4S samt 5 och 5S.

Då är den mindre Galaxy S4 Mini en desto trevligare bekantskap. Telefonen är lika stor som en Iphone 5 och därmed mycket smidigare än den stora S3 och S4. Samtidigt har Samsung tryckt in så pass mycket kraft i sin Mini att den inte alls känns som en budgetmodell, vilket S3 Mini faktiskt kändes som. För den som letar en kraftfull smarttelefon med allt som de största och dyraste modellerna erbjuder men önskar ett lite smidigare format, är S4 Mini en fantastisk telefon. Och ett självklart val.

Årets spelsuccé: GTA V
Rockstar har ingen brådska när de utvecklar ett nytt GTA. Men den som väntar på något gott... GTA V blev inte bara seriens största och mest framgångsrika någonsin, utan behövde bara ett dygn för att slå alla tänkbara försäljningsrekord i spelbranschen. GTA V är historiens mest inkomstbringande nöjesprodukt. Det gör inte spelet mer intressant för min del, men det är svårt att inte imponeras av Rockstars ambitioner.


Årets fiasko: Wii U 
Nintendo hade ett års försprång. Av dessa 12 månader gjorde de... ingenting. Försäljningen kollapsade redan i januari. Därefter följde ett halvår av knappt ett enda nytt spel. Ubisoft sköt upp Rayman Legends och beslöt släppa det till andra plattformar. När Nintendo släppte Pikmin 3 och The Legend of Zelda: The Wind Waker HD hände... ingenting. Det är först i december som försäljningen ökat något, men det är en normal ökning för alla format i en köpintensiv period.

På bara några dagar gick Sonys och Microsofts nya konsoler förbi i total försäljning i Storbritannien. Men som The Verge påpekat tänker Nintendo inte i marknadsandelar, och även om Wii U blir ett kommersiellt fiasko kan den faktiskt komma att generera en del inkomster i slutändan. En konsol som säljer 109 000 enheter under en enskild vecka i Japan är givetvis inte död. Men i väst ser det onekligen tyngre ut. 2014 blir ett avgörande år för Wii U.

Årets hjärnsläpp: Xbox One
Microsoft har gjort alla fel man över huvud taget kan tänka sig i år. Avtäckningen av Xbox One var ett storartat fiasko. Av någon anledning tyckte Microsoft att det var bättre att prata om TV-tjänster och Kinect än att visa upp vad konsolen kunde prestera i spelväg. Spelen fick vi se på E3, men de överskuggades av Microsofts idiotiska DRM-planer och Sonys storartade diss. Och därtill kom det höga priset som grädde på moset.

Mycket har hänt sedan dess. Men i grunden är Xbox One fortfarande inte en attraktiv spelkonsol. Den är ful, klumpig och illa byggd. Om man inte gillar Kinect är det bara att bita i det sura äpplet - den följer med i paketet och höjer priset på konsolen. Handkontrollen är den enda ljuspunkten.

Det är tråkigt att se vilken väg Microsoft valde med Xbox One. Efter en så lyckad plattform som Xbox 360 trodde jag att de hade lärt sig vad vi spelare vill ha, att vi föredrar enkelhet och smidighet men utan att för den sakens skull avsäga oss rätten till de spel vi köpt. Med Kinect till Xbox One försöker Microsoft lösa problem som egentligen inte finns.

Jag var också naiv nog att tro att de hade ett ess i rockärmen att imponera oss med. Esset visade sig vara en elak joker. Xbox One är en amerikansk produkt skapad för amerikaner i amerikanska hem.

Inget för trångbodda.

måndag 30 december 2013

Speltoppen vecka 51

Den svenska fulförsäljningen ser ut ungefär som väntat med de stora titlarna i topp. Värt att notera är att Gran Turismo 6 inte blev långvarigt på topplistan. Vinnarna i julhandeln ser ut att ha varit PlayStation 3 och Xbox 360.

PlayStation 4 har varit slutsåld överallt, vilket förklarar frånvaron av PS4-titlar på topplistan. Och något Super Mario 3D World syns inte till.

Multiformat
01. FIFA 14 (PS3)
02. Just Dance 2014 (Wii)
03. FIFA 14 (360)
04. Skylanders: Swap Force (Wii)
05. NHL 14 (PS3)
06. Minecraft (360)
07. NHL 14 (360)
08. Call of Duty: Ghosts (PS3)
09. Skylanders: Swap Force (PS3)
10. GTA V (PS3)
11. Assassin's Creed IV: Black Flag (PS3)
12. Call of Duty: Ghosts (360)
13. Lego Marvel Super Heroes (PS3)
14. Assassin's Creed IV: Black Flag (360)
15. Battlefield 4 (PC)
16. Skylanders: Swap Force (360)
17. Disney Infinity (Wii)
18. GTA V (360)
19. Lego Marvel Super Heroes (360)
20. Battlefield 4 (PS3)

PS3: 8
360: 8
Wii: 3
PC: 1

Källa: Gfk

lördag 28 december 2013

Nästa års inköp


Det har varit ett tämligen inköpstätt år för min del. Mest har det handlat om retro - i synnerhet Dreamcast men också en del spel till Xbox och Gamecube. Men 2013 bjöd även på spelupplevelser som BioShock Infinite och GTA V.

Under 2014 släpps en hel del spännande spel - Watch Dogs, The Division och Halo-studion Bungies Destiny för att nämna några. Men dessutom ska Xbox One släppas i Sverige. När vet vi inte ännu, men rykten säger att det kan bli först till hösten.

PlayStation 4 har än så länge inga intressanta spel. Detta kommer att förändras under 2014. Jag vet därför att jag kommer att köpa PS4, men det kan dröja till hösten. Frågan är om det blir en annan konsol innan dess. Wii U är inte att tänka på så länge den kostar som den gör, för mig är dess värde runt 1500 kr inklusive spel, och det lär dröja innan priset sjunkit så pass mycket.

Nej, jag har börjat snegla mer mot PS Vita, Sonys dödförklarade bärbara konsol. Den är fortfarande ganska dyr, och Sonys prissättning av minneskorten är sinnessjuk. Men Vitan är en fantastisk liten maskin med underbar skärm och ett växande antal riktigt bra spel. Dessutom är jag lite spänd att se hur den utnyttjas tillsammans med PS4 framöver.

Vi får se. Just nu sitter jag med fingret på köpknappen men tänker åtminstone hejda mig fram till januari eller februari. Jag har inte haft en bärbar konsol sedan Nokias tämligen förfärliga N-Gage, men har insett att behovet nog trots allt finns där. Särskilt när man inte är hemma.

tisdag 24 december 2013

God speljul!


Så har julen då kommit. Tiden för glögg, kalkon och skumtomtar.

Som barn fanns det ett särskilt spel som spred mer julstämning än något annat - julversionen av Saturn-spelet Nights: Into Dreams.

Det måste ha varit runt 1996. Christmas Nights: Into Dreams, julversionen av Nights, bjuder på samma banor (fast i snö) med julmusik. Har man svårt att känna julstämning i år, när snön regnat och blåst bort nästan överallt i landet, heter svaret Christmas Nights: Into Dreams.

Men det kan faktiskt räcka med god julmat också.

God Jul!

måndag 23 december 2013

Fyra filmfavoriter på julen


Ett päron till farsa firar jul (1989)
Klassikern. Chevy Chase i högform visar hur man kan förstöra julen på alla tänkbara sätt bara genom att göra sitt bästa för att alla ska trivas. Och inte blir det bättre när den efterlängtade julbonusen uteblir.

Die Hard (1988)
Den första är den bästa. John McClanes kamp mot tyska terrorister på julafton i Nakatomi-skrapan i Los Angeles är en modern actionklassiker som håller förvånansvärt bra än i dag (vilket man inte kan säga om särskilt många actionfilmer från 80-talet). "I feel like shit anyway."

Ensam Hemma (1990)
Macaulay Culkin spelar åttaårige Kevin som glöms kvar hemma när familjen och släkten åker till Paris. Det blir en kamp mot mörka källare och läskiga grannar med skägg. Men framför allt mot två mindre intelligenta inbrottstjuvar.

Ogifta par - en film som skiljer sig (1997)
Peter Dalles fantastiska relationskomedi om två medelålders par innehåller några av svensk films bästa replikväxlingar. Johan Ulveson som tomte är bara en av många oförglömliga scener. "Vem behöver TV?"

Barn reagerar på...

Barn reagerar på filmklipp från spel till Xbox One och PlayStation 4 - och får frågor om spel och spelkonsoler i största allmänhet.

Om något får filmen mig att känna mig gammal. Och visst gör det lite ont att se hur barn i dag inte ens vet vad Sega är, än mindre Mega Drive. Gudars vad de har gått miste om mycket...

torsdag 19 december 2013

Statistik och förbannad lögn


Försäljningen av Wii U ökade med 340 procent i november jämfört med månaden före, berättade Nintendo när NPD:s siffror för novemberförsäljningen i Nordamerika offentliggjordes. PS Vita har sålt 68 procent bättre sedan PlayStation 4 släpptes, informerar Sony.

Problemet för både Sony och Nintendo är att ökningarna är från katastrofalt låga nivåer. De betyder alltså i praktiken inte så mycket i konkreta tal. Men det ser förstås bättre ut i ett pressmeddelande än om företagen var ärliga och sade som det var: Wii U och PS Vita har fått nobben av marknaden men upplever just nu små ökningar under julhandeln (precis som alla andra format).

Det är ett tydligt tecken på att det går dåligt när konkreta siffror ersätts av procenttal.

lördag 14 december 2013

Gravity - en film som känns


Den har hyllats unisont av recensenter och hittills spelat in 250 miljoner dollar. Gravity med Sandra Bullock (strålande) i en något ovan huvudroll är en annorlunda film.

Den känns faktiskt inte riktigt som något annat jag har sett. Inga hjältemodiga stråkar och inga "roliga" Peter Stormare så långt ögat når. Bara panik och ett sinande hopp. Det är vackert, det är nära.

Och det känns. Gravity kan sammanfattas med 91 minuters magknip. Det är ett gott betyg. Filmer ska kännas i magen.

Så, ja. Se den.

fredag 13 december 2013

NPD: PS4 och Xbox One krossar, Wii U skvalpar


Försäljningssiffrorna för årets stora månad på världens största spelmarknad har kommit. Vi talar förstås om NPD:s siffror över spel- och konsolförsäljningen i Nordamerika. Det är inte helt överraskande uppgifter som nu släpps eftersom både Sony och Microsoft sedan tidigare har basunerat ut sina respektive säljrekord.

Det de flesta väntat på är uppgifter på hur det gått för Wii U. Mina uppskattningar låg runt 250-300 000 ex, vilket skulle placera den något över Dreamcast-nivå. Michael Pachter sade nyligen att han trodde att den skulle hamna runt 150 000, vilket lät väl pessimistiskt.

Nintendo vill hellre prata om 3DS än om Wii U men säger att deras stationära konsol sålde "mer än 340 procent bättre" i november än i oktober, vilket betyder runt 220 000 enheter. Det är katastrofalt lite för att vara en novembermånad. Xbox 360, nu inne på sitt åttonde år, mäktade med det tredubbla, trots att Microsoft alltså lanserade en helt ny konsol.

Det enda företag som kan luta sig tillbaka och vara odelat nöjt med försäljningen är Microsoft. Xbox One har fått en väldigt fin start i Nordamerika, alla inledande bekymmer till trots. Xbox 360 ser ut att ha ännu en stabil julhandel. För Sony är det PS4 som är det stora glädjeämnet. PS Vita är däremot stendöd. Och för Nintendo är förhållandet det motsatta - den bärbara 3DS säljer bra (om än sämre än vad DS gjorde) medan hoppet verkar vara ute för Wii U.

Konsolförsäljning i USA i november 2013
1. PlayStation 4 - ca 1 100 000
2. Xbox One - 905 000
3. 3DS - 770 000
4. Xbox 360 - 647 000
5. PlayStation 3 - 420 000 (ej bekräftat)
6. Wii U - 220 000
7. Wii - 70 000
8. PS Vita - 70 000

Nintendos stora spel detta år, Super Mario 3D World, når som synes nedan inte ens topp 10. Spelet sägs ha sålt i 220 000 ex, vilket innebär att runt var femte Wii U-ägare i Nordamerika masade sig iväg för att köpa spelet. Det är anmärkningsvärt givet hur pass få spel som finns till formatet.

Men det är samtidigt en repris av hur det såg ut under Gamecube-åren. När en konsol säljer dåligt, säljer i regel även spelen till den dåligt. Många har därför gjort en logisk kullerbytta när de hänvisat till hur bra Mario Kart och Wii Party sålt till Wii som argument för att samma varumärken ska rädda Wii U. Att inte ens ett nytt Mario i 3D säljer säger mycket om Nintendos situation. Det som nu händer är precis det många har förutspått - när Nintendos konsoler inte säljer, säljer inte heller mjukvaran.

Avslutningsvis kan jag lite trött konstatera att intresset för Activisions flaggviftande Call of Duty-serie inte verkar avta. Call of Duty: Ghosts var det klart bäst säljande i november, trots stenhård konkurrens.

Spelförsäljning i USA i november 2013
01. Call of Duty: Ghosts (multi)
02. Battlefield 4 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
03. Assassin's Creed IV: Black Flag (multi)
04. Madden NFL 25 (360, PS3, XBO, PS4)
05. GTA V (360, PS3)
06. NBA 2K14 (360, PS3, XBO, PS4, PC)
07. Skylanders Swap Force (multi)
08. Just Dance 2014 (multi)
09. Disney Infinity (360, PS3, Wii, Wii U, 3DS)
10. FIFA 14 (multi)

Källa: NPD

onsdag 11 december 2013

Speltoppen vecka 49

Speltoppen för förra veckan domineras av förra generationens konsoler. Julen närmar sig och många av de spel som köps nu kommer att ligga under granen.

Men Super Mario 3D World har ramlat ur, likaså alla spel till PlayStation 4. FIFA 14 toppar mitt i kalla (nåja) vintern. Nytt i toppen är Gran Turismo 6.

Multiformat
01. FIFA 14 (PS3)
02. FIFA 14 (360)
03. Just Dance 2014 (Wii)
04. Gran Turismo 6 (PS3)
05. Skylanders: Swap Force (Wii)
06. Assassin's Creed IV: Black Flag (PS3)
07. Battlefield 4 (PC)
08. Call of Duty: Ghosts (PS3)
09. Assassin's Creed IV: Black Flag (360)
10. Lego Marvel Super Heroes (PS3)
11. Call of Duty: Ghosts (360)
12. The Sims 3: in i Framtiden (PC)
13. GTA V (PS3)
14. GTA V (360)
15. Minecraft (360)
16. Skylanders: Swap Force (PS3)
17. Battlefield 4 (PS3)
18. Skylanders: Swap Force (360)
19. Lego Marvel Super Heroes (360)
20. Battlefield 4 (360)

PS3: 8
360: 8
PC: 2
Wii: 2

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

Microsoft har sålt över 2 miljoner Xbox One

Det är inte bara Sony som har haft en lyckad konsollansering. Även Microsoft skryter nu om finfina försäljningssiffror för Xbox One, som lanserades i 13 länder den 22 november.

Enligt Microsoft har det sålts drygt två miljoner konsoler på 18 dagar. Det gör Xbox One-lanseringen till den utan tvivel bästa Xbox-lanseringen någonsin. Även om PlayStation 4 har sålt bättre på alla marknader, och säkerligen kunnat sälja ännu bättre om Sony bara mött efterfrågan, måste Microsoft vara oerhört nöjda.

Xbox One hade en katastrofal avtäckning i maj. Det blev inte bättre av att Sony golvade Microsoft på E3-mässan i juni. Därefter har Microsoft fått löpa gatlopp, ändra sina policies och tillmötesgå kritiska kunder. Det har uppenbarligen vunnit tillbaka mångas förtroende.

Hur efterfrågan ser ut under 2014 är en annan femma. Ingen konsol kan nämligen leva på en bra lansering särskilt länge.

tisdag 10 december 2013

Xbox One försenas till hösten 2014?

Microsoft lanserade Xbox One i 13 länder den 22 november. Sverige, däremot, var ett av dem som fick nobben. Vi vet fortfarande inte när konsolen kommer hit förutom att Microsoft sagt att den ska släppas "så snart som möjligt" under 2014.

Rykten som kommit Gamereactor till handa säger att det kan bli en lång väntan. Enligt dessa anonyma uppgifter kommer Xbox One inte att lanseras förrän under tredje kvartalet nästa år. Eftersom konsoler aldrig lanseras under sommaren skulle det innebära en lansering i september eller senare. Det är en ovanligt stor försening i dessa dagar när lanseringar brukar ske globalt under en ganska kort tidsrymd.

Själv är jag inte alls intresserad av Xbox One i nuläget. Konsolen är ful, klumpig, dyr, har tydligen ett buggigt OS och än så länge finns heller inga märkvärdiga spel till den. Dessutom är jag inte ett dugg sugen på nya Kinect, som Microsoft vill att vi ska använda för att navigera både konsolen och vår TV med.

Det är svårt att bedöma trovärdigheten i anonyma uppgifter. Men för den som verkligen ser fram emot Microsofts konsol är de förstås lite oroande. Och genom att ge Sonys PlayStation 4 ett så rejält försprång skulle Microsoft verkligen bita sig självt i svansen. PS4 har redan kommit ur startblocken snabbare än Xbox One på alla marknader. Risken att många Xbox 360-spelare inte vill vänta utan i stället går och köper en PS4 växer ju längre Microsoft försenar sin nya konsol.

Försenad?

NSA spanar på onlinespelare


Den avslöjade massövervakningen som bedrivs av underrättelsetjänster som amerikanska NSA, brittiska GCHQ och svenska FRA omfattar inte bara våra smarttelefoner, epostkonton och allt vi företar oss online med våra datorer och surfplattor.

NSA har även tillgång till våra onlinespelnätverk, skriver The Guardian och hänvisar till dokument läckta av Edward Snowden:
"The agencies, the documents show, have built mass-collection capabilities against the Xbox Live console network, which boasts more than 48 million players. ... Given that gaming consoles often include voice headsets, video cameras, and other identifiers, the potential for joining together biometric information with activities was also an exciting one. ... The operations raise concerns about the privacy of gamers. It is unclear how the agencies accessed their data, or how many communications were collected. Nor is it clear how the NSA ensured that it was not monitoring innocent Americans whose identity and nationality may have been concealed behind their virtual avatar."
Exakt vilket intresse amerikansk underrättelsetjänst skulle ha av att avlyssna skrikande tonåringar på Xbox Live eller av WoW-spelares fantasivärld är en öppen fråga. Sannolikt är det ett symptom på ett kontrollbehov hos NSA - en vilja att veta allt om alla - än någonting annat. Endast så kan myndigheten rimligen motivera att den även loggar flera miljarder positionsuppgifter från helt vanliga människor världen runt varje dag.

Microsoft, som så sent som i går gick i bräschen för en reglering och begränsning av statens massövervakning, blir samma dag påkommet med ha 48 miljoner potentiellt avlyssnade Xbox Live-användare. Svaret kom ganska omgående. Microsoft låter meddela att de implementerar nya säkerhetsåtgärder för att stilla användarnas oro. Inget av detta lär däremot hindra NSA från att spana om de vill det.

Och så undrar vissa varför somliga av oss inte är heltända på idén med en intelligent kamera i vardagsrummet...

söndag 8 december 2013

Så porrsurfar konsolägarna

Kort efter att PlayStation 4 lanserats meddelade porrsajten Pornhub att den är första dylika sajt att fungera med PS4. Ur Pornhubs perspektiv är det viktigt att nå ut till konsolanvändare eftersom många användare tillbringar mycket tid med sina konsoler, berättar Destructoid.

Surfandet på konsol ser inte annorlunda ut eftersom det inte är riktigt lika bekvämt att surfa med handkontroll som med tangentbord och mus. Personligen ser jag ingen fördel alls i att surfa via en spelkonsol när jag i stället kan synka smarttelefonen eller surfplattan med min smart-TV.

Men visst, vill folk surfa med sina konsoler är det naturligtvis bara att tuta och köra. Det är inte riktigt det roliga i Destructoids nyhet. De har nämligen kollat på vilka slags porrsidor som de olika konsolägarna har besökt. Och hur fördelningen ser ut. 55 procent av all kritik härrör från PS3-spelarna, 39 procent från Xbox 360-spelarna och endast 6 procent hade använt sin Wii för att porrsurfa.

Xbox-spelarna föredrar "teen" och "lesbian" medan PlayStation-spelarna mest kollar på "MILF" (googla begreppet om du mot förmodan inte känner till det). Och Wii-ägarna? Jo, för dem är hentai mest upphetsande. Kanske inte så överraskande. Och på en niondeplats hittar vi...

Xbox 360
1. Teen
2. Lesbian
3. Ebony

PlayStation 3
1. MILF
2. Ebony
3. Lesbian

PlayStation 4
1. MILF
2. Teen
3. Ebony

Wii
1. Hentai
2. Lsbian
3. Teen
...
9. Big dick

Min Dreamcast-samling så långt

Som jag skrivit tidigare har jag på allvar börjat samla på mig Dreamcast-konsoler och spel. Jag har insett att jag inte kan samla på allting samtidigt, och valet föll på Segas sista och bästa konsol.

Det har varit ett ganska produktivt år med flera nya konsoler i begränsad upplaga, en del officiella tillbehör samt en packe spel. Vi får se vad det kommande året bjuder på.

Mycket återstår fortfarande. Målet, att samla alla spel utgivna i Europa (PAL), är bara till en fjärdedel uppnått. Och ännu står en hel del konsoler på önskelistan. Uppenbara hinder är pengar och utrymme. Det förtar en del av känslan att köpa saker för att sedan tvingas ställa dem i förrådet eller längst in i garderoben direkt när man fått hem dem.

Lyckligtvis har jag en tolerant fru som låter mig förvara en del i vardagsrummet. Men långt ifrån allt ryms där nu, särskilt inte som såväl böcker som filmer också blir fler och trängs om utrymmet.

Min förhoppning är jag ska kunna ställa alla konsoler, spel och tillbehör i ett glasskåp modell större när boendeförhållandena tillåter.

Biohazard-utgåvan av Dreamcast (Claire-versionen).

Den blå Hello Kitty-utgåvan av Dreamcast.

Originaltillbehör. 

Originalkonsol, Hello Kitty, Regulation #7
och Biohazard.

Ett 50-tal Dreamcast-spel så långt.
Två av dem är japanska Biohazard: Code Veronica 
och Sonic the Hedgehog Birthday Pack.

lördag 7 december 2013

Intryck av kontrollen till PS4


Ja, jag är sen till festen. Men i dag provspelade jag i alla fall PlayStation 4 en del. Det blev Killzone: Shadow Fall och Battlefield 4. Inte för att något av spelen intresserar mig nämnvärt utan för att jag ville känna på handkontrollen.

DualShock 4. Den är större, skönare och på alla sätt bättre än sina föregångare. Den har fått motta nästan enbart positiv respons.

Och visst ligger DS4 skönt i händerna. Den är greppvänlig och har, precis som tidigare versioner, ett bra styrkors. Vilken funktion pekplattan kommer att få i det långa loppet återstår att se. Det finns helt klart tänkbara användningsområden för den, så den bör inte bli bortglömd när nyhetens behag lagt sig. L2 och R2 är bättre än på DS3, men lite mer djup hade inte skadat. Detta är framför allt användbart i racingspel.

Det jag hela tiden har haft emot Sonys DualShock-kontroll är placeringen på styrspakarna. Jag föredrar den assymetriska Xbox-varianten med den vänstra styrspaken längre upp. För mig är det en naturligare position när jag spelar. Sony experimenterade också med en sådan lösning men valde att satsa på tradition i stället.

Problemet med DS4:ans spakar har inte så mycket med dess placering att göra. Det är snarare att de är små, har ett för dåligt motstånd och en märklig kant runtom som väl ska förhindra att tummen glider av men som bara känns obekväm för mig efter en stunds spelande. Därtill känns gummit väldigt mjukt, vilket jag misstänker kan göra att det slits precis som vissa har visat bilder på.

DS4 är trots allt en väldigt skön handkontroll. Att växla mellan den och Gamepaden till Wii U är som att gå från kvalitet till dussinprodukt. Kanske är det vanans makt som talar, men jag föredrar än så länge handkontrollen till Xbox 360.

DualShock 4 är inte perfekt, men Sony har ändå 
tagit  milakliv sedan med den förfärliga DualShock 3.

onsdag 4 december 2013

Revolutionen som uteblev


Nintendos arbetsnamn för Wii var "Revolution". Det var ett passande namn. Maskinen kom att revolutionera spelbranschen, öppna upp den för människor som aldrig tänkt tanken att fatta en handkontroll och även påverka konkurrenterna att följa i Nintendos fotspår. Tänk: ingen Wii, ingen Kinect.

Wii erbjöd visserligen ingenting unikt i sak. Rörelsekänsliga kontroller hade funnits tidigare. Men aldrig hade de fungerat så pass bra och samtidigt erbjudits till ett attraktivt pris. Wii kostade runt 2500 kr, inklusive Wii Sports. Det är så här i efterhand lätt att förstå varför det fungerade så bra. Men inte ens Nintendo var förberedda på den enorma succén som skulle komma.

Den nya generationen känns däremot inte särskilt revolutionerande. Det handlar snarare om evolution. Sony har vidareutvecklat sin DualShock-kontroll. Svaret heter DS4. Microsoft har vidareutvecklat sin Kinect. Svaret heter - Kinect. Och Nintendo har valt att släppa en konsol med ett slags surfplattekontroll, som skulle utveckla vårt sätt att spela men som inte har satt något avtryck att tala om än så länge. Samtidigt har Nintendo valt att behålla både namnet Wii och de rörelsekänsliga kontrollerna från förra generationen.

Även på själva konsolerna märks en tydlig försiktighet. Wii U är Nintendos första HD-konsol, och den placerar sig i samma division som PlayStation 3 och Xbox 360 prestandamässigt. Den stödjer inte DVD-uppspelning och saknar Blu-ray-läsare. Den har ingen hårddisk utan endast ett begränsat flashminne. Det enda som särskiljer den är Gamepaden. Men intresset för Nintendos nya kontroll är minst sagt begränsat, vilket är rimligt att anta mycket beror på dagens smarttelefoner och surfplattor. 

Microsoft hade en vision för Xbox One. Övertygade om att framtiden är digital och ständigt uppkopplad trodde de att vi skulle acceptera att våra spel inte gick att spela utan en internetuppkoppling och att spelen inte längre skulle gå att köpa eller sälja begagnade. Efter en kritikstorm gjorde Microsoft sin berömda 180-graderssväng och plötsligt blev Xbox One en väldigt traditionell konsol som egentligen endast bjuder på en förfinad handkontroll, en förfinad Kinect och starkare hårdvara än Xbox 360. Det enda som särskiljer den är dess tänkta funktion som brobyggare mellan TV, spel och annan underhållning i TV:n. Men hur pass välanvänd den funktionen kommer att bli återstår att se.

Sony valde å sin sida att gå en väldigt rak väg med PlayStation 4. PS4 är på alla sätt en väldigt klassisk spelkonsol. Den bjuder Sonys vana trogen på fantastisk prestanda, men Sony har i första utförandet valt att inte stödja mp3-filer eller CD-skivor. För att över huvud taget kunna spela Blu-ray-filmer behöver man uppdatera konsolen. I sitt grundutförande är alltså PS4 en renodlad spelkonsol som fokuserar på en enda sak: spelen. Vilket känns sympatiskt.

Konsoler kan förändras. Ingen vet var Xbox One och PlayStation 4 står om fem år. Microsoft lanserade Kinect fem år in i Xbox 360:s livscykel, vilket lockade en ny kundgrupp och förändrade spelutbudet. PS3 blev aldrig den multimediamaskin som "bara gör allt" som Sony marknadsförde den som 2006-07. Microsofts och Sonys konsoler blev i slutändan väldigt lika varandra.

Det är möjligt att vi kommer att se tillbaka på denna generation och säga att det var under denna tid som remote play slog igenom på allvar, eller rent av att virtual reality (efter alla fiaskon) gjorde det. Men just nu känns den generation som nyss har startat som försiktig och lite trevande. Lite som mellanmjölk. Och jag måste säga att det faktiskt känns ganska skönt. Mellanmjölk är ju ett tryggt val.

Speltoppen vecka 48

PlayStation 4 släpptes förra fredagen, och det sätter spår på topplistan. Totalt fyra PS4-spel tar en plats på topplistan. Samma dag släpptes Wii U-spelet Super Mario 3D World, som kniper en sjätteplats. Totalt elva av de tjugo bäst säljande spelen släpptes till en Sony-konsol.

Multiformat
01. GTA V (PS3)
02. Battlefield 4 (PC)
03. Battlefield 4 (PS4)
04. FIFA 14 (PS4)
05. Assassin's Creed IV: Black Flag (PS4)
06. Super Mario 3D World (Wii U)
07. Battlefield 4 (PS3)
08. GTA V (360)
09. Assassin's Creed IV: Black Flag (PS3)
10. Assassin's Creed IV: Black Flag (360)
11. FIFA 14 (PS3)
12. Battlefield 4 (360)
13. Call of Duty: Ghosts (PS4)
14. Killzone: Shadow Fall (PS4)
15. Battlefield 4 (PS3)
16. FIFA 14 (360)
17. Lego Marvel Super Heroes (PS3)
18. Call of Duty: Ghosts (PS3)
19. Call of Duty: Ghosts (360)
20. World of Warcraft: Battlechest (PC)

PS3: 7
360: 5
PS4: 4
PC: 2
Wii U: 1
Wii: 1

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.

måndag 2 december 2013

PS4 slår rekord i Storbritannien


Rekord i Nordamerika. Rekord i Storbritannien. PlayStation 4 har onekligen fått en smakstart.

Sonys nya konsol sålde i över en miljon exemplar redan under det första dygnet i Nordamerika. En fantastisk bedrift som dock gjorde att tillgången på konsoler var begränsat under Black Friday den 29 november (vilket Microsoft tackade för).

Att det vankades rekord även i Europa var alltså inte alltför överraskande. Ännu vet vi inte hur PS4 har sålt i hela Europa, men enbart i Storbritannien rök det gamla rekordet all världens väg. 250 000 sålda PS4:or är markant bättre än de 185 000 som var PSP:s gamla rekord på de brittiska öarna.

Även Microsofts Xbox One har sålt bra - 150 000 ex på två dygn och 170 000 totalt är fina siffror. Detta betyder också att Wii U fått stryk av både PS4 och Xbox One redan efter några få dagar. Nintendos konsol har sålt i 150 000 exemplar på ett helt år.

Ännu mer pinsamt för Nintendo är att det sågade lanseringsspelet Knack till PS4 sålde bättre än Nintendos flaggskepp Super Mario 3D World. Spelen placerades på plats 13 respektive 14 på den brittiska topplistan. Allra bäst sålde Killzone: Shadow Fall (PS4), följt av FIFA 14 (PS4) och Call of Duty: Ghosts (360).

söndag 1 december 2013

Microsoft vann Black Friday


Black Friday, årets mest köpgalna dag, var i år en kamp mellan sex olika stationära spelformat: Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii och Wii U. Det slutade med seger för Microsoft.

InfoScouts undersökning på andelen av försäljningen under fredagen (gjord på 3 000 kunder hos Walmart och Target) visar att Xbox One hade en andel på 31 procent, Xbox 360 på 30. Först på tredje plats återfanns PS4 med 15 procent, samma siffra som PS3. Wii U låg långt efter på 6 procent.

Siffrorna är inte så överraskande. PS4 var nämligen i princip slutsåld. Efter att Sony sålt en miljon konsoler på en dag vid lanseringen den 15 november har det varit svårt att få tag i en maskin (sannolikt har Sony sett till att förse den europeiska marknaden med maskiner inför lanseringen den 29 i stället för att fylla på lagren i Nordamerika).

Mer anmärkningsvärt är att den åtta år gamla Xbox 360 sålde så pass bra. Här spelar säkert priset in. Walmart sålde den för otroliga 99 dollar och Target lade sig strax över på 129 dollar. Bäst säljande spel var Call of Duty: GhostsSuper Mario 3D World syntes inte till på InfoScouts sammanställning.

Är dessa siffror en värdemätare inför den fortsatta handeln i december? Mycket möjligt. Men om Sony bara kan fylla på sina lager under de kommande två veckorna lär vi få se betydligt bättre siffror för PS4.

onsdag 27 november 2013

Svag start för Super Mario 3D World

Om det är ett spel som ska få Wii U på fötter är det Super Mario 3D World. Det har Nintendo själva sagt. Ett spel kan förändra allt, påpekade nyligen Nintendo-bossen Satoru Iwata i en Q&A med investerare. Att spelet har hyllats unisont i spelpressen stärkte bara den bilden.

Men Super Mario 3D World har inte fått någon bra start i Japan. Under premiärveckan sålde det i knappt 100 000 exemplar, vilket är mycket svagt för att vara ett Mario-spel i 3D. Inte heller lyckades rörmokaren lyfta försäljningen av hårdvara nämnvärt. Wii U ökade från 14 till 20 000 jämfört med veckan före. Helt klart är detta mycket lägre siffror än väntat.

När Pikmin 3 släpptes i slutet av sommaren ökade försäljningen av Wii U till 65 000 enheter en enskild vecka innan den började sjunka igen (i väst har Pikmin 3 inte gjort något avtryck över huvud taget).

Alla hade nog väntat sig att Super Mario 3D World skulle lyckas bättre än så här. Det är det hittills viktigaste spelet till Nintendos döende Wii U, och spelet som ska få tvivlarna att krypa till korset. Man ska inte säga alltför mycket om siffror från en enskild vecka på en marknad. Vi får se hur försäljningen ser ut när vi summerar november och december i USA. Men nog ser det illa ut alltid.

Inte ens Mario i kattdräkt tycks 
kunna hjälpa Nintendo just nu.

Sega registrerar Shenmue III (uppdaterad)


Det är över tolv år sedan sist. Hoppet om en fortsättning på Yu Suzukis saga om Ryo och Shenhua har sina för länge sedan. Men titt som tätt dyker nya tecken upp som, om de tolkas på ett visst sätt, ger alla Shenmue-fans förnyat hopp.

Det första är att Sony har sagt att de fått in önskemål om att släppa nya utgåvor av gamla spel. Bland dessa nämndes Shenmue. Det andra att Yu Suzuki ska prata om utvecklingen av Shenmue på nästa års Game Developers Conference (göra en så kallad postmortem), Mark Cerny ("hjärnan bakom PS4") ska översätta. Det tredje är att Sega nu har varumärkesregistrerat Shenmue III i Europa.

Det är förstås lätt att skena iväg här och tro att allt detta är tydliga indikationer på att Shenmue III är i görningen. Så behöver det inte alls vara. Sony har bara bekräftat att det finns en efterfrågan på ett Shenmue till PlayStation. Att göra en postmortem på ett spel är inget ovanligt. GDC är en mässa för spelutvecklare, inte allmänhet.

Och att Sega har registrerat varumärket, ja det kan mycket väl bara handla om att de vill skydda det för framtiden. Massor av varumärken registreras utan att det blir något av dem.

Månne låter jag väldigt skeptisk här, men det beror på att jag också är det. Shenmue-fans är av ett segt virke, och visst är det trevligt när det dyker upp nyheter som möjligen kan innebära att vi får en avslutning på serien. Men det är samtidigt uppenbart att det ligger mycket önsketänkande i detta.

Uppdatering: Uppgiften att Sega varumärkesregisrerat Shenmue III har visat sig vara en bluff. Den här sortens fejkade registreringar har tidigare drabbat Fallout 4 och Half-Life 3.

tisdag 26 november 2013

Ingen PS4 för mig

Nej, det blir ingen PlayStation 4 för mig.

Jag förbokade en konsol tidigt i somras och trodde att jag skulle få en. Misstaget var att förboka hos Spelbutiken, en av de största klåparna bland alla återförsäljare. De var dock överlägset billigast just när jag lade beställningen (därefter följde andra efter) den 15 juni.

I dag kom meddelandet att jag inte är en av dem som kommer få en konsol på fredag. Nu gör inte detta så mycket. Jag hade redan bestämt mig för att sälja PS4 om jag fick den på fredag. Jag kan helt enkelt inte motivera ett köp just nu. Det finns inte ett enda intressant spel på lanseringsdagen.

Att vänta har dessutom två fördelar: Barnsjukdomarna elimineras och spelen blir fler. Jag kommer definitivt köpa PS4 nästa år, förmodligen någon gång till våren. Men just nu känns det inte motiverat att lägga ut 4 000 kronor på en konsol som saknar spel.

Lite komiskt är det att Spelbutiken i stället erbjuder mig den bundle som även säljs i andra länder innehållande en PS4, en PS Camera, Killzone: Shadow Fall och en extra handkontroll. Men priset (de lär ha importerat) gör detta föga lockande.

Så, beställningen är avbokad. Jag återvänder till min Xbox 360 ett tag till.

Nej, tack.

måndag 25 november 2013

Xbox One är redan på väg förbi Wii U


I lördags meddelades att Microsoft sålt över en miljon Xbox One på de 13 marknader som konsolen lanserats i. Nu börjar det komma uppgifter om hur fördelningen ser ut.

Chart-Track har nämligen berättat att Xbox One har fått en flygande start i Storbritannien med 150 000 sålda enheter. Det är mer än dubbelt så mycket som Xbox 360 lyckades uppnå under sin första vecka i landet 2005. Då ska man dock ta i beaktande att tillgången på Microsofts andra Xbox-konsol var väldigt begränsad. Microsoft lyckades alltså möta efterfrågan mycket bättre den här gången.

Förutom att knäcka Xbox 360 innebär den fina starten också att Xbox One redan är på väg ikapp Wii U i Storbritannien. Det är visserligen ingen jätteförtjänst eftersom Nintendos konsol är stendöd på den brittiska marknaden, men att på bara någon vecka sälja mer än en konkurrent gjort på ett helt år är förstås starkt.

Däremot har nya Xbox One-ägare stött på betydande problem med konsolens TV-integration. I Europa sänds TV-signalerna i 50hz, men Xbox Ones utgång är i 60hz. Om du kopplar in din digitalbox i din konsol kommer bilden alltså inte se bra ut.

Detta ser ut som en jättemiss från Microsoft, och viskar om att företaget verkligen har haft den amerikanska marknaden i blickfånget och ingenting annat när de utvecklat konsolen. Räkna med att Microsoft kommer få jobba stenhårt den närmsta tiden för att hitta en acceptabel lösning.

lördag 23 november 2013

Xbox One säljer mer än en miljon


En vecka efter PlayStation 4 var det Xbox Ones tur. I går släpptes Microsofts tredje Xbox-konsol i 13 länder, däribland USA och Kanada. Det dröjde inte länge innan vi fick veta hur det har gått.

Microsoft har skickat ut ett pressmeddelande som säger att de sålde mer än en miljon enheter av Xbox One till kund. Det gör lanseringen till den största och mest framgångsrika någonsin för Microsoft.

En miljon är samma siffror som Sony rapporterade om PS4. Skillnaden är förstås att PS4 bara släpptes i Nordamerika medan Xbox One även lanserades i de största länder i Europa. Först om en vecka vet vi hur många PS4:or Sony lyckats sälja i Europa under det första dygnet.

Det ser kort sagt lovande ut för både PS4 och Xbox One när respektive konsol nu släppts ur startblocken. Det kommer bli intressant att se om intresset håller i sig även under 2014 när den första hypen har lagt sig och folk börjar kolla mer på vilka spel som faktiskt finns.

Sony kommer att lansera PS4 i Japan den 22 februari. Microsoft har ännu inte sagt när Xbox One ska lanseras i Sverige, än mindre i Japan.

torsdag 21 november 2013

2,3 miljoner väntar på en PS4


Efter att PlayStation 4 sålt slut på en vecka har GameStop en väntelista som heter duga. Återförsäljaren låter meddela att de har 2,3 miljoner bokade konsoler inför nästa leverans från Sony.

Det är helt sanslösa siffror. PS4 har som bekant redan slagit rekord med över en miljon sålda konsoler i Nordamerika under det första dygnet, men om bokningarna är så här många betyder det att det enda problem Sony har under den närmaste tiden är att möta den enorma efterfrågan.

Hyllorna kan komma att gapa tomma i jul.

Speltoppen vecka 46

Battlefield 4 mot Call of Duty: Ghosts. Den kampen kommer vi att få se mer av under lång tid. Dices skjutare puffar dock ned sin konkurrent igen och övertar tronen.

Två Wii-spel tar ett rejält skutt uppåt, vilket är brukligt när det närmar sig jul.

Multiformat
01. Battlefield 4 (360)
02. FIFA 14 (360)
03. Minecraft (360)
04. Ratchet & Clank: Nexus (PS3)
05. Just Dance 2014 (Wii)
06. Disney Infinity (Wii)
07. NHL 14 (360)
08. Call of Duty: Ghosts (PS3)
09. Call of Duty: Ghosts (360)
10. Lego Marvel Super Heroes (PS3)
11. Lego Marvel Super Heroes (360)
12. Battlefield 4 (PC)
13. GTA V (PS3)
14. GTA V (360)
15. Battlefield 4 (PS3)
16. FIFA 14 (PS3)
17. Assassin's Creed IV: Black Flag (PS3)
18. Assassin's Creed IV: Black Flag (360)
19. Skylanders: Swap Force (Wii)
20. Call of Duty: Ghosts (PC)

360: 8
PS3: 7
Wii: 3
PC: 2

Hela listan finns hos Dataspelsbranschen.